Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 23 jun 2019 / 11:34 uur

Duits dorp kaapt biervoorraad neonazifestival weg

In het Oost-Duitse Ostritz vindt dit weekend het festival Schild und Schwert plaats. Dat staat te boek als een neonazifestival, waar vooral extreemrechtse bands komen spelen. De bevolking van Ostritz doet er echter alles aan om in ieder geval geen dronken feestvierders in de straten te hebben.

Aanhangwagen

In de supermarkt van Ostritz (een dorpje waar circa 2.500 mensen wonen) is namelijk de complete biervoorraad opgekocht door de inwoners. Sommigen reden zelfs hun aanhangwagen voor om deze vol te gooien met bierkratten.

Je zou zeggen: dan kopen de 750 festivalgangers op het terrein zelf toch wel hun alcohol? Maar dat blijkt niet zo makkelijk. Een rechter verbood het festival eerder nog om hun bier te verkopen, op het terrein geldt zelfs een geheel alcoholverbod. Er is 4400 liter bier van de organisatie in beslag en nog eens zo’n 200 van bezoekers.

Naast de bieropkoopactie houden de inwoners van Ostritz ook op een andere manier protestacties. Zo is er op het centrale plein het zogenaamde Friedenfest. Naast een voetbaltoernooitje wordt ook de grondwet er uitgedeeld. Bij een ‘echte’ demonstratie tegen het festival waren er nog eens driehonderd man aanwezig.

Lübcke

De spanningen in Duitsland omtrent extreemrechts zijn in de voorbije week hoog opgelopen. Vanwege de moord op politicus Walter Lübcke werd er vorige week zondag een extreemrechtse verdachte opgepakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duits dorp kaapt biervoorraad neonazifestival weg
Sluiten