Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

RIVM kondigt hitteplan af voor grote delen Nederland

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft zondag het ‘hitteplan’ afgekondigd voor grote delen van Nederland. Het gaat om de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico’s van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten.

„Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, aldus het RIVM.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. Volgens het KNMI kan het zondag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden en vanaf maandag nog warmer. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren.

Klamme nachten

Ook de nachten blijven warm met rond de 20 graden. Het kan benauwd aanvoelen omdat er weinig wind is en de luchtvochtigheid hoog is, aldus het RIVM.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.