In het nieuws

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro
Likeability of6

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Foto van 'Tim van der Steen'

20 JUN 2019

Ebru is thuis. Na jaren in Amsterdam, een periode vastzitten in Turkije, vallen en opstaan woont ze nu weer in Rotterdam, de plaats waar zij opgroeide. De verhuizing werpt zijn vruchten af, want ze voelt zich hier weer veilig. Metro spreekt haar over haar werk, Theo van Gogh en de mens achter de sterke mening.

Een paar kritische tweets jegens het Turkse regime waren in april 2016 de reden voor haar arrestatie, tijdens een vakantie in Turkije. Vastzitten in Turkije was zowel haar absolute hoogte- als dieptepunt. „Ik heb toen zo veel support van de redactie gehad, niet normaal gewoon.”

Iedere dag belde Metro-hoofdredacteur Robert van Brandwijk Ebru op, daarnaast had zij contact met andere redacteuren. In de krant werd veel aandacht aan haar arrestatie besteed, ook had zijzelf alle ruimte om te schrijven wat ze kwijt wilde. Naast mentale support werd vanuit TMG ook diplomatieke en politieke druk uitgeoefend op de Turkse justitie om Ebru vrij te krijgen. Het hele concern schaarde zich als één man achter haar.

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

„Ik heb mij nog nooit zo gedragen gevoeld als toen, vooral ook omdat ik het niet verwachtte. Ik ben niet iemand die ergens vanuit gaat. Ik los mijn problemen doorgaans zelf op, maar opeens hoefde dat niet. Dat het ook zo kon, op mijn zwartste moment, dat was een verademing. Waanzinnig, daar ben ik echt iedereen heel dankbaar voor. Zonder Metro en de Telegraaf had ik nog steeds vastgezeten. Daar ben ik zeker van, zo simpel is het.”

Angst zaaien

Terwijl ze over de grens vastzat, werd er ingebroken in haar huis in Amsterdam. Een bewuste actie om angst te zaaien; „er stond ook van alles op de muur.” Ze was al van plan om te verhuizen, maar dit zorgde voor een stroomversnelling. „Het was voor mij al kut in Amsterdam, al jaren. Elke keer als je de deur uitgaat je afvragen wat er gaat gebeuren, dat doet wat met je hoofd.” Dat had ook alles te maken met de reacties op straat, haar vrienden vreesden in Amsterdam voor haar veiligheid.

Op één plek is ze al die jaren wel veilig geweest: op de pagina’s van Metro. Nadat Theo van Gogh op 2 november 2004 werd vermoord, bleef de plek waar hij zijn column altijd plaatste uit respect een jaar lang leeg. Daarna vroeg Jan Dijkgraaf, op dat moment hoofdredacteur van Metro, aan Ebru of zij die witte strook wilde vullen. Ze aarzelde geen moment, maar had er ook nog niet eerder over nagedacht. 34 was ze, en ze was het verdriet rond de dood van Theo nauwelijks te boven.

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Gered door Theo

Wie Theo van Gogh was voor haar? „Ik zeg altijd dat Theo mij gered heeft uit mijn leven. Door hem ben ik gaan schrijven.” Ebru had voor die tijd een studie bedrijfskunde op haar naam en een goede baan bij uitgever Wolters Noordhof. Ze deed wat er van haar verwacht werd, toch zat ze nooit helemaal op haar plek. „Ik zag mijzelf niet als een creatief iemand, zo was ik niet opgeleid en ook niet opgevoed.” Als zij werd voorgesteld, zeiden mensen ‘dit is Ebru, je moet even aan haar wennen want ze is een beetje vreemd.’ Theo van Gogh was de eerste die haar niet gek vond, voor hem was Ebru doodnormaal.

Van Gogh was ook degene die Ebru het eerst publiceerde. Ze schreef wel eens een stukje, maar nooit serieus. „Voor die tijd wist ik niet dat schrijven een vak was, ik dacht dat iedereen het kon. Ik liet Theo eens een stukje lezen, dat besloot hij te publiceren op zijn site (De Gezonde Roker). De week daarop belde de webmaster of ik nog een stukje had. Ik schrok me rot, was dat de bedoeling dan? Nee, maar het mocht wel. Vanaf dat moment noem ik mijzelf columnist. In het begin dachten mensen nog dat ik een pseudoniem van Theo was, niemand had natuurlijk van de naam Ebru Umar gehoord.”

Floppy op de fiets

Van Gogh zelf schreef in die tijd al columns voor Metro,volgens Ebru met veel plezier. „In e-mail geloofde hij niet. De tekst werd uitgetikt, ging op een floppy en werd hoogstpersoonlijk langsgebracht op de fiets.” In 2004 gaf Ebru haar eerste boek uit, een bundel met haar columns. Drie weken later werd zij ontslagen. „Mijn werkgever was er niet blij mee dat ik publiceerde en met Theo van Gogh werd geassocieerd.”

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Juist Van Gogh was vervolgens door het dolle heen toen zij hem vertelde van haar ontslag; nu was zij eindelijk vrij om te doen wat ze wilde. „Hij stond te juichen: gefeliciteerd! Geen normale reactie natuurlijk.” Vier maanden later werd hij vermoord.

Depressie

Toen had ze niets te doen en geen werk, Ebru raakte in een flinke depressie. „Ze zeggen dat er acht maanden staan voor rouw, dat klopt ook. Mijn werkgever wilde graag van mij af en ontslag was gunstig in die tijd, dus ik kreeg gouden bergen mee. Ik kon het me daardoor permitteren om de tijd te nemen.” Toen Ebru in juni weer een beetje helder werd, belde Jan Dijkgraaf. Tegelijkertijd werd Ebru door Libelle benaderd, waar zij sindsdien interviews in publiceert. „Dan ben je een jaar lang depressief geweest en pak je direct je leven op met twee grote klussen. Ik vond dat te gek om te doen, dat vind ik nog steeds.”

Inmiddels vult zij de plek van Van Gogh al sinds 2 november 2005, dus haar vijtienjarig jubileum nadert met rasse schreden. In al die jaren ontbrak haar column slechts eenmaal op die plek: de week nadat zij terugkwam uit Turkije. „Marije was toen hoofdredacteur. Ze belde me, of ik een keertje over wilde slaan. ‘Mag dat?’, vroeg ik toen. Wat een opluchting. Het was zo druk in mijn hoofd en leven dat ik het niet aankon. De volgende dag heb ik de column alsnog online gezet.”

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Team kutwijf

We kennen Ebru vooral van haar sterke mening. Schrijft Ebru, dan stroomt onze mailbox vol. „Mensen zijn of heel boos op ‘haatheks’ Ebru, of ze zijn het met mij eens. Theo vond mij niet raar en veel lezers kennelijk ook niet. Tegelijkertijd ben je óf team Ebru, óf team kutwijf. Daar zit niets tussenin.”

Wat Metro voor haar betekent? „Als ik zeg dat Metro alles is, doe ik Libelle tekort, Libelle is óók alles. Ik krijg van Metro de kans om gehoord en gezien te worden en dat is heel fijn. Wat ik ook fijn vind en een beetje eng: ik ben niet raar. Mijn mening wordt door mainstream media weggezet als rechts radicaal. Dat ik zoveel bijval krijg, is zowel eng als een opluchting. Als tien mensen je zeggen dat je gek bent, ga je het uiteindelijk voor waarheid aanzien. Zet daar tien mensen tegenover die het met je eens zijn en het beeld wordt al heel anders.”

Verbazingwekkende reacties

Wat haar wel fascineert, is de reactie van sommige mensen die haar voor het eerst ontmoeten. „Mensen durven vol verbazing recht in mijn gezicht te zeggen dat ik veel aardiger of leuker ben dan zij dachten. Wat hadden zij dan verwacht!?” Naast Metro is Ebru ook heel erg Libelle; huis op orde maken, werken en het gezellig hebben. Ad-rem, zeker. Maar ook gewoon iemand met een open, warme uitstraling die grapjes maakt.

Toch denken mensen haar te kennen op basis van wat zij schrijft. „Eigenlijk weten mensen niets van mij. Als ik in de media kijk naar wat er over mij gezegd wordt, denk ik: er zijn twee Ebru’s. Ik ben ervan overtuigd dat mensen verschillende kanten hebben, maar ik laat niets van mijzelf zien, want ik reflecteer alleen. Sylvia Witteman laat dingen van zichzelf zien, haar gezinsleven, geneuzel. Daar heb ik het nooit over, dus eigenlijk kennen mensen mij niet.”

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Sylvia Witteman-stukjes

Als zij de kans kreeg, zou Ebru dolgraag ergens ‘geneuzel-columns’ willen schrijven. „Ik heb het geprobeerd, maar niemand wil mij daarvoor hebben. Ik ben toch Ebru Umar hè.” Het staat haar uiteraard vrij om dat hier in Metro te doen, toch ziet zij dat niet zitten. „Als je maar één keer per week schrijft, is het zonde van de ruimte. Geneuzel schrijf je ter ontspanning. De columns die ik hier schrijf, zijn ook om mijn zorgen, angsten en verwondering duidelijk te maken. Mijn lezers verwachten op deze plek ook iets van mij. Die ene keer in de zoveel tijd dat ik daar iets persoonlijks in verwerk, wordt dat ook positief ontvangen, daarvan kelderen de leescijfers of het aantal liefdesbrieven niet. Bovendien schrijf ik geen columns omdat ik wil dat mensen mij leren kennen, ik doe dit omdat ik het leuk en belangrijk vind. Niet om te polariseren, maar er zijn meer mensen die willen horen wat ik zeg dan mediamakend Nederland denkt.”

Wat als haar plek in Metro er niet meer zou zijn? „Ik denk dat ik dan een ander vak zou kiezen. Dan zou ik het leven een stuk minder leuk vinden.”


like
user_e2db55c561522df7c5479ce3d892af4d0e5424c1_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_e383690880147ce029ff58c20459e0f8ed35735b_avatar

+1


'Doe onderzoek naar verband parkinson en landbouwgif'

Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 MIN

In de Nederlandse landbouw worden bestrijdingsmiddelen gebruikt die mogelijk het risico op de ziekte van Parkinson verhogen. Diverse deskundigen waarschuwen voor de risico's in tv-programma Zembla.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Europese Autoriteit Voedselveiligheid (EFSA) erkennen dat meer onderzoek nodig is. „Als we kijken naar het gemiddelde risico, dan zien we dat er een verhoging is van 60 procent op het krijgen van parkinson bij het beroepsmatig toepassen van pesticiden", zegt hoogleraar epidemiologie Roel Vermeulen met verwijzing naar een literatuurstudie.

Beter onderzoeken


Amerikaanse marine bevestigt opnames van ufo's

De Amerikaanse vlag. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

53 MIN

Voor liefhebbers van ufo's wordt het allemaal een stukje spannender: de Amerikaanse marine heeft namelijk bevestigd dat de beelden van ufo's uit 2015 authentiek zijn.

De opnames van de 'unidentified flying objects', waar ufo de afkorting voor is, zijn gemaakt door piloten van de Amerikaanse marine. Wat er op de beelden te zien, is wil of kan de marine niet zeggen.

Langwerpige objecten


Weggestuurde Uber-chauffeurs mogen in beroep

Een Uber-chauffeur met de app. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Ook in Nederland kunnen chauffeurs van taxidienst Uber een tweede kans krijgen. Het bedrijf lanceert een geschillencommissie in Nederland.

Mensen die niet meer voor Uber mogen chauffeuren, kunnen straks in beroep. Een geblokkeerde chauffeur kan daar bezwaar maken. Drie of meer collega's beoordelen dan of hij of zij een tweede kans zou moeten krijgen. Zoiets bestaat al in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Schorsing onherroepelijk


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van donderdag 19 september is morgenochtend weer te vinden in de bakken op onder andere de grote treinstations in Nederland. Kun je niet wachten? Dan hebben we goed nieuws: de krant staat nu al online.

Daarin onder meer een artikel over de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo, rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Rutte noemt de liquidatie „zeer verontrustend", CDA en PvdA vinden het „een aanslag op de rechtstaat".

Daarnaast een artikel over het lerarentekort. De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om meer geld uit te trekken om dat tekort in het onderwijs te bestrijden. Ook het CDA wil zich daarvoor inzetten.


Man dreigt brug op te blazen in Kiev
Likeability of3

Man dreigt brug op te blazen in Kiev

Een man in de Oekraïense hoofdstad is opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten, en dreigde een brug op te blazen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een man is woensdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten. Ook dreigde hij de brug over de rivier Dnjepr waar hij op stond, op te blazen.

De man zette zijn auto overdwars neer en blokkeerde zo het verkeerd. Ook lag het metroverkeer even stil, maar tot zover bekend vielen er geen doden of gewonden.

'Voorbereiding op terroristische daad'


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

CDA en D66 willen de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen, om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het CDA wil de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. Ook coalitiepartner D66 wil de „komende twee jaar" al nadenken over een nieuw stelsel.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het huidige systeem, maar in het regeerakkoord is afgesproken er niet aan te sleutelen.

'Leenstelsel geen goed idee geweest'


Gewonde door schietpartij Amsterdam
Likeability of3

Opnieuw dode door schietpartij Amsterdam

Er is woensdagavond iemand gewond geraakt bij een schietpartij in Amsterdam, de daders zijn op een zwarte scooter gevlucht. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een voertuig is woensdagavond beschoten op de Langbroekdreef in Amsterdam-Zuidoost. Daardoor raakte iemand zwaargewond, meldt de politie. Even later op de avond overleed het slachtoffer. De politie kon nog niets zeggen over de identiteit van de overledene.

De beschoten auto reed tegen de gevel van een brandweerkazerne aan de Langbroekdreef. In de kazerne vielen geen gewonden.

Verdachten gevlucht


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

WONDR is een interactief speelparadijs, waar zo'n beetje alles kan. Het is een speeltuin voor volwassenen én je kunt er goede foto's voor Instagram maken. /ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

In het interactieve speelparadijs WONDR, dat recent geopend is in Amsterdam, kan zo’n beetje alles. In de speeltuin voor volwassenen worden bezoekers gestimuleerd om hun creatieve brein te gebruiken hun zintuigen te prikkelen. Maar lukt dat nog wel als je ondertussen bezig bent met het perfecte plaatje voor Instagram?

Je ziet het steeds vaker: restaurants of cafés die hun plek zo Instagrammable mogelijk inrichten. Maar door de drang om perfecte foto’s te creëren, vergeten we soms om juist te voelen, ruiken en luisteren. Bij WONDR willen ze bezoekers stimuleren om al hun zintuigen te prikkelen en hun creatieve brein te activeren. Werkt dat, als je met een hele groep bezoekers staat te dringen voor een discobol? Lisa Vermeij nam voor Metro een kijkje.

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Advocaat: Grives neemt alle schuld op zich

Advocaat: Grives neemt alle schuld op zich

Actrice Imanuelle Grives, die verdacht wordt van drugshandel op het festival Tomorrowland, zal in de zaak alle verantwoordelijkheid op zich nemen, zegt haar advocaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Actrice Imanuelle Grives, die samen met twee vriendinnen wordt verdacht van drugshandel op het Belgische dancefeest Tomorrowland, zal in de zaak alle verantwoordelijkheid op zich nemen. Dat zegt haar advocaat, John Maes.

Volgens Maes hebben de twee vriendinnen niets te maken met het drugsbezit en de -handel.

Meerdere drugs


Beveiliger cel in voor fatale mishandeling
Likeability of5

Beveiliger cel in voor fatale mishandeling

Een beveiliger is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de fatale mishandeling van de 32-jarige Rotterdammer Jip Jurg. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een beveiliger van het internationale filmfestival in Rotterdam is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de fatale mishandeling van de 32-jarige Rotterdammer Jip Jurg.

Jurg kreeg het begin vorig jaar aan de stok met portiers. Een van hen, de 39-jarige John H., schopte in de buik van Jurg, die een dag later stierf aan een inwendige bloeding.

H. werd woensdag schuldig bevonden aan zware mishandeling met dodelijk gevolg. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Voor doodslag zagen de rechters niet genoeg bewijs.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meesteroplichtster krijgt tien jaar cel
Likeability of5

Meesteroplichtster krijgt tien jaar cel

Een 64-jarige Belgische meesteroplichtster is in Gent door het hof van beroep tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 64-jarige Belgische meesteroplichtster is in Gent door het hof van beroep tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Gina H., die zich als onderzoeksrechter voordeed en in heel Vlaanderen families oplichtte voor ruim 666.000 euro, had aanvankelijk drie jaar cel gekregen. Ze zamelde zogenaamd geld in voor de bestrijding van terrorisme.

H. is al lange tijd als oplichtster aan de slag. Al in 1987 werd ze veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Later gaf ze zich uit voor een nichtje van de Belgisch industrieel Jan De Clerck, wiens zoon Anthony was ontvoerd en voor wie losgeld werd gevraagd. Zo zamelde ze meer dan 1 miljoen euro in. Daar kreeg ze zeven jaar cel voor.

Terreurbestrijding


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Peuter in pyjama loopt alleen op straat in Oss

Peuter in pyjama loopt alleen op straat in Oss

Na een uur op het politiebureau werd het kind herenigd met de moeder. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een ongeveer 2-jarig kind is woensdagochtend alleen aangetroffen op straat in Oss. Een buurtbewoonster die de peuter in pyjama zag, ontfermde zich over het kindje, dat na zo'n twintig minuten door gewaarschuwde agenten naar een politiebureau werd gebracht.

De peuter kon daar na ongeveer een uur worden herenigd met de moeder, meldt een politiewoordvoerder.

Deur opengemaakt


Klaver: ik ben een loser, geen ervaring met drugs

Klaver: ik ben een loser, geen ervaring met drugs

Volgens Jesse Klaver is hij een „totale loser" binnen zijn partij, omdat hij geen ervaring heeft met drugs. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een opvallende bekentenis van GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver woensdag in de Tweede Kamer, die ook nog eens tot grote hilariteit leidde. Ik ben echt een totale loser binnen onze partij', zei hij. Ik word echt uitgelachen, ik heb nul ervaring met drugs."

Hij wees toen op zijn fractie: „Je ziet ze daar al schamper kijken." De Kamer barstte daarop in lachen uit. Klaver benadrukte het grote verschil in ervaring met drugs tussen hem en zijn fractiegenoten tijdens een debat over de Prinsjesdag-plannen van het kabinet.

Liberaal standpunt


Van moord verdachte weduwe Cohen eist lichaam

Van moord verdachte weduwe Cohen eist lichaam

De Keniaanse Sarah Wairimu, weduwe van Tob Cohen, eist de stoffelijke resten van haar man op om hem zelf te kunnen begraven. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Keniaanse Sarah Wairimu, weduwe van Tob Cohen, eist de stoffelijke resten van haar man op om hem zelf te kunnen begraven. Wairimu wordt echter verdacht van de moord op haar Nederlandse man.

De vrouw verzet zich via haar advocaat Philip Murgor tegen de overdracht van het lichaam van haar echtgenoot Tob Cohen, die op gruwelijke wijze om het leven is gebracht. Zijn familieleden, onder wie zus Gabrielle, willen hem begraven.

Vechtscheiding


Grote kans dat jouw Hyves-profiel online nog te vinden is

Grote kans dat jouw Hyves-profiel online nog te vinden is

Er zijn kopieën van 9 miljoen oude Hyves-profielen online te vinden, grote kans dat de jouwe ertussen zit. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een dansende banaan, R+R = back en krabbels: Hyves was tot 2013 een enorm populair netwerk in Nederland. Zo'n tien miljoen Nederlanders hadden dan ook een Hyves-profiel. Voor veel mensen betekende het offline gaan van het netwerk the end of an era. Alhoewel...grote kans dat jouw profiel is terug te vinden.

VPNgids.nl ontdekte dat veel profielen zijn opgeslagen in online webarchieven.

Gegevens bewaard


VVD: zo nodig kijken naar extra geld leraar

VVD: zo nodig kijken naar extra geld leraar

De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om extra geld uit te trekken om het lerarentekort in het onderwijs te bestrijden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om extra geld uit te trekken om het lerarentekort in het onderwijs te bestrijden. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tegen PvdA-leider Lodewijk Asscher, die samen met de VVD zegt te willen strijden voor meer geld om dit probleem aan te pakken.

Complex

Dijkhoff is echter nog niet overtuigd dat meer geld het probleem oplost. „Ik vrees dat het complexer ligt en dat we volgend jaar, met dat geld, dezelfde klachten horen als blijkt dat het niet leidt tot een verlaging van werkdruk of meer personeel." Mochten er wel specifieke zaken zijn die met extra geld opgelost kunnen worden, is de VVD „wel bereid daarnaar te kijken".


India verbiedt e-sigaretten na Amerikaanse doden
Likeability of5

India verbiedt e-sigaretten na Amerikaanse doden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Indiase regering heeft bekend gemaakt elektronische sigaretten te gaan verbieden. Dit na berichtgeving over Amerikaanse doden na gebruik van e-sigaretten.

Volgens minister Nirmala Sitharaman van Financiën wordt de productie, de in- en uitvoer, de koop of verkoop verboden, net als reclame voor de e-sigaret.

In Amerika hebben twee staten de e-sigaret al in de ban gedaan. New York en Michigan verhogen de wettelijke leeftijd voor vapen naar 21 jaar oud. Eerst lag die nog op 18 jaar. Dit naar aanleiding van verschillende sterfgevallen en een nieuw opgedoken longziekte die te maken zou hebben met de e-sigaret.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Derk Wiersum was er voor de underdog'

Voor de deur van Advocatenkantoor Derk Wiersum zijn bloemen neergelegd / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De woensdag doodgeschoten advocaat Derk Wiersum stond bekend als aimabel, sympathiek, gedreven, integer en een uitstekend advocaat.

Op de Amsterdamse rechtbank wordt over Derk Wiersum louter in lovende termen gesproken. Rechters, officieren van justitie, collega-advocaten, gerechtsbodes, iedereen mocht hem.

Hard nodig