In het nieuws

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro
Likeability of6

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Foto van 'Tim van der Steen'

20 JUN 2019

Ebru is thuis. Na jaren in Amsterdam, een periode vastzitten in Turkije, vallen en opstaan woont ze nu weer in Rotterdam, de plaats waar zij opgroeide. De verhuizing werpt zijn vruchten af, want ze voelt zich hier weer veilig. Metro spreekt haar over haar werk, Theo van Gogh en de mens achter de sterke mening.

Een paar kritische tweets jegens het Turkse regime waren in april 2016 de reden voor haar arrestatie, tijdens een vakantie in Turkije. Vastzitten in Turkije was zowel haar absolute hoogte- als dieptepunt. „Ik heb toen zo veel support van de redactie gehad, niet normaal gewoon.”

Iedere dag belde Metro-hoofdredacteur Robert van Brandwijk Ebru op, daarnaast had zij contact met andere redacteuren. In de krant werd veel aandacht aan haar arrestatie besteed, ook had zijzelf alle ruimte om te schrijven wat ze kwijt wilde. Naast mentale support werd vanuit TMG ook diplomatieke en politieke druk uitgeoefend op de Turkse justitie om Ebru vrij te krijgen. Het hele concern schaarde zich als één man achter haar.

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

„Ik heb mij nog nooit zo gedragen gevoeld als toen, vooral ook omdat ik het niet verwachtte. Ik ben niet iemand die ergens vanuit gaat. Ik los mijn problemen doorgaans zelf op, maar opeens hoefde dat niet. Dat het ook zo kon, op mijn zwartste moment, dat was een verademing. Waanzinnig, daar ben ik echt iedereen heel dankbaar voor. Zonder Metro en de Telegraaf had ik nog steeds vastgezeten. Daar ben ik zeker van, zo simpel is het.”

Angst zaaien

Terwijl ze over de grens vastzat, werd er ingebroken in haar huis in Amsterdam. Een bewuste actie om angst te zaaien; „er stond ook van alles op de muur.” Ze was al van plan om te verhuizen, maar dit zorgde voor een stroomversnelling. „Het was voor mij al kut in Amsterdam, al jaren. Elke keer als je de deur uitgaat je afvragen wat er gaat gebeuren, dat doet wat met je hoofd.” Dat had ook alles te maken met de reacties op straat, haar vrienden vreesden in Amsterdam voor haar veiligheid.

Op één plek is ze al die jaren wel veilig geweest: op de pagina’s van Metro. Nadat Theo van Gogh op 2 november 2004 werd vermoord, bleef de plek waar hij zijn column altijd plaatste uit respect een jaar lang leeg. Daarna vroeg Jan Dijkgraaf, op dat moment hoofdredacteur van Metro, aan Ebru of zij die witte strook wilde vullen. Ze aarzelde geen moment, maar had er ook nog niet eerder over nagedacht. 34 was ze, en ze was het verdriet rond de dood van Theo nauwelijks te boven.

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Gered door Theo

Wie Theo van Gogh was voor haar? „Ik zeg altijd dat Theo mij gered heeft uit mijn leven. Door hem ben ik gaan schrijven.” Ebru had voor die tijd een studie bedrijfskunde op haar naam en een goede baan bij uitgever Wolters Noordhof. Ze deed wat er van haar verwacht werd, toch zat ze nooit helemaal op haar plek. „Ik zag mijzelf niet als een creatief iemand, zo was ik niet opgeleid en ook niet opgevoed.” Als zij werd voorgesteld, zeiden mensen ‘dit is Ebru, je moet even aan haar wennen want ze is een beetje vreemd.’ Theo van Gogh was de eerste die haar niet gek vond, voor hem was Ebru doodnormaal.

Van Gogh was ook degene die Ebru het eerst publiceerde. Ze schreef wel eens een stukje, maar nooit serieus. „Voor die tijd wist ik niet dat schrijven een vak was, ik dacht dat iedereen het kon. Ik liet Theo eens een stukje lezen, dat besloot hij te publiceren op zijn site (De Gezonde Roker). De week daarop belde de webmaster of ik nog een stukje had. Ik schrok me rot, was dat de bedoeling dan? Nee, maar het mocht wel. Vanaf dat moment noem ik mijzelf columnist. In het begin dachten mensen nog dat ik een pseudoniem van Theo was, niemand had natuurlijk van de naam Ebru Umar gehoord.”

Floppy op de fiets

Van Gogh zelf schreef in die tijd al columns voor Metro,volgens Ebru met veel plezier. „In e-mail geloofde hij niet. De tekst werd uitgetikt, ging op een floppy en werd hoogstpersoonlijk langsgebracht op de fiets.” In 2004 gaf Ebru haar eerste boek uit, een bundel met haar columns. Drie weken later werd zij ontslagen. „Mijn werkgever was er niet blij mee dat ik publiceerde en met Theo van Gogh werd geassocieerd.”

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Juist Van Gogh was vervolgens door het dolle heen toen zij hem vertelde van haar ontslag; nu was zij eindelijk vrij om te doen wat ze wilde. „Hij stond te juichen: gefeliciteerd! Geen normale reactie natuurlijk.” Vier maanden later werd hij vermoord.

Depressie

Toen had ze niets te doen en geen werk, Ebru raakte in een flinke depressie. „Ze zeggen dat er acht maanden staan voor rouw, dat klopt ook. Mijn werkgever wilde graag van mij af en ontslag was gunstig in die tijd, dus ik kreeg gouden bergen mee. Ik kon het me daardoor permitteren om de tijd te nemen.” Toen Ebru in juni weer een beetje helder werd, belde Jan Dijkgraaf. Tegelijkertijd werd Ebru door Libelle benaderd, waar zij sindsdien interviews in publiceert. „Dan ben je een jaar lang depressief geweest en pak je direct je leven op met twee grote klussen. Ik vond dat te gek om te doen, dat vind ik nog steeds.”

Inmiddels vult zij de plek van Van Gogh al sinds 2 november 2005, dus haar vijtienjarig jubileum nadert met rasse schreden. In al die jaren ontbrak haar column slechts eenmaal op die plek: de week nadat zij terugkwam uit Turkije. „Marije was toen hoofdredacteur. Ze belde me, of ik een keertje over wilde slaan. ‘Mag dat?’, vroeg ik toen. Wat een opluchting. Het was zo druk in mijn hoofd en leven dat ik het niet aankon. De volgende dag heb ik de column alsnog online gezet.”

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Team kutwijf

We kennen Ebru vooral van haar sterke mening. Schrijft Ebru, dan stroomt onze mailbox vol. „Mensen zijn of heel boos op ‘haatheks’ Ebru, of ze zijn het met mij eens. Theo vond mij niet raar en veel lezers kennelijk ook niet. Tegelijkertijd ben je óf team Ebru, óf team kutwijf. Daar zit niets tussenin.”

Wat Metro voor haar betekent? „Als ik zeg dat Metro alles is, doe ik Libelle tekort, Libelle is óók alles. Ik krijg van Metro de kans om gehoord en gezien te worden en dat is heel fijn. Wat ik ook fijn vind en een beetje eng: ik ben niet raar. Mijn mening wordt door mainstream media weggezet als rechts radicaal. Dat ik zoveel bijval krijg, is zowel eng als een opluchting. Als tien mensen je zeggen dat je gek bent, ga je het uiteindelijk voor waarheid aanzien. Zet daar tien mensen tegenover die het met je eens zijn en het beeld wordt al heel anders.”

Verbazingwekkende reacties

Wat haar wel fascineert, is de reactie van sommige mensen die haar voor het eerst ontmoeten. „Mensen durven vol verbazing recht in mijn gezicht te zeggen dat ik veel aardiger of leuker ben dan zij dachten. Wat hadden zij dan verwacht!?” Naast Metro is Ebru ook heel erg Libelle; huis op orde maken, werken en het gezellig hebben. Ad-rem, zeker. Maar ook gewoon iemand met een open, warme uitstraling die grapjes maakt.

Toch denken mensen haar te kennen op basis van wat zij schrijft. „Eigenlijk weten mensen niets van mij. Als ik in de media kijk naar wat er over mij gezegd wordt, denk ik: er zijn twee Ebru’s. Ik ben ervan overtuigd dat mensen verschillende kanten hebben, maar ik laat niets van mijzelf zien, want ik reflecteer alleen. Sylvia Witteman laat dingen van zichzelf zien, haar gezinsleven, geneuzel. Daar heb ik het nooit over, dus eigenlijk kennen mensen mij niet.”

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Sylvia Witteman-stukjes

Als zij de kans kreeg, zou Ebru dolgraag ergens ‘geneuzel-columns’ willen schrijven. „Ik heb het geprobeerd, maar niemand wil mij daarvoor hebben. Ik ben toch Ebru Umar hè.” Het staat haar uiteraard vrij om dat hier in Metro te doen, toch ziet zij dat niet zitten. „Als je maar één keer per week schrijft, is het zonde van de ruimte. Geneuzel schrijf je ter ontspanning. De columns die ik hier schrijf, zijn ook om mijn zorgen, angsten en verwondering duidelijk te maken. Mijn lezers verwachten op deze plek ook iets van mij. Die ene keer in de zoveel tijd dat ik daar iets persoonlijks in verwerk, wordt dat ook positief ontvangen, daarvan kelderen de leescijfers of het aantal liefdesbrieven niet. Bovendien schrijf ik geen columns omdat ik wil dat mensen mij leren kennen, ik doe dit omdat ik het leuk en belangrijk vind. Niet om te polariseren, maar er zijn meer mensen die willen horen wat ik zeg dan mediamakend Nederland denkt.”

Wat als haar plek in Metro er niet meer zou zijn? „Ik denk dat ik dan een ander vak zou kiezen. Dan zou ik het leven een stuk minder leuk vinden.”


like
user_e2db55c561522df7c5479ce3d892af4d0e5424c1_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_e383690880147ce029ff58c20459e0f8ed35735b_avatar

+1


'Minstens 180 eenden omgekomen na actie dierenactivisten'

Foto ter illustratie /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De bezetting van een groep dierenactivisten van een foie-gras-boerderij in het West-Vlaamse Bekegem heeft ertoe geleid dat 180 eenden omgekomen zijn.

De dieren zouden als gevolg van stress om het leven zijn gekomen, aldus de eigenaar van het bedrijf. 


Netflix werkt mee aan productie Nederlandstalige blockbusterfilm

Susan Radder en Gijs Blom spelen een hoofdrol /Anp, Wikimedia Commons

Foto van 'Metro'

2 UUR

Het moet de grote Nederlandse filmhit worden van aankomend jaar: De Slag om de Schelde. Het moet een epische oorlogsfilm worden met voor Nederlandse begrippen een ruim budget die wordt gecoproduceerd door Netflix.

De Slag om de Schelde wordt hiermee de eerste Nederlandstalige film die zichzelf een 'Netflix Original' mag gaan noemen.

Een veteraan op de herdenking van Slag om de Schelde /ANP


Moet het Nederlandse tbs-systeem worden afgeschaft?

Moet het Nederlandse tbs-systeem worden afgeschaft?

Medewerker van een tbs kliniek opent het kijkluik in een kamerdeur. ANP - Lex van Lieshout

Foto van 'Tim van der Steen'

3 UUR

Heftige kritiek afgelopen maandag op het huidige tbs-systeem. Volgens een psychiater zou het falen en moeten worden afgeschaft. „Hij is terecht kritisch, dat moet ook. Maar dat honderden patiënten er niet thuishoren is ongefundeerd.”

Forensisch psychiater Peter van Panhuis uitte zijn kritieken in een uitgebreid interview met De Telegraaf. Hij werkte dertig jaar lang voor justitie en bracht advies uit over verloven aan tbs’ers. Tijdens zijn carrière onderzocht Van Panhuis zo’n tweeduizend gevallen. Hij concludeert dat honderden patiënten niet thuishoren in het systeem omdat zij onbehandelbaar zijn of in een psychiatrische instelling moeten zitten. Ook schiet de nazorg ernstig tekort.

Zwart-wit


Likeability of6

Asielkat veroordeeld tot isoleercel wegens vrijlaten soortgenoten

De 6-jarige kat moest zich voor het asiel verantwoorden voor zijn kattenkwaad /friends4life.org

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 18:10

Een 6-jarige asielkater genaamd Quilty uit de Amerikaanse staat Texas moet voor onbepaalde tijd een isoleercel in na een strafrechtelijke uitspraak van een dierenopvangcentrum.  

Het huisdier kreeg deze sanctie eind vorige maand opgelegd nadat hij meerdere malen uit zijn verblijf ontsnapt en hierbij ook soortgenoten losliet.

In de advertentie stond dat hij deuren kon openen en liever niet bij kinderen in huis wilde wonen /friends4life.org


love
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Griepprik: wél of niet nemen?

Griepprik: wél of niet nemen?

De vaccinatiegraad in Nederland is veel te laag, vindt De Nederlandse Influenza Stichting (NIS). /ANP

Foto van 'Ista van Galen'

VANDAAG, 16:59

Nederlanders worden opgeroepen om de griepprik te nemen, maar er heerst nog vaak onduidelijkheid. Hoe zit het nou met die prik?

De vaccinatiegraad in Nederland is veel te laag, vindt De Nederlandse Influenza Stichting (NIS). Daarom werd maandag de Nationale Griepprikdag georganiseerd, waar vooral werd gefocust op zorgmedewerkers. Volgens Ted van Essen, griepexpert en voorzitter van de NIS, is het inenten tegen het influenzavirus voor deze beroepsgroep juist heel belangrijk. Maar er heerst nog veel scepsis over deze jaarlijkse vaccinatie.

Griepprik en zorgmedewerkers


Likeability of5

Facebook moet nep-advertenties met John de Mol offline halen

John de Mol was niet gediend van deze nepadvertentie /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:45

Facebook moet maatregelen nemen om nepadvertenties tegen te gaan waarin John de Mol bitcoinproducten lijkt aan te prijzen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de mediamagnaat had aangespannen.

Niet alleen John de Mol werd door de oplichters genoemd /Facebook

Forse geldboetes


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Weg met de sjoemelsigaret, red Rick Brandsteder
Likeability of5

Weg met de sjoemelsigaret, red Rick Brandsteder

De rookmachine van het RIVM | Foto: ANPXTRA / Lex van Lieshout

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 16:33

Arjen Lubach maakte zondagavond een vuist tegen sjoemelsigaretten. Door middel van een tweet naar de Eurocommissaris hoopt hij het probleem bespreekbaar te maken. En daar werd massaal op gereageerd.

In Zondag met Lubachriep presentator Arjen Lubach de kijkers op een tweet te sturen naar de nieuwe Cypriotische Eurocommissaris Stella Kyriakides het probleem rond de sjoemelsigaret aan te kaarten. Lubach tweette daarom: „Hi Stella, gefeliciteerd met je nieuwe baan! Zou je alsjeblieft Canadian Intense (wordt hieronder uitgelegd, red.) willen legaliseren? Het is het beste middel om kanker te bestrijden in de EU. Bedankt!”. Meer dan tienduizend mensen stuurden Kyriakides een soortgelijke tweet. Daarnaast heeft Kyriakides, die vanaf 1 december met haar nieuwe functie begint, er opeens vijftienduizend volgers bij.

Sjoemelsigaret


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Roltraprisico's, ze zijn er echt

Roltraprisico's, ze zijn er echt

Roltraprisico's, ze zijn er echt / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:10

Met de massa's mensen die in december 'nog even de stad in moeten voor een cadeautje', wordt het weer dringen op de roltrap. Sta je links, rechts, loop je of sta je stil: hoe maak je op de 'juiste' manier gebruik van de roltrap?

Iedereen stoort zich weleens aan die éne persoon die gefascineerd door smartphone stilstaat aan de linkerkant (oftewel de 'doorloopkant') van de roltrap, waardoor iedereen erom heen moet lopen. Met de drukke decembermaanden in het verschiet, loopt de drukte op de roltrap ook alleen maar op. Reden voor het Liftinstituut om het publiek op de risico's van de roltrap te wijzen.

Risico's ja, die zijn er namelijk echt. „Zware spullen mee op de roltrap, geen hand op de leuningband, slechte schoenen en druk zijn met je smartphone… Dat kan allemaal vervelende ongevallen veroorzaken bij het gebruik van roltrappen. Een ritje met de roltrap lijkt ongevaarlijk, maar letsel ligt op de loer”, weet Koos van Lindenberg van het Liftinstituut.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Rechter: Staat moet IS-kinderen terughalen
Likeability of3

Rechter: Staat moet IS-kinderen terughalen

Rechter: Staat moet IS-kinderen terughalen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:15

De Staat moet er alles aan doen om de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug te halen naar Nederland. 

Dat heeft de voorzieningenrechter maandag bepaald in een kort geding, dat 23 IS-vrouwen en hun 56 kinderen hebben aangespannen tegen de Staat. De rechter oordeelde echter ook dat voor de IS-vrouwen zelf geen verplichting geldt voor de Staat.

Als de Koerden de kinderen niet laten vertrekken zonder hun moeders, ontstaat er een nieuwe situatie, luidt het vonnis. De 23 vrouwelijke Syriëgangers eisten dat de Nederlandse staat hen samen met hun 56 kinderen naar Nederland zou terughalen. Op 15 augustus hadden ze de Staat aansprakelijk gesteld.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Woningnood in Oost-Nederland door Randstedeling

Woningnood in Oost-Nederland door Randstedeling

Woningnood in Oost-Nederland door Randstedeling / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:29

In het oosten van het land dreigt een grote woningnood te ontstaan, en dat komt doordat steeds meer inwoners uit de Randstad naar het oosten van Nederland willen verhuizen.

In de komende vijf jaar zijn er zeker 75.000 nieuwe huizen nodig in Gelderland en Overijssel. Daarvan zullen er meer dan 60.000 ingenomen worden door mensen die uit de Randstad komen. Dat zeggen de Oost-Nederlandse provinciebesturen, die minister Stientje van Veldhoven van Binnenlandse Zaken maandag om geld vragen.

Deal


Limburg en Brabant trappen start carnavalsseizoen af

Limburg en Brabant trappen start carnavalsseizoen af

De optocht in Maastricht begin dit jaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:49

Vanaf maandag 11 november kan er officieel weer gehost worden. Op de 11e van de 11e wordt namelijk traditioneel het carnavalsseizoen geopend.

Sinds 2002 vond die aftrap in Limburg jaarlijks op het Maastrichtse Vrijthof plaats, maar het plein barstte uit zijn voegen met vele duizenden hossende carnavalisten. De organisatie wijkt dit jaar, tot groot verdriet van veel carnavalsvierders, voor het eerst uit naar zalencentrum MECC aan de rand van de stad. Om de sfeer van het Vrijthof te behouden, zijn de muren van het MECC behangen met de gevels van de gebouwen die het Vrijthof omringen.

Haantje de voorste


Ken je deze podcasts al? #2: stressvrije week

Ken je deze podcasts al? #2: stressvrije week

Deze week is het ‘De Week van de Werkstress’. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:36

Deze week is het ‘De Week van de Werkstress’. Richard Otto van medianieuwsplatform Spreekbuis.nl selecteerde de meest interessante podcasts.

1. Leven Zonder Stress

DJ Patrick Kicken, die zelf twee keer een burn-out had, spreekt in deze podcast met ervaringsdeskundigen, coaches en schrijvers onder andere over wat (werk)stress veroorzaakt. De ‘Leven Zonder Stress’-podcast staat al langere tijd bovenaan in de podcast hitparades. Door de enorme populariteit heeft de maker onlangs een gelijknamig boek uitgebracht over dit thema.


Een weekend bordenvol spelletjes
Likeability of5

Een weekend bordenvol spelletjes

Foto: Anouk Pross

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 09:59

Van Stratego tot Drie op een Rij in 3D. Alles kwam dit weekend voorbij op de jaarlijkse Spellenspektakel in de Jaarbeurs in Utrecht.

De Jaarbeurs is zaterdag en zondag omgetoverd tot een walhalla voor bordspelfanaten. Overal om je heen staan stands van spelontwerpers, die trots hun nieuwste aanwinsten en creaties laten zien. Een meisje van een jaar of zes is nog maar net binnen voor ze al richting één van de speeltafels rent. Met haar Railrunner-treinkaartje nog in haar hand begint ze ijverig een enorme Rubiks cube te vullen met gekleurde blokken. Het gaat met moeite, de kubus is namelijk minstens zo groot als zijzelf is. Samen met haar ouders krijgt ze het spel enthousiast uitgelegd door een van medewerkers van het bedrijf. Nu de regels bij iedereen duidelijk zijn, kan de strijd kan beginnen.

In de hal staan speeltafels zo ver het oog rijkt. Met grote spandoeken wordt aangegeven welke spellen er te spelen zijn. Bij elk stand zijn instructeurs aanwezig die het spel uitleggen. „Dat is een stuk makkelijker dan elke keer maar door het spelregelboekje heen bladeren”, zegt organisator Frank Bunnink. Op de beurs is er voor ieder wat wils, van familiespellen die tien minuten duren tot tactische spellen die hele dagen in beslag kunnen nemen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tegenstanders roetveegpiet komen met eigen Sinterklaasjournaal
Likeability of5

Voorstanders traditionele Piet komen met eigen Sinterklaas-serie

Tegenstanders roetveegpiet komen met eigen Sinterklaasjournaal. /ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 09:30

Naast het Sinterklaasjournaal is er een nieuwe Sinterklaas-serie op YouTube te zien. Zónder roetveegpieten en mét Zwarte Pieten. 

„Zwarte Piet hoort zwart te zijn", laat woordvoerder Andy van Veen, van Stichting De Nationale Sint, weten aan het NOS Radio 1 Journaal. „Veel mensen in Nederland delen die mening en wij willen een alternatief bieden."

Maandag start het Sinterklaasjournaal op tv. De stichting start maandag een eigen journaal op YouTube, bevestigt Van Veen aan Metro. De NTR maakte eerder al bekend dat er dit jaar bij de intocht en het Sinterklaasjournaal alleen maar roetveegpieten zullen zijn. In voorgaande jaren maakte Zwarte Piet hier al steeds minder vaak een verschijning.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vrijgezellen verzamelen! Het is Singles Day

Vrijgezellen verzamelen! Het is Singles Day

Vrijgezellen verzamelen! Het is Singles Day / Colourbox

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 08:59

Ben jij single and ready to mingle? Goed zo. Maandag 11 november is het namelijk Singles Day en die dag staat volledig in het teken van vrijgezel zijn. 

Misschien kende je 11 november voornamelijk van Sint Maarten, waarbij kinderen met lampionnen langs de deuren gaan, of als de officiële start van carnaval. Maar voor steeds meer mensen staat 11 november in het teken van het vrijgezel zijn: 11.11 oftewel (all)een. De dag komt oorspronkelijk uit China. Chinese jongeren vieren het feit dat ze vrijgezel zijn en dat ze daar trots op zijn. Inmiddels is de dag tevens uitgegroeid tot een kortingenregen. De Chinese webwinkel Alibaba heeft in het eerste uur van Singles Day al een recordomzet van zo'n 11 miljard euro gedraaid.

Ook buiten China proberen webwinkels met grote kortingen een slaatje te slaan uit het vrijgezellenfeest. Zo zijn er bij onder meer Bol.com, Mediamarkt en De Bijenkorf acties, met het overkoepelende thema dat je goed voor jezelf moet zorgen.


Al ruim 23.000 kilo coke onderschept in Rotterdam
Likeability of5

Al ruim 23.000 kilo coke onderschept in Rotterdam

Al ruim 23.000 kilo coke onderschept in Rotterdam / Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:02

De haven van Rotterdam wordt overspoeld met cocaïne. In recordjaar 2018 ging dat om ruim 18.000 kilo, dit jaar is er al ruim 23.000 kilo onderschept. 

En dan is de 'smokkelpiek' nog niet eens bereikt, schrijft De Telegraaf.  Vaak wordt in de laatste twee maanden van het jaar de meeste coke ontdekt. Zo haalde het HARC-team vorig jaar rond Kerstmis partijen met een totaalgewicht van 4000 kilo uit containers. Het Openbaar Ministerie Rotterdam geeft pas aan het einde van het jaar een overzicht, maar zegt zich in de cijfers te herkennen.

Afgelopen weekend was het opnieuw raak in de Rotterdamse haven. Na een tip van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) vond de politie vrijdagnacht een auto met daarin drie mannen van tussen de 22 tot 28 jaar. In het voertuig lag 300 kilo cocaïne.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Grijp je kans: Mercurius is vandaag te zien

Bewolking gooit roet in het eten: geen Mercurius te zien

Met de speciale telescopen van de sterrenwacht is Mercurius te zien. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:45

Het was de bedoeling dat er maandag op meerdere plekken naar Mercurius kon worden gekeken, maar dat feestje gaat niet door. Door de slechte weersverwachtingen zal Mercurius niet of moeilijk te zien zijn. Sterrenwachten houden de deuren dicht.

Planeet Mercurius trekt maandag voor de zon langs en dat is behoorlijk bijzonder. De volgende keer dat de planeet op deze manier te zien is, is namelijk pas weer in 2032. Het was de bedoeling dat Mercurius in de loop van de middag met speciale telescopen te zien zou zijn. Mercurius is namelijk te klein om door een eclipsbril te zien en het is te gevaarlijk om met het blote oog naar de zon te kijken. Verschillende sterrenwachten zouden maandag de deuren openen, maar dat gaat dus niet door. Door de slechte weersverwachting zijn de evenementen afgelast.

Op één lijn


Sinterklaasjournaal is weer op tv
Likeability of5

Sinterklaasjournaal is weer op tv

Vanaf maandag is het Sinterklaasjournaal weer op televisie te zien. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:31

Het Sinterklaasfeest is natuurlijk pas echt begonnen als Dieuwertje Blok er verslag van doet. Vanaf maandag is het Sinterklaasjournaal weer op televisie te zien. 

Voor het eerst dit jaar zijn er alleen maar roetveegpieten te zien in het programma. Al sinds 2014 is de NTR bezig het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen. Vorig jaar, in Zaandijk en de Zaanse Schans, had Sinterklaas nog gezelschap van een paar donkere pieten. Toen was het verhaal dat de pieten steeds meer roet op hun gezicht kregen en dus zwarter werden, naarmate ze vaker door de schoorsteen waren gegaan.

Met de trein


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar