In het nieuws

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro
Likeability of6

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Foto van 'Tim van der Steen'

20 JUN 2019

Ebru is thuis. Na jaren in Amsterdam, een periode vastzitten in Turkije, vallen en opstaan woont ze nu weer in Rotterdam, de plaats waar zij opgroeide. De verhuizing werpt zijn vruchten af, want ze voelt zich hier weer veilig. Metro spreekt haar over haar werk, Theo van Gogh en de mens achter de sterke mening.

Een paar kritische tweets jegens het Turkse regime waren in april 2016 de reden voor haar arrestatie, tijdens een vakantie in Turkije. Vastzitten in Turkije was zowel haar absolute hoogte- als dieptepunt. „Ik heb toen zo veel support van de redactie gehad, niet normaal gewoon.”

Iedere dag belde Metro-hoofdredacteur Robert van Brandwijk Ebru op, daarnaast had zij contact met andere redacteuren. In de krant werd veel aandacht aan haar arrestatie besteed, ook had zijzelf alle ruimte om te schrijven wat ze kwijt wilde. Naast mentale support werd vanuit TMG ook diplomatieke en politieke druk uitgeoefend op de Turkse justitie om Ebru vrij te krijgen. Het hele concern schaarde zich als één man achter haar.

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

„Ik heb mij nog nooit zo gedragen gevoeld als toen, vooral ook omdat ik het niet verwachtte. Ik ben niet iemand die ergens vanuit gaat. Ik los mijn problemen doorgaans zelf op, maar opeens hoefde dat niet. Dat het ook zo kon, op mijn zwartste moment, dat was een verademing. Waanzinnig, daar ben ik echt iedereen heel dankbaar voor. Zonder Metro en de Telegraaf had ik nog steeds vastgezeten. Daar ben ik zeker van, zo simpel is het.”

Angst zaaien

Terwijl ze over de grens vastzat, werd er ingebroken in haar huis in Amsterdam. Een bewuste actie om angst te zaaien; „er stond ook van alles op de muur.” Ze was al van plan om te verhuizen, maar dit zorgde voor een stroomversnelling. „Het was voor mij al kut in Amsterdam, al jaren. Elke keer als je de deur uitgaat je afvragen wat er gaat gebeuren, dat doet wat met je hoofd.” Dat had ook alles te maken met de reacties op straat, haar vrienden vreesden in Amsterdam voor haar veiligheid.

Op één plek is ze al die jaren wel veilig geweest: op de pagina’s van Metro. Nadat Theo van Gogh op 2 november 2004 werd vermoord, bleef de plek waar hij zijn column altijd plaatste uit respect een jaar lang leeg. Daarna vroeg Jan Dijkgraaf, op dat moment hoofdredacteur van Metro, aan Ebru of zij die witte strook wilde vullen. Ze aarzelde geen moment, maar had er ook nog niet eerder over nagedacht. 34 was ze, en ze was het verdriet rond de dood van Theo nauwelijks te boven.

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Gered door Theo

Wie Theo van Gogh was voor haar? „Ik zeg altijd dat Theo mij gered heeft uit mijn leven. Door hem ben ik gaan schrijven.” Ebru had voor die tijd een studie bedrijfskunde op haar naam en een goede baan bij uitgever Wolters Noordhof. Ze deed wat er van haar verwacht werd, toch zat ze nooit helemaal op haar plek. „Ik zag mijzelf niet als een creatief iemand, zo was ik niet opgeleid en ook niet opgevoed.” Als zij werd voorgesteld, zeiden mensen ‘dit is Ebru, je moet even aan haar wennen want ze is een beetje vreemd.’ Theo van Gogh was de eerste die haar niet gek vond, voor hem was Ebru doodnormaal.

Van Gogh was ook degene die Ebru het eerst publiceerde. Ze schreef wel eens een stukje, maar nooit serieus. „Voor die tijd wist ik niet dat schrijven een vak was, ik dacht dat iedereen het kon. Ik liet Theo eens een stukje lezen, dat besloot hij te publiceren op zijn site (De Gezonde Roker). De week daarop belde de webmaster of ik nog een stukje had. Ik schrok me rot, was dat de bedoeling dan? Nee, maar het mocht wel. Vanaf dat moment noem ik mijzelf columnist. In het begin dachten mensen nog dat ik een pseudoniem van Theo was, niemand had natuurlijk van de naam Ebru Umar gehoord.”

Floppy op de fiets

Van Gogh zelf schreef in die tijd al columns voor Metro,volgens Ebru met veel plezier. „In e-mail geloofde hij niet. De tekst werd uitgetikt, ging op een floppy en werd hoogstpersoonlijk langsgebracht op de fiets.” In 2004 gaf Ebru haar eerste boek uit, een bundel met haar columns. Drie weken later werd zij ontslagen. „Mijn werkgever was er niet blij mee dat ik publiceerde en met Theo van Gogh werd geassocieerd.”

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Juist Van Gogh was vervolgens door het dolle heen toen zij hem vertelde van haar ontslag; nu was zij eindelijk vrij om te doen wat ze wilde. „Hij stond te juichen: gefeliciteerd! Geen normale reactie natuurlijk.” Vier maanden later werd hij vermoord.

Depressie

Toen had ze niets te doen en geen werk, Ebru raakte in een flinke depressie. „Ze zeggen dat er acht maanden staan voor rouw, dat klopt ook. Mijn werkgever wilde graag van mij af en ontslag was gunstig in die tijd, dus ik kreeg gouden bergen mee. Ik kon het me daardoor permitteren om de tijd te nemen.” Toen Ebru in juni weer een beetje helder werd, belde Jan Dijkgraaf. Tegelijkertijd werd Ebru door Libelle benaderd, waar zij sindsdien interviews in publiceert. „Dan ben je een jaar lang depressief geweest en pak je direct je leven op met twee grote klussen. Ik vond dat te gek om te doen, dat vind ik nog steeds.”

Inmiddels vult zij de plek van Van Gogh al sinds 2 november 2005, dus haar vijtienjarig jubileum nadert met rasse schreden. In al die jaren ontbrak haar column slechts eenmaal op die plek: de week nadat zij terugkwam uit Turkije. „Marije was toen hoofdredacteur. Ze belde me, of ik een keertje over wilde slaan. ‘Mag dat?’, vroeg ik toen. Wat een opluchting. Het was zo druk in mijn hoofd en leven dat ik het niet aankon. De volgende dag heb ik de column alsnog online gezet.”

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Team kutwijf

We kennen Ebru vooral van haar sterke mening. Schrijft Ebru, dan stroomt onze mailbox vol. „Mensen zijn of heel boos op ‘haatheks’ Ebru, of ze zijn het met mij eens. Theo vond mij niet raar en veel lezers kennelijk ook niet. Tegelijkertijd ben je óf team Ebru, óf team kutwijf. Daar zit niets tussenin.”

Wat Metro voor haar betekent? „Als ik zeg dat Metro alles is, doe ik Libelle tekort, Libelle is óók alles. Ik krijg van Metro de kans om gehoord en gezien te worden en dat is heel fijn. Wat ik ook fijn vind en een beetje eng: ik ben niet raar. Mijn mening wordt door mainstream media weggezet als rechts radicaal. Dat ik zoveel bijval krijg, is zowel eng als een opluchting. Als tien mensen je zeggen dat je gek bent, ga je het uiteindelijk voor waarheid aanzien. Zet daar tien mensen tegenover die het met je eens zijn en het beeld wordt al heel anders.”

Verbazingwekkende reacties

Wat haar wel fascineert, is de reactie van sommige mensen die haar voor het eerst ontmoeten. „Mensen durven vol verbazing recht in mijn gezicht te zeggen dat ik veel aardiger of leuker ben dan zij dachten. Wat hadden zij dan verwacht!?” Naast Metro is Ebru ook heel erg Libelle; huis op orde maken, werken en het gezellig hebben. Ad-rem, zeker. Maar ook gewoon iemand met een open, warme uitstraling die grapjes maakt.

Toch denken mensen haar te kennen op basis van wat zij schrijft. „Eigenlijk weten mensen niets van mij. Als ik in de media kijk naar wat er over mij gezegd wordt, denk ik: er zijn twee Ebru’s. Ik ben ervan overtuigd dat mensen verschillende kanten hebben, maar ik laat niets van mijzelf zien, want ik reflecteer alleen. Sylvia Witteman laat dingen van zichzelf zien, haar gezinsleven, geneuzel. Daar heb ik het nooit over, dus eigenlijk kennen mensen mij niet.”

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Sylvia Witteman-stukjes

Als zij de kans kreeg, zou Ebru dolgraag ergens ‘geneuzel-columns’ willen schrijven. „Ik heb het geprobeerd, maar niemand wil mij daarvoor hebben. Ik ben toch Ebru Umar hè.” Het staat haar uiteraard vrij om dat hier in Metro te doen, toch ziet zij dat niet zitten. „Als je maar één keer per week schrijft, is het zonde van de ruimte. Geneuzel schrijf je ter ontspanning. De columns die ik hier schrijf, zijn ook om mijn zorgen, angsten en verwondering duidelijk te maken. Mijn lezers verwachten op deze plek ook iets van mij. Die ene keer in de zoveel tijd dat ik daar iets persoonlijks in verwerk, wordt dat ook positief ontvangen, daarvan kelderen de leescijfers of het aantal liefdesbrieven niet. Bovendien schrijf ik geen columns omdat ik wil dat mensen mij leren kennen, ik doe dit omdat ik het leuk en belangrijk vind. Niet om te polariseren, maar er zijn meer mensen die willen horen wat ik zeg dan mediamakend Nederland denkt.”

Wat als haar plek in Metro er niet meer zou zijn? „Ik denk dat ik dan een ander vak zou kiezen. Dan zou ik het leven een stuk minder leuk vinden.”


like
user_e2db55c561522df7c5479ce3d892af4d0e5424c1_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_e383690880147ce029ff58c20459e0f8ed35735b_avatar

+1


Trump ontvangt vriend Rutte: Relatie beter dan ooit

Rutte en Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland was nog nooit zo goed. Dat stelde de Amerikaanse president Donald Trump bij de ontvangst van premier Mark Rutte in het Witte Huis in Washington.

Tweede bezoek

Het is het tweede bezoek van Rutte bij Trump. Een jaar geleden was hij er voor het eerst. Rutte en de Amerikaanse president benadrukten dat in de Verenigde Staten honderdduizenden banen direct of indirect met Nederland te maken hebben. Zeer binnenkort ruim een miljoen, aldus Trump.


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


VVD, CDA en PVV: Strengere handhaving boerkaverbod

Boerkadragers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het boerkaverbod wordt per 1 augustus van kracht in Nederland, maar de handhaving laat te wensen over. Dat vinden CDA, VVD en de PVV.

Behoedzaam

In een brief van minister Kajsa Ollongren die naar de gemeenten is uitgegaan staat onder andere dat ambtenaren behoedzaam te werk moeten gaan, zo weet RTL Nieuws. „Het uitgangspunt is altijd om in dit soort situaties te proberen te voorkomen dat de situatie escaleert."


Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte van der Wijk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lotte van der Wijk (23) uit Groningen, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lotte, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen.


Doodstraf voor Marokkanen na moord op toeristen

De drie veroordeelden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen, zo meldden Marokkaanse media.

De Deense 24-jarige studente Louisa Vesterager Jespersen en haar 28-jarige Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal. Ze werden onderweg vermoord. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

Internationale schok


Florida wil daklozen wegjagen met kinderliedjes

Een dakloze/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Florida zijn ze de daklozen meer dan zat. Dus proberen ze de zwervers weg te jagen met het draaien van kinderliedjes.

Baby Shark

Op populaire verzamelplekken voor daklozen knallen 's nachts bekende kinderliedjes hard uit de speakers. Een van de steden waar het gebeurt, is West Palm Beach. Burgemeester Keith James stelde tegenover FOX News dat onder andere het liedje Baby Shark in de playlist is opgenomen.


Stel naar rechtbank om ruzie vaccinatie dochter (2)

Vaccineren/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een gescheiden koppel dat tegenover elkaar staat in de rechtszaal is geen nieuw fenomeen. Echter komt het niet vaak voor dat het dan over de vaccinatie van hun kind gaat.

De vader wil hun tweejarige dochter laten vaccineren, de moeder is daar echter fel op tegen, zo weet RTL Nieuws. De rechtbank in Den Bosch heeft de vader al in het gelijkgesteld, maar de moeder laat het daar niet bij zitten en weigert vooralsnog het meisje de voorgeschreven prikken te geven.

Ze is gezond


Halsema sluit Amsterdams hotel na explosie

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hotel in de buurt van het Amsterdamse Vondelpark moet voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. Oorzaak is een explosie eerder deze maand.

De ontploffing vond plaats in het portiek van de woning naast het betreffende hotel in de Korte van Eeghenstraat. De recherche houdt er rekening mee dat de actie gericht was tegen het hotel. Burgemeester Femke Halsema heeft nu besloten tot de sluiting, gezien de gevaren voor de openbare orde.

Flinke schade


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Man ontdekt dat hij afschrikfoto is op sigarettenpak

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Albanees heeft zijn advocaat naar de Europese Commissie gestuurd. Volgens hem worden er zonder toestemming foto's van hem op sigarettenpakjes gebruikt.

Afschrikfoto's

Het gaat om afbeeldingen van zijn geamputeerde been. Deze verschijnen op pakjes sigaretten als de welbekende afschrikfoto's. Naar eigen zeggen heeft de Albanees - woonachtig in het Franse Metz - hier geen toestemming voor gegeven.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zes arrestaties bij antiterreuractie Duitsland

Duits politie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een grote actie tegen een vermeende terreurgroep heeft de politie in Duitsland zes mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in alle vroegte invallen op adressen in Keulen en Düren.

Aanleiding was het vermoeden van de inlichtingendiensten dat in islamitische kringen plannen werden gesmeed voor een terreuraanval. De actie richtte zich vooral op een adres in Düren.

Libanese afkomst


Meeste creditcards worden gestolen in Nederland

Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tijdens een stedentrip in drukke steden als Barcelona, Parijs of Rome zijn we vaak extra alert op onze portemonnee. Maar in eigen land lijkt dat iets minder het geval. Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Op 2 en 3 staan Spanje en Frankrijk, gevolgd door Italië en Portugal.

In 8 procent van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van 800 euro. Dat blijkt uit cijfers van International Card Services (ICS). En in te veel gevallen wordt de pincode bij de creditcard bewaard.

Nederlanders gebruiken creditcard veel


Hitte verovert groot deel Europa

Hitte verovert groot deel Europa

Een briesje aan de Europese stranden zal voor verkoeling zorgen. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

In vrijwel geheel Zuid-Europa blijft het de komende dagen – voor al diegenen die dit weekend afreizen – heerlijk zonnig, droog en warm. De komende week verovert de hitte echter grote delen van Europa, stelt Weeronline. Niet overal is dat het geval. In Centraal-Europa en Groot-Brittannië wordt het wisselvalliger en komen buien voor.

Komende dagen

In Zuid-Europa wordt het warm tot heet. Aan de costa’s in Spanje zal het de komende dagen 28 tot 31 graden zijn, in het Spaanse binnenland stijgt de temperatuur lokaal naar 37 graden. Ook in Italië zal het met 28 tot 31 graden vooral aangenaam zijn als je op het strand zit. Boven het vasteland van Griekenland is er kans op onweer, maar is het aan de kust met 28 tot 32 graden vooral prima strandweer.


Midnightsnack en bodycheck in dit luxe dierenhotel

Rita de Vos met een van de hotelgasten in het buitenverblijf van dierenhotel Pocahondas

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In dit landelijk gelegen dierenhotel met privézwembad, midnightsnack, dagelijkse bodycheck en vloerverwarming checken baasjes hun kostbaarste bezit in. ,, Slaap lekker schatjes, mama komt gauw weer terug.”

All inclusive


Nederland schaft extra F-35-straaljagers aan

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht." Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.

„Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan. Dus we zullen extra stappen moeten zetten. Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn", aldus de minister.

Koers van dollar


Opgesloten in het Rijksmuseum

Opgesloten in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

„Wie is jullie stagebegeleider?” Een vrouw van begin twintig, bril op, paardenstaart in, kijkt ons vragend aan. „Ah, ik zie het al”, zegt ze als twee Metro-verslaggevers zwijgen. „Jullie komen stagelopen bij Bert. Hij is er vandaag niet, dus hier is jullie stagepakket. Veel succes.”

Zo begint de Escape Game in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is geen Escape Room, want je zit niet vast in een kamer, maar in het hele museum. De bedoeling: het mysterie rond de Nederlandse kunstschilder Johannes Torrentius oplossen.

Stagebegeleider


Grote brand bij papierrecyclingbedrijf in Staphorst

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een papierrecyclingbedrijf in Staphorst woedt een grote uitslaande brand. De brandweer is met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Metershoog

De vlammen slaan metershoog uit het dak van het pand. De brandweer heeft een NL alert-verstuurd in verband met de enorme rookontwikkeling en raadt bewoners in de omgeving aan ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Vanwege grote rookontwikkeling zijn de omliggende woningen ontruimd.


Vakantie is goed, maar je hoeft niet op reis

Je vakantie annuleren? Dat werkt uitstekend!

Hoe ervaar je optimaal vakantiegeluk? Ver weg van huis betekent niet automatisch dat je meer bent uitgerust. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Ga je deze zomer kamperen, dan is dat negen van de tien keer oncomfortabeler dan thuis. Het begint al onderweg: met zijn allen in de bakoven richting Zuid-Frankrijk. ‘Ik zei toch dat we vandaag niet moesten gaan’, zeg je tegen de partner, terwijl de kinderen op de achterbank krijsen. Precies op het moment dat je aankomt, begint het te stortregenen. ’s Avonds kook je op een klein gasstelletje macaroni die half aangekoekt in de pan blijft zitten.

Maar tóch is kamperen het mooiste dat er is, zegt kampeerliefhebber Emiel Schenk, vanuit de auto op weg naar Italië. „Het is zo lekker. Je bent altijd buiten en hebt alles bij de hand.” Schenk kampeert al van jongs af aan en ook zijn vrouw heeft een liefde voor kamperen. „We hebben ook wel verdere reizen gemaakt, maar nu we kinderen hebben, gaan we toch het liefst met de tent op pad.”

Pre-vakantiestress


Likeability of5

Boete voor boerka op straat wordt 150 euro

Op dit beeld staat naar schatting 3% van alle boerkadragende vrouwen in Nederland /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 JUL 2019

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbare wordt aankomende maand strafbaar. De politie zal vanaf augustus actief controleren op voorbijgangers die dit verbod overtreden.

Woensdagavond werd bekend hoe hoog de boete gaat worden, wie vanaf augustus zijn gelaat afdekt met een boerka of een integraalhelm zal 150 euro moeten betalen. Dit blijkt uit de beleidsregel die het Openbaar Ministerie heeft laten plaatsen in de Staatscourant.

'Boerkaverbod'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar