In het nieuws

Wat Europa voor jou in je eigen regio doet

Wat Europa voor jou in je eigen regio doet

De vlag van Europa.

Foto van 'Laura van Horik'

21 MEI 2019

Ga jij stemmen? Of denk je dat dit toch geen zin heeft voor jouw regio? Nou, dat heeft het zeker wel! Behalve het beschermen van natuurgebieden door heel het land, betekent de EU namelijk nog veel meer voor je dagelijks leven dan dat je misschien zou denken. Stel...

… je bent een Noord-Hollander

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar Amsterdam behoort tot de vijf Europese topregio's op het gebied van economie. Hierdoor hebben onder andere de UvA, VU en het AMC voor meer dan 500 projecten subsidie gekregen. En niet alleen grote steden als Amsterdam krijgen financiële steun, maar ook genoeg andere plaatsen. Zo kunnen ouderen in Hoorn hierdoor aan een baan worden geholpen en bestaan er onderwijsprojecten van bijvoorbeeld Praktijkschool Schagen in Den Helder en PWF Stede Broec in Enkhuizen.

Wat Europa voor jou in je eigen regio doet

Amsterdamse universiteiten kregen Europese subsidie voor 500 projecten. / Koen van Weel | ANP

… je bent een Utrechter

Het Utrechtse beurskwartier is één van de twaalf geselecteerde Europese plaatsen voor een duurzame verandering van de stad, waarmee het een voorbeeld wordt voor de rest van ons land en Europa. Universiteit Utrecht en het UMC, RIVM, KNMI en NWO-I ontvingen geld voor meer dan 300 projecten, en in Amersfoort werd het eerste lab geopend voor Future Internet. Daarbij werd het Utrecht Science Park met subsidie ontwikkeld en kreeg Leidsche Rijn een bijdrage voor het ontwikkelen van een unieke pergola.

... je bent een Flevolander

Deze kleine provincie wordt door de EU geholpen bij onder andere leefbaarheid. Hoe je dat voor je moet zien? Door subsidies is het stadscentrum van Almere nu beter bereikbaar en zijn in Lelystad de kwaliteit van de nieuwe havenkom, Atolwijk en Boswijk vergroot. In deze laatste stad bevindt zich trouwens het enige instituut in Nederland voor onderzoek naar besmettelijke ziekten van dieren. Door steun van de EU kunnen nu ook ziekten worden onderzocht die overdraagbaar zijn op mensen, zoals vogelgriep.

… je bent een Groninger

De ontwikkeling van een windturbine, kwaliteitslijmen en nieuwe technieken voor tomatenteelt in Winschoten, de herinrichting van het centrum in Blijham, uitbreiding van recreatiepark Borgerswold in Veendam... De EU heeft er allemaal aan bijgedragen. Voor onder andere de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen Parkinson heeft Groningen tevens subsidies gekregen. En om over de grens werken makkelijker te maken, wordt gekeken naar een snellere spoorverbinding met Bremen.

… je bent een Zuid-Hollander

Misschien wel de leukste van allemaal: de speciale bescherming van de EU voor de naam Goudse kaas, waardoor buitenlandse fabrikanten kaas niet mogen verkopen onder dezelfde naam. Daarnaast kunnen in de Drechtsteden met hulp van de EU werkgelegenheidsprojecten worden georganiseerd en is er geïnvesteerd in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Voor Den Haag betekent de financiële steun vooral renovaties, bijvoorbeeld voor de boulevard van Scheveningen en het Vredespaleis. Én: de Rotterdamse haven blijft mede zo sterk door de EU.

Wat Europa voor jou in je eigen regio doet

De haven van Rotterdam blijft (mede) sterk door Europa. / Koen van Weel | ANP

... je bent een Gelderlander

In de Achterhoek hielp de EU bij de aanleg van de Noorderhaven in Zutphen. Bedrijven in Doetinchem worden gesteund bij hun 'broederij van de toekomst’ voor de pluimveehouderij en Varsseveld bij het project duurzame onkruidbestrijding. Onze grootste provincie kan daarnaast door financiële hulp werken aan een geneesmiddel voor kinderen met stofwisselingsziekten. De Radboud Universiteit en Universiteit Wageningen hebben samen voor meer dan 300 (onderzoeks)projecten subsidie gekregen.

… je bent een Overijsselaar

Instellingen en bedrijven in deze provincie kunnen met het EU-geld werken aan oplossingen, zoals producten op basis van natuurvezels en zorgrobots. Gemeenten kunnen projecten doen om jongeren en andere werkzoekenden naar werk te begeleiden, startende ondernemers kunnen bij het mede door de EU gerealiseerde Startershuis in Deventer terecht, in Luttenberg komt een seniorencentrum en het zwembad in Heeten kan door subsidie blijven bestaan.

Wat Europa voor jou in je eigen regio doet

In Overijssel kwamen door EU-geld robots in de zorg. / Alexander Schipper | ANP

... je bent een Fries

In Friesland worden projecten gesteund die wat doen tegen de vergrijzing, zoals in Sneek het ontwikkelen van een digitaal zorgplatform en in Heerenveen een project voor een nieuw systeem in het ziekenhuis. Maar ook projecten die kansen bieden voor jongeren in bijvoorbeeld Sneek en het aan het werk helpen van 55-plussers in de gemeente Skarsterlân, worden ondersteund. Daarnaast wordt er gekeken naar hergebruik van visafval in Jelsum en een duurzamer proces van het verwerken van garnalen in Harlingen.

… je bent een Zeeuw

Om de scheepvaart tussen Nederland, België en Frankrijk makkelijker te maken, investeert de EU in een nieuwe sluis in Terneuzen. Deze haven kan dan grotere schepen ontvangen, wat goed is voor de handel. Verder worden systemen voor oesters in Yerseke en tong in Kamperland, de verbetering van aardappelen in Rilland en zelfrijdende machines voor het land in Middelburg gesteund.

Wat Europa voor jou in je eigen regio doet

De naam Goudse kaas is beschermd door de EU. / Robin Utrecht | ANP

… je bent een Limburger

Limburgse jongeren en kwetsbare groepen worden door subsidies aan de gemeenten Maastricht en Aken-Neurode geholpen bij werk en werken over de grens. Universiteit Maastricht krijgt geld voor meer dan 100 onderzoeksprojecten. De textielindustrie Sittard-Geleen kan met financiële steun ook vooruit en Maastrichtse wetenschappers krijgen support bij een nieuwe behandeling van longkanker.

… je bent een Brabander

In Waalwijk wordt een nieuwe techniek en duurzaam materiaal ontwikkeld voor het vormen van plastic. Daarbij krijgt de gemeente Tilburg hulp om jeugdwerkloosheid aan te pakken. En wist je dat scholen, bijvoorbeeld de Zwaaikom in Oosterhout en het Da Vinci College in Roosendaal, ook geld krijgen? Verder hebben de universiteiten van Eindhoven en Tilburg en bedrijven Philips en ASML hulp gekregen bij meer dan 200 projecten.

… je bent een Drentenaar

De EU vindt projecten in de Nederlands-Duitse grensregio erg belangrijk, zoals Common Care, een samenwerking voor het verbeteren van zorgaanbod dicht bij huis. Of het project energiezuinige en intelligente straatverlichting in Emmen, een microserver met laag energiegebruik in Dwingeloo en het produceren van antilichamen tegen kanker in Nieuw-Amsterdam. Zélfs een intelligent irrigatiesysteem voor aardappelen in Geesbrug wordt door de EU niet vergeten.

Zelf zoeken

Wie zelf wil uitzoeken wat Europa voor jou in je eigen regio doet: kijk dan op de site wat-europa-voor-mij-doet.eu.


Jongen (17) steekt school in brand en wordt opgepakt

Jongen (17) steekt school in brand en wordt opgepakt

De politie heeft een jongen (17) aangehouden voor brandstichting in een school aan de Dapperstraat in Amsterdam. Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

23 MIN

De politie heeft een jongen (17) aangehouden voor brandstichting in een school aan de Dapperstraat in Amsterdam.

Vorige week dinsdag deed iemand een poging tot het stichten van brand in de middelbare school. De verdachte rende vervolgens het gebouw uit. Volgens scholieren, die hem weg zagen gaan, stond hij half in brand. Kort daarna is de brand geblust en het schoolgebouw ontruimd.

Onrust en angst


Brandrups teistert ons land, Schouten wil 1 infopunt

Brandrupsen teisteren NL, Schouten wil 1 infopunt

De overlast van de processierups is dit jaar uitzonderlijk groot. Volgens onderzoekers zijn er driemaal zoveel rupsen als vorig jaar. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

1 UUR

Over haar hele lichaam heeft Angela Harberts uit Enkhuizen rode bultjes. „Overal jeukt het. Op mijn armen, benen, in mijn nek en op mijn buik. Het geeft een ontzettend brandend gevoel.” Habets was op een vakantiepark in het Overijsselse Holten en dacht in eerste instantie dat het om vlooienbeten ging. „Een vakantieganger waarschuwde ons dat er overal eikenprocessierupsen in de bomen van het park zitten.”

Harberts is niet de enige die op dit moment met rode bultjes op haar lijf rondloopt. Het aantal eikenprocessierupsen is het afgelopen jaar verdriedubbeld, blijkt uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Het centrum heeft zo’n 20.000 bomen in Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Amsterdam onder de loep genomen. De telling is representatief voor heel Nederland.

Brandharen


Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Maan tijdens Vrienden van Amstel Live. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De hand schudden, misschien wel een knuffel krijgen, een gesprekje voeren en een selfie maken met Maan? Dat kan! Metro en festival Parkpop hebben met de zangeres een winactie opgezet en wie weet ontmoet jij haar komende zondag al.

Maan treedt zondag van 17.50 tot 18.35 uur op tijdens het gratis festival in het Zuiderpark in Den Haag. Kort voor of kort na het optreden is de meet & greet waaraan je kunt meedoen. Op Parkpop zie je die dag onder meer ook Waylon, Kovacs, Ronnie Flex, Jett Rebel en Ilse DeLange.

The Voice of Holland


Onveilig gevoel in de trein? App de NS!

De gloednieuwe sprinter van de NS, de Flirt. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Zit je soms niet helemaal op je gemak in de trein omdat je je onveilig voelt? Dan kan je vanaf 1 juli Whatsappen of sms’en - net wat jij fijner vindt - met de NS.

De Nederlandse Spoorwegen beginnen vanaf maandag in Zuidoost-Nederland met een proef met veiligheidsmeldingen via tekstberichten. Reizigers kunnen in treinen van het type Flirt (de nieuwe sprinters) en op de stations Eindhoven, Tilburg en Breda hulp krijgen via sms of WhatsApp als zij zich onveilig voelen.

De NS doet deze proef op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). „Ik wil dat reizigers zich veilig voelen in de trein, ook laat in de avond of in een lege coupé", zei Van Veldhoven begin dit jaar. „Het kan best fijn zijn als je de NS met dit alert een seintje kunt geven, bijvoorbeeld als je ziet dat een dronken reiziger mensen lastig valt of meubilair wordt vernield."


Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

In samenwerking met Hospitality Heroes

GISTEREN

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het bestaat. Werken in de horeca waarbij je zelf het aantal uren bepaalt; waarbij je ook nog van locatie naar locatie kunt hoppen en saaiheid dus ver weg is. En kwaliteit wordt beloond…

Opleiden tot horecaheld

Hospitality Heroes biedt al dat moois. Dit uitzendbureau staat al langere tijd voor kwaliteitshorecapersoneel en dat betekent dat er wel iets van je wordt verwacht als je eenmaal ‘binnen’ bent. Hospitality Heroes leidt je namelijk eerst op. Tot horecaheld, vandaar de naam. „Het horecavak is nu eenmaal een prachtig vak dat helden nodig heeft”, zo vindt de organisatie.


Verslaafd aan goedkope Chinese spulletjes

De app van AliExpress.

Foto van 'Cerise van Vliet'

1 UUR

De VVD vindt dat pakketjes uit China veel te goedkoop naar Nederland worden verstuurd. VVD-Kamerlid Weverling vindt het oneerlijke concurrentie voor Nederlandse ondernemers dat producten uit dat land zo goedkoop zijn. De partij hoopt hiermee staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wakker te schudden.

Marjan Heemskerk, accountant en YouTuber onder de naam ‘The Happy Financial’, was eigenlijk best wel verslaafd aan het bestellen van goedkope spulletjes via de Chinese site AliExpress. „Ja het was wel echt een verslaving", vertelt ze. „Er staat daar zoveel online en zeker als je de app op je telefoon hebt is het ‘oh even snel kijken wat ze hebben’. Vervolgens krijg je automatisch suggesties van producten die je ook kan aanschaffen en zo blijf je doorgaan.”

Verlanglijstje


VVD: spullen uit China zijn spotgoedkoop

VVD: spullen uit China zijn spotgoedkoop

Nederlandse ondernemers worden de dupe van Chinese internetwinkels. Bron: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Spullen opgestuurd uit China zijn te goedkoop, vindt de VVD. Volgens de regeringspartij worden Nederlandse ondernemers hier de dupe van. De VVD wil dat het kabinet ingrijpt als het gaat om Chinese internetwinkels.

„We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie’’, spreekt VVD-Kamerlid Arne Weverling. „Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren.’’

Spotgoedkoop


Trein rijdt scootmobiel aan, bestuurder overleden

Trein rijdt scootmobiel aan, bestuurder overleden

Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen is donderdagochtend een scootmobiel aangereden, de bestuurder overleed. Foto: ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

2 UUR

Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen rijden donderdagochtend geen treinen, zo melden de Nederlandse Spoorwegen. Oorzaak is een aanrijding met een scootmobiel. De bestuurder is aangereden door de trein en overleden.

Het ongeluk gebeurde rond 07.45 uur ter hoogte van de Nijkerkerweg. De politie zoekt nu uit hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren. Naar vermoeden wordt het spoor tussen Amersfoort en Ede-Wageningen rond 11.00 uur vrijgegeven.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

25 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


In deze Nederlandse stad komt geen songfestival. Foto: ANP

In deze Nederlandse stad komt geen songfestival

het Eurovisiesongfestival strijkt volgend jaar niet neer in Den Haag. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Zondah dollûh: het Eurovisiesongfestival strijkt volgend jaar niet neer in Den Haag. Rotterdam maakt wel een grote kans, gesteund door de groen-gele stad. Dat laat wethouder Richard de Mos (Evenementen) weten.

Den Haag had zich in eerste instantie gemeld als geïnteresseerde, maar zegt nu niet te kunnen voldoen aan het eisenpakket. In 1980 was dit nog wel het geval, toen vond het festival plaats in het Nederlands Congresgebouw. Echter is het songfestival nu veel groter en het World Forum (nieuwe naam) te klein.

Niet haalbaar


Geen festivalzomer voor kickboxer: Ik word de beste

Geen festivalzomer voor kickboxer: Ik word de beste

De 23-jarige Levi met zijn twee wereldkampioen 'belts' / Jurgen Jacob Lodder

Foto van 'Anne Kersten'

3 UUR

Zijn de meeste twintigers in de zomer op festivals te vinden, zit dat er voor Levi Rigters niet in. De 23-jarige is professioneel kickboxer en is zelfs met de tropische temperaturen van afgelopen week gewoon in de sportschool te vinden. Vrijdag 28 juni vecht hij zijn zesde professionele wedstrijd, in Servië.

Schoenen uit

Vertrouwen heeft hij er zeker in, vertelt hij, terwijl hij gefixeerd naar de bokszak tegenover hem kijkt. „Linkerhoek, rechter highkick”, roept trainer Jamal. Bam bam, klinkt het in de zaal. Al jaren traint Levi in Kops Gym Amsterdam; een van de buitenkant vervallen gebouw, inclusief vergeelde affiches op de ramen. Bij binnenkomst ruik je nog net geen permanente zweetlucht, al zouden de bergen schoenen voor de dojo makkelijk anders kunnen doen denken. ‘Schoenen uit’, leest het papiertje op de deur die toegang geeft tot de sportruimte.


Dierenvrienden starten petitie voor hond Batman

Dierenvrienden starten petitie voor hond Batman

Ter illustratie. Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

3 UUR

Wandelaars in Rijswijk troffen geen fraai tafereel. Tijdens hun wandeling maandag vonden ze namelijk op het Pieter Postmapad in het Wilhelminapark een hond in staat van ontbinding. De pitbull/stafford werd vastgebonden aan een boom met de dood tot gevolg.

Een man van 24 jaar en een vrouw van 22 jaar zijn aangehouden vanwege de betrokkenheid bij hond Batman, zoals zijn naam zou luiden. Hondenliefhebbers waren verontwaardigd vanwege de dood van het beestje en startten een petitie; 'Doe Batman postuum eer aan'. Hiermee roepen ze de politiek op om de straffen op dierenmishandeling flink te verzwaren.

Doodsbedreigingen


Brandweer Nederland in nieuws jasje

Brandweer Nederland in nieuw jasje

Brandweer Nederland wil één lijn trekken in brandweerkleding. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:47

Brandweer-, jassen, schoenen, waadpakken, mutsen en nekkappen. Nu nog in verschillende soorten en kleuren, maar straks nog maar één. Brandweer Nederland wil één lijn trekken en gaat voor kakikleurig met fluorescerend gele strepen, zo meldt De Telegraaf.

Ook de outfit die op de kazerne wordt gedragen, wordt vervangen voor een donkerblauw uniform met rode balk. Dat tenue kan ook worden gedragen bij 'lage risico-incidenten' zoals lichte hulpverlening en liftopsluitingen.

Eenheid


Nederland scheidt steeds beter!

Floating City van de Afvaljuf Carolien Adriaansche, gemaakt van afval plastic

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:10

Hoe scheid je zelf? Het klinkt als een zeer impertinente vraag, maar anno 2019 is het op veel plekken niet meer dan normaal om je afval te scheiden. In de Efteling bij Holle Bolle Gijs en op sommige festivals bijvoorbeeld, of in de trein. Er zijn ook mensen die om andere redenen scheiden.

Afvaljuf

Afval loopt bij Carolien Adriaansche a.k.a. de Afvaljuf als rode draad door haar werk. Of als blauw/gele/groen plastic, want ze sorteert plastic afval op kleur. Gele afwasmiddelfles bij dito boterbakje, witte terpentinefles bij dito melkpak. De kunstenares maakt er grote werken van en gebruikt het tijdens workshops, waar ze met name kinderen wil laten zien hoe je van alles met plastic kunt maken, zoals verfbakjes van melkpakken en vliegtuigjes van flessen, in plaats van weer allerlei nieuwe plastic dingen te kopen. ,,Bizar hoeveel plastic zooi we allemaal hebben.”


'Zelfmoordmiddelen' buiten bereik particulier houden

Hugo de Jonge/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Fabrikanten en verkopers van stoffen die mensen gebruiken om een eind aan hun leven te maken, gaan die niet meer aan particulieren leveren. Dat hebben ze afgesproken met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Zelfmoordpoeder

De Jonge kwam in actie toen vorig jaar bleek dat informatie over een 'zelfmoordpoeder' rondging onder mensen die zelf over hun levenseinde willen beschikken. Het ging om een gemakkelijk verkrijgbaar conserveringsmiddel dat voor dat doel geschikt zou zijn. Onder andere Coöperatie Laatste Wil wees haar achterban de weg naar dit middel, wat de coöperatie op een strafrechtelijk onderzoek kwam te staan. De minister beloofde dat hij ging kijken wat hij zou kunnen doen om de verspreiding van zulke stoffen tegen te gaan.


Verdachte neerschieten Karel Pronk opgepakt

Politielint/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De politie heeft dinsdag in Spanje Errol J. aangehouden, de 52-jarige man die wordt verdacht van het neerschieten van de 60-jarige Karel Pronk. Dat maakte de politie woensdag bekend. Het misdrijf werd op 7 augustus vorig jaar op klaarlichte dag gepleegd nabij een koffietent aan het Kalverbos in Delft.

Lid van de Hells Angels

Errol J. stond op de nationale opsporingslijst van de Nederlandse politie. J., volgens de politie lid van de Hells Angels, werd voor het laatst op 7 augustus in Delft gezien. De politie had al vermoedens dat hij zich in het buitenland ophield, "in de omgeving van andere Hells Angel-members".


Grote temperatuurverschillen in Nederland

Thermometer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederland had woensdag te maken met opmerkelijk grote temperatuurverschillen. In het Limburgse Arcen steeg het kwik naar 29,2 graden, terwijl het op Terschelling 17,8 graden werd, meldt Weeronline.

De grote verschillen werden veroorzaakt door koele lucht vanaf de Noordzee. Dit was vooral te merken op de Waddeneilanden. Verder landinwaarts had de koele zeewind minder invloed.

Wolkenvelden


Verkeer op A12 stil vanwege brand in hooibalen

Hooibaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op de snelweg A12 ter hoogte van Bodegraven is het verkeer gestremd vanwege een brand in de buurt van de berm. De rook belemmert het zicht op de rijbanen en levert gevaar op voor doorgaand verkeer. In beide richtingen is de weg afgesloten.

De brand woedt in een rij hooibalen, met een forse rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer is bezig met blussen en probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar de berm.

Lange files


Boeing 737 MAX mag na de zomer weer de lucht in

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste vluchten met de Boeing 737 MAX zullen mogelijk tegen het einde van de zomer weer plaatsvinden. Dat zei Boeing-baas Dennis Muilenburg tijdens een forum in Aspen. Hij zei ook dat onderhandelingen lopen met maatschappijen over een compensatie voor geleden schade.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.

Hogere lat