Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Virtual reality kan Alzheimer vroegtijdig herkennen

Het lijkt erop dat virtual reality kan gaan helpen bij het herkennen van Alzheimer. Een nieuw onderzoek laat zien dat de ziekte vroegtijdig kan worden opgespoord met behulp van een computer gesimuleerde wereld, meldt The Times.

Thuisdiagnose

Met dit nieuwe onderzoek hopen de wetenschappers straks een app te kunnen ontwikkelen die de diagnose thuis kan stellen. Uit de resultaten van de professoren aan de University of Cambridge blijkt dat de nieuwe methode vrij accuraat kan vaststellen of de geheugenproblemen van mensen wijzen op Alzheimer. In 90 procent van de gevallen kon het worden vastgesteld. Op dit moment worden testen op papier gedaan en wordt slechts 55 procent van de keren herkend of iemand Alzheimer heeft.

In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie. Van hen zijn 12.000 mensen onder de 65 en hebben 100.000 geen diagnose. Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit wat precies de oorzaken zijn. Wel lijkt het erop dat weinig mentale uitdaging, roken, weinig beweging, depressie en diabetes de kans op dementie verhogen.

Op tijd herkennen

De focus bij het Britse onderzoek ligt op het ontwikkelen van technieken om de ziekte op tijd te kunnen herkennen. Ook wordt er vooral gericht op de hersencellen die als onze interne navigators functioneren. Daarin speelt de entorhinale cortex in ons brein een belangrijke rol, dit is één van de eerste plekken in ons hoofd die wordt aangetast door de ziekte. Dat zou verklaren waarom patiënten in de beginfase vaak gedesoriënteerd lijken.

Bij de nieuwe methode om de ziekte te herkennen, wordt daar dan ook gebruik van gemaakt. Mogelijke patiënten krijgen een virtual reality-headset op en moeten navigeren door een digitale wereld. De wetenschappers vroegen tot nu toe 45 mensen met geheugenproblemen om mee te werken. Daarnaast werden er lichaamssappen afgenomen om de biologische tekenen van Alzheimer te checken.

Gedragsveranderingen

Twaalf mensen die meededen, hadden inderdaad dementie volgens de test. Ze deden het dan ook een stuk slechter dan de mensen die geen dementie leken te hebben. Deze resultaten laten zien dat de test misschien een goede manier is om Alzheimer op te sporen. Een app op de smartphone die routes en bewegingen registreert, kan gedragsveranderingen bijhouden en zo ook meewerken aan een snelle diagnose.

Die snelle diagnose is geen overbodige luxe, gemiddeld duurt het zo’n 14 maanden voor iemand gediagnosticeerd wordt. Bij mensen onder de 65, duurt dat vaak tot vier jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.