Naomi Defoer
Naomi Defoer Nieuws 20 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Verdachte aanslag Panorama erkent deels schuld

Een van de verdachten van de aanslag op weekblad Panorama in vorig jaar juni heeft maandag een verklaring afgelegd. De 26-jarige Mike van den B. vertelde dat hij erbij was toen een antitankwapen, een wapen bedoeld om pantservoertuigen zoals tanks uit te schakelen, werd afgeschoten op de Teleportboulevard op Amsterdam-Sloterdijk. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade was enorm.

De man had geen weet van dit zou gebeuren, zo vertelde hij. Ook betuigde hij zijn spijt dat hij de die dag als chauffeur dienst heeft gedaan.

Toch betrokken

Van den B. legde zijn verklaring af op de eerste zittingsdag van het proces bij de rechtbank in Amsterdam. Eerder ontkende hij zijn betrokkenheid, maar kwam nu terug op die verklaringen. Hij durfde eerst niets te zeggen. Van den B. wil niet opdraaien voor iets wat hij niet heeft gedaan. „Wat ik wel heb gedaan", sprak hij. „Daar neem ik mijn verantwoordelijkheid voor."

Celstraf tot zeven jaar

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen de drie verdachten tot maximaal zeven jaar cel geëist. Bovengenoemde Rotterdamse Mike den B. (26) hangt zes jaar boven het hoofd, evenals de 46-jarige John. P. uit Spijkenisse. Allebei worden zij verantwoordelijk geacht voor de beschieting.

Richard Z. (42) uit Woerden gaat, als het aan de officier van justitie ligt, voor zeven jaar achter de tralies. Hij zou volgens de aanklaagster de coördinator zijn geweest van het afschieten van het wapen. Alle drie de mannen zijn lid van Woerdense afdeling van motorclub Caloh Wagoh Main Triad, waarvan Z. president is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.