In het nieuws

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk
Likeability of3

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk

Met een ballonnetje op de dansvloer. Foto: Jelmer Visser

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MEI 2019

Sebastiaan Broens (26) en Daan van Rees (25) van Event Ballon strijden voor veilig en verantwoord gebruik van lachgas. „Het gebruik ga je niet tegen, maar zorg er dan wel voor dat het veilig gebeurt."

„Laat een ding duidelijk zijn, wij zijn absoluut geen lachgaskoeriers", zegt van Rees. „Ons bedrijf werkt samen met een partij, festival of organisatie om op een veilige en meetbare manier met lachgas te werken. Het bedrijf geeft zelf een leverancier door. Vervolgens checken wij of het lachgas gecertificeerd is en dus veilig gebruikt kan worden. Als dit niet zo is, dan raden wij zelf een andere leverancier aan. Zuiver medisch lachgas en foodgrade lachgas is geschikt voor menselijke consumptie. Horeca-gas, zoals uit slagroombussen of technisch gas, zijn dat absoluut niet!"

Maximaal 10 ballonnen

Om het gebruik zo veilig mogelijk te houden, maken ze gebruik van een scan-systeem. „Men meldt zich via de website aan met een telefoonnummer en zijn geboortedatum, waar een persoonlijke QR-code aan verbonden wordt", legt Broens uit. „Elke keer als diegene een ballon komt halen, dan scannen wij de code en zo kunnen wij precies zien hoeveel iemand koopt en dus gebruikt. Uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt het gebruik van 10 ballonnen risicovrij, daarom hanteren wij dit aantal. Natuurlijk kunnen wij het niet zien als iemand een 11e ballon voor een ander haalt, maar dat is helaas ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Ook geven wij absoluut geen ballon mee aan iemand die minderjarig, dronken of onder invloed is."

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk

De werkwijze van Event Ballon

Voorlichting en vitamine

Op het festival zetten ze hun stand niet zomaar ergens neer. „Wij kijken van tevoren wat een veilige plek is om te gaan staan", aldus Broens. „Het is belangrijk om logistiek een verantwoorde plek te vinden, daarom zou je ons nooit vinden op een drukke plek bij het hoofdpodium. Ook moeten er zitplaatsen gecreëerd zijn, zodat men veilig zit tijdens het gebruik."

Voordat ze de uiteindelijke ballon meegeven, krijgt de gebruiker eerst voorlichting. „We hebben een flyer met voorlichting, die we doornemen en meegeven", legt van Rees uit. „Daar zit ook een vitamine-B12 tablet bij, zodat de lachgas-gebruiker genoeg vitamine binnenkrijgt."

Niet alleen offline op festivals, maar ook online willen de vrienden gebruikers goed voorlichten. „Er is veel onwetendheid en bangmakerij", vertelt Broens. „We zien het gebruik om ons heen en ook wat er fout kan gaan, daar willen wij op inspelen. Er zijn zelfs mensen die lachgas in het verkeer gebruiken! Daarom hebben wij er onderzoek naar gedaan. Onze website moet dienen als een platform waar men alles over lachgas kan lezen en er zo veilig mogelijk mee omgaat. Goede voorlichting doet wonderen."

Het tweetal is vooruitstrevend. „Het staat nog in de kinderschoenen, maar uiteindelijk is het ons doel om een stichting te starten", vertelt van Rees. „Gefinancierd door organisaties uit deze branche. Denk bijvoorbeeld aan lachgasbedrijven en organisatoren van evenementen. Van daaruit zou er een onafhankelijk keurmerk moeten komen voor veilig lachgasgebruik."

De binnenkant van de flyer die Event Ballon meegeeft aan lachgasgebruikers

Risico's beperken

Judith Noijen, preventiemedewerker bij Jellinek, reageert op het initiatief. „Wij zijn geen voorstander van de verkoop van lachgas op evenementen, maar als ze verkocht worden dan zijn dit wel de maatregelen die bij kunnen dragen aan het beperken van risico's", legt ze uit. „Zeker het creëren van een plek waar mensen rustig kunnen zitten is erg belangrijk."

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk

Steeds meer (minderjarige)jongeren kopen op straat lachgasballonnen

Wel plaatst Noijen een aantal kanttekeningen. „Deze werkwijze vraagt wel behoorlijk wat van de mensen die de ballonnen verkopen", zegt de preventiemedewerker. „Denk aan het inschatten van leeftijd, maar ook de mate van onder invloed zijn, wat niet eenvoudig is. Maar ook het gedrag van vervelende mensen, als ze geen ballon mogen kopen of mensen die ballonnen kopen en weggeven. Allemaal belangrijke vaardigheden net zoals het geven van inhoudelijke voorlichting die vragen om specifieke deskundigheid. Verder zijn wij voor terughoudendheid bij het adviseren en in dit geval verstrekken van supplementen zo lang niet bekend is of dit daadwerkelijk effectief is in het beperken van de risico's en wat mogelijke bijwerkingen, individuele gevoeligheden of bijvoorbeeld interacties kunnen zijn met andere middelen of medicatie die mensen op dat moment mogelijk ook gebruikt hebben."

Lachgas aan banden

Lachgas valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en is sindsdien niet meer illegaal. Voorheen stond het middel op de geneesmiddelenlijst, waardoor verkoop en 'oneigenlijk' gebruik verboden was.

Waar het kabinet het eerst niet nodig vond om in te grijpen, wordt er nu druk gediscussieerd over een verkoopverbod. Minderjarigen zouden hierdoor geen lachgaspatronen meer kunnen kopen. Dit gebeurt naar aanleiding van het onwel worden van een aantal mensen tijdens Koningsdag in Amsterdam. Bol.com stopte een jaar geleden met de verkoop van lachgaspatronen die gebruikt worden voor slagroomspuiten. Andere winkels zoals de Sligro, Makro en Hanos, beperken de verkoop tot een aantal verpakkingen per klant. Evenals de Blokker.

Wat is lachgas

„Lachgas (N2O), (distikstofmonoxide) is een kleurloos zoet geurend gas, dat onder meer bij de tandarts en in ziekenhuizen wordt gebruikt als pijnstiller", legt Noijen uit. „Het gas verdooft de pijnprikkels en daarom wordt lachgas meestal gebruikt als kortdurende pijnstiller. Het lachgas dat in de medische wereld wordt gebruikt wordt altijd gemengd met zuurstof. Als drug, roesmiddel, wordt lachgas ingeademd vanuit een ballon vanwege de psychedelische effecten. Na inademing van lachgas vanuit de ballon ervaart men al na zo’n 20 seconden een korte maar sterke roes die 1 tot 5 minuten aanhoudt."

Risico's op korte en lange termijn

De preventiemedewerker wijst op de risico's. „Op korte termijn kunnen de longen bevriezen als het gas direct vanuit de slagroomspuit of gasfles geïnhaleerd wordt, kan er een zuurstoftekort ontstaan (als je zwanger bent, ook bij je baby), is deelname aan het verkeer levensgevaarlijk en als je verkouden bent dan kan het trommelvlies springen."

Ook op lange termijn zijn er risico's verbonden aan het gebruik van lachgasballonnen. „Er kunnen neurologische stoornissen optreden als je langdurig lachgas gebruikt", legt Noijen uit. „Dit komt doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Het effect van lachgas op het jonge (puber)brein is nog onbekend.

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk

Lachgasgebruik is nooit zonder risico's. /ANP

Het inhaleren van lachgas is nooit zonder risico's, mocht je toch een ballon gebruiken, adviseert Jellinek het volgende:

  • Bij het inhaleren vanuit een ballon probeert eerst wat zuurstof in de ballon te blazen
  • Elke teug lachgas afwisselt met een teug gewone lucht
  • Niet zijn/haar neus dicht houden bij gebruik van lachgas
  • Voor het gebruik gaan zitten of liggen
  • Geen lachgas nemen bij verkoudheid
  • Na en tijdens het gebruik niet deelnemen aan het verkeer
  • Niet bij zwangerschap gebruiken
  • Nooit rechtstreeks uit een gasfles inhaleren 
  • De slagroomspuit of tanks niet tussen de benen klemmen
  • Niet combineren met alcohol of andere verdovende middelen

dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

'Vrouw na hartstilstand vaak slechter af'

Een automatische externe defibrillator op de werkvloer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

59 MIN

Buiten het ziekenhuis worden vrouwen die een hartstilstand krijgen minder vaak gereanimeerd en overlijden zij vaker dan mannen. Onderzoekers van Amsterdam UMC publiceren hierover in The European Heart Journal, staat op de site van de instelling.

Andere symptomen

Als iemand in het bijzijn van anderen een hartstilstand krijgt, gaan omstanders bij 69 procent van de vrouwen meteen reanimeren, terwijl ze dat bij 74 procent van de mannen doen. De symptomen van een hartstilstand zijn bij vrouwen veelal anders, waardoor getuigen minder snel aan hartproblemen denken.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

1400 stemmentellers EU-verkiezingen voor GeenStijl

De stembureau's worden vandaag al opgebouwd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Donderdagavond zijn er ruim 1400 mensen aanwezig bij het tellen van de stemmen voor het Europees Parlement. Op initiatief van GeenStijl tellen burgers mee met de stembureau's. „De teller staat nu op bijna 1400. Ik hoop dat we we de 1500 nog aantikken'', zegt initiatiefnemer Bart Nijman woensdag.

De volledige uitslagen van de verkiezingen mogen pas zondagavond naar buiten worden gebracht, als de laatste stembureau's in andere landen zijn gesloten. GeenStijl vindt dat censuur en wil donderdagavond al met een prognose komen. Dit doen ze in samenwerking met Maurice de Hond.

Burgers over het hele land


like
user_9df478e5bb091fa55f000a41782a0c88ecad87f4_avatar

‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Man steelt en vergokt 125.000 euro van baas

Het casino waar het geld werd verbrast / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

De meeste van ons hebben op de werkvloer wel eens iets uitgespookt dat éigenlijk niet door de beugel kon. Je komt ermee weg of je biecht het eerlijk op. En vaak valt het dan tóch wel mee. Maar er zijn altijd mensen die net te ver gaan. Zoals een man in Japan, die 125.000 euro van zijn baas stal en het in minder dan vier uur wist te vergokken.

Zakenreis

Takuro Yanagida, een 23-jarige Japanse man, ging met de buit naar het casino, waar het geld er snel doorheen was. Vorig jaar wist hij op zakenreis de koffer van zijn baas open te maken. Daarin zat een klein vermogen: ruim 125.000 euro. Dat geld mag nu worden bijgeschreven op de rekening van het Crown Casino in Melbourne, Australië.


3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
Likeability of5

3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

In samenwerking met Global Savings Group

20 MEI 2019

De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

Cleanse


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Flink wat schademeldingen na aardbeving Groningen

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:09

Bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) zijn woensdagochtend al negentig meldingen binnengekomen. Bij twaalf meldingen was de schade zo ernstig dat er melding werd gedaan van een zogenoemde Acuut Onveilige Situatie (AOS), meldt een zegsman.

Extra mensen ingezet

Wanneer er een AOS wordt gemeld, gaat het volgens de woordvoerder om scheve muren, krakende of onveilig constructies. „Deze mensen krijgen binnen 48 uur iemand van het speciale AOS-team op bezoek voor een nadere inspectie.”


Ga naar Lollapalooza in Berlijn met € 25,- korting

Foto: Stephan Flad

In samenwerking met CJP

VANDAAG, 09:59

Altijd leuk als je een festival in het buitenland pakt: je weet ineens wat er speelt in Spanje, Duitsland of Italië. Op Lollapalooza Festival sta je bijvoorbeeld oog in oog met Kraftklub: fris en fruitige gitaarpop in de stijl van Two Door Cinema Club en The Strokes. Maar een dikke lijst aan internationale artiesten zie je net zo goed tijdens ons eigen popfestival in het Pinksterweekend. Of misschien ben jij zelf artistiek talent in de dop? Ontdek de nieuwe CJP-deals hier. Scoor je tickets snel of bestel eerst je CJP direct onderaan deze pagina.

Lollapalooza Festival: € 25,- korting op je ticket + reis

Foto: Stephan Flad


Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

17 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Leden motorbendes niet meer welkom bij Defensie

Leden motorbendes niet meer welkom bij Defensie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:34

Enkele militairen die lid zijn van motorbendes, zijn niet meer welkom bij Defensie. Het ministerie heeft namelijk het voornemen hun verklaring van geen bezwaar (VGB) in te trekken. Dat meldt een woordvoerder. In de praktijk komt het erop neer dat niet langer bij Defensie kunnen werken.

Ontslag aanvechten

Het AD meldt dat de VGB van vier militairen wordt ingetrokken. Voor drie anderen dreigt hetzelfde. Twee zijn lid geweest van het inmiddels verboden Satudarah, twee hebben banden met de Hells Angels en drie zijn lid van de Veterans MC, aldus de krant. Ze zullen naar de rechter stappen om een mogelijk ontslag aan te vechten, zeggen hun advocaten.


Balen, vakantiegeld valt dit jaar lager uit

Vakantiegeld valt iets lager uit dit jaar / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Een kleine tegenvaller voor sommige Nederlanders in loondienst, het vakantiegeld valt voor sommige inkomens namelijk wat lager uit dan vorig jaar. Er geldt namelijk een hoger belastingtarief op vakantiegeld, meldt salarisverwerker ADP. Mocht je een jaarinkomen van 34.000 euro of hoger hebben, dan is je uitgekeerde vakantiegeld dit jaar iets minder.

Schade valt mee

Voor veel Nederlanders valt de schade wel mee. Werknemers met een modaal salaris, zo'n 36.000 euro per jaar, zijn 3 euro meer kwijt aan belastingen. Bij een inkomen van anderhalf keer modaal is dat 5 euro. Als je tussen de 68.500 euro en 98.000 euro verdient, gaat het ineens harder door een hoger belastingtarief. Werknemers die twee keer modaal verdienen, betalen daarom 117 euro meer belasting over hun vakantiegeld.


Noord-Korea tegen Joe Biden: Imbeciel!

Joe Biden op campagne / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

De Noord-Koreaanse staatsmedia is niet bepaald mals richting Joe Biden. Het land noemt de voormalig Amerikaanse vice-president „een imbeciel die de elementaire kwaliteiten van een mens mist".

Biden, die namens de Democraten een gooi wil doen naar het presidentschap in 2020, had kritiek op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Biden had bij de start van zijn campagne in Philadelphia afgelopen zaterdag de vraag opgeworpen of de Verenigde Staten een land is dat dictators en tirannen als Vladimir Poetin en Kim Jong-un wil omhelzen.

'Dwaas'


Intimidatie en onvrijwillige seks altijd strafbaar

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:19

Seksuele intimidatie en onvrijwillige seks worden strafbaar. Minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat met deze wet aan de slag om slachtoffers die 'bevriezen' en daardoor niet kunnen protesteren, beter te beschermen. De wet tegen seksuele intimidatie moet ervoor zorgen dat opdringerige onverlaten niet langer hun gang kunnen gaan op straat en op het internet.

Strafbaar bij dwang

Nu is seks pas strafbaar als er dwang aan te pas komt. Dat betekent bijna altijd dat het slachtoffer zich verzet moet hebben. Toch verstijft ruim tweederde van de slachtoffers uit angst en is niet in staat zich te verweren of zelfs te protesteren, zeggen onderzoekers. Klinisch psycholoog Iva Bicanic legde eerder aan Metro uit hoe dat zit: „Je lichaam heeft deze reactie met als doel om te overleven. Je brein scant vliegensvlug wat er aan de hand is en besluit op dat moment niks te doen of mee te werken. Bij een verkrachtingssituatie is dat normaal slachtoffergedrag.”


Groningen getroffen door zware aardbeving

Gaswinningslocatie NAM vanuit de lucht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:44

Groningen is woensdagochtend wederom opgeschrikt door een fikse aardbeving. Iets voor zessen werd de provincie geraakt door een beving met de kracht van 3.4, meldt het KNMI. In Westerwijtwerd, een dorp hemelsbreed zo'n 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad, lag het epicentrum.

De aardbevingen in de Groningen zijn al jaren een probleem en worden veroorzaakt door de gaswinning in de provincie. In 2012 vond in het dorp Huizinge tot nu toe de zwaarste aardbeving plaats: deze had een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. In 2018 vond er eveneens een aardbeving van 3.4 plaats, in het dorp Zeerijp. De dag na die beving kwamen er zo'n duizend meldingen van schade binnen.

Beving had veel invloed


Culinaire mindfucks... Of toch lekker echt?

llusionist Victor Mids haalt hier de schaal uit de oven met daarop de gerechten van het kaartje dat Ronald de Boer eerder al had uitgekozen./ Presstigieux

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:10

De een noemt het waanzinnig vernieuwend, een ander mist ‘de soul’. Nieuwe intelligente oven lijkt een culinaire revolutie te ontketenen. ,,Dit lijkt een mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Gadget?


Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

Hotspur-fan Ben Stern in de kleedkamer van zijn favoriete club

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Naast een artikel in de Metro van donderdag 16 mei staat een kleine advertentie: Ticket gezocht voor Engelse supporter - Champions League-finale in Madrid. We zijn direct getriggerd op de redactie, is hier een oplichter aan het werk? Iemand die snel geld wil verdienen met een handeltje misschien? We bellen het nummer, het resultaat is hartverwarmend.

Wanneer ik opbiecht dat ik hem niet aan een kaart voor de wedstrijd kan helpen zucht Jon Stern (72) teleurgesteld aan de andere kant van de lijn. Zelf blijkt hij niets met voetbal te hebben, maar zodra hij van de eerste teleurstelling is bekomen vertelt hij liefdevol dat hij zo graag een kaart zou kopen voor zijn zoon Ben. „Een enorme Spurs-fan, hij weet trouwens niet dat ik dit doe.”

Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

De advertentie zoals wij hem in de krant aantroffen


Na 16 jaar getuigenoproep moord op Poolse

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Met een oproep in tv-programma Opsporing Verzocht hoopt de politie meer te weten te komen over een geweldsmisdrijf van zestien jaar geleden. De Poolse Iwona Galla (31) werd op 6 mei 2003 dood gevonden op een wietplantage op een zolder van een woning in Naaldwijk, waar ze hennepplanten zou gaan toppen.

Die politie zei dinsdag ervan uit te gaan dat de dader het huis binnen was gegaan omdat hij dacht dat er niemand thuis was. Op de zolder werd hij vervolgens betrapt door Galla. Hij had het volgens de politie in eerste instantie niet op haar gemunt, maar op wiet. De dader ging ervandoor met een hoeveelheid gedroogde wiettoppen en contant geld. Het is mogelijk dat hij een bekende was in de drugswereld in het Westland.

Drugsmilieu


Zestien wietteeltarrestaties in Limburg

Wiet/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De politie heeft dinsdag bij een grote actie tegen grootschalige wietteelt rond Sittard-Geleen zestien mensen gearresteerd. Daarbij werden 12.000 wietplanten, ruim 25 kilo aan gedroogde wiettoppen, vier auto's en ruim 140.000 euro contant geld in beslag genomen. De politie deed invallen in twintig panden. In vijftien panden vonden agenten wietplantages. Volgens de politie is de straatwaarde van de gevonden wiet ruim 1,4 miljoen euro.

Onder de aangehouden verdachten zijn de drie bestuurders van een bedrijf in Geleen. Het gaat om twee 40-jarige mannen en een 36-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst, wonend in België. Hun bedrijf in Geleen betaalde de afgelopen jaren de huur en energiekosten voor 87 panden.

Spookpanden