In het nieuws

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk
Likeability of3

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk

Met een ballonnetje op de dansvloer. Foto: Jelmer Visser

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MEI 2019

Sebastiaan Broens (26) en Daan van Rees (25) van Event Ballon strijden voor veilig en verantwoord gebruik van lachgas. „Het gebruik ga je niet tegen, maar zorg er dan wel voor dat het veilig gebeurt."

„Laat een ding duidelijk zijn, wij zijn absoluut geen lachgaskoeriers", zegt van Rees. „Ons bedrijf werkt samen met een partij, festival of organisatie om op een veilige en meetbare manier met lachgas te werken. Het bedrijf geeft zelf een leverancier door. Vervolgens checken wij of het lachgas gecertificeerd is en dus veilig gebruikt kan worden. Als dit niet zo is, dan raden wij zelf een andere leverancier aan. Zuiver medisch lachgas en foodgrade lachgas is geschikt voor menselijke consumptie. Horeca-gas, zoals uit slagroombussen of technisch gas, zijn dat absoluut niet!"

Maximaal 10 ballonnen

Om het gebruik zo veilig mogelijk te houden, maken ze gebruik van een scan-systeem. „Men meldt zich via de website aan met een telefoonnummer en zijn geboortedatum, waar een persoonlijke QR-code aan verbonden wordt", legt Broens uit. „Elke keer als diegene een ballon komt halen, dan scannen wij de code en zo kunnen wij precies zien hoeveel iemand koopt en dus gebruikt. Uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt het gebruik van 10 ballonnen risicovrij, daarom hanteren wij dit aantal. Natuurlijk kunnen wij het niet zien als iemand een 11e ballon voor een ander haalt, maar dat is helaas ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Ook geven wij absoluut geen ballon mee aan iemand die minderjarig, dronken of onder invloed is."

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk

De werkwijze van Event Ballon

Voorlichting en vitamine

Op het festival zetten ze hun stand niet zomaar ergens neer. „Wij kijken van tevoren wat een veilige plek is om te gaan staan", aldus Broens. „Het is belangrijk om logistiek een verantwoorde plek te vinden, daarom zou je ons nooit vinden op een drukke plek bij het hoofdpodium. Ook moeten er zitplaatsen gecreëerd zijn, zodat men veilig zit tijdens het gebruik."

Voordat ze de uiteindelijke ballon meegeven, krijgt de gebruiker eerst voorlichting. „We hebben een flyer met voorlichting, die we doornemen en meegeven", legt van Rees uit. „Daar zit ook een vitamine-B12 tablet bij, zodat de lachgas-gebruiker genoeg vitamine binnenkrijgt."

Niet alleen offline op festivals, maar ook online willen de vrienden gebruikers goed voorlichten. „Er is veel onwetendheid en bangmakerij", vertelt Broens. „We zien het gebruik om ons heen en ook wat er fout kan gaan, daar willen wij op inspelen. Er zijn zelfs mensen die lachgas in het verkeer gebruiken! Daarom hebben wij er onderzoek naar gedaan. Onze website moet dienen als een platform waar men alles over lachgas kan lezen en er zo veilig mogelijk mee omgaat. Goede voorlichting doet wonderen."

Het tweetal is vooruitstrevend. „Het staat nog in de kinderschoenen, maar uiteindelijk is het ons doel om een stichting te starten", vertelt van Rees. „Gefinancierd door organisaties uit deze branche. Denk bijvoorbeeld aan lachgasbedrijven en organisatoren van evenementen. Van daaruit zou er een onafhankelijk keurmerk moeten komen voor veilig lachgasgebruik."

De binnenkant van de flyer die Event Ballon meegeeft aan lachgasgebruikers

Risico's beperken

Judith Noijen, preventiemedewerker bij Jellinek, reageert op het initiatief. „Wij zijn geen voorstander van de verkoop van lachgas op evenementen, maar als ze verkocht worden dan zijn dit wel de maatregelen die bij kunnen dragen aan het beperken van risico's", legt ze uit. „Zeker het creëren van een plek waar mensen rustig kunnen zitten is erg belangrijk."

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk

Steeds meer (minderjarige)jongeren kopen op straat lachgasballonnen

Wel plaatst Noijen een aantal kanttekeningen. „Deze werkwijze vraagt wel behoorlijk wat van de mensen die de ballonnen verkopen", zegt de preventiemedewerker. „Denk aan het inschatten van leeftijd, maar ook de mate van onder invloed zijn, wat niet eenvoudig is. Maar ook het gedrag van vervelende mensen, als ze geen ballon mogen kopen of mensen die ballonnen kopen en weggeven. Allemaal belangrijke vaardigheden net zoals het geven van inhoudelijke voorlichting die vragen om specifieke deskundigheid. Verder zijn wij voor terughoudendheid bij het adviseren en in dit geval verstrekken van supplementen zo lang niet bekend is of dit daadwerkelijk effectief is in het beperken van de risico's en wat mogelijke bijwerkingen, individuele gevoeligheden of bijvoorbeeld interacties kunnen zijn met andere middelen of medicatie die mensen op dat moment mogelijk ook gebruikt hebben."

Lachgas aan banden

Lachgas valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en is sindsdien niet meer illegaal. Voorheen stond het middel op de geneesmiddelenlijst, waardoor verkoop en 'oneigenlijk' gebruik verboden was.

Waar het kabinet het eerst niet nodig vond om in te grijpen, wordt er nu druk gediscussieerd over een verkoopverbod. Minderjarigen zouden hierdoor geen lachgaspatronen meer kunnen kopen. Dit gebeurt naar aanleiding van het onwel worden van een aantal mensen tijdens Koningsdag in Amsterdam. Bol.com stopte een jaar geleden met de verkoop van lachgaspatronen die gebruikt worden voor slagroomspuiten. Andere winkels zoals de Sligro, Makro en Hanos, beperken de verkoop tot een aantal verpakkingen per klant. Evenals de Blokker.

Wat is lachgas

„Lachgas (N2O), (distikstofmonoxide) is een kleurloos zoet geurend gas, dat onder meer bij de tandarts en in ziekenhuizen wordt gebruikt als pijnstiller", legt Noijen uit. „Het gas verdooft de pijnprikkels en daarom wordt lachgas meestal gebruikt als kortdurende pijnstiller. Het lachgas dat in de medische wereld wordt gebruikt wordt altijd gemengd met zuurstof. Als drug, roesmiddel, wordt lachgas ingeademd vanuit een ballon vanwege de psychedelische effecten. Na inademing van lachgas vanuit de ballon ervaart men al na zo’n 20 seconden een korte maar sterke roes die 1 tot 5 minuten aanhoudt."

Risico's op korte en lange termijn

De preventiemedewerker wijst op de risico's. „Op korte termijn kunnen de longen bevriezen als het gas direct vanuit de slagroomspuit of gasfles geïnhaleerd wordt, kan er een zuurstoftekort ontstaan (als je zwanger bent, ook bij je baby), is deelname aan het verkeer levensgevaarlijk en als je verkouden bent dan kan het trommelvlies springen."

Ook op lange termijn zijn er risico's verbonden aan het gebruik van lachgasballonnen. „Er kunnen neurologische stoornissen optreden als je langdurig lachgas gebruikt", legt Noijen uit. „Dit komt doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Het effect van lachgas op het jonge (puber)brein is nog onbekend.

Veilig lachgasgebruik: Wij strijden voor keurmerk

Lachgasgebruik is nooit zonder risico's. /ANP

Het inhaleren van lachgas is nooit zonder risico's, mocht je toch een ballon gebruiken, adviseert Jellinek het volgende:

  • Bij het inhaleren vanuit een ballon probeert eerst wat zuurstof in de ballon te blazen
  • Elke teug lachgas afwisselt met een teug gewone lucht
  • Niet zijn/haar neus dicht houden bij gebruik van lachgas
  • Voor het gebruik gaan zitten of liggen
  • Geen lachgas nemen bij verkoudheid
  • Na en tijdens het gebruik niet deelnemen aan het verkeer
  • Niet bij zwangerschap gebruiken
  • Nooit rechtstreeks uit een gasfles inhaleren 
  • De slagroomspuit of tanks niet tussen de benen klemmen
  • Niet combineren met alcohol of andere verdovende middelen

dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Regeringspartijen willen generatietoets

Regeringspartijen willen generatietoets

Het overhandigen van het manifest / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

27 MIN

Als het aan regeringspartijen ChristenUnie en D66 ligt, komt er een generatietoets. Daarmee kan men bij grote wetsvoorstellen kijken naar de gevolgen voor verschillende generaties.

De generatietoets is een van de wensen van Coalitie-Y, die wil dat er meer rekening wordt gehouden met jongeren. Acht politieke partijen, waaronder de ChristenUnie, steunen het manifest dat Coalitie-Y maandag aan premier Rutte overhandigde. Met D66 erbij steunen nu 75 Kamerleden het plan voor een generatietoets.

Basisbeurs


Politie neemt auto eigenwijze veelpleger in

Politie neemt auto eigenwijze veelpleger in

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

59 MIN

Niet één, niet twee, niet drie, maar viér keer reed een 19-jarige man uit Abcoude zonder rijbewijs rond. 

De politie in Zoetermeer haalde de 19-jarige man uit Abcoude voor de vierde keer van de weg. In de nacht van dinsdag op woensdag was hij voor de zoveelste keer zonder rijbewijs achter het stuur gekropen.

Wegrennen


Albert Heijn wint Liegebeest-verkiezing

Albert Heijn wint Liegebeest-verkiezing

Albert Heijn wint Liegebeest-verkiezing

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

Albert Heijn is dit jaar de winnaar van de Liegebeest-verkiezing. Dat is een prijs die Wakker Dier uitdeelt aan bedrijven die misleidende claims over dierenwelzijn verkondigen.

De supermarkt heeft de prijs te danken aan de verpakking van de AH kip, waarop ‘meer ruimte’ staat. „Terwijl Albert Heijn met zestien kippen op een vierkante meter de kippen juist de minste ruimte geeft, zonder daglicht”, zegt Wakker Dier. 19.000 mensen brachten dit jaar hun stem, waarvan 7.000 naar Albert Heijn gingen. „Dit is een duidelijk signaal aan Albert Heijn dat klanten geen mooie pr-praatjes slikken.”

AH kip


Market Garden landt opnieuw in Groesbeek

Market Garden landt opnieuw in Groesbeek

75 jaar na Market Garden wordt de strijd opnieuw herdacht in Groesbeek. Foto: SOHE

Foto van 'Tim van der Steen'

3 UUR

Deze week werd precies 75 jaar geleden Operatie Market Garden uitgevoerd. Groesbeek herdenkt de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog op spectaculaire wijze.

Neem op woensdagochtend vooral een klapstoel mee naar Groesbeek. Zitplaatsen zijn er niet, spectaculair wordt het wel; ruim 1200 parachutisten storten zich op 18 september vanaf 10.00 uur uit een vliegtuig boven Landgoed den Heuvel. Hiermee wordt herdacht dat precies 75 jaar geleden de 82e Airborne divisie voet aan de grond zette tijdens Operatie Market Garden.

Het is de grootste militaire luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog: Operatie Market Garden, op 17 september 1944 gaat hij van start. Onder leiding van de Britse generaal Montgomery landen ruim 30.000 geallieerde parachutisten bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. 18 september gaat de boeken in als de dag waarop Eindhoven wordt bevrijd, Arnhem en Nijmegen blijken moeilijker los te wrikken uit handen van de Duitse bezetter.


303 Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

Honderden Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

Zeker driehonderd voetbalsupporters van Lille OSC zijn aangehouden bij metrostation Strandvliet in Amsterdam Zuid-Oost. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam zijn dinsdagmiddag 303 supporters van de Franse voetbalclub Lille OSC aangehouden. 

Zij zijn niet aanwezig bij het duel van hun club tegen Ajax. De arrestanten werden afgevoerd naar verschillende cellencomplexen verspreid over Amsterdam en zitten vast tijdens de wedstrijd, meldt de politie.

Onderzoek vergt tijd


VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

Het nieuwe boek van Snowden: Onuitwisbaar. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Verenigde Staten hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security (NSA) werkte. 

Dit vanwege de publicatie van zijn nieuwe boek Onuitwisbaar, die volgens de VS in strijd is met de geheimhoudingsovereenkomst.

Opbrengsten niet naar Snowden


Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling
Likeability of3

Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling

De politie doet onderzoek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Den Haag is een 71-jarige man bezweken aan verwondingen die hij maandag vermoedelijk heeft opgelopen door een mishandeling.

De man overleed in een ziekenhuis nadat hij eerder in zijn huis aan de Blois van Treslongstraat onwel was geworden en gereanimeerd moest worden.

Groepje jongeren


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim
Likeability of3

Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Engeland houdt een stel het geslacht van hun baby al 17 maanden lang geheim, omdat zij het kind genderneutraal willen opvoeden.

De ouders willen baby Anoush de kans geven om zich „zelfstandig als jongen of meisje te ontwikkelen”. De vader en moeder van het kindje lieten dit weten in het BBC-programma Inside Out.

Bevooroordeelde wereld


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg? /Unsplash

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg?

„Tien miljoen is wel het minimale dat geïnvesteerd zou moeten worden”, zegt Tamme de Leur, expert mensenhandel. Hij is directeur van MetaStory instituut en voorzitter van SVIAM, twee organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van mensenhandel. „Het is een mooi begin, maar zelfs met het dubbele zou je niet alle slachtoffers vinden.” Volgens hem is er naast veel geld, ook veel kennis en vooral veel samenwerking tussen organisaties nodig.

Professor Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel aan de Tilburg University, deelt die mening. „De aanpak van mensenhandel is breed. Het is een combinatie van preventie, politieacties en opvang. 10 miljoen is dan niet heel veel. Er is geen precies prijskaartje aan te hangen, maar het is vooral van belang dat zo’n investering structureel is en niet incidenteel. Er moet op lange termijn geïnvesteerd worden om dit probleem aan te pakken.”


Prinsjesdag: wat verandert er allemaal voor jou in 2020?    

Wat zit er allemaal in het koffertje van Wopke? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De derde dinsdag van september zit erop en er kwamen een hoop nieuwe plannen voorbij. Het gaat uitstekend met de Nederlandse economie en de beloofde lastenverlichting voor huishoudens moet er aan het begin van het nieuwe decennium écht gaan komen. 

Het kabinet is in elk geval enorm wat van plan en komt met een fors pakket aan investeringen, maatregelen, lastenverlichtingen en bezuinigingen. Deze zijn allemaal terug te lezen in de Miljoennota van 2020 en de samenvatting. Heb jij geen zin om honderden pagina's door te spitten of ben je het overzicht kwijt? Deze negen Prinsjesdagplannen vielen Metro het meeste op.


Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter
Likeability of5

Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter

Een rechter loopt door de gang van de rechtbank in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vrouw die in 2016 haar dode baby achterliet bij de Sloterplas in Amsterdam moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie houdt haar verantwoordelijk voor het wegmaken en/of verborgen houden van haar kindje. Volgens een OM-woordvoerder wordt de vrouw niet meer verdacht van het doden van haar baby, een jongetje.

Gevonden in een sporttas


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv
Likeability of5

Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv

Het bloedmonster wordt getest van een student die zich heeft aangemeld voor een gratis hiv-onderzoek aan de Universiteit van Manila op 13 september 2019.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Aan de Universiteit van Gent zijn wetenschappers een stap dichterbij de genezing van hiv gekomen. Patiënten kunnen het virus met medicijnen tegenwoordig goed onder controle houden.

Maar voor volledige genezing moet ook de kleine hoeveelheid restvirus die in het lichaam blijft bij therapie helemaal worden verwijderd.

Volledig genezen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Marathonzwemmer breekt Kanaalrecord: Ben nu behoorlijk moe

Sarah Thomas/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Amerikaanse marathonzwemmer heeft geschiedenis geschreven door vier keer achter elkaar het Kanaal over te zwemmen. De 37-jarige Sarah Thomas deed ongeveer 54 uur over de tocht, bericht de BBC.

Thomas is eerder genezen van borstkanker. Ze droeg haar zwemtocht op aan alle overlevers. De vrouw begon zondagochtend vroeg aan haar recordpoging en rondde die dinsdag af. Ze vertelde na haar aankomst in Dover dat ze nu van plan is de rest van de dag te slapen. „Ik ben nu behoorlijk moe."

209 kilometer


Koning baart opzien met baard bij Troonrede

Koning Willem-Alexander/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Normaal wordt er gelet op de opvallende hoedjes tijdens Prinsjesdag, maar deze keer werd er iets lager gekeken. Naar de kin om precies te zijn.

En in het bijzonder de kin van koning Willem-Alexander. Van zijn kin was alleen niet heel veel te zien, want er zat een laagje haar overheen. De baard van Willem-Alexander staat er nog en is niet weggeschoren. Hoogstens wat korter gemaakt.

Troonrede


Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

Gemeente Apeldoorn doet Zwarte Piet in de ban bij de intocht dit jaar. Dit melden zij opvallend genoeg tijdens Prinsjesdag. Foto: ANP - Jeroen Jumelet

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Terwijl de landelijke media druk zijn met het reilen en zeilen rond Prinsjesdag, publiceert de gemeente Apeldoorn een opvallend persbericht met hun standpunt in de pietendiscussie.

In het persbericht staat dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn alleen wordt bijgestaan door roetveegpieten. De beslissing is in lijn met de NTR, die ook in het Sinterklaasjournaal de Zwarte Piet in de ban doet.

Uitfaseren


Een dode en gewonde bij steekpartij Den Haag

Politie in de Schilderswijk/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een van de twee mensen die dinsdagochtend in Den Haag werden neergestoken, is overleden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Het andere slachtoffer is vervoerd naar het ziekenhuis. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt. Ook is het onbekend hoe het tweede slachtoffer er aan toe is.

De verdachte van de steekpartij is nog steeds voortvluchtig. Het gaat volgens de politie om een man van ongeveer 50 jaar. Het voorval vond kort na 10.00 uur plaats in de Paardenbergstraat, in de Schilderswijk. Het gebeurde in de buurt van een wijkcentrum.


Wat als alles misgaat? VVD komt met Designated Survivor-filmpje

Stef Blok/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De designated survivor is sinds de gelijknamige serie een politiek begrip dat aan bekendheid heeft gewonnen. Dat blijkt ook uit het nieuwe VVD-filmpje.

Daarin wordt Stef Blok gepresenteerd als de designated survivor tijdens Prinsjesdag. De minister van Buitenlandse Zaken zit dinsdag als enige minister niet in de Ridderzaal tijdens het voorlezen van de troonrede door koning Willem Alexander.


Hoge Raad buigt zich over schorsen Brits parlement

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het hoogste Britse rechtscollege buigt zich vanaf dinsdag over de vraag of het schorsen van het Britse parlement voor vijf weken door premier Boris Johnson juridisch door de beugel kan. Vorige week oordeelden de hoogste rechters in Schotland dat de stap van de premier illegaal was.

Het hof in Edinburgh was hard in zijn oordeel. Johnson ging zijn boekje te buiten omdat de schorsing bedoeld is om het parlement te hinderen. Dat zou onder meer blijken uit de duur van de schorsing.

Bevoegdheden misbruikt