In het nieuws

Klassiek en techno: twee werelden, één groot feest

Het Alma Quartet met technoproducer Henrik Schwarz in het midden en violist Marc Daniel van Biemen op links. Hun album CCMYK is nu uit en ze spelen het live tijdens Entrée Presents, vrijdagavond 24 mei in Het Concertgebouw. Foto: Katja Ruge

Foto van 'Iris Hermans'

24 MEI 2019

Klassieke muziek lijkt heter dan ooit en gaat ook erg lekker samen met techno, getuige de samenwerking tussen technoproducer Henrik Schwarz en het Alma Quartet, vrijdagavond live in Het Concertgebouw. Metro sprak drie jonge liefhebbers in Het Concertgebouwcafé en ontdekte onder meer de lekkere paralel met hardstyle én kreeg nog een hoesttip-voor-tijdens-concerten mee naar huis.

Is het een club? Is het Het Concertgebouw? (Er zijn slechtere plekken denkbaar voor een feestje...)

Ik hout van jou, viool

Het zou het eerste zijn wat hij zou redden als zijn huis in de fik zou staan. Zijn grote houten liefde a.k.a. zijn viool, gekregen van zijn vader, die er tijdens zijn leven ontelbare mooie klanken uit toverde. Marc Daniel van Biemen (32) wist van jongs af aan al wat hij worden wilde. Violist, net als zijn vader, en dat is hij geworden. „Vroeger was het weleens op school: oh no, daar heb je hem weer, met zijn viooltje.” Tijden veranderen. Nu is het: yes! daar heb je hem weer, met zijn vióól!

Want de musicus is een BV’er. Hij is de eerste violist in het Koninklijk Concertgebouworkest én hij speelt in het Alma Quartet, waarmee hij ook zijn andere grote muziekliefde kan stillen: techno. Hoe mooi dus als je niet alleen met een van ’s werelds bekendste dj’s slash producers Henrik Schwarz optreedt, maar ook een album maakt: CCMYK, dat vandaag uitkomt.

Klassiek meets rebels

Klassiek en techno, dat overigens niet als ‘klasno’ of ‘techniek’ wordt samengetrokken, zijn twee werelden die goed samengaan. Een understatement als je naar ze luistert. ,,Het stoffige imago dat klassiek zo’n tien jaar geleden nog had, is nu echt wel verdwenen. Daar draagt zo’n samenwerking zeker aan bij.” Zijn stilo is ‘klassiek meets rebels’ en hij draagt on stage rustig een shirt met daarop ‘Fuck you fucking fuck’, dat hij ook zou dragen in een club. Daar wordt-ie soms herkend als ‘hé, ben jij niet die gast met die viool?’ en daarna ‘maar wat doe je hier dan?’ Hij moet nu lachen, „ik houd ook gewoon van partyen.”

Hij houdt van zijn viool en van shirts met Engelse teksten (onder andere): Marc Daniel van Biemen

Klassieke muziek voor hem? „Iets zingevends, een popnummer of zelfs technoset geeft een snelle fix, een fijn gevoel op korte termijn. Klassiek gaat dieper. Je beleeft het veel meer.”

Dat het Alma Quartet ook wel ‘de boyband van de klassieke muziek’ wordt genoemd, vindt hij alleen maar mooi. Een imago dat ze met hippe kleding en dito kapsels bewust hebben ingezet: „juist een strijkkwartet heeft vaak een ietwat lullig imago, dat moet ook anders kunnen, dachten wij.” En zo geschiedde.

Er zijn ook vele concerten in het buitenland en hij neemt zijn instrument, waar hij overigens geen koosnaampje voor heeft, altijd mee in zijn hand. ,,Ze zeggen dat je bij een ramp je handbagage moet laten liggen...” In zijn ogen, vanachter zijn karakteristieke bril die past bij zijn hoofd, een glinstering waarin zowel jongensachtige bravoure als professionele ambitie verscholen ligt. „Dat zou ik dus echt niet kunnen, dat ding gaat altijd mee!”

Van álles

In Het Concertgebouwcafé zitten zowel ouderen te wachten op hun lunch(concert) als jonge Amsterdammers te lurken aan een Macchiatto. Voor Micha Windgassen (29) en Marlies de Boer (32), de eerste werkzaam bij Entrée, de jongerenclub van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest, de tweede als Entrée-voorzitter, voelt het bijna als hun tweede huiskamer en ze weten dan ook precies wat te bestellen: citroen merengue taart, „góddelijk lekker.” Vraag je hen naar klassieke muziek en wat het voor hen betekent, ontstaat als vanzelf een concert van woorden dat niet onderdoet voor een cantate van Bach of een etude van Beethoven, maar kort gezegd: klassiek is gewoon (van) álles.

Ook steeds meer jongeren raken er hooked aan en dat begrijpen ze wel. Het past in de tijdsgeest waarin ook slow-food en slow-tv geliefd zijn. Windgassen: ,,De wereld wordt steeds hectischer en voor mij persoonlijk is er geen plek waar ik zo tot rust kom als tijdens een concert.” Oké, tot de pauze kijkt ze héél af en toe nog even op haar telefoon, of maakt ze nog wat notities, ,,Maar daarna dommel ik lekker even weg. Totále ontspanning.” Ja, ze zien ook beiden regelmatig mensen in slaap vallen -„het is ook altijd warm binnen..”, die bij een krachtig gong-geluid opschrikken en meteen weer klaarwakker zijn. Ze halen lachend de schouders op, ,,moet ook gewoon kunnen.”

De Boer begon op haar zevende met cello ‘waar ze geen liefdesrelatie mee voelde.’ En toen was daar de piano, waarmee ze het wél voelde. Na een stop -,,de vleugel paste niet in mijn studentenkamer”- heeft ze onlangs weer een piano gekocht die wel past en waarop ze elke dag oefent. „Best wel ploeteren, hoor, ik ben het niet meer gewend, maar ik geloof wel dat het goed is voor je hersenontwikkeling.” Ze houdt van ‘heel kleine nootjes die in elkaar overgaan’, „als kabbelende beekjes, vol emotie en passie, zoiets als Franse impressionistische schilderijen.”

Voor de dag

Windgassen ontdekte pas later haar liefde voor klassiek. Afgezien dan van Peter en de Wolf van vroeger, „volgens mij heeft bijna iedereen daar wel een herinnering aan!” De ‘schade’ is meer dan ingehaald en tot vorige week -ze heeft nu even een sabbatical- presenteerde ze op NPO4 ‘Voor de dag’, waar ze in de eerste uren van de dag de luisteraars meenam in haar klassieke muziekwereld, waarin Russische grootmeesters tot hedendaagse klassieke lieveling Philip Glass voorbij kwamen. „Ik houd van romantiek, maar ook van het bombastische, het moet me raken.”

Ze begrijpt heel goed dat mensen, zoals ondergetekende, zowel van hardstyle als klassiek kunnen houden. ,,Beide zit vol climaxen en als je er eenmaal in zit, dan zit je er ook echt ín, je kunt er helemaal in opgaan.” Net zoals haar klassieke Spotify-list ‘Voor de dag’, vol 'klassieke minimal' en een aanrader voor klassiek-liefhebbers-in-spe.

Hoesttip

Allebei raken ze van klassiek vaak ‘in een flow’, of zelfs in een bijna meditatieve staat, ,,Een soort trance en als dan iemand hoest tijdens een concert, kan dat best irritant zijn. Je hoort daarom vaak heel veel mensen kuchen tussen de delen door, meestal ook preventief.” Wat ook weer té veel van het goede kan zijn, dus hun tip: hoesten tijdens het zware slagwerk, „of gewoon in de pauze.”

Er is vaak de misvatting dat je altijd heel netjes gekleed moet en het allemaal heel chic is, vervolgt de Entrée-voorzitter. ,,Maar dat valt hartstikke mee! Tuurlijk vinden veel mensen het leuk om zich mooi op te doffen, maar ik ga rustig in mijn jeans en op sneakers.” Of dat het duur zou zijn. Vanaf twintig euro heb je vaak al een plek, zeker als Entrée-lid, „voor een festivalkaartje betaal je veel meer.”

Dat klassieke muziek vaak als ‘ingewikkeld’ als vooroordeel heeft, snappen ze ergens wel, maar hopen ze juist door hun laagdrempelige events weg te nemen. Ongeschreven regels als ‘alleen maar applaudisseren aan het einde van het stuk’, leer je vanzelf als je een keer naar een concert gaat, „je zult merken dat het echt iets heeft om met zijn allen naar deze muziek te luisteren.” Na afloop wordt vaak nog na geborreld met ‘wie is eigenlijk jouw favoriete componist’ als goed werkende openingszin. Ze beginnen te lachen, „Of je zegt gewoon: wat vond jij er eigenlijk van?” Een klassieker, „daarmee zit je altijd goed.”

Over Entrée

Entrée is kort gezegd de jongerenclub van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest en de grootste culturele jongerenvereniging van Nederland, met ruim 8000 leden die met korting naar concerten en andere klassieke events kunnen, waarbij vaak geldt: hoe jonger, hoe goedkoper (de tickets).

Ze blazen dit jaar 25 kaarsjes uit en dat wordt onder meer gevierd met Entrée Presents, vrijdagavond 24 mei in Het Concertgebouw. Technoproducer Henrik Schwarz en het Alma Quartet lanceren hun nieuwe album CCMYK, waarbij een genre-blending plaatsvindt tussen klassieke en elektronische muziek. De stoelen gaan uit de zaal, dus alle ruimte om los te gaan op hun muziek en die van Amsterdamse producer Sjamsoedin en de band KAUW.


'Zelfmoordmiddelen' buiten bereik particulier houden

Hugo de Jonge/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Fabrikanten en verkopers van stoffen die mensen gebruiken om een eind aan hun leven te maken, gaan die niet meer aan particulieren leveren. Dat hebben ze afgesproken met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Zelfmoordpoeder

De Jonge kwam in actie toen vorig jaar bleek dat informatie over een 'zelfmoordpoeder' rondging onder mensen die zelf over hun levenseinde willen beschikken. Het ging om een gemakkelijk verkrijgbaar conserveringsmiddel dat voor dat doel geschikt zou zijn. Onder andere Coöperatie Laatste Wil wees haar achterban de weg naar dit middel, wat de coöperatie op een strafrechtelijk onderzoek kwam te staan. De minister beloofde dat hij ging kijken wat hij zou kunnen doen om de verspreiding van zulke stoffen tegen te gaan.


Verdachte neerschieten Karel Pronk opgepakt

Politielint/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De politie heeft dinsdag in Spanje Errol J. aangehouden, de 52-jarige man die wordt verdacht van het neerschieten van de 60-jarige Karel Pronk. Dat maakte de politie woensdag bekend. Het misdrijf werd op 7 augustus vorig jaar op klaarlichte dag gepleegd nabij een koffietent aan het Kalverbos in Delft.

Lid van de Hells Angels

Errol J. stond op de nationale opsporingslijst van de Nederlandse politie. J., volgens de politie lid van de Hells Angels, werd voor het laatst op 7 augustus in Delft gezien. De politie had al vermoedens dat hij zich in het buitenland ophield, "in de omgeving van andere Hells Angel-members".


Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Maan tijdens Vrienden van Amstel Live. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De hand schudden, misschien wel een knuffel krijgen, een gesprekje voeren en een selfie maken met Maan? Dat kan! Metro en festival Parkpop hebben met de zangeres een winactie opgezet en wie weet ontmoet jij haar komende zondag al.

Maan treedt zondag van 17.50 tot 18.35 uur op tijdens het gratis festival in het Zuiderpark in Den Haag. Kort voor of kort na het optreden is de meet & greet waaraan je kunt meedoen. Op Parkpop zie je die dag onder meer ook Waylon, Kovacs, Ronnie Flex, Jett Rebel en Ilse DeLange.

The Voice of Holland


Grote temperatuurverschillen in Nederland

Thermometer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Nederland had woensdag te maken met opmerkelijk grote temperatuurverschillen. In het Limburgse Arcen steeg het kwik naar 29,2 graden, terwijl het op Terschelling 17,8 graden werd, meldt Weeronline.

De grote verschillen werden veroorzaakt door koele lucht vanaf de Noordzee. Dit was vooral te merken op de Waddeneilanden. Verder landinwaarts had de koele zeewind minder invloed.

Wolkenvelden


Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

In samenwerking met Hospitality Heroes

GISTEREN

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het bestaat. Werken in de horeca waarbij je zelf het aantal uren bepaalt; waarbij je ook nog van locatie naar locatie kunt hoppen en saaiheid dus ver weg is. En kwaliteit wordt beloond…

Opleiden tot horecaheld

Hospitality Heroes biedt al dat moois. Dit uitzendbureau staat al langere tijd voor kwaliteitshorecapersoneel en dat betekent dat er wel iets van je wordt verwacht als je eenmaal ‘binnen’ bent. Hospitality Heroes leidt je namelijk eerst op. Tot horecaheld, vandaar de naam. „Het horecavak is nu eenmaal een prachtig vak dat helden nodig heeft”, zo vindt de organisatie.


Verkeer op A12 stil vanwege brand in hooibalen

Hooibaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op de snelweg A12 ter hoogte van Bodegraven is het verkeer gestremd vanwege een brand in de buurt van de berm. De rook belemmert het zicht op de rijbanen en levert gevaar op voor doorgaand verkeer. In beide richtingen is de weg afgesloten.

De brand woedt in een rij hooibalen, met een forse rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer is bezig met blussen en probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar de berm.

Lange files


Boeing 737 MAX mag na de zomer weer de lucht in

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste vluchten met de Boeing 737 MAX zullen mogelijk tegen het einde van de zomer weer plaatsvinden. Dat zei Boeing-baas Dennis Muilenburg tijdens een forum in Aspen. Hij zei ook dat onderhandelingen lopen met maatschappijen over een compensatie voor geleden schade.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.

Hogere lat


'Opmerkelijk hoge winsten bij zorgbedrijven'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Grote zorgbedrijven boeken opmerkelijke winstpercentages, melden Pointer, Reporter Radio en Follow The Money op basis van eigen onderzoek. In 2017 lagen deze bij 97 grote zorgbedrijven gemiddeld op 21 procent, terwijl dit percentage bij andere bedrijven in de sector op 2 à 3 procent ligt.

In het onderzoek namen de drie media de jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg onder de loep. Bij de 97 grote zorgbedrijven werd in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Er waren uitschieters in de winstpercentages van ruim 65 procent.

Normaal 2 tot 3 procent


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

25 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Zullen binnenkort ook 16- en 17-jarigen hun stem uit mogen brengen? /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Mensen hebben het gevoel alsof de politiek niet luistert, burgers voelen zich niet goed genoeg vertegenwoordigd en de politiek boeit (een deel van de) jongeren niet veel. Om dat op te lossen worden, op aansporen van de commissie-Remkes, meerdere wijzigingen aan het kiesstelsel besproken. Maar zal dat echt verandering teweegbrengen?

De leeftijd waarop je voor het eerst je stem mag uitbrengen verlagen naar 16, voorkeursstemmen zwaarder mee laten wegen en de mogelijkheid van een ‘algemene’ stem: het wordt allemaal besproken in Den Haag. Vorig jaar deed de commissie-Remkes een aantal aanbevelingen aan de Tweede Kamer, om ervoor te zorgen dat burgers zich beter vertegenwoordigd voelen door de politiek. Nu wordt gekeken welke van die maatregelen daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden.

Persoonlijke politiek


NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII
Likeability of5

NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en nabestaanden en weduwen 7500 of 5000 euro. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bijna 75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, en de Nederlandse Spoorwegen heeft net besloten om overlevenden en nabestaanden financieel tegemoet te komen. Het gaat om overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. Dat maakte president-directeur Roger van Boxtel bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Vijfhonderd overlevenden en nabestaanden

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dit advies in zijn geheel over. De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en 5500 nabestaanden 7500 euro of 5000 euro als de kinderen zijn geboren na 7 mei 1945. De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Poetin spreekt met May en Trump op G20

Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er wordt hard gewerkt aan een topontmoeting vrijdag tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in de marge van de economische topconferentie van de G20 in Japan. Een medewerker van het Kremlin zei dat de twee elkaar ongeveer een uur lang spreken over onder meer kwesties zoals Syrië, Iran en Venezuela. De top is vrijdag en zaterdag in Osaka.

Geen gezamenlijke verklaring

Eerder liet het Kremlin weten dat er geen officiële gezamenlijke verklaring na het gesprek tussen de Russische en Amerikaans president komt. Trump zei afgelopen week al dat hij van plan was met Poetin te spreken in Osaka. Poetin had volgens persbureau Interfax laten weten dat hij met Trump wil praten over de betrekkingen tussen de twee landen, stabiliteit in de wereld en regionale conflicten.


Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

De man had een wolfsmasker op en sleurde het meisje de bosjes in, waar hij haar verkrachtte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een erg schokkend incident vond dinsdagmiddag plaats in het Duitse München: een man met een wolfsmasker op verkrachtte daar een 11-jarig meisje. De politie in de Duitse stad is op zoek naar de man. De verkrachting gebeurde op klaarlichte dag.

Gevlucht

De man greep het kind beet en sleurde haar de bosjes is. Daar rukte hij de kleren van haar lijf en misbruikte haar. Na de verkrachting is de man gevlucht. Het meisje vertelde haar moeder wat er was gebeurd en die alarmeerde de politie.


Vier jaar cel voor doodrijden 8-jarig jongetje

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De rechtbank in Utrecht heeft de 56-jarige Cornelis B. veroordeeld tot vier jaar cel, wegens het veroorzaken van een auto-ongeluk waarbij een 8-jarig jongetje om het leven kwam. Twee andere gezinsleden, onder wie een jongen van tien, raakten zwaargewond. B. was dronken en reed met veel te hoge snelheid door rood toen hij op een kruising in Nieuwegein op de auto van de slachtoffers botste.

Het ongeval deed zich voor op 10 maart. B. was naar eigen zeggen auto gaan rijden om te ontspannen. Hij had stress door het dreigend verlies van zijn baan. „Ik wist niet wat ik deed", zei hij tijdens de behandeling van zijn zaak bij de rechtbank. De man had tijdens de rit een fles wodka bij zich. Ook gebruikte hij anti-depressiva. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij tot 134 km/uur reed op een weg waar 70 km/uur is toegestaan.

Onherstelbaar leed


Muizen vallen massaal dood op Fries fietspad

Muis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Friesland staat men voor een raadsel. Een fietspad in de buurt van het plaatsje Heeg ligt namelijk bezaaid met tientallen - als het er niet meer zijn - dooie muizen. Het lijkt erop dat ze zich van de paar meter hoge muur hebben laten vallen.

Metershoog

Het fietspad gaat een tunnel in en dus loopt de weg naar beneden, onder de grond, waardoor er een metershoge muur langs de zijkant ontstaat. Voor een mens is het al gevaarlijk om er vanaf te springen, maar de muizen lijken op die manier massaal een zeker dood tegemoet te gaan.


Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees.

Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees

Universiteit Utrecht is één van de vier Nederlandse universiteiten die zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Goed nieuws voor de studenten in spe met internationale ambities! Vier Nederlandse universiteiten zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. Het gaat om de universiteiten van Utrecht, Amsterdam, Twente en Maastricht.

In totaal doen 114 hogeronderwijsinstellingen uit 24 EU-landen mee. De komende drie jaar is 85 miljoen euro uitgetrokken, 5 miljoen per alliantie om samenwerkingsvormen te testen.

Bewegen tussen campussen


Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

PostNL. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je een pakketje besteld en is het nog stééds niet binnen? Dat kan goed kloppen! Niet alleen wij, maar ook PostNL heeft een beetje last van de hittegolf gehad.

Door de hitte, het grote aantal bestellingen én de grote pakketten duurt het proces bij de bezorgdienst wat langer.

Verminderde productiviteit


Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

NVWA bestrijdt tijgermug. Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst in Nederland is de exotische mug Aedes flavopictus aangetroffen, meldt inspectiedienst NVWA. De mug, die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug, werd gevangen in een muggenval in Lelystad.

Internationale transporten

„Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen. Het is niet bekend hoe de Aedes flavopictus in Nederland terecht gekomen is", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer (Nice, 2011) /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Terwijl het een snikhete zomerweek is, hebben vakbonden voor brandweerpersoneel in Frankrijk een staking aangekondigd. Deze staking gaat woensdag (26 juni) in en duurt de hele zomer, tot aan 31 augustus.

Waarom? De Franse brandweer stelt overbelast en onderbetaald te zijn. Daarnaast is het materieel ontoereikend en is er te weinig personeel. Bovendien zijn brandweerlieden tijdens hun werk vaak het slachtoffer van agressie en geweld.

Wel een minimale dienstverlening