In het nieuws

Klassiek en techno: twee werelden, één groot feest

Het Alma Quartet met technoproducer Henrik Schwarz in het midden en violist Marc Daniel van Biemen op links. Hun album CCMYK is nu uit en ze spelen het live tijdens Entrée Presents, vrijdagavond 24 mei in Het Concertgebouw. Foto: Katja Ruge

Foto van 'Iris Hermans'

24 MEI 2019

Klassieke muziek lijkt heter dan ooit en gaat ook erg lekker samen met techno, getuige de samenwerking tussen technoproducer Henrik Schwarz en het Alma Quartet, vrijdagavond live in Het Concertgebouw. Metro sprak drie jonge liefhebbers in Het Concertgebouwcafé en ontdekte onder meer de lekkere paralel met hardstyle én kreeg nog een hoesttip-voor-tijdens-concerten mee naar huis.

Is het een club? Is het Het Concertgebouw? (Er zijn slechtere plekken denkbaar voor een feestje...)

Ik hout van jou, viool

Het zou het eerste zijn wat hij zou redden als zijn huis in de fik zou staan. Zijn grote houten liefde a.k.a. zijn viool, gekregen van zijn vader, die er tijdens zijn leven ontelbare mooie klanken uit toverde. Marc Daniel van Biemen (32) wist van jongs af aan al wat hij worden wilde. Violist, net als zijn vader, en dat is hij geworden. „Vroeger was het weleens op school: oh no, daar heb je hem weer, met zijn viooltje.” Tijden veranderen. Nu is het: yes! daar heb je hem weer, met zijn vióól!

Want de musicus is een BV’er. Hij is de eerste violist in het Koninklijk Concertgebouworkest én hij speelt in het Alma Quartet, waarmee hij ook zijn andere grote muziekliefde kan stillen: techno. Hoe mooi dus als je niet alleen met een van ’s werelds bekendste dj’s slash producers Henrik Schwarz optreedt, maar ook een album maakt: CCMYK, dat vandaag uitkomt.

Klassiek meets rebels

Klassiek en techno, dat overigens niet als ‘klasno’ of ‘techniek’ wordt samengetrokken, zijn twee werelden die goed samengaan. Een understatement als je naar ze luistert. ,,Het stoffige imago dat klassiek zo’n tien jaar geleden nog had, is nu echt wel verdwenen. Daar draagt zo’n samenwerking zeker aan bij.” Zijn stilo is ‘klassiek meets rebels’ en hij draagt on stage rustig een shirt met daarop ‘Fuck you fucking fuck’, dat hij ook zou dragen in een club. Daar wordt-ie soms herkend als ‘hé, ben jij niet die gast met die viool?’ en daarna ‘maar wat doe je hier dan?’ Hij moet nu lachen, „ik houd ook gewoon van partyen.”

Hij houdt van zijn viool en van shirts met Engelse teksten (onder andere): Marc Daniel van Biemen

Klassieke muziek voor hem? „Iets zingevends, een popnummer of zelfs technoset geeft een snelle fix, een fijn gevoel op korte termijn. Klassiek gaat dieper. Je beleeft het veel meer.”

Dat het Alma Quartet ook wel ‘de boyband van de klassieke muziek’ wordt genoemd, vindt hij alleen maar mooi. Een imago dat ze met hippe kleding en dito kapsels bewust hebben ingezet: „juist een strijkkwartet heeft vaak een ietwat lullig imago, dat moet ook anders kunnen, dachten wij.” En zo geschiedde.

Er zijn ook vele concerten in het buitenland en hij neemt zijn instrument, waar hij overigens geen koosnaampje voor heeft, altijd mee in zijn hand. ,,Ze zeggen dat je bij een ramp je handbagage moet laten liggen...” In zijn ogen, vanachter zijn karakteristieke bril die past bij zijn hoofd, een glinstering waarin zowel jongensachtige bravoure als professionele ambitie verscholen ligt. „Dat zou ik dus echt niet kunnen, dat ding gaat altijd mee!”

Van álles

In Het Concertgebouwcafé zitten zowel ouderen te wachten op hun lunch(concert) als jonge Amsterdammers te lurken aan een Macchiatto. Voor Micha Windgassen (29) en Marlies de Boer (32), de eerste werkzaam bij Entrée, de jongerenclub van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest, de tweede als Entrée-voorzitter, voelt het bijna als hun tweede huiskamer en ze weten dan ook precies wat te bestellen: citroen merengue taart, „góddelijk lekker.” Vraag je hen naar klassieke muziek en wat het voor hen betekent, ontstaat als vanzelf een concert van woorden dat niet onderdoet voor een cantate van Bach of een etude van Beethoven, maar kort gezegd: klassiek is gewoon (van) álles.

Ook steeds meer jongeren raken er hooked aan en dat begrijpen ze wel. Het past in de tijdsgeest waarin ook slow-food en slow-tv geliefd zijn. Windgassen: ,,De wereld wordt steeds hectischer en voor mij persoonlijk is er geen plek waar ik zo tot rust kom als tijdens een concert.” Oké, tot de pauze kijkt ze héél af en toe nog even op haar telefoon, of maakt ze nog wat notities, ,,Maar daarna dommel ik lekker even weg. Totále ontspanning.” Ja, ze zien ook beiden regelmatig mensen in slaap vallen -„het is ook altijd warm binnen..”, die bij een krachtig gong-geluid opschrikken en meteen weer klaarwakker zijn. Ze halen lachend de schouders op, ,,moet ook gewoon kunnen.”

De Boer begon op haar zevende met cello ‘waar ze geen liefdesrelatie mee voelde.’ En toen was daar de piano, waarmee ze het wél voelde. Na een stop -,,de vleugel paste niet in mijn studentenkamer”- heeft ze onlangs weer een piano gekocht die wel past en waarop ze elke dag oefent. „Best wel ploeteren, hoor, ik ben het niet meer gewend, maar ik geloof wel dat het goed is voor je hersenontwikkeling.” Ze houdt van ‘heel kleine nootjes die in elkaar overgaan’, „als kabbelende beekjes, vol emotie en passie, zoiets als Franse impressionistische schilderijen.”

Voor de dag

Windgassen ontdekte pas later haar liefde voor klassiek. Afgezien dan van Peter en de Wolf van vroeger, „volgens mij heeft bijna iedereen daar wel een herinnering aan!” De ‘schade’ is meer dan ingehaald en tot vorige week -ze heeft nu even een sabbatical- presenteerde ze op NPO4 ‘Voor de dag’, waar ze in de eerste uren van de dag de luisteraars meenam in haar klassieke muziekwereld, waarin Russische grootmeesters tot hedendaagse klassieke lieveling Philip Glass voorbij kwamen. „Ik houd van romantiek, maar ook van het bombastische, het moet me raken.”

Ze begrijpt heel goed dat mensen, zoals ondergetekende, zowel van hardstyle als klassiek kunnen houden. ,,Beide zit vol climaxen en als je er eenmaal in zit, dan zit je er ook echt ín, je kunt er helemaal in opgaan.” Net zoals haar klassieke Spotify-list ‘Voor de dag’, vol 'klassieke minimal' en een aanrader voor klassiek-liefhebbers-in-spe.

Hoesttip

Allebei raken ze van klassiek vaak ‘in een flow’, of zelfs in een bijna meditatieve staat, ,,Een soort trance en als dan iemand hoest tijdens een concert, kan dat best irritant zijn. Je hoort daarom vaak heel veel mensen kuchen tussen de delen door, meestal ook preventief.” Wat ook weer té veel van het goede kan zijn, dus hun tip: hoesten tijdens het zware slagwerk, „of gewoon in de pauze.”

Er is vaak de misvatting dat je altijd heel netjes gekleed moet en het allemaal heel chic is, vervolgt de Entrée-voorzitter. ,,Maar dat valt hartstikke mee! Tuurlijk vinden veel mensen het leuk om zich mooi op te doffen, maar ik ga rustig in mijn jeans en op sneakers.” Of dat het duur zou zijn. Vanaf twintig euro heb je vaak al een plek, zeker als Entrée-lid, „voor een festivalkaartje betaal je veel meer.”

Dat klassieke muziek vaak als ‘ingewikkeld’ als vooroordeel heeft, snappen ze ergens wel, maar hopen ze juist door hun laagdrempelige events weg te nemen. Ongeschreven regels als ‘alleen maar applaudisseren aan het einde van het stuk’, leer je vanzelf als je een keer naar een concert gaat, „je zult merken dat het echt iets heeft om met zijn allen naar deze muziek te luisteren.” Na afloop wordt vaak nog na geborreld met ‘wie is eigenlijk jouw favoriete componist’ als goed werkende openingszin. Ze beginnen te lachen, „Of je zegt gewoon: wat vond jij er eigenlijk van?” Een klassieker, „daarmee zit je altijd goed.”

Over Entrée

Entrée is kort gezegd de jongerenclub van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest en de grootste culturele jongerenvereniging van Nederland, met ruim 8000 leden die met korting naar concerten en andere klassieke events kunnen, waarbij vaak geldt: hoe jonger, hoe goedkoper (de tickets).

Ze blazen dit jaar 25 kaarsjes uit en dat wordt onder meer gevierd met Entrée Presents, vrijdagavond 24 mei in Het Concertgebouw. Technoproducer Henrik Schwarz en het Alma Quartet lanceren hun nieuwe album CCMYK, waarbij een genre-blending plaatsvindt tussen klassieke en elektronische muziek. De stoelen gaan uit de zaal, dus alle ruimte om los te gaan op hun muziek en die van Amsterdamse producer Sjamsoedin en de band KAUW.


Lees de Metro van 22 januari nu al online

Lees de Metro van 22 januari nu al online

Foto van 'Metro'

1 UUR

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer over de drukte op de bijlesmarkt. De problemen in onderwijsland zorgen voor een groeiende vraag naar bijles. Steeds meer scholieren zoeken hulp.

We besteden aandacht aan de persoonlijke financiën van Nederland. Een groot deel van de Nederlanders vinden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Maar wat als kwijtschelden een laatste redmiddel is?


Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

Het nieuwe virus dook voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het nieuwe coronavirus uit China is voor het eerst ook in de Verenigde Staten vastgesteld. Het virus is volgens de Amerikaanse organisatie voor ziektepreventie (CDC) in Seattle ontdekt bij een reiziger uit China. 

De CDC is vorige week op drie Amerikaanse luchthavens begonnen met het screenen van reizigers uit China op aanwezigheid van het virus. De man kwam op 15 januari aan, voordat de strengere screenings werden uitgevoerd. Het coronavirus is bij de man vastgesteld nadat hij zelf medische hulp had gezocht.

De VS hebben het aantal luchthavens waar reizigers uit China worden gescreend uitgebreid. Vanaf vorige week gebeurde dat al in New York, Los Angeles en San Francisco. Nu zijn de controles ook aangescherpt op de vliegvelden van Atlanta en Chicago. Sinds vorige week zijn meer dan 1200 mensen gescreend in de VS.


Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

De man had zich enkele uren in een huis verschanst, nadat hij werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De politie heeft bij een inval in Rosmalen de veroordeelde Joey D. (27) opgepakt. De man had zich enkele uren verschanst in een huis aan de Schoolstraat in Rosmalen, nadat hij dinsdagochtend in hoger beroep werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel.

De verdachte heeft zichzelf volgens de politie ernstig verwond en is met een ambulance weggebracht naar het ziekenhuis.

Eerder vrijgesproken


Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan haar dijbeen zitten snuiven. / Getty Images

Foto van 'Metro'

3 UUR

De Amerikaanse Danielle King begreep niet waarom hond Dave telkens maar aan haar dijbeen bleef snuffelen en krabben. Pas toen ze langs de huisarts ging, besefte ze dat haar hond haar leven had gered. 

Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan het dijbeen van King zitten snuffelen, zonder dat ze doorhad wat haar hond daarmee wilde zeggen. „Toen mijn dij begon op te zwellen, dacht ik dat Dave misschien iets op het spoor was en besloot ik naar de huisarts te gaan."

Nachtmerrie


wow
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Coronavirus; reden tot paniek!?

Coronavirus; reden tot paniek!?

Een vrouw verlaat het ziekenhuis in Wuhan, waar eerder iemand overleed aan de gevolgen van het coronavirus.| Credits: AFP / Noel Celis

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Vijf vragen en antwoorden over het coronavirus.

Komt er een grote epidemie aan, of valt het allemaal wel mee met het coronavirus? We vroegen het Harald Wychgel, persvoorlichter van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wat is het coronavirus?


Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

De politie heeft een inval gedaan bij een bestuurder van de verboden pedofielenvereniging Martijn in Hengelo. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een onderzoek naar de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn dinsdag twee mannen aangehouden.

In Hengelo is een 32-jarige man aangehouden vanwege voorbereidingshandelingen voor seksueel misbruik van kinderen. Hij werd aangehouden in het huis van Marthijn U. (47), de voormalige voorzitter van Martijn. Marthijn U. zelf werd niet opgepakt.

In Haarlem is een 75-jarige man opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. Dat meldt het Openbaar Ministerie.


Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin
Likeability of2

Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een dierenarts uit Texas heeft onlangs een ernstige fout gemaakt. De arts gaf een euthanasiespuitje aan de 8-jarige kat Sophie in plaats van het geplande rabiësvaccin. 

Michelle Olson en haar partner brachten kat Sophie naar de dierenarts in Texas voor een routinecontrole en een rabiësvaccin. Alles leek in orde, totdat het stel ineens door de dierenkliniek werd gebeld met de vraag of zo snel mogelijk wilde komen.

Laatste herinnering


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten
Likeability of5

Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten

Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een groot mensensmokkelnetwerk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een onderzoek naar een groot mensensmokkelnetwerk zijn vier Nederlandse mannen opgepakt. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een organisatie die, volgens de Franse politie, 700 personen in koelwagens of boten heeft overgezet naar Engeland. 

De mannen zijn in Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel aangehouden. Zowel de migranten als de verdachten hebben een Irakese achtergrond. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

5.000 euro


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

20 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Druk op de bijlesmarkt: meer scholieren zoeken hulp

Druk op de bijlesmarkt: meer scholieren zoeken hulp

De leerachterstand onder scholieren neemt toe en daarmee ook de vraag naar bijles. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Problemen in onderwijsland zorgen voor een groeiende vraag naar bijles. De bijlesmarkt vaart er wel bij.

Niet veel goeds, concludeerden Ludo Jacobs en Tim Bult. Daarom startten zij een nieuw platform: Studentvoorstudent. Jacobs en Bult vinden de bijlesmarkt in zijn huidige vorm oneerlijk: (ouders van) scholieren betalen de hoofdprijs voor bijles, hebben te maken met lange wachttijden en krijgen zomaar een bijlesdocent toegewezen zonder dat er duidelijk is of er sprake van een match is.

Het principe van Studentvoorstudent is vergelijkbaar met dat van Airbnb: je kunt verschillende bijlesdocenten en hun prijzen met elkaar vergelijken. Van tevoren kun je online kennismaken en zo zelf bepalen of diegene past bij jouw wensen. „Als student merkte ik dat er grote vraag is naar goede en eerlijke bijles, met een bijlesgever die bij je past”, aldus Jacobs.


Extra onderzoek naar Ruinerwold-gezin: verdachten blijven vastzitten

Extra onderzoek naar Ruinerwold-gezin: verdachten blijven vastzitten

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zowel Gerrit Jan van D. (67) als Josef B. (58), de twee verdachten in de Ruinerwoldzaak, blijven de komende drie maanden nog in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald tijdens de eerste inleidende rechtszaak.

De advocaat van B. had de rechtbank verzocht het voorarrest te beëindigen dan wel op te schorten, maar de rechtbank wees dat verzoek af. De advocaat van Van D. schikte zich bij voorbaat naar het oordeel van de drie rechters.

Van D. en B. worden er onder meer van verdacht jarenlang zes kinderen van Van D. tegen hun wil in vast te hebben gehouden in een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold. De rechtbank in Assen hield dinsdag een eerste zitting in de omvangrijke strafzaak.


Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen?

Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen?

Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen? / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Een groot deel van de Nederlanders vinden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Maar wat als kwijtschelden een laatste redmiddel is?

Incasso- en gerechtsdeurwaarder organisatie Flanderijn liet onderzoek doen naar de persoonlijke financiën van Nederland. Daaruit blijkt dat 62 procent vindt dat schulden altijd moeten worden afgelost. Daartegenover staat dat de Gemeente Amsterdam in februari de schuld van sommige jongeren overneemt en hier, onder bepaalde voorwaarden, een deel van kwijtscheldt. Tilburg paste dit systeem al eerder in 2018 toe en schetste een veelbelovend vooruitzicht.

Dayenne Tempo (37) uit Amsterdam is een alleenstaande moeder van drie kinderen. Ze had eerder geen schulden, maar maakte uit naam van liefde een aantal verkeerde keuzes. „Dat liep niet goed af. Ik keerde terug als een beschadigde vrouw en belandde in een vrouwenopvang. Daarna ontstonden de schulden.” Tempo legt uit dat het gaat om problematische schulden. „Schulden die je niet in twaalf maanden kunt oplossen.”


Slob volgens grote steden te 'rooskleurig' over lerarentekorten

Slob volgens grote steden te 'rooskleurig' over lerarentekorten

Tenminste, dat vinden de vier grootste steden in Nederland, ook wel bekend als de G4. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onderwijsminister Arie Slob schetst een te rooskleurig beeld van het lerarentekort in het basisonderwijs. Tenminste, dat vinden de vier grootste steden in Nederland, ook wel bekend als de G4. 

In een brief aan de minister, lieten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht weten dat de problemen minder groot lijken, omdat de huidige tekorten niet zijn meegenomen in de berekeningen.

Lerarentekort


Onderzoekers: 'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

Onderzoekers: 'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12'

De onderzoekers waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. / Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onderzoekers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed zouden een grotere kans hebben op sterfte hebben.

Het is al langer bekend dat een gebrek aan vitamine B12 allerlei klachten kan geven, zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen. Maar tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12.

Uit recent onderzoek van het UMCG blijkt echter dat een hogere concentratie van vitamine B12 in het bloed een hogere kans op sterfte voorspelt. „Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter'", stellen de onderzoekers. „De gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar." Hoe de hogere sterfte door teveel vitamine B12 precies komt, moet nog verder worden uitgezocht.


De berg is al vol: jubilerend Alpe d’HuZes is uitverkocht

De berg is al vol: jubilerend Alpe d’HuZes is uitverkocht

Juichend over de finish na een puike prestatie. /Foto's: Alpe d'HuZes

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Vijfduizend mensen hebben zich ingeschreven voor de vijftiende editie van Alpe d’HuZes. Daarmee is de inschrijflimiet voor het jubilerende evenement ruim vier maanden voor de loop- en fietsdag al bereikt, werd dinsdag bekend.

De duizenden deelnemers beklimmen op 4 juni tot maximaal zes keer de Franse berg Alpe d’HuZes, ook bekend van mooie etappes uit de Tour de France. Dit onder het motto ‘opgeven geen optie’. De fietsers, hardlopers en wandelaars proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Inclusief supporters en vrijwilligers zal het met vijftienduizend mensen op de berg een drukte van belang zijn.

Kankeronderzoek


Stropdas koning doorgeknipt in daklozenopvang
Likeability of5

Stropdas koning doorgeknipt in daklozenopvang

Volgens projectleider Jozé Moonen twijfelde de koning wel even toen ze het hem vroeg. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een speciale gelegenheid moet natuurlijk iets worden doorgeknipt. Normaal gesproken is dit een lint, maar bij een bezoek aan de dak- en thuislozenopvang in Weert werd dinsdag de stropdas van koning Willem-Alexander doorgeknipt. 

Projectleider Jozé Moonen opende jaren geleden het Zelfregiecentrum in de dak- en thuislozenopvang door een stropdas door te knippen en dinsdag deed ze dat ook op haar laatste werkdag.

Niet zijn smaak


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Het gaat 'naar omstandigheden' goed met kinderen Ruinerwold

Het gezin werd in oktober ontdekt. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De kinderen uit het gezin van Gerrit Jan van D. „maken het naar omstandigheden goed". Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd.

In Assen vindt dinsdag een eerste openbare zitting plaats in de strafzaak tegen Van D. en medeverdachte Josef B. Het tweetal wordt onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes kinderen van Van D.

Geen aangifte


'Omchecken' probleem voor veel treinreizigers

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Natuurlijk weet je het best: als je overstapt, moet je soms even overstappen en uit- en opnieuw inchecken. Toch vergeet bijna de helft van de treinreizigers dit soms. 

Op zich geen drama, maar als je deze fout niet zelf herstelt, kan je een flinke rekening krijgen. Reizigersvereniging Rover enquêteerde het ‘omchecken’ en wil dat er een oplossing komt, zo bleek dinsdag.

Bron van stress


Moeder betaalt huwelijk dochter en krijgt kind van haar man

Moeder betaalt huwelijk dochter en krijgt kind van haar man

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Gul trok de moeder van Lauren (34) haar portemonnee toen haar dochter ging trouwen met de liefde van haar leven. Inmiddels is ze zelf met hem samen en kregen ze een kind. 

Zuur, zo kunnen we het verhaal van de Britse Lauren Wall wel omschrijven. Na vijftien jaar doet de dochter, wiens ex-man nu praktisch gezien haar stiefvader is, haar verhaal in Britse media.

Klik op huwelijksreis