In het nieuws

Klassiek en techno: twee werelden, één groot feest

Het Alma Quartet met technoproducer Henrik Schwarz in het midden en violist Marc Daniel van Biemen op links. Hun album CCMYK is nu uit en ze spelen het live tijdens Entrée Presents, vrijdagavond 24 mei in Het Concertgebouw. Foto: Katja Ruge

Foto van 'Iris Hermans'

24 MEI 2019

Klassieke muziek lijkt heter dan ooit en gaat ook erg lekker samen met techno, getuige de samenwerking tussen technoproducer Henrik Schwarz en het Alma Quartet, vrijdagavond live in Het Concertgebouw. Metro sprak drie jonge liefhebbers in Het Concertgebouwcafé en ontdekte onder meer de lekkere paralel met hardstyle én kreeg nog een hoesttip-voor-tijdens-concerten mee naar huis.

Is het een club? Is het Het Concertgebouw? (Er zijn slechtere plekken denkbaar voor een feestje...)

Ik hout van jou, viool

Het zou het eerste zijn wat hij zou redden als zijn huis in de fik zou staan. Zijn grote houten liefde a.k.a. zijn viool, gekregen van zijn vader, die er tijdens zijn leven ontelbare mooie klanken uit toverde. Marc Daniel van Biemen (32) wist van jongs af aan al wat hij worden wilde. Violist, net als zijn vader, en dat is hij geworden. „Vroeger was het weleens op school: oh no, daar heb je hem weer, met zijn viooltje.” Tijden veranderen. Nu is het: yes! daar heb je hem weer, met zijn vióól!

Want de musicus is een BV’er. Hij is de eerste violist in het Koninklijk Concertgebouworkest én hij speelt in het Alma Quartet, waarmee hij ook zijn andere grote muziekliefde kan stillen: techno. Hoe mooi dus als je niet alleen met een van ’s werelds bekendste dj’s slash producers Henrik Schwarz optreedt, maar ook een album maakt: CCMYK, dat vandaag uitkomt.

Klassiek meets rebels

Klassiek en techno, dat overigens niet als ‘klasno’ of ‘techniek’ wordt samengetrokken, zijn twee werelden die goed samengaan. Een understatement als je naar ze luistert. ,,Het stoffige imago dat klassiek zo’n tien jaar geleden nog had, is nu echt wel verdwenen. Daar draagt zo’n samenwerking zeker aan bij.” Zijn stilo is ‘klassiek meets rebels’ en hij draagt on stage rustig een shirt met daarop ‘Fuck you fucking fuck’, dat hij ook zou dragen in een club. Daar wordt-ie soms herkend als ‘hé, ben jij niet die gast met die viool?’ en daarna ‘maar wat doe je hier dan?’ Hij moet nu lachen, „ik houd ook gewoon van partyen.”

Hij houdt van zijn viool en van shirts met Engelse teksten (onder andere): Marc Daniel van Biemen

Klassieke muziek voor hem? „Iets zingevends, een popnummer of zelfs technoset geeft een snelle fix, een fijn gevoel op korte termijn. Klassiek gaat dieper. Je beleeft het veel meer.”

Dat het Alma Quartet ook wel ‘de boyband van de klassieke muziek’ wordt genoemd, vindt hij alleen maar mooi. Een imago dat ze met hippe kleding en dito kapsels bewust hebben ingezet: „juist een strijkkwartet heeft vaak een ietwat lullig imago, dat moet ook anders kunnen, dachten wij.” En zo geschiedde.

Er zijn ook vele concerten in het buitenland en hij neemt zijn instrument, waar hij overigens geen koosnaampje voor heeft, altijd mee in zijn hand. ,,Ze zeggen dat je bij een ramp je handbagage moet laten liggen...” In zijn ogen, vanachter zijn karakteristieke bril die past bij zijn hoofd, een glinstering waarin zowel jongensachtige bravoure als professionele ambitie verscholen ligt. „Dat zou ik dus echt niet kunnen, dat ding gaat altijd mee!”

Van álles

In Het Concertgebouwcafé zitten zowel ouderen te wachten op hun lunch(concert) als jonge Amsterdammers te lurken aan een Macchiatto. Voor Micha Windgassen (29) en Marlies de Boer (32), de eerste werkzaam bij Entrée, de jongerenclub van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest, de tweede als Entrée-voorzitter, voelt het bijna als hun tweede huiskamer en ze weten dan ook precies wat te bestellen: citroen merengue taart, „góddelijk lekker.” Vraag je hen naar klassieke muziek en wat het voor hen betekent, ontstaat als vanzelf een concert van woorden dat niet onderdoet voor een cantate van Bach of een etude van Beethoven, maar kort gezegd: klassiek is gewoon (van) álles.

Ook steeds meer jongeren raken er hooked aan en dat begrijpen ze wel. Het past in de tijdsgeest waarin ook slow-food en slow-tv geliefd zijn. Windgassen: ,,De wereld wordt steeds hectischer en voor mij persoonlijk is er geen plek waar ik zo tot rust kom als tijdens een concert.” Oké, tot de pauze kijkt ze héél af en toe nog even op haar telefoon, of maakt ze nog wat notities, ,,Maar daarna dommel ik lekker even weg. Totále ontspanning.” Ja, ze zien ook beiden regelmatig mensen in slaap vallen -„het is ook altijd warm binnen..”, die bij een krachtig gong-geluid opschrikken en meteen weer klaarwakker zijn. Ze halen lachend de schouders op, ,,moet ook gewoon kunnen.”

De Boer begon op haar zevende met cello ‘waar ze geen liefdesrelatie mee voelde.’ En toen was daar de piano, waarmee ze het wél voelde. Na een stop -,,de vleugel paste niet in mijn studentenkamer”- heeft ze onlangs weer een piano gekocht die wel past en waarop ze elke dag oefent. „Best wel ploeteren, hoor, ik ben het niet meer gewend, maar ik geloof wel dat het goed is voor je hersenontwikkeling.” Ze houdt van ‘heel kleine nootjes die in elkaar overgaan’, „als kabbelende beekjes, vol emotie en passie, zoiets als Franse impressionistische schilderijen.”

Voor de dag

Windgassen ontdekte pas later haar liefde voor klassiek. Afgezien dan van Peter en de Wolf van vroeger, „volgens mij heeft bijna iedereen daar wel een herinnering aan!” De ‘schade’ is meer dan ingehaald en tot vorige week -ze heeft nu even een sabbatical- presenteerde ze op NPO4 ‘Voor de dag’, waar ze in de eerste uren van de dag de luisteraars meenam in haar klassieke muziekwereld, waarin Russische grootmeesters tot hedendaagse klassieke lieveling Philip Glass voorbij kwamen. „Ik houd van romantiek, maar ook van het bombastische, het moet me raken.”

Ze begrijpt heel goed dat mensen, zoals ondergetekende, zowel van hardstyle als klassiek kunnen houden. ,,Beide zit vol climaxen en als je er eenmaal in zit, dan zit je er ook echt ín, je kunt er helemaal in opgaan.” Net zoals haar klassieke Spotify-list ‘Voor de dag’, vol 'klassieke minimal' en een aanrader voor klassiek-liefhebbers-in-spe.

Hoesttip

Allebei raken ze van klassiek vaak ‘in een flow’, of zelfs in een bijna meditatieve staat, ,,Een soort trance en als dan iemand hoest tijdens een concert, kan dat best irritant zijn. Je hoort daarom vaak heel veel mensen kuchen tussen de delen door, meestal ook preventief.” Wat ook weer té veel van het goede kan zijn, dus hun tip: hoesten tijdens het zware slagwerk, „of gewoon in de pauze.”

Er is vaak de misvatting dat je altijd heel netjes gekleed moet en het allemaal heel chic is, vervolgt de Entrée-voorzitter. ,,Maar dat valt hartstikke mee! Tuurlijk vinden veel mensen het leuk om zich mooi op te doffen, maar ik ga rustig in mijn jeans en op sneakers.” Of dat het duur zou zijn. Vanaf twintig euro heb je vaak al een plek, zeker als Entrée-lid, „voor een festivalkaartje betaal je veel meer.”

Dat klassieke muziek vaak als ‘ingewikkeld’ als vooroordeel heeft, snappen ze ergens wel, maar hopen ze juist door hun laagdrempelige events weg te nemen. Ongeschreven regels als ‘alleen maar applaudisseren aan het einde van het stuk’, leer je vanzelf als je een keer naar een concert gaat, „je zult merken dat het echt iets heeft om met zijn allen naar deze muziek te luisteren.” Na afloop wordt vaak nog na geborreld met ‘wie is eigenlijk jouw favoriete componist’ als goed werkende openingszin. Ze beginnen te lachen, „Of je zegt gewoon: wat vond jij er eigenlijk van?” Een klassieker, „daarmee zit je altijd goed.”

Over Entrée

Entrée is kort gezegd de jongerenclub van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest en de grootste culturele jongerenvereniging van Nederland, met ruim 8000 leden die met korting naar concerten en andere klassieke events kunnen, waarbij vaak geldt: hoe jonger, hoe goedkoper (de tickets).

Ze blazen dit jaar 25 kaarsjes uit en dat wordt onder meer gevierd met Entrée Presents, vrijdagavond 24 mei in Het Concertgebouw. Technoproducer Henrik Schwarz en het Alma Quartet lanceren hun nieuwe album CCMYK, waarbij een genre-blending plaatsvindt tussen klassieke en elektronische muziek. De stoelen gaan uit de zaal, dus alle ruimte om los te gaan op hun muziek en die van Amsterdamse producer Sjamsoedin en de band KAUW.


Man doodde zijn moeder na vergokken van haar geld
Likeability of3

Man doodde zijn moeder na vergokken van haar geld

Ton L. heeft toegegeven dat hij zijn moeder doodde na het vergokken van haar geld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een 61-jarige man uit Oud-Beijerland heeft zijn moeder Mona Baartmans uit Delft vermoord, omdat hij 40.000 euro van haar geld had vergokt en bang was voor lastige vragen.

L. heeft eerder bekend dat hij zijn 79-jarige moeder op 23 september 2018 had omgebracht en in een bos bij Heinenoord had begraven. De politie had hem al snel in beeld als verdachte. L. ontkende aanvankelijk maar toen het lichaam van Baartmans ruim vijf weken later werd gevonden, ging hij praten.

Het slachtoffer werd gevonden na een tip na Opsporing Verzocht van iemand die een schoen had gezien in het bos. Speurhonden sloegen daar aan en leidden naar de kuil waarin zij lag.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boerenprotest leidt tot files op snelwegen

Boerenprotest leidt tot files op snelwegen

Enkele honderden demonstrerende boeren met tractoren hebben op de snelweg A7 tussen Winschoten en Groningen een kilometerslange file veroorzaakt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Enkele honderden demonstrerende boeren met tractoren hebben op de snelweg A7 tussen Winschoten en Groningen een kilometerslange file veroorzaakt. De colonne is onderweg naar het provinciehuis in Groningen, waar de boeren gaan protesteren tegen het stikstofbeleid.

In Arnhem kwamen rond 11.00 uur tientallen trekkers aan op de Markt bij het provinciehuis. Volgens LTO Noord zijn er nog meer dan 500 onderweg. De boeren eisen dat het stikstofbeleid wordt aangepast. Naar verwachting komen er veel verkeersopstoppingen door het boerenprotest.


Man regelt kerstfeest in oktober voor zijn terminaal zieke vrouw

Man regelt kerstfeest in oktober voor zijn terminaal zieke vrouw

Artsen zeggen dat de moeder van zeven kinderen nog maar twee weken te leven heeft. /Unsplash

Foto van 'Metro'

2 UUR

Vorig jaar versloeg de Britse moeder Helen Robinson (46) borstkanker, maar het noodlot sloeg recentelijk voor een tweede keer toe. De vrouw heeft opnieuw kanker, deze keer is het uitgezaaid naar haar longen.

Artsen zeggen dat de moeder van zeven kinderen nog maar twee weken te leven heeft. Haar echtgenoot zet alles op alles om zijn gezin deze maand nog een magisch kerstfeest te bezorgen.

'Hartverscheurend'


'Mijn allereerste vondst was een prehistorische drol'

Tijdens de Nationale Archeologiedagen gingen mensen heel erg underground

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Archeologie is overal en zeker in Rijksmuseum van Oudheden, waar archeoloog Jasmijn haar eerste (en beste tot nu toe) vondst verklapt. Een prehistorische drol, ,,leek net een Brosje!”

Bezoekers verzamelen zich op zaterdagochtend in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar in het kader van de Nationale Archeologiedagen een gratis rondleiding is. ,,Ik hoop dat het de archeologie nog meer pep geeft”, vertelt rondleider slash archeoloog Jasmijn Nobelen over deze dagen waarop door heel Nederland allerlei archeologische activiteiten worden georganiseerd. Ze is hier bij het museum publiekdienst medewerker, gaat regelmatig het veld in als archeoloog en studeert ook nog voor leerkracht aardrijkskunde. Haar allereerste opgraving ooit was meteen een memorabele. Sterker nog: wat ze daar in Oegstgeest opgroef, is nog altijd haar beste vondst ooit. ,,Een menselijke drol. Het zag eruit als een doormidden gebroken Brosje.” Haar ogen stralen er nog van vanachter haar hippe brilmontuur. ,,Je eerste vondst blijft je altijd bij, en het was meteen een hele goeie, die drol. Daaruit kunnen we nu herleiden wat het dieet van mensen toen was en of ze bijvoorbeeld ziek waren.”

Spannend


Moordende Trump te zien in schokkende nepvideo

Moordende Trump te zien in schokkende nepvideo

Op de beelden is te zien hoe het hoofd van Trump is geplakt op het lichaam van iemand die het vuur opent in „de kerk van nepnieuws". /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Amerikaanse journalisten hebben geschokt gereageerd op een filmpje waarin president Donald Trump zogenaamd op bloedige wijze afrekent met de media en critici.

„Alle Amerikanen zouden deze weergave van geweld richting journalisten en politieke tegenstanders van de president moeten veroordelen", zegt het hoofd van journalistenorganisatie WHCA, The White House Correspondents’ Association.

'Kerk van nepnieuws'


Deze vier jongeren maken kans op plek VN

Deze vier jongeren maken kans op plek VN

Dé vier, met vlnr: Luuk, Aoife, Tugba en Mert.

Foto van 'Erik Jonk'

3 UUR

Vier gedreven jongeren voeren campagne om Nederland in twee functies te vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties (VN): jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid en jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. In Metro stellen zij zich voor.

Tugba, Mert, Aoife en Luuk willen dolgraag bij de VN - namens Nederland - onderwerpen die jongeren aangaan bespreken. Met leeftijdsgenoten, met belangrijke leiders. Maar zich tegelijk ook twee jaar lang in eigen land, gefaciliteerd door het NJR (Nationale Jeugdraad), bezighouden met en voorlichting geven over alles wat jongeren aangaat. Wie het gaan worden? Dat bepaal jij! Je kunt vanaf maandag 14 oktober (9.00 uur) tot en met maandag 21 oktober (21.00 uur) op de kandidaten stemmen via stem.njr.nl. Op die 21e oktober wordt op de door NJR georganiseerde Nacht van de VN in Amsterdam (een avond in het teken van grote internationale uitdagingen) bekend welke twee jongeren de stem van Nederland na een verkiezingsfinale mogen laten horen. Meer weten? Kijk op jongerenvertegenwoordigers.nl en nachtvandevn.nl.

Tugba: Vrede nu meer een droom dan realiteit


Korpschef: uitgaansgeweld is buitensporig en onacceptabel

Korpschef: uitgaansgeweld is buitensporig en onacceptabel

Een groep van naar schatting vijftig mensen keerde zich in de nacht van zaterdag op zondag in Doetinchem tegen de politie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Korpschef van de nationale politie Erik Akerboom noemt het uitgaansgeweld tegen politieagenten dit weekeinde buitensporig en onacceptabel".

„Onder meer in Roosendaal en Doetinchem ging het mis tegen collega's die 'gewoon' hun werk doen. Lokale en nationale maatregelen blijken weer eens noodzakelijk", liet Akerboom via Twitter weten.


Honderden IS-aanhangers ontsnapt, maar geen Nederlanders

Honderden IS-aanhangers ontsnapt, maar geen Nederlanders

Nadat Turkije Syrië binnenviel, hebben honderden aanhangers van IS kunnen ontsnappen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:40

In het kamp Ain Issa in het noorden van Syrië waar bijna achthonderd IS-aanhangers uit zijn ontsnapt, zaten voor zover bekend geen Nederlandse IS-strijders. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uit het kamp vluchtten vooral buitenlandse vrouwen verbonden aan IS en hun kinderen, aldus de lokale Koerdische autoriteiten. Ze zouden zijn ontsnapt na bombardementen van het Turkse leger dat de regio deze week binnenviel.

Volgens de meest recente cijfers van de inlichtingendienst AIVD verblijven nog vijftien Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en negentig kinderen met een Nederlandse link in Syrisch-Koerdische kampen of detentie. Dit is de stand per 1 oktober.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

3 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Dodental tyfoon Japan stijgt naar 40

Dodental tyfoon Japan stijgt naar 40

Zeker 40 mensen zijn om het leven gekomen door tyfoon Hagibis in Japan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:57

Zeker 40 mensen zijn om het leven gekomen door tyfoon Hagibis in Japan. Nog zestien mensen worden vermist en 189 mensen zijn gewond geraakt. Dat melden lokale media.

De storm is uit Japan weggetrokken, maar heeft een spoor van vernieling achtergelaten in grote delen van het noorden van het land. Meteorologen zeggen dat op sommige plekken binnen twee dagen ongeveer 40 procent van wat er jaarlijks aan regen valt naar beneden is gekomen. Op 21 locaties zijn dijken doorgebroken en vele wegen ondergelopen. Ook staan vele huizen onder water.

110.000 reddingswerkers


'Gegarandeerd cel bij geweld tegen hulpverleners'
Likeability of5

'Gegarandeerd cel bij geweld tegen hulpverleners'

Wie hulpverleners belaagt, krijgt straks gegarandeerd celstraf. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:33

Geweld tegen agenten, ambulancebroeders en brandweermannen kan niet meer worden afgedaan met een taakstraf of boete. Wie hulpverleners belaagt, krijgt straks gegarandeerd celstraf. Dat schrijf De Telegraaf.

Ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) komen vandaag met een wet om dat voor elkaar te krijgen.

Tot nu toe gold het zogenoemde ’taakstrafverbod’ alleen voor ernstig geweld en ernstige zedenmisdrijven. De bewindslieden kondigden na aandringen van VVD, PVV en CDA eerder al aan dit verbod te willen uitbreiden.


like
user_72674f9aa37b1ade0c8257363a2213addabd7350_avatar

Vijftig cafégangers keren zich tegen politie in Doetinchem

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een groep van naar schatting vijftig mensen heeft zich in de nacht van zaterdag op zondag in Doetinchem tegen de politie gekeerd.

Hierbij is een agente gewond geraakt aan haar hand. In totaal waren zo'n vijftig agenten uit heel Oost-Nederland en politiehonden nodig om rust terug te brengen. Vier mannen zijn aangehouden, meldt de politie.

Startend met een vechtpartij


Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs

Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs

Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Rode Kruis heeft zondag giro 7244 geopend voor de mensen die op de vlucht zijn in het noordoosten van Syrië.

De hulporganisatie zegt zich grote zorgen te maken over de in totaal 300.000 mensen in het gebied. Volgens de Verenigde Naties is het aantal mensen dat in Noord-Syrië op de vlucht is geslagen na de inval van Turkije, zondag opgelopen naar 130.000.

Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs.

Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs. / ANP


Californië heeft primeur met verbod op bont

Californië heeft primeur met verbod op bont

Bont, ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Californië verbiedt als eerste Amerikaanse staat de productie en verkoop van nieuw bont.

De grote steden Los Angeles en San Francisco hadden al een verbod, maar binnenkort is het taboe in de hele staat. Californië verbiedt daarnaast het gebruik van wilde dieren, zoals beren en tijgers, in circussen. Het verbod gaat van start in 2023, dat schrijft The Washington Post zondag.

Het verbod op de handel in bont geldt niet voor tweedehands producten en producten voor religieuze doeleinden. Daarnaast blijft de verkoop van leer, hondenbont, kattenbont en koeien-, schapen- en geitenhuiden toegestaan.


121 granaten uit de WOII gevonden tijdens boogschietwedstrijd

121 granaten uit de WOII gevonden tijdens boogschietwedstrijd

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Bij een boogschietwedstrijd in Doorwerth stuitten deelnemers zaterdag op een bijzondere vondst. Ze vonden 121 granaten uit de Tweede Wereldoorlog.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de granaten meegenomen, dat meldt Omroep Gelderland.


D66: IS-strijders toch in Nederland berechten

D66: IS-strijders toch in Nederland berechten

Sjoerd Sjoerdsma, D66. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De situatie in het noorden van Syrië dwingt Nederland ertoe IS-strijders hier te berechten.

Dat zei Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66 in het tv-programma Buitenhof. Het kabinet wil terreurverdachten juist in de regio voor de rechter brengen.

Volgens de lokale Koerdische autoriteiten zijn zondag 785 buitenlandse IS-aanhangers uit het kamp Ain Issa ontsnapt. Het Turkse leger viel het gebied deze week binnen om Koerdische milities te verdrijven en een bufferzone te creëren.


'Zeker 785 IS-strijders ontsnapt in Syrië'

'Zeker 785 IS-strijders ontsnapt in Syrië'

Een kamp bij de plaats Ain Issa. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Uit een kamp in het noorden van Syrië dat werd aangevallen zijn zondag honderden IS-aanhangers ontsnapt.

Volgens de Koerdische autoriteiten gaat het om 785 buitenlanders en familieleden die zich bij de terreurbeweging hadden aangesloten.

Aangevallen door huurlingen


Minister Van Nieuwenhuizen wil geen verplichte autoloze zondag
Likeability of3

Minister Van Nieuwenhuizen wil geen verplichte autoloze zondag

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is, in tegenstelling tot ChristenUnie en Groenlinks, geen voorstander van een verplichte autoloze zondag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is, in tegenstelling tot ChristenUnie en GroenLinks, geen voorstander van een verplichte autoloze zondag.

Regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks kwamen deze week met een voorstel voor de terugkeer van een autoloze zondag. Niet iedere zondag, maar één keer per jaar.

Volgens de bewindsvrouw staat het elke gemeente al vrij om zo'n dag te organiseren. „Maar ik ben er niet voor om mensen te verplichten om specifiek op een dag hun auto niet te kunnen gebruiken. Het zal maar net de verjaardag van je 80-jarige oma zijn", zei Van Nieuwenhuizen in het tv-programma WNL op Zondag.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Koning begint aan vol staatsbezoek in India

Koning Willem-Alexander/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Koning Willem-Alexander wordt zondagavond samen met koningin Máxima verwacht in de Indiase hoofdstad New Delhi. Maandagochtend begint daar het staatsbezoek aan het Aziatische land. De koning en zijn vrouw worden dan ontvangen door president Ram Nath Kovind in het presidentieel paleis Rashtrapati Bhavan.

Willem-Alexander vertelde het Indiase persagentschap ANI eind vorige maand dat hij uitkeek naar het bezoek. „India is voor Nederland een heel belangrijk land", aldus de koning die in 2007 zijn moeder Beatrix vergezelde bij haar tweede staatsbezoek aan de opkomende Aziatische grootmacht. Het belang van India uit zich op vele terreinen: zowel economisch als politiek, als strategische partner van zowel Nederland als de Europese Unie.

Blok, Kaag, Bruins en Keijzer