Metro
Metro Nieuws 13 mei 2019 / 09:09 uur

Driejarig jongetje ‘verandert’ van geslacht

In een eerder artikel werd vermeld dat het jongetje een operatie had ondergaan om van geslacht te veranderen, dat klopt niet. Onze excuses voor de fout.

Een Engels jongetje gaat sinds zijn derde als meisje door het leven, enkele maanden nadat hij geadopteerd was door een koppel wiens zoon ook als meisje door het leven gaat. Dat gebeurde op zevenjarige leeftijd. Er waren twijfels over de ouders, zo moesten ze voor de rechtbank verschijnen op verdenking van manipulatie van de kinderen. De rechter achtte dit echter ongegrond, meldt de Daily Mail.

Genderidentiteit

De biologische zoon van het koppel koos er op zevenjarige leeftijd voor om als meisje door het leven te gaan. Een ander, derde kind, verbleef een tijdje bij het koppel en worstelde ook met de genderidentiteit. Daarom werd er een onderzoek gestart, om te kijken of de kinderen niet gemanipuleerd werden door de ouders.

Het driejarige jongetje bleek namelijk meermaals in meisjeskleren naar school te gaan, zelfs nadat de school de ouders nadrukkelijk had gevraagd dat niet meer te doen.

Op basis van rapporten van gender-experts oordeelde de rechter dat de ouders geen bedreiging vormen voor de mentale gezondheid van de kinderen en dat ze in staat zijn voor de kinderen te zorgen. Daarnaast concludeerde hij dat beide kinderen geen significante emotionele schade hebben opgelopen door de transitie op zulke jonge leeftijd, en dat niks erop wijst dat ze er in de toekomst last van zullen hebben.

Vroege leeftijd

Bernadette Wren, klinisch psychologe van de Britse National Health Service, is het niet eens met het oordeel van de rechter. Zo stelt zij dat jonge kinderen (onder de tien) volledig gesteund moeten worden bij hun gendervoorkeuren, maar dat ze „geen volledige legale, sociale en biologische transitie naar een ander geslacht kunnen ondergaan."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Driejarig jongetje ‘verandert’ van geslacht
Sluiten