Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 mei 2019

Yes, het wordt zonnig! Pas wel op, je verbrandt snel

De zomer lijkt er eindelijk weer aan te komen: de eerste helft van deze week wordt namelijk erg zonnig. Weeronline verwacht zelfs zonkracht 6, waarbij iemand met een lichte huid al binnen 15 minuten verbrandt. Er waait ook een fris windje, waardoor mensen niet in de gaten hebben dat ze verbranden.

De zonkracht is niet afhankelijk van de temperatuur, dus je kunt ook verbranden als je huid koud voelt.

Beschermd zonnen

Maandag en woensdag is de zonkracht 5 à 6 in het noorden en ruim 6 in het zuiden. Dinsdag is de zonkracht in het noorden en midden van het land iets lager met ruim 5. Veel verschil maakt dat niet: er kan 5 tot 10 minuten langer onbeschermd gezond worden. Dus: smeer je altijd goed in als je naar buiten gaat. Gebruik een hoge factor en blijf smeren.

Donderdag ligt de zonkracht rond 5 en de dagen daarna loopt hij langzaam weer op naar 6. Vanaf donderdag wordt het iets minder zonnig, dan zijn er ook wat wolkenvelden te bespeuren. Als zo’n wolk voor de zon schuift daalt de zonkracht naar 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Yes, het wordt zonnig! Pas wel op, je verbrandt snel
Sluiten