In het nieuws

Culinaire mindfucks... Of toch lekker echt?

llusionist Victor Mids haalt hier de schaal uit de oven met daarop de gerechten van het kaartje dat Ronald de Boer eerder al had uitgekozen./ Presstigieux

Foto van 'Iris Hermans'

22 MEI 2019

De een noemt het waanzinnig vernieuwend, een ander mist ‘de soul’. Nieuwe intelligente oven lijkt een culinaire revolutie te ontketenen. ,,Dit lijkt een mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Gadget?

„Wat is het eigenlijk?” galmt het door de ontvangstruimte, vlak voor aanvang van de presentatie van wat in de wandelgangen ‘dé uitvinding sinds de inductieplaat’ wordt genoemd. „Ik heb gehoord dat het een ding is waarmee je kunt bakken in ijs”, zegt iemand op bijna samenzweerderige toon. „Ik dacht juist een gadget, voor de hobby-kok en echt reteduur...”

Het is op deze voormiddag van de lancering van de Dialog oven van Miele, een smart oven die ‘de toekomst van het koken compleet zal veranderen’, zo belooft het Duitse familiebedrijf, een reünie van koks -van twee sterren chefs tot die van Koffietijd- en een samenkomst van ‘foodfluencers’ en andere genodigden die allemaal ‘ik houd van lekker eten’ als gemene deler hebben.

'Wij houden van lekker eten' / Presstigieux

Hobby-kok

„Wat doet Frank de Boer hier eigenlijk?” vragen meerdere koks zich af, allen overduidelijk meer geïnteresseerd in voedsel dan voetbal, want het is broer Ronald. Vorig jaar won hij Superstar Chef en scoort nog steeds graag in de keuken. Als er gasten komen eten tenminste en hij ‘echt iets bijzonders kan maken’, „anders kookt mijn vriendin.”

Illusionist Victor Mids is gevraagd een illustere draai aan de oven te geven. Op zijn gezicht zijn welbekende scheve lachje dat niet weg te toveren lijkt, in zijn handen een aantal kaartjes met daarop telkens meerdere gerechten. Hij vraagt Ronald eentje uit te kiezen, waarna hij een van de ovens opent en er een schaal uithaalt. „Kalfsfilet, courgette en tomaat... Stond dit op je kaartje?” De oud-voetballer en hobby-kok knikt en mompelt op zijn De Boers zijn verwondering uit. Miele-kok Albert Jan van Santbrink komt erbij staan, „alle drie tegelijkertijd gebakken en met perfecte garing”, zo promoot hij ‘hun paradepaardje’, „en in de helft van de tijd dat het je normaal zou kosten.”

Hij krijgt het er warm van en stroopt zijn mouwen op. Op zijn rechterbovenarm prijkt een tattoo van een vis in een vierkant. Fish in ice, zal hij iets later toelichten. Zíjn vondst na jaren van experimenteren, en dat verdient een plekje op zijn eregalerij. Hij demonstreert zijn vis-in-ijs techniek en doet een stuk rauwe kabeljauw, wat kan rekenen op een jolig ‘kabelrauw’ uit het publiek, in een blok ijs. Hij stelt de oven in, zet hem op zeven minuten en als het piepje klinkt, haalt hij het ijsblok eruit. Nog steeds ijs- en ijskoud, terwijl de vis binnenin ‘cuisson’ is (perfect gaar), geeft zijn thermosmeter aan. Mids proeft een stukje en zijn lachje wordt zo mogelijk nog wat schever, „Dit lijkt een culinaire mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Zanger Omri Tindal en Moya Wenno / Presstigieux

Soulfood vs science food

Zanger Omri Tindal ziet het als een dikke upgrade van alles wat er tot nu toe op de markt is, „je kunt er mooie dingen mee maken op een snelle effectieve manier.” De thuiskok -,,zo’n twee keer per week, als ik niet on the road ben”- heeft van huis uit meegekregen altijd veel liefde en ‘effort’ in het eten te stoppen, „en ik bedoel dit niet downgrading, maar omdat deze oven alles voor je doet, vraag ik me wel af of het niet ten koste gaat van de soulfood, het wordt nu eigenlijk meer science food.”

Het is inderdaad ‘pure scheikunde’, stelt chef Onno Kokmeijer van Ciel Bleu. ,,Het gaat om het beheersen van temperatuur, energie en snelheid.” Hij en andere topchefs Erik van Loo en François Geurds, met z’n allen goed voor zes sterren, kregen de oven al wat eerder in huis en hebben hun signatuurgerecht -of een ander favoriet gerecht- erin gemaakt. Was geen appeltje eitje in het begin, verklapt Kokmeijer met een lach, eerder overgare appel en verbrand ei. „Prachtige ramen heeft het, maar je kunt er niet doorheen kijken om te weten wat gebeurt. Ik heb wat af gevloekt tijdens het uitproberen!”

Hij kreeg de opdracht om ‘iets met vlees’ te doen en ging met ‘rauwe konijntjes’ aan de slag, die hij pekelde in Oosterscheldewater voor de warmtegeleiding en inpakte in Serranoham, voor de smaak. Oefening baart kunst, ook -of júist- met koken en na een aantal mislukte konijnenpoten, die dus ovenduidelijk geen geluk brachten, ontdekte hij ‘de perfecte kookformule’, die hij hier demonstreert. Binnen zeven minuten gaart hij de pootjes in een houten boxje, vol met stro, voor de rooksmaak. Al lijkt het ietwat op een dood huisknaagdier in zijn kistje, de smaak is buitengewoon en de reacties zijn veelal lovend, van #ovenheerlijk tot ‘echt zalig en dat woord gebruik ik anders nooit’. „Een waanzinnig mooi apparaat dat veel voor de toekomst te bieden heeft”, vindt Rogier van Dam, chef-patron bij Lastage. „Zeker voor de snelle gasten op de Zuidas ofzo.” Zelf ‘trekt’ hij nog altijd liever aan een pan, „ik houd van het bakken van vlees en de geluiden en geuren die daarbij vrij komen.”

Stukjes konijn, asperge en lever, gemaakt door Onno Kokmeijer / Presstigieux

Kwestie van smaak, meent Koffietijds Pieter Kok. „Dit ding is überprofessioneel en ideaal om lekker mee te showen bij je vrienden of de vriendinnen van je vriendin, zeker met die app waarmee je hem op afstand aan kunt zetten, zodat je ’s avonds de perfecte beef Wellington hebt.” Het haalt inderdaad de geuren en geluiden van het zelf koken weg, zo besluit hij, „maar is dat erg?”

Zo werkt het (ongeveer)

Het is ‘niche koken’ voor de slimme hobby-kok die niet vies is van een potje rekenen én een potje sparen, want er hangt een prijskaartje aan van zo’n 8000 euro. Maar dan heb je ook wel een echt bakbeest zonder dat het een bakbeest is; het heeft al een designprijs gewonnen. Kortgezegd vindt elke tien seconden een parallelle dialoog plaats tussen de Dialog oven en elk ingrediënt en gaart alles gelijkmatig en van binnen naar buiten in plaats van het traditionele van buiten naar binnen. Het heeft alles te maken met de bakjes waar je het indoet (glas of juist plastic of zelfs hout) met daarin water, bouillon of olijfolie of zelfs stro (voor een rokerige smaak) waardoor de energie wordt geleid en het aantal graden en tijdsduur, waarmee het, zoals de koks zelf ook zeggen, ‘een beetje experimenteren’ is.

Onno Kokmeijer / Presstigieux

Er is al een kookboek waarin onder meer soufflés, versgebakken brood zonder korst en een recept voor pulled pork staat. Normaal duurt de bereiding zo’n zeven uur, in de Dialog tweeëneenhalf. Je kunt er overigens ook gewoon een kippetje in braden, of een pizza in bakken, maar dan even wat sneller.

BEKIJK OOK


Zwarte panter ontsnapt en zwerft rond op Franse daken

Foto van 'Metro en ANP'

39 MIN

Het moet een gek beeld zijn geweest voor de inwoners van Armentières, bij Lille. Een jonge zwarte panter heeft rondgelopen over daken van verschillende huizen. Het verdwaalde dier werd uiteindelijk gevangen toen het een huis binnenliep in de Noord-Franse stad, melden de autoriteiten donderdag. Hoogstwaarschijnlijk was dat het privéappartement van waaruit het dier ook ontsnapte.

De brandweer plaatste woensdagavond een foto op Twitter waarop is te zien dat de panter voor het raam van een dakkapel staat. Een andere foto laat zien dat de katachtige over de stad uitkijkt. Het is nog onduidelijk hoe de zwarte panter uit het appartement heeft kunnen ontsnappen.


Moorden geeft jeugd status

Moorden geeft jeugd status

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

1 UUR

Met de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum schudt de Nederlandse rechtstaat op zijn grondvesten. Misschien nog wel verontrustender: de verdachte van de moord zou tussen de 16 en 20 jaar oud zijn. 

Schutters lijken op steeds jongere leeftijd de trekker over te halen. Zo wordt ook in mediapublicaties en overheidsdocumenten gewezen op de almaar jongere leeftijd van daders. Het zou gaan om jonge veelplegers die razendsnel de criminele ladder willen beklimmen.

Weinig kansen


Credits: Ferdy Damman / ANP Kippa

Mensen durven huis niet uit door tekort aan openbare wc’s

Credits: Ferdy Damman / ANP Kippa

Foto van 'Quincy Brouwer'

2 UUR

Één op de twintig Nederlands blijft thuis door te kort aan openbare toiletten, stelt Continentie Stichting Nederland (CSN).

Geen mogelijkheid hebben om een wc te bezoeken op openbare plekken is een probleem waar veel Nederlanders mee kampen. Zeker voor mensen die last hebben van incontinentie of andere plasproblemen is dit vervelend. Zij moeten in geval van nood zo snel mogelijk naar een wc kunnen. Vanwege het geringe aantal openbare toiletten is dit niet mogelijk. Dit lijdt tot vervelende situaties: één op de twintig Nederlanders durft het huis niet meer uit uit angst voor plasongelukken.

VN-Verdrag


Social media verminderen druk om ‘perfect’ te zijn

Social media verminderen druk om ‘perfect’ te zijn

Social media verminderen druk om ‘perfect’ te zijn. Foto: Unsplash.

Foto van 'Ista van Galen'

2 UUR

Instagram en Facebook doen berichten over afslankproducten en cosmetische ingrepen in de ban. Voor jongeren onder de 18 jaar worden promotieberichten hierover onzichtbaar gemaakt.

Afslankthee, lipfillers en superdunne influencers die te koop lopen met afslankproducten: je komt het allemaal tegen op Instagram. Vooral voor jongeren is dit niet goed voor het zelfbeeld: van alle social media platforms heeft Instagram de slechtste invloed op de mentale gezondheid van jongeren. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Om de druk die zij soms voelen te verminderen, komt Instagram daarom met een nieuw beleid. Ook bij Facebook gaan deze strengere regels gelden.

Berichten die diëten of cosmetische ingrepen promoten en bijvoorbeeld een prijsvermelding bevatten, zullen niet meer zichtbaar zijn voor gebruikers onder de 18 jaar. Wanneer er onrealistische afslankproducten worden aangeboden die je op miraculeuze wijze zouden kunnen helpen, wordt het bericht zelfs volledig in de ban gedaan.


14-jarige jongen vast in zaak dood 71-jarige Hagenaar

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:29

De politie heeft een 14-jarige jongen aangehouden in verband met het overlijden van een 71-jarige Hagenaar. De man overleed maandag in het ziekenhuis, mogelijk als gevolg van mishandeling door een groepje jongeren van middelbareschoolleeftijd. De 14-jarige meldde zichzelf bij de politie.

Mishandeling

Het slachtoffer overleed nadat hij eerder in zijn huis aan de Blois van Treslongstraat onwel was geworden en gereanimeerd moest worden. De echtgenote van het slachtoffer heeft agenten verteld dat haar man het slachtoffer was geworden van mishandeling toen hij op de Willem de Zwijgerlaan in Den Haag langs het groepje jongeren liep. Hij is op eigen kracht naar huis gelopen, maar werd daar later onwel.


Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 17:14

De herfst staat weer voor deur. Vanaf aankomende zaterdag 21 september gaat volgens de astronomische kalender het herfstseizoen van start. 

Maar is de verdeling van vier seizoenen in een jaar eigenlijk nog wel realistisch en betekent de start van de herfst tegenwoordig nog wel dat we de zomerkleren weer op kunnen bergen? Het wordt tenslotte steeds maar warmer en warmer en het klimaat is daarom steeds vaker het gesprek van de dag.

Toch zullen seizoen niet vervagen, zegt meteoroloog Marlotte van der Heiden van Weeronline. „De seizoenen ontstaan door de kanteling van de aarde, de hoeveelheid zonuren is daarmee gemoeid. Aan die kanteling verandert niks.”


Bloemenzee voor kantoor van vermoorde advocaat Wiersum

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:59

Op de stoep voor het kantoor van de geliquideerde advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Zuid ligt een kleurrijke bloemenzee. Ook bij zijn woning in Buitenveldert liggen bloemen rondom een boompje.

Bloemisten stoppen

Advocaten vanuit de hele stad brengen boeketten bij het kantoor aan de Jacob Obrechtstraat. Mensen lopen af en aan. Ook stoppen er geregeld bloemisten om een bestelling af te leveren. Veel voorbijgangers blijven even stilstaan voor het pand. Op een lint dat aan een boeket hangt van AMS advocaten staat: „Wij laten ons niet de mond snoeren."


Er is een oplossing voor die plastic wegwerpdeksels

De plastic deksels zijn straks verleden tijd. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 14:34

Zaterdag is het World Cleanup Day en gaan meer dan 1300 mensen de straat op om zwerfafval op te ruimen. Dat is hard nodig. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws: er komen steeds meer nieuwe alternatieven voor plastic. Zo ook de deksel op je koffiebeker; die hoeft straks niet meer van plastic te zijn.

„Overal merk je dat je omringd bent door plastic”, zegt Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation. Deze stichting heeft de World Cleanup Day in Nederland geïntroduceerd. „Als je in de supermarkt loopt, zie je gangpaden vol plastic verpakkingen. Heel veel van die verpakkingen komen in het milieu terecht.” Binnen twintig minuten na aanschaf, is 50 procent van de plastic verpakkingen niet meer nodig. „Denk aan snoepverpakkingen, blikjes, maar ook het plastic tasje voor je groenten dat je alleen nodig hebt voor het ritje naar huis.”

Duurzamer koffie halen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Nooit meer wachten: Schiphol gaat wachttijden voorspellen

Is lang wachten straks verleden tijd op Schiphol? Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:09

De vakantie is doorgaans een heerlijk vooruitzicht, maar de uren wachten op Schiphol zijn wat minder. Daar lijkt een einde aan te komen: Schiphol gaat aangeven hoelang je moet wachten bij de beveiliging.

Reizigers kunnen binnenkort checken hoe lang ze moeten wachten bij de veiligheidscontroles op Schiphol. De luchthaven is begonnen met een proef, waarbij passagiers in vertrekhal 1 de voorspelde wachttijd kunnen zien op de website.

Twee uur voor vertrek


Vacature: Metro zoekt freelance redacteuren

Vacature: Metro zoekt freelance redacteuren

Metro zoekt freelance redacteuren. / Unsplash.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Voor onze redactie van Metro zijn we per direct op zoek naar enthousiaste freelance redacteuren. 

We zoeken iemand die actief is in de journalistiek en originele invalshoeken bij het nieuws kan bedenken, maar ook los van de ‘agenda’ creatieve ideeën kan uitwerken. Werkervaring op een nieuwsredactie is een pre.

Je gaat werken voor zowel online als voor print en komt terecht op onze redactie in Amsterdam.


Likeability of3

Oud-voetballer doodgeschoten in Amsterdam

De plaats waar het vanochtend gebeurde. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:04

In Amsterdam Zuidoost is woensdagavond een man doodgeschoten. Het gaat om de 32-jarige voormalige profvoetballer Kelvin Maynard.

De man werd woensdagavond doodgeschoten in een voertuig op de Langbroekdreef in Amsterdam-Zuidoost. Een politiewoordvoerster kon niet zeggen of hij een bekende is van politie en justitie.

Vooralsnog geen verband


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Canadese premier biedt excuses aan voor bruingeschminkt gezicht

Justin Trudeau, de premier van Canada. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:49

De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor zijn bruingeschminkte gezicht in 2001.

„Ik had toen beter moeten weten, maar ik deed het toch. Het spijt me ten zeerste", vertelde Trudeau aan verslaggevers in zijn campagnevliegtuig in Halifax, Nova Scotia, nadat Time magazine het beeld had gepubliceerd.

Trudeau als Alladin


'Werk was geen gevecht voor Wiersum'

Bloemen voor de advocaat. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

De woensdagochtend geliquideerde advocaat Derk Wiersum was zich bewust van de risico's die de verdediging van kroongetuige Nabil B. met zich meebracht.

„Maar Derk was duidelijk: we moeten de belangen van onze cliënt behartigen. Dat is onze rol als advocaat. Derk stond daar heel duidelijk voor", zegt zijn oud-kantoorgenoot en goede vriend Bart Stapert in de Telegraaf.

Wiersum en Stapert stonden samen de kroongetuige bij totdat diens broer in koelen bloede werd vermoord. Stapert stapte toen over naar het gerechtshof in Den Bosch, waar hij raadsheer is.


'Doe onderzoek naar verband parkinson en landbouwgif'

Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

In de Nederlandse landbouw worden bestrijdingsmiddelen gebruikt die mogelijk het risico op de ziekte van Parkinson verhogen. Diverse deskundigen waarschuwen voor de risico's in tv-programma Zembla.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Europese Autoriteit Voedselveiligheid (EFSA) erkennen dat meer onderzoek nodig is. „Als we kijken naar het gemiddelde risico, dan zien we dat er een verhoging is van 60 procent op het krijgen van parkinson bij het beroepsmatig toepassen van pesticiden", zegt hoogleraar epidemiologie Roel Vermeulen met verwijzing naar een literatuurstudie.

Beter onderzoeken


Amerikaanse marine bevestigt opnames van ufo's

De Amerikaanse vlag. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Voor liefhebbers van ufo's wordt het allemaal een stukje spannender: de Amerikaanse marine heeft namelijk bevestigd dat de beelden van ufo's uit 2015 authentiek zijn.

De opnames van de 'unidentified flying objects', waar ufo de afkorting voor is, zijn gemaakt door piloten van de Amerikaanse marine. Wat er op de beelden te zien, is wil of kan de marine niet zeggen.

Langwerpige objecten


Weggestuurde Uber-chauffeurs mogen in beroep

Een Uber-chauffeur met de app. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:49

Ook in Nederland kunnen chauffeurs van taxidienst Uber een tweede kans krijgen. Het bedrijf lanceert een geschillencommissie in Nederland.

Mensen die niet meer voor Uber mogen chauffeuren, kunnen straks in beroep. Een geblokkeerde chauffeur kan daar bezwaar maken. Drie of meer collega's beoordelen dan of hij of zij een tweede kans zou moeten krijgen. Zoiets bestaat al in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Schorsing onherroepelijk


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van donderdag 19 september is morgenochtend weer te vinden in de bakken op onder andere de grote treinstations in Nederland. Kun je niet wachten? Dan hebben we goed nieuws: de krant staat nu al online.

Daarin onder meer een artikel over de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo, rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Rutte noemt de liquidatie „zeer verontrustend", CDA en PvdA vinden het „een aanslag op de rechtstaat".

Daarnaast een artikel over het lerarentekort. De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om meer geld uit te trekken om dat tekort in het onderwijs te bestrijden. Ook het CDA wil zich daarvoor inzetten.


Man dreigt brug op te blazen in Kiev
Likeability of3

Man dreigt brug op te blazen in Kiev

Een man in de Oekraïense hoofdstad is opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten, en dreigde een brug op te blazen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een man is woensdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten. Ook dreigde hij de brug over de rivier Dnjepr waar hij op stond, op te blazen.

De man zette zijn auto overdwars neer en blokkeerde zo het verkeerd. Ook lag het metroverkeer even stil, maar tot zover bekend vielen er geen doden of gewonden.

'Voorbereiding op terroristische daad'


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar