In het nieuws

Culinaire mindfucks... Of toch lekker echt?

llusionist Victor Mids haalt hier de schaal uit de oven met daarop de gerechten van het kaartje dat Ronald de Boer eerder al had uitgekozen./ Presstigieux

Foto van 'Iris Hermans'

22 MEI 2019

De een noemt het waanzinnig vernieuwend, een ander mist ‘de soul’. Nieuwe intelligente oven lijkt een culinaire revolutie te ontketenen. ,,Dit lijkt een mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Gadget?

„Wat is het eigenlijk?” galmt het door de ontvangstruimte, vlak voor aanvang van de presentatie van wat in de wandelgangen ‘dé uitvinding sinds de inductieplaat’ wordt genoemd. „Ik heb gehoord dat het een ding is waarmee je kunt bakken in ijs”, zegt iemand op bijna samenzweerderige toon. „Ik dacht juist een gadget, voor de hobby-kok en echt reteduur...”

Het is op deze voormiddag van de lancering van de Dialog oven van Miele, een smart oven die ‘de toekomst van het koken compleet zal veranderen’, zo belooft het Duitse familiebedrijf, een reünie van koks -van twee sterren chefs tot die van Koffietijd- en een samenkomst van ‘foodfluencers’ en andere genodigden die allemaal ‘ik houd van lekker eten’ als gemene deler hebben.

'Wij houden van lekker eten' / Presstigieux

Hobby-kok

„Wat doet Frank de Boer hier eigenlijk?” vragen meerdere koks zich af, allen overduidelijk meer geïnteresseerd in voedsel dan voetbal, want het is broer Ronald. Vorig jaar won hij Superstar Chef en scoort nog steeds graag in de keuken. Als er gasten komen eten tenminste en hij ‘echt iets bijzonders kan maken’, „anders kookt mijn vriendin.”

Illusionist Victor Mids is gevraagd een illustere draai aan de oven te geven. Op zijn gezicht zijn welbekende scheve lachje dat niet weg te toveren lijkt, in zijn handen een aantal kaartjes met daarop telkens meerdere gerechten. Hij vraagt Ronald eentje uit te kiezen, waarna hij een van de ovens opent en er een schaal uithaalt. „Kalfsfilet, courgette en tomaat... Stond dit op je kaartje?” De oud-voetballer en hobby-kok knikt en mompelt op zijn De Boers zijn verwondering uit. Miele-kok Albert Jan van Santbrink komt erbij staan, „alle drie tegelijkertijd gebakken en met perfecte garing”, zo promoot hij ‘hun paradepaardje’, „en in de helft van de tijd dat het je normaal zou kosten.”

Hij krijgt het er warm van en stroopt zijn mouwen op. Op zijn rechterbovenarm prijkt een tattoo van een vis in een vierkant. Fish in ice, zal hij iets later toelichten. Zíjn vondst na jaren van experimenteren, en dat verdient een plekje op zijn eregalerij. Hij demonstreert zijn vis-in-ijs techniek en doet een stuk rauwe kabeljauw, wat kan rekenen op een jolig ‘kabelrauw’ uit het publiek, in een blok ijs. Hij stelt de oven in, zet hem op zeven minuten en als het piepje klinkt, haalt hij het ijsblok eruit. Nog steeds ijs- en ijskoud, terwijl de vis binnenin ‘cuisson’ is (perfect gaar), geeft zijn thermosmeter aan. Mids proeft een stukje en zijn lachje wordt zo mogelijk nog wat schever, „Dit lijkt een culinaire mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Zanger Omri Tindal en Moya Wenno / Presstigieux

Soulfood vs science food

Zanger Omri Tindal ziet het als een dikke upgrade van alles wat er tot nu toe op de markt is, „je kunt er mooie dingen mee maken op een snelle effectieve manier.” De thuiskok -,,zo’n twee keer per week, als ik niet on the road ben”- heeft van huis uit meegekregen altijd veel liefde en ‘effort’ in het eten te stoppen, „en ik bedoel dit niet downgrading, maar omdat deze oven alles voor je doet, vraag ik me wel af of het niet ten koste gaat van de soulfood, het wordt nu eigenlijk meer science food.”

Het is inderdaad ‘pure scheikunde’, stelt chef Onno Kokmeijer van Ciel Bleu. ,,Het gaat om het beheersen van temperatuur, energie en snelheid.” Hij en andere topchefs Erik van Loo en François Geurds, met z’n allen goed voor zes sterren, kregen de oven al wat eerder in huis en hebben hun signatuurgerecht -of een ander favoriet gerecht- erin gemaakt. Was geen appeltje eitje in het begin, verklapt Kokmeijer met een lach, eerder overgare appel en verbrand ei. „Prachtige ramen heeft het, maar je kunt er niet doorheen kijken om te weten wat gebeurt. Ik heb wat af gevloekt tijdens het uitproberen!”

Hij kreeg de opdracht om ‘iets met vlees’ te doen en ging met ‘rauwe konijntjes’ aan de slag, die hij pekelde in Oosterscheldewater voor de warmtegeleiding en inpakte in Serranoham, voor de smaak. Oefening baart kunst, ook -of júist- met koken en na een aantal mislukte konijnenpoten, die dus ovenduidelijk geen geluk brachten, ontdekte hij ‘de perfecte kookformule’, die hij hier demonstreert. Binnen zeven minuten gaart hij de pootjes in een houten boxje, vol met stro, voor de rooksmaak. Al lijkt het ietwat op een dood huisknaagdier in zijn kistje, de smaak is buitengewoon en de reacties zijn veelal lovend, van #ovenheerlijk tot ‘echt zalig en dat woord gebruik ik anders nooit’. „Een waanzinnig mooi apparaat dat veel voor de toekomst te bieden heeft”, vindt Rogier van Dam, chef-patron bij Lastage. „Zeker voor de snelle gasten op de Zuidas ofzo.” Zelf ‘trekt’ hij nog altijd liever aan een pan, „ik houd van het bakken van vlees en de geluiden en geuren die daarbij vrij komen.”

Stukjes konijn, asperge en lever, gemaakt door Onno Kokmeijer / Presstigieux

Kwestie van smaak, meent Koffietijds Pieter Kok. „Dit ding is überprofessioneel en ideaal om lekker mee te showen bij je vrienden of de vriendinnen van je vriendin, zeker met die app waarmee je hem op afstand aan kunt zetten, zodat je ’s avonds de perfecte beef Wellington hebt.” Het haalt inderdaad de geuren en geluiden van het zelf koken weg, zo besluit hij, „maar is dat erg?”

Zo werkt het (ongeveer)

Het is ‘niche koken’ voor de slimme hobby-kok die niet vies is van een potje rekenen én een potje sparen, want er hangt een prijskaartje aan van zo’n 8000 euro. Maar dan heb je ook wel een echt bakbeest zonder dat het een bakbeest is; het heeft al een designprijs gewonnen. Kortgezegd vindt elke tien seconden een parallelle dialoog plaats tussen de Dialog oven en elk ingrediënt en gaart alles gelijkmatig en van binnen naar buiten in plaats van het traditionele van buiten naar binnen. Het heeft alles te maken met de bakjes waar je het indoet (glas of juist plastic of zelfs hout) met daarin water, bouillon of olijfolie of zelfs stro (voor een rokerige smaak) waardoor de energie wordt geleid en het aantal graden en tijdsduur, waarmee het, zoals de koks zelf ook zeggen, ‘een beetje experimenteren’ is.

Onno Kokmeijer / Presstigieux

Er is al een kookboek waarin onder meer soufflés, versgebakken brood zonder korst en een recept voor pulled pork staat. Normaal duurt de bereiding zo’n zeven uur, in de Dialog tweeëneenhalf. Je kunt er overigens ook gewoon een kippetje in braden, of een pizza in bakken, maar dan even wat sneller.

BEKIJK OOK


Slager zit met 7000 gulden die hij niet mag inruilen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 MIN

Het begon als een heel ludieke jubileumactie, maar de eigenaar van slagerij De Schrans in Leeuwarden zit nu met zo'n 7.000 gulden in de maag. Echter kan de ondernemer ze niet meer inwisselen omdat de munteenheid geen wettelijk betaalmiddel meer is.

Vlees voor guldens

Johannes Hoekstra liet zijn klanten het voorbije weekend voor één keer vlees kopen met guldens. Dat liep storm, want in totaal hadden zijn klanten toch zeker 7.000 gulden over. De Nederlandsche Bank meldde hem even later dat hij die niet meer kan inwisselen.


Op Utrecht CS kun je schommelend je mobiel opladen

Deze week kun je tijdens het schommelen je telefoon opladen op Utrecht Centraal. Foto: NS

Foto van 'Lisa Vermeij'

37 MIN

Het is je vast een keer overkomen: je bent onderweg naar een afspraak maar je telefoon is bijna leeg en nergens een oplader te bekennen. In het kader van de Duurzame Week kun je vanaf deze week schommelend je telefoon opladen.

Vlakbij spoor 19 staan sinds zaterdag drie enorme grote schommels. Je kunt je telefoon aan de oplader leggen en hem daarna opladen door te schommelen. Met de beweging van het schommelen wek je energie op, die gebruikt wordt voor het opladen van je smartphone. Zodra er groen licht gaat branden, is je telefoon aan het opladen.

Foto: NS


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Treinverkeer bij Arnhem uren vertraagd door fiets

Fiets in de bovenleiding: Foto: Via Twitter @RCJV

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich heeft dinsdagochtend urenlang stilgelegen omdat er een fiets in de bovenleiding hing. Inmiddels is het treinverkeer langzaamaan weer hervat.

De fiets hing in de bovenleiding tussen Zevenaar en Babberich. Naast de plek staat een soort viaduct en het lijkt erop dat de fiets daar vanaf is gegooid. De fiets is weggehaald en het treinverkeer komt langzaam weer op gang, meldt een woordvoerder van ProRail via Twitter. Hij noemt het een 'belachelijke vorm van vandalisme'.


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Vanaf 2020 kun je betalen met Facebook-cryptomunt

Facebook lanceert een eigen cryptomunt, genaamd Libra. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Facebook is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het bedrijf blijft zich uitbreiden en lanceert een eigen virtuele munt. Facebook-gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn als app voor iOS, Android, Messenger en WhatsApp.

Calibra


Het kan vandaag 30 graden worden

Wat ga jij doen met het mooie weer? Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:42

Na regen komt dan eindelijk zonneschijn. Het is zomers warm in Nederland en de temperatuur kan dinsdag en woensdag lokaal wel oplopen tot 30 graden.

De maxima komen uit op circa 26 graden in de Randstad, 27 tot 28 in het midden en noorden en 28 à 29 in het zuiden en oosten. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Door zeewind is het aan de kust een stuk koeler met temperaturen van een graad of 20.

Zuidelijke wind


Thaibokstrainer doodgeschoten in Amsterdam-Noord

Hulpverleners staan bij een stoffelijk overschot op de Papaverweg in Amsterdam-Noord. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

De man die maandagavond is doodgeschoten op de Papaverweg in Amsterdam-Noord is vermoedelijk thaibokstrainer Saban Berk. Hij was decennialang thaibokstrainer. Dat melden AT5 en Het Parool.

Traumahelikopter

De schietpartij vond rond 21.20 uur plaats. Meerdere ambulances kwamen ter plaatse om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. De man werd onder andere gereanimeerd. Ook een arts van het mobiel medisch team werd met een traumahelikopter naar de plek gebracht. De medische hulp mocht niet meer baten. Het slachtoffer is ter plekke overleden, meldt de politie.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


VS stuurt 1000 extra militairen naar Midden-Oosten

Foto:ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:20

De Verenigde Staten gaan 1000 extra militairen naar het Midden-Oosten sturen in reactie op de toenemende spanningen met Iran, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra troepen zijn bestemd voor de verdediging bij dreigingen in de lucht, op zee en op land.

Eerder al 1500 extra militairen

Vorige maand waren er al 1500 extra militairen ingezet, in reactie op aanvallen tegen olietankers. Daarbij legden de VS de schuld ook bij Iran.


Twee zwaargewonden bij steekpartij azc Harderwijk

Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:45

Door een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Harderwijk zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee personen zwaargewond geraakt. Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie.

Over de aanleiding voor het steekincident kan de politie nog niets zeggen. Ze zijn bezig met onderzoek. De gewonden zijn alle drie bewoners van het azc.


Twaalf doden en gewonden door aardbeving China

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:25

Het dodental na de zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan is opgelopen naar elf. Zeker 122 mensen zijn gewond geraakt, melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia. Reddingswerkers hebben ook enkele overlevenden uit het puin gehaald.

Meerdere naschokken

Het epicentrum van de beving was volgens persbureau Xinhua net buiten de stad Yibin. De aardbeving vond plaats rond 23.00 uur lokale tijd op een diepte van 16 kilometer en had een kracht van 6,0. In de daaropvolgende 40 minuten waren er meerdere naschokken waarvan de zwaarste een kracht had van 5,1.


Klein paradijs voor (baasje van) chihuahua

Danny Hulst in zijn De Chihuahua Shop .nl in Enschede

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:10

Danny Hulst runt in Enschede een winkel speciaal voor de chihuahua (en andere kleinere honden). Baasjes komen uit alle uithoeken voor een zachte mand tot verjaardagskoeken en nee, „een chihuahua is géén rat!” Hij maakt ook filmpjes voor zijn YouTube-kanaal waarin hij en zijn hondjes van alles testen.

'Sjwawa'


TU Eindhoven stelt vacature alleen open voor vrouwen

TU Eindhoven. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:07

De TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.

De technische universiteit wil vrouwen het liefst voor een periode van vijf jaar aanstellen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren (20 procent) vrouw is. Alle vacatures mogen anderhalf jaar lang uitsluitend met vrouwen worden ingevuld.

De maatregel is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Voor iedere nieuwe werknemer komt bovendien een extra budget van 100.000 euro beschikbaar voor eigen onderzoek en ze krijgen een mentor.


Ook ontevreden consument blijft bankhangen

Ook ontevreden consument blijft bankhangen

Zelfs ontevreden klanten wisselen zelden van bank. Foto: Getty Images

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Volgens de consumentenbond zijn we best tevreden over onze banken. Zelfs als dat niet zo is, blijven we zitten. Waarom is dat toch?

De consumentenbond hield onder 14.000 leden een enquête. RegioBank scoorde met 9.3 het hoogst, ING bungelt met 6.7 onderaan. Die kop en staart zijn al minstens drie jaar onveranderd.

Winstbejag


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Metro.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van dinsdag 18 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd wat er in staat?

Wat lezen we in de krant van morgen?

Klein voorproefje: we besteden aandacht aan bankzaken. Want ondanks dat Nederlanders misschien ontevreden zijn over de bank waar zij aangesloten zijn, blijven we bij dezelfde. Waar komt dit vandaan?


Rick is de eerste minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brinck. / KRO-NCRV

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heugelijk nieuws! Rick Brink (33) is de nieuwe officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink mag deze titel dragen na de finale-uitzending maandagavond bij KRO-NCRV. Na de uitslag kreeg Brink ook meteen een tas van Hugo de Jonge aangereikt, „want er is nog wel wat werk te verzetten."

De 33-jarige Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma’s op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid.


Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Max Verstappen tijdens GP in Melbourne. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De prijzen voor een dagkaart voor de Nederlandse Grand Prix van 2020 zijn bekend. De goedkoopste dagkaart voor de race is 140 euro voor een volwassene. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Overige prijzen

De prijzen voor een reguliere dagkaart voor de racedag beginnen vanaf 140 euro. Weekendkaarten zijn beschikbaar vanaf 170 euro en een passe-partout voor vrijdag, zaterdag en zondag, is vanaf 185 euro te krijgen.


Boodschappen worden duurder én oneerlijker

Boodschappen doen wordt duurder én oneerlijker / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons eten steeds duurder wordt. Tegelijk roept minister Schouten dat we te weinig betalen voor ons eten. Hoe zit dat?

De kosten voor ons eten zijn ten opzichte van vorig jaar met 3,8 procent gestegen. Vooral aan vlees, vis en zuivel geven we meer uit en groente is duurder geworden. Toch zegt minister Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD dat ons eten veel te goedkoop is. „Dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen, heeft voornamelijk met de btw-verhoging van 3 procent te maken”, zegt Jorrit Kiewik, directeur van Slow Food Youth Network. Dat is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Kiewik noemt eten net als Schouten te goedkoop. „Eten is op dit moment in overmaat aanwezig, we verspillen daardoor zoveel.”

Veel schakels in de keten