In het nieuws

Culinaire mindfucks... Of toch lekker echt?

llusionist Victor Mids haalt hier de schaal uit de oven met daarop de gerechten van het kaartje dat Ronald de Boer eerder al had uitgekozen./ Presstigieux

Foto van 'Iris Hermans'

22 MEI 2019

De een noemt het waanzinnig vernieuwend, een ander mist ‘de soul’. Nieuwe intelligente oven lijkt een culinaire revolutie te ontketenen. ,,Dit lijkt een mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Gadget?

„Wat is het eigenlijk?” galmt het door de ontvangstruimte, vlak voor aanvang van de presentatie van wat in de wandelgangen ‘dé uitvinding sinds de inductieplaat’ wordt genoemd. „Ik heb gehoord dat het een ding is waarmee je kunt bakken in ijs”, zegt iemand op bijna samenzweerderige toon. „Ik dacht juist een gadget, voor de hobby-kok en echt reteduur...”

Het is op deze voormiddag van de lancering van de Dialog oven van Miele, een smart oven die ‘de toekomst van het koken compleet zal veranderen’, zo belooft het Duitse familiebedrijf, een reünie van koks -van twee sterren chefs tot die van Koffietijd- en een samenkomst van ‘foodfluencers’ en andere genodigden die allemaal ‘ik houd van lekker eten’ als gemene deler hebben.

'Wij houden van lekker eten' / Presstigieux

Hobby-kok

„Wat doet Frank de Boer hier eigenlijk?” vragen meerdere koks zich af, allen overduidelijk meer geïnteresseerd in voedsel dan voetbal, want het is broer Ronald. Vorig jaar won hij Superstar Chef en scoort nog steeds graag in de keuken. Als er gasten komen eten tenminste en hij ‘echt iets bijzonders kan maken’, „anders kookt mijn vriendin.”

Illusionist Victor Mids is gevraagd een illustere draai aan de oven te geven. Op zijn gezicht zijn welbekende scheve lachje dat niet weg te toveren lijkt, in zijn handen een aantal kaartjes met daarop telkens meerdere gerechten. Hij vraagt Ronald eentje uit te kiezen, waarna hij een van de ovens opent en er een schaal uithaalt. „Kalfsfilet, courgette en tomaat... Stond dit op je kaartje?” De oud-voetballer en hobby-kok knikt en mompelt op zijn De Boers zijn verwondering uit. Miele-kok Albert Jan van Santbrink komt erbij staan, „alle drie tegelijkertijd gebakken en met perfecte garing”, zo promoot hij ‘hun paradepaardje’, „en in de helft van de tijd dat het je normaal zou kosten.”

Hij krijgt het er warm van en stroopt zijn mouwen op. Op zijn rechterbovenarm prijkt een tattoo van een vis in een vierkant. Fish in ice, zal hij iets later toelichten. Zíjn vondst na jaren van experimenteren, en dat verdient een plekje op zijn eregalerij. Hij demonstreert zijn vis-in-ijs techniek en doet een stuk rauwe kabeljauw, wat kan rekenen op een jolig ‘kabelrauw’ uit het publiek, in een blok ijs. Hij stelt de oven in, zet hem op zeven minuten en als het piepje klinkt, haalt hij het ijsblok eruit. Nog steeds ijs- en ijskoud, terwijl de vis binnenin ‘cuisson’ is (perfect gaar), geeft zijn thermosmeter aan. Mids proeft een stukje en zijn lachje wordt zo mogelijk nog wat schever, „Dit lijkt een culinaire mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Zanger Omri Tindal en Moya Wenno / Presstigieux

Soulfood vs science food

Zanger Omri Tindal ziet het als een dikke upgrade van alles wat er tot nu toe op de markt is, „je kunt er mooie dingen mee maken op een snelle effectieve manier.” De thuiskok -,,zo’n twee keer per week, als ik niet on the road ben”- heeft van huis uit meegekregen altijd veel liefde en ‘effort’ in het eten te stoppen, „en ik bedoel dit niet downgrading, maar omdat deze oven alles voor je doet, vraag ik me wel af of het niet ten koste gaat van de soulfood, het wordt nu eigenlijk meer science food.”

Het is inderdaad ‘pure scheikunde’, stelt chef Onno Kokmeijer van Ciel Bleu. ,,Het gaat om het beheersen van temperatuur, energie en snelheid.” Hij en andere topchefs Erik van Loo en François Geurds, met z’n allen goed voor zes sterren, kregen de oven al wat eerder in huis en hebben hun signatuurgerecht -of een ander favoriet gerecht- erin gemaakt. Was geen appeltje eitje in het begin, verklapt Kokmeijer met een lach, eerder overgare appel en verbrand ei. „Prachtige ramen heeft het, maar je kunt er niet doorheen kijken om te weten wat gebeurt. Ik heb wat af gevloekt tijdens het uitproberen!”

Hij kreeg de opdracht om ‘iets met vlees’ te doen en ging met ‘rauwe konijntjes’ aan de slag, die hij pekelde in Oosterscheldewater voor de warmtegeleiding en inpakte in Serranoham, voor de smaak. Oefening baart kunst, ook -of júist- met koken en na een aantal mislukte konijnenpoten, die dus ovenduidelijk geen geluk brachten, ontdekte hij ‘de perfecte kookformule’, die hij hier demonstreert. Binnen zeven minuten gaart hij de pootjes in een houten boxje, vol met stro, voor de rooksmaak. Al lijkt het ietwat op een dood huisknaagdier in zijn kistje, de smaak is buitengewoon en de reacties zijn veelal lovend, van #ovenheerlijk tot ‘echt zalig en dat woord gebruik ik anders nooit’. „Een waanzinnig mooi apparaat dat veel voor de toekomst te bieden heeft”, vindt Rogier van Dam, chef-patron bij Lastage. „Zeker voor de snelle gasten op de Zuidas ofzo.” Zelf ‘trekt’ hij nog altijd liever aan een pan, „ik houd van het bakken van vlees en de geluiden en geuren die daarbij vrij komen.”

Stukjes konijn, asperge en lever, gemaakt door Onno Kokmeijer / Presstigieux

Kwestie van smaak, meent Koffietijds Pieter Kok. „Dit ding is überprofessioneel en ideaal om lekker mee te showen bij je vrienden of de vriendinnen van je vriendin, zeker met die app waarmee je hem op afstand aan kunt zetten, zodat je ’s avonds de perfecte beef Wellington hebt.” Het haalt inderdaad de geuren en geluiden van het zelf koken weg, zo besluit hij, „maar is dat erg?”

Zo werkt het (ongeveer)

Het is ‘niche koken’ voor de slimme hobby-kok die niet vies is van een potje rekenen én een potje sparen, want er hangt een prijskaartje aan van zo’n 8000 euro. Maar dan heb je ook wel een echt bakbeest zonder dat het een bakbeest is; het heeft al een designprijs gewonnen. Kortgezegd vindt elke tien seconden een parallelle dialoog plaats tussen de Dialog oven en elk ingrediënt en gaart alles gelijkmatig en van binnen naar buiten in plaats van het traditionele van buiten naar binnen. Het heeft alles te maken met de bakjes waar je het indoet (glas of juist plastic of zelfs hout) met daarin water, bouillon of olijfolie of zelfs stro (voor een rokerige smaak) waardoor de energie wordt geleid en het aantal graden en tijdsduur, waarmee het, zoals de koks zelf ook zeggen, ‘een beetje experimenteren’ is.

Onno Kokmeijer / Presstigieux

Er is al een kookboek waarin onder meer soufflés, versgebakken brood zonder korst en een recept voor pulled pork staat. Normaal duurt de bereiding zo’n zeven uur, in de Dialog tweeëneenhalf. Je kunt er overigens ook gewoon een kippetje in braden, of een pizza in bakken, maar dan even wat sneller.

BEKIJK OOK


Lees nu alvast de Metro van 16 december

Lees nu alvast de Metro van 16 december

Foto van 'Metro'

2 UUR

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In Dagblad Metro van maandag 16 december lees je onder meer over het klimaatakkoord. Na ruim twee weken onderhandelen is er een slotakkoord gesloten op de klimaatconferentie COP 25 in Madrid. Maar het 'minimale akkoord' kan nu al rekenen op veel kritiek.

Daarnaast is er zondag afscheid genomen van de oudste en allereerste dubbeldekker: Dubbel Deks Materieel (DDM), de enige dubbeldekker nog met een locomotief. Machinist Donny reed de afscheidsrit.


Burenruzie in Deventer loopt uit de hand: 8 personen opgepakt

Burenruzie in Deventer loopt uit de hand: 8 personen opgepakt

De aanleiding van de burenruzie is nog onbekend. / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Een burenruzie in Deventer is zondagavond helemaal uit de hand gelopen. De ruzie is uitgemond in een grote vechtpartij. De politie heeft in totaal acht mensen aangehouden. 

De vechtpartij vond plaats in en rondom twee woningen aan de prinses Margrietstraat.

Eén gewonde


Bitcoin-bezitter willen lichaam cryptobaas laten opgraven

Bitcoin-bezitters willen lichaam cryptobaas laten opgraven

Door zijn plotselinge overlijden konden 115.000 gebruikers niet meer bij hun geld. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Een jaar geleden overleed de grote cryptobaas Gerald Cotten (30) tijdens zijn huwelijksreis in India. Duizenden bitcoin-bezitters konden hierdoor niet meer bij hun geld en beginnen nu te twijfelen aan zijn dood. 

Om er zeker van te zijn dat hij echt is overleden, willen de bitcoin-bezitters dat zijn lichaam wordt opgegraven.

Offline


Dit is de winnaar van Expeditie Robinson 2019

Dit is de winnaar van Expeditie Robinson 2019

Eva, Hugo en Shary-An stonden in de finale van Expeditie Robinson 2019. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na een lange, maar zinderende finale is het eindelijk duidelijk wie de winnaar is van Expeditie Robinson 2019.

Let op: dit artikel bevat spoilers over de finale van Expeditie Robinson.


Frozen 2 brengt meer dan 1 miljard dollar op

Frozen 2 brengt meer dan 1 miljard dollar op

De Amerikaanse stemacteurs tijdens de première. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Disneyfilm Frozen 2 is een grote bioscoophit en heeft wereldwijd al meer dan 1 miljard dollar (ongeveer 900 miljoen euro) opgebracht. Dat meldt CNBC zondag.

Hiermee is Frozen 2 de zesde film van Disney die dit jaar meer dan 1 miljard dollar opbracht. Captain MarvelAladdinThe Lion KingAvengers: Endgame en Toy Story 4 gingen het vervolg op het het succesvolle Frozen uit 2013 voor.

China en Zuid-Korea


Bejaarde man van fiets geslagen

Bejaarde man van fiets geslagen

De bejaarde man kreeg een klap op zijn hoofd waarna zijn fiets werd afgenomen. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een bejaarde man is zondag in Breda op gewelddadige wijze van zijn fiets beroofd. De man werd van zijn fiets geslagen, meldt de politie.

Twee verdachten sloegen toe bij de poort van de woning van het slachtoffer in de wijk de Blauwe Kei in Breda. De bejaarde man kreeg een klap op zijn hoofd waarna zijn fiets werd afgenomen. De twee verdachten dachten te ontkomen, maar één van hen werd later aangehouden.

Na een tip van een wijkagent besloot de politie langs te gaan bij het adres van de verdachte. Daar werd de gestolen fiets van de man aangetroffen. De 29-jarige bewoner van het huis is door agenten aangehouden. De politie zegt nog op zoek te zijn naar de tweede dader.


's Werelds populairste YouTube-ster PewDiePie last pauze in

's Werelds populairste YouTube-ster PewDiePie last pauze in

De Zweedse YouTube-ster zal in 2020 geen video's plaatsen. / ANP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Felix Kjelberg, beter bekend als PewDiePie, heeft in zijn meest recente video aangekondigd een pauze in te lassen. De Zweedse YouTube-ster zal in 2020 geen video's plaatsen.

„Ik neem volgend jaar een pauze van YouTube", vertelt hij in de video. „Ik wilde het van tevoren vertellen."

Oververmoeid


Weinig concrete afspraken in slotakkoord klimaattop Madrid

Weinig concrete afspraken in slotakkoord klimaattop Madrid

De belangrijkste doelen waar de afgelopen twee weken over werd gepraat, zijn doorgeschoven naar de top van volgend jaar in Glasgow. /ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

GISTEREN

Na ruim twee weken onderhandelen is er een slotakkoord gesloten op de klimaatconferentie COP 25 in Madrid. Maar het ‘minimale akkoord’ kan nu al rekenen op veel kritiek.

De belangrijkste doelen waar de afgelopen twee weken over werd gepraat, zijn doorgeschoven naar de top van volgend jaar in Glasgow. Een van die hoofddoelen was het opstellen van regels voor de handel in emissierechten, die het recht geven om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten. Zo kunnen landen hun uitstoot ‘afkopen’.

Emissiehandel


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


1000 kilo illegaal vuurwerk gevonden midden in woonwijk

1000 kilo illegaal vuurwerk gevonden midden in woonwijk

Het vuurwerk lag illegaal opgeslagen in een garagebox midden in een woonwijk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een garagebox in IJsselmuiden is zo’n 1000 kilo illegaal vuurwerk gevonden. De garagebox stond midden in een woonwijk.

De politie heeft twee mannen aangehouden in verband met de vondst. Dankzij een anonieme tip kwam de politie de mannen op het spoor. In de box lagen cobra’s en nitraatbommen.

Levensgevaarlijk


Afscheid van de alleroudste dubbeldekstrein

Afscheid van de alleroudste dubbeldekstrein

Toch blije gezichten tijdens de allerlaatste rit van de DDM. / Daisy de Pater

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Op het spoor is zondag afscheid genomen van de oudste en allereerste dubbeldekker: Dubbel Deks Materieel (DDM), de enige dubbeldekker nog met een locomotief.

34 jaar was ie, dit oude baasje. Met een afscheidsrit langs onder meer Amersfoort, Amsterdam, Almere, Lelystad en Zwolle, is het eerste type dubbeldekstrein in ons land geschiedenis. Begin 1985 konden NS-reizigers in Noord-Holland voor het eerst gebruik maken van de DDM. Later zoefde de dubbeldekker ook tussen Amersfoort en Amsterdam, Den Haag en Utrecht en Rotterdam en Noord-Brabant over het spoor. De afgelopen tijd werd de dertiger alleen nog tussen Haarlem en Alkmaar en Amsterdam en Enkhuizen ingezet.

Veel bekijks


Lichaam gevonden in kliko in Edam

Lichaam gevonden in kliko in Edam

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een kliko in Edam is zondag een lichaam gevonden. Het is niet duidelijk of het om een man of vrouw gaat.

Het onderzoek naar de doodsoorzaak is volgens de politie nog in volle gang. De omgeving is afgezet.

Het lichaam werd zondag aan het einde van de ochtend gevonden in een mini-afvalcontainer op een terrein van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan de Schepenmakersdijk.


We krijgen geen witte, maar een groene kerst

We krijgen geen witte, maar een groene kerst

Witte kerst in Rotterdam 2010. / Robin Utrecht | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Een foto zoals hierboven, Kerstmis in Rotterdam 2010, gaan we dit jaar niet maken. Weeronline voorspelt namelijk een groene kerst.

„De temperatuur stijgt deze week naar 9 tot 13 graden en daarmee vervliegt de hoop op een witte kerst. Pas tegen het einde van het jaar wordt het mogelijk kouder en is er kans op nachtvorst. Tijdens Kerstmis wordt het 8 tot 10 graden en dat is zacht voor december”, aldus de weersvoorspellers.

Redelijk betrouwbaar


Bouwers vreugdevuren Duindorp houden 'crematie' op het strand

Bouwers vreugdevuren Duindorp houden 'crematie' op het strand

Voor het eerste in jaren mogen er geen vreugdevuren worden gemaakt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bouwers van het vreugdevuur in Duindorp zijn zondag met een rouwstoet naar het strand gereden voor een ‘crematie’ om hun verdriet over de afgeschafte vreugdevuren te uiten.

Op een van de auto’s in de stoet ligt een kist met bloemen, die is omringd door de bouwers. Allemaal gekleed in zwarte sweaters. Ook dragen de bouwers groene en gele fakkels.

Wijken


Ruim 40 uur vertraging, maar nu toch akkoord op klimaattop Madrid

Ruim 40 uur vertraging, maar nu toch akkoord op klimaattop Madrid

Ruim 40 uur vertraging, maar nu toch akkoord op klimaattop Madrid / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ruim 40 uur na de geplande sluiting van de klimaatconferentie COP 25 in Madrid zijn de deelnemers zondag tot een slotakkoord gekomen, dat maakt de organisatie bekend.

In een slotverklaring, na twee weken onderhandelen, hebben alle staten toegezegd om hun klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030 volgend jaar „zoveel mogelijk aan te scherpen".
Doel van de conferentie was om het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 te versterken. In dat akkoord spraken de landen af de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. De standpunten van de deelnemers lagen in Madrid ver uit elkaar. Het leek dan ook lange tijd onzeker of er een akkoord kon worden bereikt.

Kritiek


Twan Huys weer presentator bij de publieke omroep

Twan Huys weer presentator bij de publieke omroep

Twan Huys weer presentator bij de publieke omroep / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Twan Huys is weer te zien als presentator bij de publieke omroep. Zondag presenteert hij het discussieprogramma Buitenhof van de VPRO.

Huys doet dat als vervanger van het vaste presentatieteam, meldde het programma. Die vaste kern bestaat uit Jort Kelder, Hugo Logtenberg en Pieter Jan Hagens. Kelder presenteerde Buitenhof vorige wee zondag, naar eigen zeggen, voor het laatst.

In de uitzending van zondag (NPO 1, 12.10 uur) is onder anderen EU-commissaris Frans Timmermans te gast.


Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland opgelopen naar 16

Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland opgelopen naar 16

Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland opgelopen naar 16 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het officiële dodental van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland is zondag gestegen naar zestien. Er overleed opnieuw een slachtoffer in een ziekenhuis. In de nacht van vrijdag op zaterdag bezweek ook al een 21-jarige Australische vrouw, schrijven media in Nieuw-Zeeland.

Een nieuwe zoektocht naar de twee mensen die nog altijd worden vermist na de eruptie op White Island heeft zondag niets opgeleverd, laat de Nieuw-Zeelandse politie weten. Politie en andere hulpdiensten zochten 75 minuten op een plek waar een van de lichamen zich zou bevinden. „We hebben in dat gebied geen lichamen gevonden", aldus een politiewoordvoerder tijdens een persconferentie.

Kritieke toestand


2019 in top vijf warmste jaren ooit gemeten

2019 in top vijf warmste jaren ooit gemeten

2019 in top vijf warmste jaren ooit gemeten / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het jaar 2019 komt in de boeken als een van de warmste jaren sinds het begin van de metingen (1901). De kans is groot dat dit jaar een plekje bemachtigt in de top drie, meldt Weeronline.

Met een gemiddelde temperatuur van 11,2 graden in De Bilt staat 2019 tot nu toe op een gedeelde derde plek in de ranglijst. In 2006 en 2007 werd het net zo warm.

Vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur nog iets hoger uit. Toen was de gemiddelde temperatuur 11,4 graden, goed voor een tweede plaats in de lijst. Het jaar 2014 staat met 11,7 graden bovenaan. 2019 kan nog op een tweede plek terechtkomen. De komende veertien dagen wordt namelijk zacht weer verwacht. Daarmee is het dan ook vrijwel uitgesloten dat dit jaar niet eindigt in de top 5 van warmste jaren.


IND-dossiers Turken mogelijk in handen Turkije

IND-dossiers Turken mogelijk in handen Turkije

IND-dossiers Turken mogelijk in handen Turkije / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Gevoelige informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over een aantal Turkse asielzoekers is mogelijk in handen gevallen van de Turkse autoriteiten. De IND heeft de asielzoekers daarom een verblijfsvergunning toegekend.

Turkije zou de dossiers kunnen hebben bemachtigd door de arrestatie van 'een Turkse vertrouwenspersoon' die voor Nederland en andere EU-landen werkte, meldt de IND. Volgens RTL Nieuws gaat het om advocaat Yilmaz S. Hij zou de vreemdelingendienst hebben geholpen om na te gaan of een asielzoeker in Turkije gevaar loopt, bijvoorbeeld als tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan, en in aanmerking komt voor asiel.

Anonimiseren