Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 mei 2019 / 12:49 uur

1400 stemmentellers EU-verkiezingen voor GeenStijl

Donderdagavond zijn er ruim 1400 mensen aanwezig bij het tellen van de stemmen voor het Europees Parlement. Op initiatief van GeenStijl tellen burgers mee met de stembureau’s. „De teller staat nu op bijna 1400. Ik hoop dat we we de 1500 nog aantikken”, zegt initiatiefnemer Bart Nijman woensdag.

De volledige uitslagen van de verkiezingen mogen pas zondagavond naar buiten worden gebracht, als de laatste stembureau’s in andere landen zijn gesloten. GeenStijl vindt dat censuur en wil donderdagavond al met een prognose komen. Dit doen ze in samenwerking met Maurice de Hond.

Burgers over het hele land

Wanneer de stembureaus sluiten, worden de uitgebrachte stemmen daar in het openbaar geteld. Elke burger mag daarbij aanwezig zijn. GeenStijl vraagt mensen om die uitslagen door te geven aan de site. De 1400 tellers zijn vrijwilligers die achter het plan staan.

Weten en wegen

Ze zijn verspreid over het hele land, maar zitten vooral in de Randstad. Nijman: „Vergeleken met het aantal inwoners hebben we een redelijk consistente dekking. De grootste uitdaging is om elk stembureau op de juiste manier te wegen. Het kan zijn dat wij bij een stembureau zijn waar GroenLinks aan het winnen is, terwijl twee straten verderop mensen vooral op de PVV stemmen. Dat moet je weten en wegen.”

GeenStijl telde ook bij de vorige Europese verkiezingen. Het CDA kreeg toen een zetel meer dan de stemmentellers hadden voorspeld, D66 een zetel minder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1400 stemmentellers EU-verkiezingen voor GeenStijl
Sluiten