Metro
Metro Nieuws 20 apr 2019 / 11:22 uur

VVD: ‘Vrijheid van onderwijs niet voor salafisten’

Volgens Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, moet de vrijheid van onderwijs zoals hij nu geldt in Nederland worden beperkt. Dijkhoff schrijft in een discussiestuk over de koers van zijn partij dat hij vindt dat er geen salafistische scholen mogen worden opgericht met een beroep op de vrijheid van onderwijs.

Daarmee gaat de VVD-voorman lijnrecht in tegen het beleid van coalitiepartners CDA en ChristenUnie, die vóór de vrijheid van onderwijs zijn. De vrijheid van onderwijs is sinds 1917 opgenomen in de grondwet als artikel 23 en zorgt ervoor dat niet alleen openbare scholen, maar ook scholen met een religieuze grondslag gefinancierd worden door de overheid.

Toch vindt Dijkhoff dat we het taboe moeten doorbreken en artikel 23 van de grondwet ter discussie moeten stellen: „ Als de vrijheid van onderwijs als ongewenst neveneffect heeft dat er scholen worden opgericht die dienstbaar zijn aan segregatie en het in stand houden van parallelle samenlevingen, moeten we dat stoppen", schrijft hij.

Laatste kans

Het aanpassen van de grondwet is bepaald niet makkelijk. De grondwetswijziging moet door twee achtereenvolgende kabinetten in zowel de Tweede als de Eerste Kamer met een tweederdemeerderheid aangenomen worden. Daardoor is het moeilijk en duurt het bovendien zo een paar jaar voordat de grondwet aangepast kan worden.

Toch wil Dijkhoff het artikel wijzigen of ondergeschikt maken aan het non-discriminatiebeginsel uit artikel 1, omdat anders allicht nog veel grotere stappen nodig zijn. In De Telegraaf spreekt hij van een laatste kans voor artikel 23: „ Als je het nu niet aanpast, zul je de komende jaren anders wel eens rigoureuze stappen kunnen zien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VVD: ‘Vrijheid van onderwijs niet voor salafisten’
Sluiten