Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

VVD en PvdA: Amerikaanse haatprediker niet welkom

Wat de VVD en PvdA betreft, komt de extremistische christelijke prediker Steve Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona niet naar Nederland. De predikant, die vindt dat alle homo’s, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, wil op 23 mei een bezoek brengen aan Nederland.

Dinsdag deed homobelangenorganisatie COC al een oproep om Anderson te weren bij de grens. COC vindt steun bij PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen en VVD’er Dilan Yesilgöz. „Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland”, twittert de VVD-politica.

‘Jammer dat er niet meer doden vielen’

Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, was Anderson verheugd. Hij maakte de slachtoffers uit voor „pedofielen” en vond het jammer dat er niet meer doden waren gevallen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt-mensen. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Anderson niet welkom.

Geen plek in de stad

De kwestie komt ook aan de orde in de gemeenteraad van Amsterdam, aangezien de haatprediker van plan is daar te spreken. De coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP gaan tijdens de raadsvergadering op 8 mei kritische vragen stellen over zijn komst. „Voor zulke haat en onverdraagzaamheid is geen plek in Amsterdam. In onze open en tolerante stad maakt het namelijk niet uit waar je wieg stond of op wie je verliefd bent", laat de Amsterdamse D66-voorman Reinier van Dantzig weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.