Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

De vier grote steden staan niet trappelen om mee te doen aan de proef met legale wietteelt. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. De inschrijving daarvoor is dinsdag begonnen, maar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben zich nog niet aangemeld.

Amsterdam wacht af of de voorwaarden om mee te doen wellicht nog veranderen. Grootste struikelblok is de eis dat alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Burgemeester Femke Halsema noemt dat ondoenlijk en hoopt dat er een optie komt om een stadsdeel naar voren te schuiven, meldt haar woordvoerder.

Voorwaarden

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt hetzelfde bezwaar naar voren. Volgens zijn woordvoerster wordt nagedacht over voorwaarden waaronder Rotterdam wel wil meedoen en worden die overwegingen binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad.

Den Haag en Utrecht willen eerst de voorwaarden voor deelname aan de wietproef bestuderen die zijn geschetst in het ontwerpbesluit van 11 april en overleggen met de gemeenteraad. Utrecht wil daarnaast ook spreken met andere betrokken partijen, zoals de coffeeshops. Beide gemeenten verwachten ergens in de komende maand te besluiten over deelname.

11 juni

Op dit moment wordt cannabis illegaal geteeld en verkocht aan coffeeshops. Dit komt van thuistelers, die maximaal vijf plantjes in hun bezit mogen hebben, en voornamelijk van ‘professionele’ telers. Dit zijn de plantages die soms worden opgerold, midden in de stad, op het boerenland en soms zelfs onder de grond. Dat is precies het deel waar de overheid verandering in wil brengen.

In het experiment wijst de overheid vijf tot tien telers aan die wiet mogen telen voor alle gemeenten die meedoen aan de proef. Er zitten een paar voorwaarden aan het experiment: zo moeten er minstens zes en maximaal tien gemeenten meedoen en moeten álle coffeeshops in deze gemeente deelnemen aan het experiment.

Gemeenten kunnen zich tot 11 juni inschrijven voor de proef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.