Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Scholier aangehouden bij onrustig Amstelveen College

Op een middelbare school in Amstelveen is vrijdag besloten de deuren gesloten te houden. Aanleiding hiervoor zijn onder meer berichten op social media, waarin wordt opgeroepen ‘flink te gaan rellen’ tijdens de geplande stunt van eindexamenleerlingen.

Ondanks de sluiting kwam er toch een groep leerlingen bijeen bij het schoolgebouw. De groep zou vuurwerk hebben afgestoken en eieren hebben meegenomen. Inmiddels is één scholier aangehouden. Dit bevestigde een politiewoordvoerder tegenover nu.nl. Bij de school waren politieagenten en bewakers met honden aanwezig.

Niet veilig

Volgens de rector van het Amstelveen College, Anke de Peuter, zijn er signalen dat de stunt niet prettig zou verlopen. „Op social media verschenen berichten waarin zowel onze eigen leerlingen, als jongeren van buitenaf werden opgeroepen om te gaan rellen.”

Daarnaast zijn er ook in de wandelgangen door afdelingsleiders, de conciërge en bezorgde ouders de nodige verontrustende berichten opgevangen. „Het was voor ons reden genoeg om te zeggen: we kunnen niet meer garanderen dat onze leerlingen de school veilig kunnen verlaten.” Uiteindelijk is samen met de politie besloten de deuren te sluiten.

Het is vooralsnog onduidelijk wat de relschoppers precies van plan waren. „Wel weten we dat er opgeroepen werd om vuurwerk mee te nemen.” Ook is niet bekend vanuit welke hoek de oproep kwam. „We hopen dat het verder rustig blijft en dat de eindexamenleerlingen zonder verdere problemen aan hun eindexamens kunnen beginnen.”

Niet de eerste keer

Hoewel er in Amstelveen voortijdig werd ingegrepen, zijn berichten over een uit de hand gelopen examenstunt niet nieuw. Afgelopen jaar werd er door leerlingen van middelbare school CBS, in Buitenveldert, vuurwerk, stenen en eieren gegooid naar voorbijgangers. Recentelijk ging het nog mis in Breda. Begin april werden daar jongeren bekeurd voor onder meer baldadigheid.150 leerlingen zouden deuren van voorbijrijdende auto’s hebben opengetrokken, vuurwerk hebben afgestoken, en scheerschuim en meel op geparkeerde auto’s hebben gegooid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.