Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 apr 2019 / 06:27 uur

Mogelijke uitlevering Assange aan Zweden

De arrestatie van WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft heel wat stof doen opwaaien. Hij bivakkeerde ruim zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Vrijdag hief Ecuador zijn diplomatieke asiel op waardoor een arrestatie ineens wel mogelijk was.

Maar hoe gaat het nu verder met Assange? De kans dat hij uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten is een stuk kleiner geworden. De Britse parlementariërs vinden namelijk dat hij uitgeleverd moet worden aan Zweden. Dat schrijven de parlementsleden in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Aanranding

Assange werd in 2012 namelijk beschuldigd van aanranding van twee Zweedse vrouwen. Door destijds naar de ambassade van Ecuador te vluchten voorkwam hij dat hij uitgezet zou worden naar Zweden. Die aanklacht tegen hem verviel in 2017, maar Zweden herziet dat nu.

Mogelijke uitlevering Assange aan Zweden.
Mogelijke uitlevering Assange aan Zweden. Foto: ANP.

De Britse parlementariërs vinden de beschuldigingen aan het adres van Assange van aanranding zwaarder wegen dan de beschuldigingen van de VS.

Hacking

De Verenigde Staten hebben eerder al gevraagd om de uitlevering van Assange. In de VS wordt hij namelijk beschuldigd van deelname aan een hacking-complot. En hoewel het eerst nog waarschijnlijk was dat hij uitgeleverd zou worden aan de Amerikanen, is er nu nog een andere gegadigde die Assange uitgeleverd wil hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mogelijke uitlevering Assange aan Zweden
Sluiten