Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 apr 2019 / 20:19 uur

Kabinet maakt extra geld vrij voor Defensie

Het kabinet gaat 160 miljoen euro extra uittrekken voor Defensie. Dat geld komt bovenop de ruim 1,5 miljard die al was afgesproken in het regeerakkoord. Ook komt er eenmalig 400 miljoen beschikbaar voor bijvoorbeeld het aanschaffen van materieel. Een ingewijde bevestigt een bericht van RTL Nieuws hierover.

De investeringen staan in de Voorjaarsnota, waarover het kabinet vrijdag een besluit heeft genomen. De Voorjaarsnota is de tussenstand van de overheidsbegroting voor dit jaar. Premier Mark Rutte was er op zijn wekelijkse persconferentie zeer terughoudend over. Het stuk wordt eind volgende maand naar de Tweede Kamer gestuurd.

NAVO-verplichtingen

De defensie-uitgaven gaan omhoog omdat het kabinet geleidelijk wil gaan voldoen aan de NAVO-verplichtingen. De NAVO-landen waaronder voornamelijk de Verenigde Staten hebben zich regelmatig uitgelaten over het budget dat Nederland aan defensie geeft.

Afgelopen december kondigde het kabinet al extra investeringen aan voor defensie en werd er een plan bij de NAVO ingediend. Daarin stond onder andere dat het ministerie van Defensie wil investeren in extra JSF’s en meer vuurkracht op land en zee wil. Daarnaast moeten de special forces en het cyber- en informatiedomein worden versterkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet maakt extra geld vrij voor Defensie
Sluiten