Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Tweetal in Amsterdam aangehouden om aanslagen Parijs

Twee mannen van 29 en 31 jaar oud zijn vrijdag in Amsterdam aangehouden omdat zij ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de aanslagen in Parijs in 2015.

De politie heeft aanwijzingen dat het duo iets te maken heeft met de wapens die de moslimfundamentalisten gebruikten tijdens hun terreurdaad. Ze zouden kalasjnikovs en explosieven hebben geleverd aan de jihadisten om in de Franse hoofdstad een bloedbad aan te richten.

Wapenleveranciers

De wapens van daders van de aanslagen op poppodium Bataclan, verscheidene horecagelegenheden en bij de Stade de France werden vermoedelijk een maand voor de aanslag uit Nederland opgehaald. Bij deze aanslagen die plaatsvonden op 13 november 2015 kwamen 129 mensen om het leven en vielen meer dan 350 gewonden.

Door een intensieve samenwerking van de Nederlandse, Belgische en Franse politie konden de twee vrijdag in Amsterdam worden aangehouden. De aanslag werd uitgevoerd door acht sympathisanten van Islamitische Staat, zes van hen brachten zichzelf destijds om het leven en een zevende kwam door politiekogels om het leven.

De enige dader die het overleefde was Salah Abdeslam. Hij werd in maart 2016 in de Brusselse wijk Molenbeek opgepakt na een gewelddadige confrontatie met de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.