Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Te veel troep door wc: kleding, maandverband en eten

Nederlanders trekken nog altijd te veel dingen door de wc die in het riool niet thuishoren. Van etensresten en frituurvet tot aan tampons en zelfs luiers. „Het gekste wat we ooit hebben gevonden? Dat zijn denk ik kledingstukken en ondergoed geweest."

Alleen de drie P’s

Evy Elschot, woordvoerder van Waternet, laat aan Metro weten dat er wekelijks alleen al 10,5 miljoen billendoekjes worden doorgetrokken, met als gevolg vele verstoppingen in het riool. In Rotterdam gaat de gemeente uit pure wanhoop langs de deuren om mensen te waarschuwen.

Maar wat mag er nou wel, en wat absoluut niet worden doorgespoeld? „Uitsluitend de drie P’s” zegt Elschot. Alleen plas, poep en papier dus. Lijkt duidelijk, maar waarom dan toch die billendoekjes?

„Mensen denken dat dit kan omdat op de verpakking staat dat de doekjes afbreekbaar zijn. Wat men niet weet, is dat het afbraakproces erg lang duurt. Een doorgespoeld doekje komt een uur later nog helemaal intact aan bij een rioolgemaal.”

Vet en viezigheid

Naast billendoekjes worden er ook vaak etensresten, frituurvet, jus, maar ook maandverband, tampons, condooms, kattenbakgrit aangetroffen. „Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat er verstoppingen en ophopingen komen in het riool of bij een rioolgemaal die weer moeten worden verwijderd. Soms kan zo’n prop zelfs zo groot worden dat een riool compleet verstopt zit of een pomp van een gemaal tijdelijk niet kan functioneren. Het vet en alle viezigheid klontert zo aan elkaar dat het een keiharde massa wordt, die lastig te verwijderen is. Een arbeidsintensieve en kostbare klus.”

Elschot geeft als tip mee etenswaren altijd in de vuilnisbak weg te gooien. „Een pannetje jus kun je uitschrapen boven de vuilnisbak of in een oude lege fles gieten en dan weggooien. Ook Frituurvet altijd in een fles of emmer schenken en dan pas weggooien.”

Voortaan dus alleen de drie P’s door de wc!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.