Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 mrt 2019 / 12:04 uur

Steeds meer anti-Joodse incidenten in Nederland

Er hebben vorig jaar 19 procent meer anti-Joodse incidenten plaatsgevonden in Nederland, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI). Daarbovenop kwamen ook nog eens 95 meldingen binnen van antisemitisme op internet en sociale media.

Groepsapps

Nederland staat niet alleen in deze groei: ook in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland kwamen het afgelopen jaar vaker anti-Joodse incidenten voor. Vooral de directe omgeving stond hierbij centraal, zoals voorvallen op school, op het werk of tussen buren. Zo kreeg het CIDI een melding van een Joodse scholier die in de klas en in groepsapps opmerkingen te horen kreeg als: ,,Alle Joden moeten dood” en ,,Ga terug naar de gaskamer”.

Geen aangifte

Volgens het CIDI vormen de meldingen slechts een heel klein onderdeel van alle daadwerkelijke incidenten: uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat slechts een kwart van de Joodse Nederlanders die slachtoffer waren van een incident in de afgelopen vijf jaar melding deed bij een instantie of de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer anti-Joodse incidenten in Nederland
Sluiten