Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 10 mrt 2019 / 14:45 uur

Onduidelijkheid over nationaliteiten crash Ethiopië

Update 16.29

Er waren géén Nederlanders aan boord tijdens de crash van een vliegtuig van Ethiopian Airlines in Ethiopië. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Eerder meldden buitenlandse media op basis van verklaringen van de Keniase autoriteiten dat er vijf passagiers met de Nederlandse nationaliteit aan boord waren. Op de officiële passagierslijst van Ethiopian Airlines, staan geen Nederlanders, wel vijf Duitsers.

Update

Er is verwarring over de nationaliteiten van de aanwezigen in het vliegtuig dat zondag neerstortte in Ethiopië. Er zouden vijf Duitsers aan boord hebben gezeten in plaats van vijf Nederlanders. Dat blijkt uit een bericht van de luchtvaartmaatschappij op Twitter. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt het uit en heeft nog geen duidelijkheid.

Oorspronkelijk bericht

Bij de crash van een vliegtuig van Ethiopian Airlines zijn zondag vijf Nederlanders om het leven gekomen. Dat melden diverse buitenlandse media. Onder de 157 mensen aan boord van het toestel, een Boeing 737, zijn volgens de Ethiopische staatsomroep geen overlevenden.

Het toestel was vanuit Ethiopië onderweg naar Nairobi in Kenia. Volgens de staatsomroep waren aan boord van de rampvlucht passagiers met 33 nationaliteiten. Aan boord waren 149 passagiers en acht bemanningsleden.

Contact verbroken

Volgens een verklaring van de vliegmaatschappij werd het contact met het toestel kort na het opstijgen in Addis Abeba verbroken. Het vliegtuig was toen ter hoogte van de plaats Bishoftu op ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad.

Het toestel van Ethiopian Airlines dat zondag kort na de start neerstortte was een Boeing 737 Max. Het is de tweede keer binnen zes maanden dat er een Boeing 737 Max crasht. Op 29 oktober stortte een vliegtuig van Lion Air ook kort na het opstijgen in Jakarta neer in zee. Beide toestellen waren slechts een paar maanden oud.

Defecte sensor

Uit onderzoek bleek dat bij het toestel van Lion Air een defecte sensor de crash veroorzaakte. Deze sensor gaf verkeerde informatie over het vliegtuig waardoor de neus van het toestel telkens naar beneden dook. Piloten probeerden 24 keer het handmatig het toestel weer recht te krijgen. Na elf minuten verloren zij definitief de controle over de Boeing 737 Max waarna het vliegtuig in zee stortte.

De piloot van Ethiopian Airlines meldde ook problemen met het toestel en vroeg toestemming om terug te keren naar Addis Abeba, zo zegt de vliegmaatschappij. Na de ramp met Lion Air gelastte de Amerikaanse Onderzoeksraad NTSB (National Transportation Safety Board) extra inspecties voor dit type toestel.

Wereldwijd vliegen er zeker 174 toestellen van dit type. Zo hebben Tui Fly en Corendon een of meerdere Boeing 737 Max in hun vloot. Er staan nog 4490 orders open bij Boeing. Het toestel is populair vanwege onder andere het lage brandstofgebruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onduidelijkheid over nationaliteiten crash Ethiopië
Sluiten