Metro
Metro Nieuws 28 mrt 2019 / 17:23 uur

Olievlek in Noordzee bij Texel opgeruimd

De olievlek die sinds woensdag op de Noordzee bij Texel ronddobberde is succesvol opgeruimd. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het ruimen van de vlek is voorspoedig verlopen.

Baggerschip Hein is donderdag eind van de middag nog bezig met het laatste dunne laagje olie te verwijderen. Rond het middaguur was de dikkere olieverontreiniging al opgezogen. Rijkswaterstaat blijft de stranden van Texel wel in de gaten houden op het eventueel aanspoelen van olieresten.

Overlast

De olievlek zorgde voor enige overlast. Zo kwamen bij opvangcentrum Ecomare Texel en bij Vogelopvangcentrum De Paddestoel in Den Helder verschillende ‘olievogels’ binnen. De beestjes waren besmeurd met olie, wat heel gevaarlijk is.

De olie maakt hun verenkleed lek, waardoor het koude zeewater op de huid kan komen. Hierdoor raken de vogels onderkoeld en neemt hun drijfvermogen af. Een zeekoet die binnen werd gebracht met olie in de veren was er zo slecht aan toe dat hij uit zijn lijden is verlost.

Lees ook: Een olievlek bij Texel: hoe ruim je dat dan op?

Bij het vinden van een olievlek, vliegt de kustwacht regelmatig een rondje over de vlek om de omvang te bepalen. Aan de hand van de windkracht en windrichting kan Rijkswaterstaat dan berekenen hoe snel de vlek bijvoorbeeld de kust van Texel bereikt – en daarmee hoeveel tijd ze hebben om de boel op te ruimen. „Maar dat blijft altijd lastig, dus we houden een flinke slag om de arm.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Olievlek in Noordzee bij Texel opgeruimd
Sluiten