Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 mrt 2019 / 19:25 uur

May bereid om eerder op te stappen

De Britse premier Theresa May is bereid vroegtijdig op te stappen om haar brexitdeal door het Lagerhuis te krijgen. Dat maakte ze bekend tijdens een bijeenkomst met haar Conservatieve partijgenoten.

Onder vuur

„Ik ben bereid eerder op te stappen dan ik van plan was”, stelde May volgens een verklaring van haar kantoor. Ze riep haar partijgenoten op haar deal te steunen „zodat we onze historische plicht kunnen doen”. Daarmee doelde ze op het eerbiedigen van de uitkomst van het referendum in 2016 door een „ordelijke brexit” te regelen.

Foto: ANP

De geplaagde premier ligt ook binnen haar eigen partij onder vuur om de wijze waarop ze het vertrek van haar land uit de EU aanpakt. Ze bereikte vorig jaar een akkoord met de EU, maar leed zware nederlagen toen ze die deal door het Lagerhuis probeerde te loodsen. May moest de EU uiteindelijk vragen de brexit uit te stellen.

De premier hoopt dat meer parlementariërs haar akkoord over de scheidingsvoorwaarden willen steunen nu ze haar vertrek in het vooruitzicht heeft gesteld. Het Verenigd Koninkrijk moet tijdens de overgangsperiode na de brexit nog met de EU gaan onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie. May laat zo zien dat zij dan niet aan de knoppen zit. Die taak valt dan toe aan haar opvolger.

Tweede fase

De conservatieve leider erkende dat binnen haar partij wordt verlangd naar „een nieuwe benadering, en nieuw leiderschap, in de tweede fase van de brexitonderhandelingen”. Ze voegde toe dat zij dat niet in de weg wil staan. „Maar we moeten deze deal goedgekeurd krijgen en Brexit leveren.”

Als het Lagerhuis de deal van May alsnog goedkeurt, verlaat het Verenigd Koninkrijk op 22 mei de Europese Unie. Haar partijgenoten zouden inmiddels zijn geïnformeerd dat daarna een interne leiderschapsverkiezing kan worden gehouden.

Het is wel de bedoeling dat May aanblijft tot haar opvolger is gekozen. „Dit draait om het regelen van nieuw leiderschap voor fase twee, maar we moeten eerst fase één afronden en vertrekken”, citeert persbureau Reuters uit het document.

Reageer op artikel:
May bereid om eerder op te stappen
Sluiten