Metro
Metro Nieuws 18 mrt 2019 / 17:35 uur

Hoofdverdachte schietpartij Utrecht gearresteerd

Op maandagochtend 10.45 vond er een schietincident plaats in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij het incident vielen drie dodelijke slachtoffers en vijf gewonden. Drie van hen zijn er slecht aan toe. Hoofdverdachte Gökmen T. sloeg op de vlucht in een gestolen auto, de autoriteiten startten direct een klopjacht. Terroristische motieven worden niet uitgesloten, evenals drijfveren uit de relationele sfeer. Gökmen T. is inmiddels gearresteerd.

In het kort: 

  • In een Utrechtse tram op het 24 Oktoberplein (Kanaleneiland) heeft op maandagochtend omstreeks kwart voor elf een schietincident plaatsgevonden.
  • De burgemeester uit Utrecht laat weten dat er drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Drie van hen zijn er ernstig aan toe.
  • De politie is heeft hoofdverdachte Gökmen T. inmiddels opgepakt.
  • De terreurdreiging is voor de hele provincie Utrecht opgeschaald naar het allerhoogste niveau. Dit betekent dat er een concrete dreiging is voor een aanslag.
  • De gemeente heeft burgers in de loop van de middag opgeroepen om binnen te blijven. Dat advies is inmiddels ingetrokken.
  • Het aantal daders en het motief zijn op dit moment nog onduidelijk.  

Hoofdverdachte Gökmen T. inmiddels gearresteerd

Dit werd plotseling bekendgemaakt tijdens de persconferentie over het schietincident van vanochtend.

Hier beelden van de persconferentie:

Hoogste dreigingsniveau

„Vanwege de aard van de schietincidenten kan een terroristisch motief niet worden uitgesloten, hierdoor is tot 18.00 uur het dreigingsniveau voor de gehele provincie Utrecht naar niveau vijf opgeschroefd," zo laat Pieter-Jaap Aalbersberg van het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid weten.

De opperste staat van paraatheid is goed merkbaar in de stad. Scholen, universiteiten, kinderdagverblijven moskeeën hebben hun deuren gesloten en het openbaar vervoer rijdt niet. Burgers wordt opgeroepen extra alert te zijn. Niet alleen in Utrecht maar ook in Den Haag en op Schiphol zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Dit is de eerste keer dat in Nederland het dreigingsniveau naar niveau vijf is opgevoerd.

Op dit moment wordt er met man en macht geprobeerd om de verdachte te lokaliseren. Vanwege de crisissituatie hebben politieke partijen hun campagne stilgelegd. Dit bericht wordt aangevuld. 

Dit liveblog is inmiddels gesloten.

Update 18.29 uur

Hoofdverdachte Gökman T. is aangehouden, meer nieuws is op dit moment nog niet bekend.

Update 18.21 uur

Tijdens de persconferentie door de driehoek bevestigt politiewoordvoerder Rob de Bree dat bij een huiszoeking vanmiddag iemand is opgepakt. Dit is niet de vermeende schutter Gökmen T., die is nog steeds voortvluchtig.

Het Openbaar Ministerie meldt verder dat op verschillende plekken in Nederland invallen zijn gedaan om de verdachte te vinden.

Update 17.18 uur

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid meldt dat het dreigingsniveau in de gemeente Utrecht in ieder geval tot 22.00 uur op vijf blijft, het hoogste niveau.

Update 16.45 uur

Om 18.00 uur zal de driehoek van politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester een persconferentie geven.

Een terroristisch motief wordt niet uitgesloten, wel meldt de politie ook motieven ‘in de relationele sfeer’ te onderzoeken.

Het aantal gewonden is inmiddels naar beneden bijgesteld tot vijf. Het aantal dodelijke slachtoffers blijft gelijk op drie.

Update 16.29 uur

Het advies om binnen te blijven is opgeheven door de Gemeente Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen kwam met de volgende verklaring: „Nu wij ervan uitgaan dat zich op maar één plek een schietincident heeft voorgedaan, trekken wij het advies om binnen te blijven in. Blijf wel alert. Ziet u verdachte situaties, meent u de verdachte te herkennen, laat het ons weten."

Update 16.10 uur

Alle politiebureaus zijn momenteel extra beveiligd.

Update 15.46 uur

Het koningspaar leeft intens mee na aanslag. „Het doet ons groot verdriet dat bij een aanslag in Utrecht drie mensen om het leven zijn gekomen en anderen ernstig gewond zijn geraakt. Met de slachtoffers en hun familie leven wij intens mee", zeggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een reactie op de website van het koninklijk huis.

Update 15.16 uur

De politie vindt de rode Renault Clio aan Tichelaarslaan Utrecht. Die was vlak voor schietpartij geroofd.

Update 15.02 uur

De Utrechtste burgemeester Jan van Zanen zegt in een video op Twitter dat er drie doden en negen gewonden zijn gevallen. Van de gewonden zijn er drie ernstig aan toe.

Update 14.44 uur

Premier Mark Rutte laat weten dat er maandagochtend een ‘aanslag’ in Utrecht heeft plaatsgevonden. De focus ligt op dit moment bij het opsporen van de dader of daders, de opsporingsdiensten zetten alles op alles om hem zo snel mogelijk te lokaliseren. Er zijn geen uitspraken gedaan over doden of gewonden. „Mocht er sprake zijn van een terroristisch motief dan is er maar een antwoord mogelijk," zo verklaart hij.

Update 14.19 uur

De politie geeft de naam van een verdachte uit. De 37-jarige Gökmen T. wordt gezocht omdat hij iets te maken zou hebben met de gebeurtenissen van maandagochtend. De verdachte is geboren in Turkije.  „Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070”, voegt de politie er aan toe.

https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107632105780113408

Update 14.02 uur

In heel Kanaleneiland is een grote politiemacht aanwezig. De politie deed een inval bij een filiaal van de Rabobank aan de Beneluxlaan. Dit bankkantoor ligt zo’n 400 meter van de plek van het schietincident in de tram af. De NS zegt zichtbare en onzichtbare maatregelen te hebben genomen om de veiligheid van de medewerkers en reizigers te bewaken.

Om half drie zal er een nieuwe persconferentie worden gehouden met premier Mark Rutte en minister Grapperhaus.

Update 13.58 uur

Binnen een uur hebben 1770 mensen zich geregistreerd via de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis en hebben 29 mensen elkaar via de site gevonden, meldt het Rode Kruis.

Update 13.45 uur

De politie roept mensen die beeldmateriaal hebben van de vermoedelijke aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht op om zich te melden. Wie getuige was van de schietpartij en foto’s of videobeelden heeft, kan de beelden uploaden en informatie verstrekken via een tipformulier op politie.nl.

Update 13.40 uur

De hulpdiensten zullen „alle energie” inzetten om de dader van de schietpartij in Utrecht op te sporen.

Update 13.33 uur

Er is een grote politiemacht aanwezig bij een woning in een flat aan de Trumanlaan, het lijkt erop alsof ze een inval voorbereiden. Wat de woning precies te maken heeft met de schietpartij is niet bekend.

Update 13.27 uur

De gemeente roept inwoners op om binnen te blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoofdverdachte schietpartij Utrecht gearresteerd
Sluiten