Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 mrt 2019 / 07:09 uur

‘Gemeentebelasting duurder door oplopen afvalkosten’

Als je het gevoel had dat écht alles duurder wordt in 2019, dan is dat gevoel niet helemaal onterecht. Huiseigenaren in Nederland betalen dit jaar namelijk doorsnee meer aan de gemeente. Vooral de afvalstoffenheffing is daar een oorzaak van, die gaat in bijna alle gemeentes omhoog. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van eigen onderzoek.

Sterke stijging

Woningbezitters betalen gemeenten onroerendezaakbelasting en afvalstoffen- en rioolheffing. Gemiddeld stijgen die kosten met 3,4 procent ten opzichte van 2018. Dat is een sterkere stijging dan de verwachte inflatie voor 2019, die op 2,4 procent wordt geschat. Volgens de VEH gaat de gemeentelijke belasting voor afvalverwerking gemiddeld met 5,5 procent omhoog.

Verschil per gemeente

Nu ligt het er wel een beetje aan in welke gemeente je woont. De woonlasten in de gemeente Bloemendaal stijgen bijvoorbeeld met 200 euro, terwijl het landelijk gemiddelde op ‘slechts’ 25 euro ligt.

Ook de Zuid-Hollandse fusiegemeente Giessenland en het Brabantse Cuijk moeten het ontzien: bij hen is een stijging van respectievelijk 160 en 106 euro te zien. Huishoudens in Waddinxveen, Goes en Bladel zijn dit jaar juist minder kwijt aan gemeentelijke woonlasten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Gemeentebelasting duurder door oplopen afvalkosten’
Sluiten