Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Binnenkort heeft Microsoft Friese spellingscontrole

Een Friese brief zonder spelfouten? Dat is binnenkort appeltje eitje! De provincie Friesland wil namelijk een Friese spellingscontrole toevoegen aan Microsoft Office. Het gaat hierbij om programma’s als Word, Outlook, Excel en Powerpoint.

290.000 woorden

De provincie werkt samen met de Fryske Akademy en Microsoft. Ze maken een enorm bestand met 290.000 Friese woorden, schrijft Omrop Fryslân

„Mensen hoeven dan niet meer bang te zijn voor fouten wanneer ze het Fries in een professionele setting willen gebruiken. Het programma haalt deze fouten er namelijk uit", vertelt gedeputeerde Sietske Poepjes aan de regionale omroep. „Schrijf je ‘internet’ dan krijg je ‘ynternet’ als alternatief."

De kosten voor de spellingscontrole bedragen zo’n 40.000 euro. Microsoft hoopt dat iedereen de nieuwe functie dit jaar nog in gebruik kan nemen. Poepjes: „Ze willen dat zoveel mogelijk mensen de programma’s gebruiken op een manier die het meest dichtbij ze staat. In ons geval is dat het Fries."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.