Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 6 mrt 2019 / 16:16 uur

Haute Cuisine voor maximaal tien: Deli Griek

Bij Grieks eten is de link met vlees snel gelegd. Toch kunnen vegetariërs, zoals Anneke Kortleve, hun hart ophalen bij Deli Griek.

Schrijver Anneke Kortleve (33) gaat regelmatig naar Deli Griek op de Pannekoekstraat voor de vegetarische specialiteiten van het kleine etablissement. Ze kwam er voor het eerst toen ze met haar ex-vriend in de buurt naar een wijnproeverij gingen.

Halloumi en gegrilde groenten

,,Ik bestelde een broodje met halloumi en gegrilde groenten. Destijds huurde ik kantoorruimte bij Het Industriegebouw, hier vlak in de buurt, dus daarna kwam ik hier geregeld lunchen. De halloumi is de beste uit heel de stad. Thuis heb ik het weleens geprobeerd na te maken maar dat was niet zo geslaagd. Waarschijnlijk gebruikte ik te weinig olijfolie en zout.”

Goede vleesvervanger

De ongerijpte, gegrilde kaas is een goede vleesvervanger omdat er veel eiwitten in zitten. ,,Ik hou niet van labels dus ik noem mezelf geen vegetariër. Maar ik kook geen vlees en eet het ook bijna nooit. Wat mij betreft, zou het veel schelen als mensen vlees als toevoeging zouden zien, in kleine hoeveelheden. Zelf kan ik best goed koken, dus daarom ga ik het blog Vegetarische gerechten voor mijn vleesetende vriend beginnen. Het lijkt soms wel alsof er twee kampen zijn: vleeseters en niet-vleeseters. Dat mag van mij wel wat luchtiger.”

Écht Grieks

De Griekse keuken is vermaard om zijn gegrilde vleesgerechten. Maar bij Deli Griek kun je naast de vele vegetarische voorgerechten uit maar liefst zes vegagerechten kiezen. Vandaag gaat Anneke voor de salade met, verrassend, halloumi. ,,Behalve dat het eten hier superlekker is, zijn de eigenaren écht Grieks. Ze hebben Griekenland hiernaartoe gebracht, alhoewel, vooral de goede dingen, de tl-verlichting en het televisiescherm hebben ze daar gelaten. Dat vind ik wel zo comfortabel.”

Nonchalant

Naast het eten kunnen ook de Griekse mannen die tijdens de lunch talrijk aanwezig zijn, haar bekoren. ,,Ik hou van hun nonchalante uitstraling. Geen van hen heeft bijvoorbeeld een stropdas om. Ze zien er vaak uit alsof ze gisteren lekker hebben doorgezakt.”

Bij het afrekenen laat ze de knappe Grieken voor wat ze zijn. Ze koopt een fles olijfolie en wat dolma’s en laat ondertussen weten: ,,Ik krijg altijd meteen zin om naar Griekenland te gaan!”

Deli Griek, Pannekoekstraat 58A

Oordeel: Authentieke Griekse smaken. Zowel de salade als de pita is fris, lekker en ruimschoots vullend. Een aanrader!

Salade: 8,95 euro; pita kip souvlaki: 5,50 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Haute Cuisine voor maximaal tien: Deli Griek
Sluiten