Metro
Metro Nieuws 5 mrt 2019 / 07:29 uur

Asbest is niet zo gevaarlijk als gedacht

Jarenlang werd gedacht dat het verwijderen van asbest, of het wonen en werken in een gebouw met asbest behoorlijk schadelijk zou zijn voor je gezondheid. Maar goed nieuws, de risico’s zijn overschat en het is eigenlijk veel minder riskant dan gedacht. Dat melden de NOS en de Volkskrant, op basis van een onderzoek van TNO, de Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit en Crisislab.

Verwaarloosbaar

In veel gevallen zijn de gezondheidsrisico’s verwaarloosbaar en is het gebruik van extreme beschermingsmiddelen onnodig. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van een aantal woningcorporaties, die denken dat asbestverwijdering in veel gevallen een stuk goedkoper kan.

Het onderzoek ondersteunt die gedachte; daarin wordt namelijk een aantal scenario’s rondom asbest beschreven en daaruit blijkt dat in diverse scenario’s de risico’s lager dan toelaatbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan wanneer er asbest vrijkomt bij brand. Zelfs bij het verwijderen van asbestcementdaken is het risico laag. Alleen bij het slopen van asbest-plafondplaten zonder persoonlijke bescherming, is er een verhoogd kans op kanker. Daarvoor gelden al strenge regels, die volgens de onderzoekers terecht zijn.

De asbestsector verdient veel geld aan de huidige strenge veiligheidsvoorschriften. Sinds 1993 is asbest verboden, daarvoor was het een populair bouwmateriaal.

Reageer op artikel:
Asbest is niet zo gevaarlijk als gedacht
Sluiten