Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 4 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Winterbanden? Die boeien ons amper

Nederlandse automobilisten laten winterbanden links liggen. Dat gebeurt vooral bij relatief zachte winters zoals die van dit jaar.

Zit je nu in de trein en barst er een flinke sneeuwbui los? Wees blij dat je niet in de auto onderweg bent. Met een niet zo koude winter als waar we nu mee te maken hebben, boeit het aanschaffen van winterbanden veel Nederlandse automobilisten nauwelijks. 56 procent van hen vindt het weer momenteel niet extreem genoeg om de zomerbanden te laten verwisselen voor winterexemplaren.

Winterbanden? Die boeien ons amper
Het gaat bij sneeuw op de weg weleens mis… / Peter Bakker | ANP

Dat blijkt uit een onderzoek van Bridgestone onder meer dan duizend autobezitters. De conclusies ervan worden deze week bekendgemaakt. Uiteraard is de bandenfabrikant erbij gebaat dat zoveel mogelijk automobilisten kiezen voor zowel zomer- als winterbanden, maar toch… De uitslag is duidelijk: 65 procent van de respondenten ziet helemaal geen meerwaarde in winterbanden als er geen sneeuw of ijs op het asfalt ligt.

Discussie

‘Wel of geen winterbanden’ is een discussiepunt dat regelmatig de kop op steekt. Winterbanden slijten sneller als er een winter lang bijna geen sneeuw te zien is, zo is het punt van de bestuurders die de zomerbandjes op hun plek laten zitten. Echter, algemeen wordt inmiddels aangenomen dat winterbanden veiliger zijn wanneer de temperatuur onder de 7 graden duikt. Niet alleen fabrikanten wijzen op het gebruik van winterbanden, ook de ANWB meldt dat de aanschaf de veiligste keuze is.

Winterbanden? Die boeien ons amper
Foto: Bart Maat / ANP

Een winterband presteert de helft van het jaar – van pakweg november tot maart – beter dan de zomerband, laat Bridgestone weten. ,,Het onderzoek laat zien dat veel Nederlanders daar niet van op de hoogte zijn en dat mag je zorgwekkend noemen”, stelt Stefaan Moonen, Brand Manager Benelux bij het bedrijf. ,,Dat moeten wij ons als bandenindustrie aantrekken, want veel automobilisten vinden dat we ze niet goed genoeg voorlichten. Dit moeten we omwille van de veiligheid van de automobilisten beter doen, want het is van groot belang dat Nederlanders op het juiste type band rijden.”

Kortere remweg

Moonen raadt het rijden op zomerbanden in de winter ten stelligste af, ook al vriest het niet elke dag. ,,Het is niet voor niets dat automobilisten in landen om ons heen vanwege de veiligheid verplicht zijn om bij lage temperaturen op winterbanden te rijden. Deze hebben een zachtere rubbersamenstelling en daardoor het je op een koud wegdek meer grip en een kortere remweg. Het verschil is fors: de remweg is met winterbanden ongeveer de helft korter.”

Winterbanden? Die boeien ons amper

Verplicht

In verschillende landen bestaat de discussie over winterbanden niet. Daar word je als automobilist verplicht ze bij winterse omstandigheden te gebruiken. Het gaat om: Duitsland, Italië, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Tsjechië, Slovenië, Noorwegen, Zweden en Finland.

Alle seizoenen

Automobilisten kunnen ook kiezen voor een all season-band (en dus gemak). Wat vindt Stefaan Moonen van Bridgestone daarvan? ,,De all season-band is feitelijk een compromis is tussen een zomer- en winterband. Wel blijkt in de praktijk dat winterbanden aanzienlijk beter presteren bij lage temperaturen dan all season-banden, omdat ze meer grip hebben in zowel bochten als op rechte stukken en ze ook een kortere remafstand hebben op sneeuw en ijs. All season-banden zijn dan ook een alternatief voor met name automobilisten die in de winter in Nederland blijven en slechts korte afstanden rijden (minder dan 12.000 kilometer per jaar.”

Winterbanden? Die boeien ons amper

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Winterbanden? Die boeien ons amper
Sluiten