Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 feb 2019 / 06:34 uur

Bier en middelvingers: dit maakte Van der Poel mee

Wie dacht dat je baldadige supporters uitsluitend bij sporten als voetbal tegenkomt, heeft het mis. Ook in het veldrijden zijn ze aanwezig, zo bleek zondag maar weer eens tijdens het wereldkampioenschap veldrijden.

De Nederlander Mathieu van der Poel is al het hele seizoen heer en meester op een off-day na en dat kunnen sommige Belgen – die verder de allerbeste veldrijders hebben – maar moeilijk verkroppen. Dus werd Van der Poel op weg naar zijn tweede wereldtitel niet alleen maar aangemoedigd.

‘Classy’

Op een gemaakte foto is duidelijk te zien hoe in ieder geval een supporter zijn middelvinger opsteekt naar de Nederlander. Deze reageerde na afloop door de foto op zijn Instagram-stories te plaatsen met als onderschrift ‘Classy’.

Zijn vader en tevens oud-wereldkampioen Adrie van der Poel was nog andere dingen opgevallen. „Er stonden in de eerste rondes Belgen met bier te gooien, dat getuigt van heel weinig respect. Daar hadden we wel schrik voor, maar voor de koers niet. Die viel vroeg in de plooi toen Mathieu kon versnellen”, zo vertelt hij tegen Sporza.

Mensen haken af

Vanuit diverse hoeken in België is er gedurende het voorbije seizoen niet altijd even positief gereageerd op de suprematie van Van der Poel. Oud-wereldkampioen Roger De Vlaeminck vond in november – toen het seizoen pas net begonnen was – zelfs dat Van der Poel zich moest inhouden met het koersen om de mensen niet weg te jagen. „Er komt niemand ook maar in de buurt van Mathieu van der Poel, hij is veel te goed. Maar ik vind dat hij slimmer moet zijn, want er haken veel mensen af. Na 10 minuten heb je tegenwoordig alles gezien in het veldrijden.”

Hij ging zelfs nog een stapje verder. „Het is het aankijken niet meer waard. Van der Poel is een echte Hollander die alles naar zich toe wil trekken, dat begrijp ik. Maar je kunt het ook mooi maken als je de beste bent. Want ik vind het niet meer mooi. Van der Poel maakt de sport een beetje kapot."

Als topfavoriet ten onder

Het zijn kritieken waar Van der Poel weinig mee kon. Zeker na de voorbije twee wereldkampioenschappen, waar hij als dé topfavoriet toch ten onder ging. „Ik ben blij dat ik de regenboogtrui weer mag dragen. Dat was te lang geleden."

De grote vraag is nu of de 24-jarige Van der Poel zich ook op de weg kan laten gelden in bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen. „Dat zou heel mooi zijn, maar dat is misschien nog iets te hoog gegrepen Deze wereldtitel maakt het in elk geval makkelijk om naar die wedstrijden toe te werken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bier en middelvingers: dit maakte Van der Poel mee
Sluiten