Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Vaticaan gaat beschuldigingen Pell onderzoeken

Het Vaticaan gaat een onderzoek instellen naar de beschuldigingen tegen de Australische kardinaal George Pell. De man is schuldig bevonden aan misbruik van twee 13-jarige jongens van een kerkkoor in 1996 en 1997. Pell gaat in hoger beroep en weerspreekt de beschuldigingen.

Gewone seks

Volgens de advocaat van Pell ging het om: „Plain vanilla sex.” Gewone seks, met gewone penetratie, schrijft de BBC. De aanklacht luidt dat Pell de jongen zou hebben misbruikt, toen hij als aartsbisschop diende in Melbourne. Op elk van de aanklachten staat een gevangenisstraf van tien jaar, hij is op vijf aanklachten schuldig bevonden.

De 77-jarige Pell is een zeer invloedrijke man in het Vaticaan en is tevens de hoogste geestelijke ooit tegen wie een aanklacht is ingediend wegens seksueel misbruik. Hij was een belangrijk adviseur van de paus en gold als de nummer drie van het Vaticaan. Hij was net aangesteld als corruptiebestrijder in het Vaticaan toen de beschuldigingen kwamen.

Toorn van God

Pell zit sinds woensdag in de cel. Hij krijgt op 13 maart te horen tot welke straf hij wordt veroordeeld. Zijn advocaten proberen hem op borgtocht vrij te krijgen.

Paus Franciscus sprak zich onlangs nog uit over dit onderwerp en sprak daarbij over de toorn van God. „In de kerk is het veel monsterachtiger omwille van de geloofwaardigheid en het moreel gezag van het instituut. Tegen dit kwaad moet gevochten worden." Toch werd hem verweten vooral met mooie woorden te strooien, maar niet echt met concrete maatregelen te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.