Metro
Metro Nieuws 18 feb 2019 / 15:48 uur

Vanillevla FrieslandCampina is geen ‘vanillevla’

De Reclame Code Commissie heeft zuivelbedrijf FrieslandCampina op de vingers getikt, omdat hun product Optimel Vanillevla ‘misleidend’ zou zijn. De vla van het Nederlandse zuivelbedrijf zou vanwege de verpakking en de benaming de indruk wekken dat het product daadwerkelijk vanille zou bevatten.

Omdat dit niet het geval is, overtreedt FrieslandCampina de wet, zo meent de Reclame Code Commissie. Of het ook gevolgen gaat hebben moet nog blijken, uitspraken van deze commissie hebben geen bindend karakter.

Misleiding

Na een klacht van voedselwaakhond Foodwatch, nam de Reclame Code Commissie het product onder de loep. Foodwatch stelt dat de gele vla geen vanille bevat, maar een kunstmatige aroma dat smaakt naar vanille, zou het product geen ‘vanillevla’ mogen heten. Consumenten zouden door de verpakkingen kunnen denken dat dit wel het geval is.

De voedselwaakhond is verheugd met de uitspraak van de Commissie. „Omdat het een belangrijke uitspraak is die voor veel meer producten consequenties kan hebben. Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma’s. De uitspraak bevestigt nu dat dit onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument", zo lichten ze toe.

Friesland Campina werd voor de commissie gedaagd ©Wikimedia Commons J187B

Vanillearomavla?

Of de vanillevla voortaan onder een andere naam in de supermarkt zal liggen, moet nog blijken. De uitspraken van de Reclame Code Commissie zijn slechts een dringend advies en hoeven niet opgevolgd te worden. Het is dus nog maar de vraag of FrieslandCampina écht de naam ‘vanillevla’ zal schrappen en andere verpakkingen met andere bewoordingen gaat gebruiken.

De zuivelfabrikant laat in een reactie weten dat het eerlijke communicatie richting de consumenten erg belangrijk vindt en neemt de uitspraak ter kennisgeving aan. Zij zullen deze gaan bestuderen, maar benadrukken wel dat er op de verpakkingen op de achterzijde wel degelijk is te zien dat de vanillesmaak niet van vanille komt maar van een kunstmatige aroma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vanillevla FrieslandCampina is geen ‘vanillevla’
Sluiten