Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 14 feb 2019 / 16:44 uur

Trek morgen een warme trui aan voor het milieu

Na een paar frisse dagen stijgt het kwik langzaam weer en mogen de graadjes op de verwarming weer naar beneden. Morgen mag de verwarming zelfs helemaal uit: het is namelijk Warme Truien-dag.

Op Warme Truien-dag is het de bedoeling dat je – je raadt het al – een warme trui aantrekt. Als je je goed inpakt op deze laatste dag van de week, hoef je de verwarming niet aan te zetten. Zo kun je energie besparen en ben je wat beter bezig voor het milieu.

Graadje minder

Als je echt een koukleum bent, hoef je je geen zorgen te maken. Zelfs met je verwarming maar één graad lager te zetten, bespaar je al een hoop. Per graad scheelt het maar liefst 6 procent CO2-uitstoot per dag. Als heel Nederland meedoet, zouden we in één dag het jaargebruik van drie waddeneilanden kunnen besparen. Draai je de verwarming elke dag een graadje lager? Dan bespaart Nederland het jaargebruik van de stad Amsterdam.

Bewuster omgaan met energie

Is het dan echt nodig dat we minder stoken? Volgens organisator Klimaatverbond Nederland wel. Het klimaat verandert en dat heeft deels te maken met ons CO2-uitstoot. Kortom, dat moet een tandje minder. De verwarming minder hoog zetten is één van de manieren om dat te doen. Niet alleen thuis, ook op kantoren en scholen. Wereldwijd gaat 40 procent van energie namelijk naar het verwarmen van de panden waarin we zoveel tijd spenderen. Uit onderzoek van de University of Cambridge blijkt dat we een stuk minder nodig hebben als we bewuster met energie omgaan.

Zo bespaar je nog meer

Benieuwd hoe je op simpele manieren nog een beetje extra bespaart? We zochten een aantal supermakkelijke tips die je zo kunt toepassen. Niet alleen goed voor het milieu, ook leuk voor je bankrekening.

Trek stekkers uit het contact

Zijn er apparaten in je huis die je niet constant gebruikt? Trek de stekker eruit. Denk aan je opladers, maar ook aan je blender, je waterkoker en geluidsboxen die je misschien niet zo vaak gebruikt.

Draai de verwarming uit

Niet alleen op Warme Truien-dag, maar net even wat vaker. Je hoeft niet te vernikkelen tijdens het Netflixen, je kunt best eens kijken welke kamers in je huis verwarmd worden zonder dat je er bent. Moet het in de logeerkamer écht zo warm zijn?

Ontlucht je verwarming

Het lijkt heel ingewikkeld maar het is zo gebeurd. Wanneer je je verwarming regelmatig ontlucht, bespaar je energie. Lucht in je radiator kan ervoor zorgen dat een deel van je huis koud blijft, ondanks dat je flink blijft stoken. De verwarming werkt niet meer optimaal en dat kost energie.

Douche korter

Je hoeft écht niet maar een minuutje te douchen, twee minuten minderen scheelt al een hoop. Het scheelt je zo’n 55 liter water. Kun je die extra twee minuten echt niet missen? Investeer dan in een waterbesparende douchekop. Je hebt ‘m er zo weer uit. Je kunt er ook voor kiezen niet elke dag te douchen. Vindt je huid ook fijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trek morgen een warme trui aan voor het milieu
Sluiten