Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 feb 2019 / 16:04 uur

1500 kilo cocaine tussen fruit in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven is woensdag 1500 kilo cocaïne gevonden tussen een lading mango’s. Een 37-jarige douanier uit de stad is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dit drugstransport.

De container waar de drugs in zaten, was afkomstig uit Brazilië. Dat het witte goud werd gevonden, is niet geheel toevallig. Aan het begin van dit jaar startte de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie al een strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte douanier.

Uit informatie van de Douane bleek dat de container met mango’s paste in dat onderzoek en dat de douanier waarschijnlijk betrokken was bij de invoer van die container.

Twee jaar cel

De verdachte wordt vrijdag 15 februari door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit in beperkingen. De toekomst ziet er voor hem niet rooskleurig uit. Donderdag is een andere douanier veroordeeld tot twee jaar cel voor corruptie en witwassen. Tegen hem was twaalf jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie zou deze man tegen betaling van meer dan 760.000 euro containers met cocaïne hebben doorgelaten.

Meer gebruik van cocaïne

Dat zoveel cocaïne onderschept wordt in Nederland lijkt niet zo gek. Donderdag publiceert het Trimbos instituut cijfers waaruit blijkt dat het cocaïnegebruik in ons land toeneemt. Zij schatten dat bijna 2 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder – dat zijn ongeveer 250.000 mensen – recent coke gebruikte.

Het percentage dat ooit cocaïne had gebruikt steeg ook, van 4,3 procent in 2015 naar 5,2 procent in 2017. Het aantal sterfgevallen door cocaïne verdubbelde van 24 in 2013 en 2014, naar 55 gevallen in 2017.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1500 kilo cocaine tussen fruit in Rotterdamse haven
Sluiten