Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Kan El Chapo straks nog een keer ontsnappen?

Het leven van de Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’ lijkt haast teveel op een film om waar te zijn. Hij ontsnapte twee keer uit de gevangenis voor hij in 2016 ‘voorgoed’ werd gepakt. Voor nu. Is het mogelijk dat de zelfmedicatiemagnaat nog een keer wegkomt uit een zwaarbewaakt cachot?

Drugsimperium

Even terug, hoe zat het ook alweer? In november stond Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán drie maanden lang terecht in Mexico. Hij werd schuldig bevonden voor tien misdaden, waaronder de distributie van cocaïne en heroïne, illegaal wapenbezit en het witwassen van geld. Waarschijnlijk moet hij de rest van zijn leven brommen dankzij zijn criminele verleden.

De 61-jarige heroïneheer groeide op in armoede maar kreeg het uiteindelijk voor elkaar een enorm imperium op te bouwen. Dit imperium draaide op drugs, wat hem uiteindelijk de meest gezochte man in Mexico en Amerika maakte. Tot drie keer toe werd hij opgepakt. In 2001 en 2014 wist hij ook weer te ontsnappen uit de bajes. De eerste keer verstopte Guzmán zich in een wasmand, de tweede keer lukte het hem om via een tunnel te ontsnappen.

Jezus zal eerder verschijnen

Op 25 juni doet de Mexicaanse rechter een uitspraak over de snuifspecialist. Er is kans dat hij de rest van zijn leven vastzit. Althans, dat wordt gehoopt door de autoriteiten. Larry Levine is een voormalig gevangene in een staatsinrichting met de hoogste veiligheidsniveau’s in Amerika. Inmiddels heeft hij zijn leven gebeterd en is hij de man achter Wall Street Prison Consultants.

„De kans is groter dat Jezus verschijnt dan dat Guzmán uit een Maximum Security Federal Prison ontsnapt”, zegt Levine. „Het is een beveiligde ruimte in een beveiligde ruimte in een beveiligde ruimte. Sommige delen zijn ondergronds, waardoor gevangenen soms niet eens weten hoe laat het is. Ze hebben bijna geen interactie met bewakers en lezen hun mail via een tv-scherm. Vijf dagen per week mogen ze een uur naar buiten onder begeleiding van drie bewakers.”

Kleine cel

De wil om te ontsnappen zal er wel zijn. „Gezien zijn verleden in ontsnappingen en de hoeveelheid getuigen die beveiliging nodig hebben, zal hij waarschijnlijk naar een enorm beperkte faciliteit worden gestuurd”, legt Baz Dreisinger uit, professor aan John Jay College of Criminal Justice. „In dit soort gevangenissen is bijna geen programmering en leven gevangenen in een betonnen cel van 2,1 bij 3,6 meter met een raam van tien centimeter.”

Schending van mensenrechten

In welke gevangenis El Chapo na zijn veroordeling terecht zal komen, is nog even de vraag. Guantanamo Bay zal het waarschijnlijk niet zijn, zegt John Pfaff, professor aan de School of Law van de University of Fordham. „Hij wordt veroordeeld in de VS. Guantanamo is ontworpen om er zeker van te zijn dat bepaalde zaken het gerechtshof van Amerika nooit bereiken.”

Volgens zowel Pfaff als Levine is de kans groot dat Guzmán in ADX in Florence terecht komt. Pfaff: „Een voormalig directeur van deze faciliteit beschrijft de straf in deze gevangenis als veel erger dan de dood. Amnesty International vindt de manier waarop gevangenen worden geïsoleerd gruwelijk, gewelddadig en een schending van de mensenrechten.”

Deze beruchte criminelen zaten ook vast in de VS

Maffiabaas Whitey Bulger overleed recentelijk in de West Virginia Federal Prison, waar hij in oktober vorig jaar werd vermoord door andere gevangenen. Bulger zat twee levenslange straffen uit voor de moord op elf mensen. In totaal zat hij vast voor 31 misdaden.

Gangster Al Capone is inmiddels berucht in bijna de hele wereld. Tijdens de drooglegging in Amerika in de jaren twintig, verkocht hij samen met zijn familie liters aan zelfgestookte sterke drank. Tijdens de drooglegging mocht er geen alcohol worden gedronken, laat staan verkocht.

Sekteleider Charles Manson zat van 1971 tot zijn dood in 2017 vast voor moord en het aanzetten tot moord. Manson had tot zijn dood talloze volgelingen die zich wilden aansluiten bij zijn ‘Manson-family’. Volgens schattingen ontving de sekteleider zo’n 60.000 brieven per jaar.

Op Netflix staat een documentaireserie over de seriemoordenaar Ted Bundy. In 1976 werd hij gearresteerd voor een poging tot ontvoering maar wist hij te ontsnappen. Hij vluchtte naar Florida, waar hij twee vrouwen en een meisje van het leven beroofde. Vlak voor zijn executie bekende hij vijtig moorden te hebben gepleegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.