Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Staat neemt belang in holding Air France-KLM

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) maakte dinsdagavond bekend dat de Nederlandse Staat een belang heeft genomen in de holding Air France-KLM. Het kabinet heeft inmiddels 12,68 procent van de aandelen in handen.

Uiteindelijk wil het kabinet circa 14 procent van de aandelen in handen krijgen, net zoveel als de Franse Staat. De regering in Parijs is dinsdagavond op de hoogte gebracht van het voornemen. Premier Mark Rutte heeft de Franse president Emmanuel Macron gebeld.

Publiek belang veiligstellen

Hoekstra zei dat aan de aandelenkoop 680 miljoen euro is uitgegeven. Dat komt ten laste van de staatsschuld. Het geeft geen gevolgen voor de begroting. Vorige week woensdag is begonnen met de aankoop.

Hiermee wil het kabinet het „publieke belang” veiligstellen, zei Hoekstra. „Dit laat onze commitment zien aan de KLM en de hele groep.” Er was „te weinig zekerheid voor de toekomst".

„Hiermee krijgen we nadrukkelijk een stem aan de tafel en worden de Nederlandse belangen beter gewaarborgd”, aldus de minister.

Volgens Hoekstra was de positie van KLM „de afgelopen tijd geërodeerd.” De aandelenkoop heeft niets te maken met de spanningen rond de positie van KLM-topman Pieter Elbers. Die dreigde niet herbenoemd te worden. „Het was een illustratie van de verhoudingen.”

Het belang van Schiphol

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) onderstreepte op de ingelaste persconferentie het belang van Schiphol als internationaal knooppunt. Hiermee krijgt Nederland „grotere invloed binnen het concern en kan ongewenste centralisatie worden voorkomen", zei ze. De 5,9 procent die de Nederlandse Staat al heeft in KLM zal worden behouden, zei Hoekstra.

 Vliegtuigen van Air France en KLM op luchthaven Schiphol.
Vliegtuigen van Air France en KLM op luchthaven Schiphol. / ANP

KLM laat weten blij te zijn met de verbintenis van de staat aan het moederbedrijf Air France-KLM. Een woordvoerster van KLM spreekt van een „mooi en goed teken”. Ook vanuit politiek Den Haag is positief gereageerd.

„Om Nederlandse belangen te borgen, is meer balans binnen Air France-KLM essentieel. Als Frankrijk niet bereid is te verkopen, moet Nederland wel kopen”, aldus Jan Paternotte van D66. „Dat betekent niet dat we als politiek achter de stuurknuppel moeten gaan zitten, zoals bij Air France te vaak gebeurt."

Nederlandse belangen

Volgens Sybrand Buma (CDA) beschermt het kabinet de „Nederlandse belangen door het kopen van een aanzienlijk belang in Air France-KLM. Dit is van grote betekenis voor een solide toekomst van KLM”.

Chris Stoffer van de SGP noemt het een „goede zet van het kabinet”.  Hij twitterde: „Publiek belang van #KLM annex #Schiphol is te groot om als het erop aankomt over te laten aan de Fransen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.