Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Docent geschorst na discussie over islam

Een vmbo-school in Hoofddorp schorste vorige week een docent vanwege een hoogoplopende discussie over de islam. Volgens een brief van de school zei de techniekinstructeur tegen zijn leerlingen dat de profeet Mohammed getrouwd was met een meisje van acht en dat hij in Nederland als pedofiel zou worden gezien.

Jan Rath, bestuursvoorzitter van de overkoepelende schoolorganisatie bevestigt dat het indient onrust veroorzaakte in de school. „Dat is mij gemeld en daarom hebben we een time-out gecreëerd, om uit te zoeken wat er precies is gebeurd.”

Verhaal halen

De techniekinstructeur ontkent dat de discussie over de profeet Mohammed ging. „Een meisje in de klas vertelde aan een medeleerling dat haar moeder mij haram (onrein in het Arabisch red.) vond”, zegt hij tegen de NOS. „Ik wist zeker dat het over mij ging. Ik zei dat ik het niet accepteerde en bereid was in gesprek te gaan met de moeder.”

Volgens de techniekinstructeur liep de discussie uit de hand toen andere leerlingen na de les verhaal kwamen halen. „Ze stonden met een groepje om me heen, vrij ‘mondvaardig’. De conciërge heeft de leerlingen weggehaald.”

Wat volgde was een gesprek bij de directeur, waarbij de woorden islam, profeet en pedofilie vielen. Rath wil dit echter niet bevestigen. „Ik heb januari benut om te zien hoe ernstig het incident was en om te bekijken wat een oplossing was. Na die gesprekken concludeerde ik dat het goed zou zijn om met elkaar in een vertrouwde omgeving te praten. In dat traject zitten we nu.”

Kamervragen

Rath benadrukt dat er eerst een basis moet worden gelegd om het voorval uit te spreken, alvorens de instructeur weer aan de slag kan. En hoewel de instructeur het daarmee eens is, wil hij het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag. „Ik vind techniek geven een prachtig vak, ik wil weer terug naar school.” De instructeur heeft zijn schorsing aangevochten bij de geschillencommissie van het onderwijs.

Het incident leidde tot verontwaardigde reacties in de Tweede Kamer. Volgens Onderwijsbond AOb, zou er sprake zijn van een unieke zaak. De bond stelt aan dat terugkeer na een schorsing voor veel medewerkers erg lastig is. De VVD, PVV, en de ChristenUnie stelden schriftelijke vragen over het incident in de Kamer. De partijen waren van mening dat de school duidelijk had moeten maken dat de docent dit gewoon mag zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.