Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 7 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

‘Spijbelen voor het klimaat kan ook leerzaam zijn’

Na de protestmars in België waarbij 35.000 scholieren de straat op gingen om te strijden voor een beter klimaat, laten nu ook Nederlandse leerlingen zich horen. Spijbelen in het belang van het klimaat, dat is het idee achter Youth for Climate. In verschillende landen nemen jongeren deel aan een klimaatmars, omdat ze willen dat de politiek meer maatregelen neemt om klimaatverandering tegen te gaan.

De organisatie voor de Nederlandse klimaatmars is in handen van een groep scholieren van de Daltonschool in Den Haag. Naar verwachting zullen er rond 10.30 uur zo’n 3.000 scholieren naar het Malieveld in Den Haag komen. De jongeren hopen dat de regering inziet dat een strenger klimaatbeleid cruciaal is voor onze toekomst.

Foto: ANP

Geen stemrecht, maar wel een stem

„Veel scholieren mogen nog niet stemmen, maar wij hebben wel een stem die we willen laten horen”, zegt de 17-jarige Mirte (leerling 6 VWO aan het St. Michaël College in Zaandam). „Ik zag de beelden van het klimaatprotest in Brussel en ik vind het een mooi signaal dat jongeren wel degelijk om het klimaat geven.” De scholieren vindt het goed dat er nu een grootschalige actie op touw wordt gezet. „Je kan nu eindelijk iets doen. Juist omdat we met een groep zijn hebben we waarschijnlijk meer impact.”

Staken is ook een leerervaring

Stef van der Linden is al negen jaar docent op een middelbare school in Oisterwijk. „Ik kan het alleen maar aanmoedigen dat de leerlingen betrokken zijn bij de politiek. Het is goed dat ze weten hoe het is om een wereldburger te zijn en op welke manieren je invloed uitoefenen op de politiek.” Is het dan niet erg dat ze een middag school missen? „Zo lang de kinderen de staking maar niet gebruiken om een middagje te spijbelen. Het staken op zich is ook al een leerervaring. De scholieren moeten toestemming vragen aan hun ouders, ze moeten bedenken hoe ze naar Den Haag gaan en wat ze daar gaan doen.”

Foto: ANP

Ook Emma van der Schrier, docent maatschappijleer op De Populier in Den Haag vindt het mooi om te zien dat de scholieren uiten dat ze maatschappelijk betrokken zijn. „Het is goed dat de leerlingen nadenken over maatschappelijke problemen. We hebben het wel over het onderwerp stakingen gehad. Je moet niet overal voor gaan staken, maar het onderwerp klimaat leeft heel erg bij deze generatie. Ook de leerlingen die een bewuste keuze maken om niet te gaan staken, hebben over het klimaatprobleem nagedacht”, zegt de docent als we haar bellen na haar laatste les.

Scholieren Timo (16), Julia (16), Joost (17) en Diederik (17) zijn vrijwillig wat langer op school gebleven om met een docent aan Metro uit te leggen waarom ze gaan staken. „Het gaat niet goed met het klimaat. De Nederlandse overheid is er wel mee bezig, maar er moet veel meer gebeuren. We weten waarschijnlijk wel zeker dat het Parijs-akkoord niet gehaald gaat worden, maar dat betekent niet de partijen niets meer hoeven te doen aan het klimaat.” Voor het viertal was het niet moeilijk om vrij te krijgen. „Onze ouders moeten toestemming geven en dan mogen we gaan. We hoeven de gemiste uren niet in te halen.”

Jongeren bereiden zich op het Malieveld voor om actie te voeren. De leden van Youth Climate nemen deel aan de leerlingendemonstratie tegen klimaatverandering. Foto: ANP

Geen toestemming om te staken

De 16-jarige Ivo zit in 5 havo op het ds. Piersoncollege in Den Bosch en zou wel willen staken, maar zijn school laat het niet toe. „Ik zit midden in mijn toetsweek en heb morgen een schoolexamen. Ziek melden kan wel, maar daar komen ze snel genoeg achter en dan krijg ik alsnog een 1. Dat is zonde, want het cijfer telt mee voor mijn eindexamen.” Maar ook als er geen toets op zijn agenda stond, was protesteren in Den Haag een beproeving geworden. „Onze school geeft geen toestemming, deze afwezigheid wordt als spijbelen gezien.” Hij vindt de houding van zijn school nogal krom, aangezien zijn docenten op 15 maart wel gaan staken vanwege het loon en de werkdruk.

Staken hypocriet?

„Omdat ik 18 ben, ben ik niet langer leerplichtig. Scholieren onder de 18 jaar moeten toestemming aan hun ouders toestemming vragen,” zegt de Wieke. Ze zit in de zesde klas op de Vrije School in Zeist en gaat donderdag staken op het Malieveld, terwijl ze een verslag bij doet voor Scholieren.com.

Ze benadrukt dat de CO2-heffing een goede maatregel is, ondanks dat deze niet is opgenomen in het klimaatakkoord.

„De meeste docenten steunen het wel, maar sommige vinden het ook hypocriet dat we gaan staken omdat we bijvoorbeeld wel op examenreis gaan met het vliegtuig. Ik begrijp dat ik zelf ook actie kan ondernemen door minder vlees te eten, minder lang douchen en minder vaak met het vliegtuig gaan.”

Elke vrijdag staken

De 12-jarige Jovanna van den Berg en de 11-jarige Madelief Smit spijbelen elke vrijdagochtend om te staken. Het jonge duo uit Deventer werd geïnspireerd door de 15-jarige Zweedse Greta Thunberg. Zij maakte afgelopen zomer grote indruk met haar speech tijdens de klimaattop van Katowice. De jonge generatie moet in actie komen want anders gaat de aarde er aan. Sindsdien demonstreert ze elke vrijdag tijdens schooltijd voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.

„We zijn in december begonnen met staken. Vrijdag is ‘future friday’ en dan demonstreren we voor het gemeentehuis in Deventer. We zitten daar met veel borden en proberen bewustwording te creëren. De overheid moet wakker geschud worden.” Bezoek op hoog niveau hebben ze al gehad, de co-burgemeester en diverse raadsleden zijn al langs geweest om hun steun te betuigen.

De scholieren zijn op 21 december begonnen en verwachten voorlopig nog wel even door te gaan. Geen zorgen, de gemiste uren halen ze netjes in op een ander moment. Ook houden ze voor medeleerlingen een presentatie houden en uitleggen waarom ze elke vrijdag gaan staken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Spijbelen voor het klimaat kan ook leerzaam zijn’
Sluiten