Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 feb 2019 / 08:08 uur

Patiëntdossiers al jaren in te zien door studenten

Studenten met een bijbaan in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG zouden de afgelopen vijftien jaar talloze elektronische dossiers van patiënten hebben kunnen inzien. Dat bevestigt het OLVG na vragen van de Volkskrant.

Soa-test tot kankermedicatie

Dat is kwalijk, omdat zulke dossiers zeer persoonlijke informatie bevatten. Zo kan er gelezen worden over de uitslag van een soa-test tot kankermedicatie. Een filosofiestudente, die op een polikliniek afspraken inplande en de telefoon opnam, wees de leiding van het ziekenhuis augustus vorig jaar op het lek.

Maatregelen

Het ziekenhuis heeft het datalek inmiddels gedicht en de software aangepast. Daarbij gaat het ziekenhuis structureel in plaats van steekproefsgewijs checken of medewerkers zich houden aan de gedragscode van het OLVG. Het compleet afdichten van een medisch dossier is niet efficiënt en zal de patiëntveiligheid in veel gevallen niet ten goede komen, stelt het OLVG. ,,Een zorgverlener moet altijd gegevens kunnen raadplegen van patiënten om goede veilige zorg te kunnen verlenen.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Patiëntdossiers al jaren in te zien door studenten
Sluiten