Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 26 feb 2019 / 05:30 uur

Nederlanders misdragen zich flink tijdens carnaval

What happens during carnaval, stays during carnaval. Toch? Uit onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat Nederlanders zich weleens flink misdragen tijdens het feest. Er wordt veel gedronken, er gebeuren dingen waar men later spijt van krijgt en er wordt flink vaak ‘naast de pot gepist’.

Zuipen

Vooral dertigers gaan met dat laatste de fout in tijdens carnaval. Maar geef toe, wie kan er nou zo’n wulps bananenpak of sexy piraat weerstaan? Een tiende van de ondervraagde dertigers is weleens vreemdgegaan tijdens carnaval. En maar liefst 28 procent van de Nederlanders doet of zegt weleens tijdens het feest iets waar ze later spijt van hebben. Oeps. Bij jongeren ligt dat aantal nog wat hoger: van de ondervraagden tussen de 18 en 29 jaar oud, heeft bijna de helft weleens spijt van hun gedrag tijdens carnaval. Misschien toch een biertje minder pakken dan.

Want met het alcoholgebruik is het niet mis. Meer dan de helft van de ondervraagden ergert zich aan het overmatig drankgebruik van mede-carnavalisten. Het zijn vooral vrouwen die zich storen, namelijk 64 procent. Van de mannen heeft 46 procent last van het drankgebruik van de anderen.

Ziek melden

Carnaval is allang niet meer een feest voor de Brabo’s en Limbo’s onder ons. Hoewel het grootste deel van de feesten zich onder de rivieren afspeelt, betekent dat voor 68 procent van de ondervraagden niet dat alleen iets is voor de lokale bevolking. De Brabanders en Limburgers denken daar overigens anders over. Meer dan de helft van de Limburgers en 43 procent van de Brabanders zijn ervan overtuigd dat carnaval alleen een feest is voor hun streekgenoten.

Maar of het nou alleen gevierd wordt door mensen onder de rivieren of niet: een derde van de werkende ondervraagden neemt er alsnog vrij voor. Limburgers zijn met 53 procent het meest geneigd om betaald verlof op te nemen. Het niet opnemen van vrije dagen betekent overigens niet dat men gewoon braaf naar kantoor gaat: 7 procent heeft zich weleens ziek gemeld om alsnog in bananenpak naar het zuiden af te reizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders misdragen zich flink tijdens carnaval
Sluiten