Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 feb 2019 / 06:29 uur

Haven Rotterdam neemt 90.000 wodkaflessen Kim in

Tijd voor een feestje bij Kim Jong-un thuis! De leider van Noord-Korea heeft blijkbaar grootse plannen al zijn ze nu wel (deels) doorkruist. De Rotterdamse douane heeft namelijk een flinke vracht van hem onderschept.

Volgens het Algemeen Dagblad gingen in de Nederlandse haven vorige week de bellen rinkelen bij een container uit Hamburg. Daarin zouden maar liefst 90.000 flessen (3.000 duizend dozen met elk dertig flessen) wodka voor Jong-Un en zijn legerleiding zitten. De uit Rusland afkomstige wodka is in beslag genomen in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Slechte timing

De timing komt Kim Jong-un allerminst goed uit, mocht het nieuws zijn eigen land bereiken. Hij zette onlangs namelijk zijn eigen bevolking op rantsoen. Daar komt nog eens de belangrijke meeting deze week met Donald Trump in Vietnam bij. Hij arriveerde daar dinsdagochtend.

Het is een bekend gegeven dat Jong-un op grote schaal luxe waren importeert, zoals wodka, maar ook televisies, kazen en champagne. Dit terwijl er vanwege VN-sancties een wereldwijd verbod is op de export hiervan naar Noord-Korea. „De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea duidelijke sancties opgelegd, en het is belangrijk om die dan ook te handhaven”, zegt de verantwoordelijke minister, Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel.

Goede samenwerking

„Ook de import van luxegoederen valt daaronder. Het is dus volkomen terecht dat de douane die container uiteindelijk van boord heeft gehaald", vervolgt Kaag „De afgelopen dagen is er goed samengewerkt om de container van het schip te krijgen. Complimenten aan iedereen die heeft meegewerkt, ook de rederij."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haven Rotterdam neemt 90.000 wodkaflessen Kim in
Sluiten