In het nieuws

In Oeteldonk zit de carnavalszin er al in

Kaylee (l) en Demi uit Dongen verheugen zich in feestwinkel P.W. Hoofs al op de mooiste week van het jaar. Overdag feesten en ’s avonds ‘afbakken’. Een soort van afteren, op zijn Brabants: ,,met zijn allen nog even bij iemand thuis zitten waar de frituur aangaat.”

Foto van 'Iris Hermans'

25 FEB 2019

Carnavalszin zit er al goed in, daar in Oeteldonk, waar kikkers op je pad blijven komen, emblemen belangrijk zijn, heel Brabant en omstreken naartoe komt voor een verkleedpak en waar Alaaf! een scheldwoord is, volgens de vrijwilligers van het Nationaal Carnavalsmuseum.

Veel winkels dossen al dagen voor carnaval al helemaal uit

Oeteldonk Centroal

Waar het de rest van het jaar nog keurig op zijn klassiek Hollands wordt geschreven, verandert station ’s-Hertogenbosch de dagen voor en tijdens carnaval in Oeteldonk Centraol. Overal in de stad puilen de etalages uit van het rood-wit-geel, wapperen de vlaggen fier in de wind en hangen de wapens van carnavalsverenigingen met namen als Spuit Elluf en De Vrolijke Druiven verspreid door de stad. In de viskraam prijkt een bos tulpen in de Bossche tricolor en tot aan de rollator en postbezorger aan toe wordt de wollen sjaal met trots gedragen. Bij veel winkeliers een hele kikkercollectie achter de ramen, in elkaar geknutseld door bijvoorbeeld groep 5 – 6 B van Het Bossche Broek en op straat wisselen schoolmeisjes de laatste roddels en emblemen uit, die ze nog even op hun outfit moeten naaien. Of nou ja, moeders dan.

Emblemen zijn belangrijk en gemak dient de mens.

In de etalages prijken kikkers gemaakt door kinderhandjes

Ja, de carnavalslust heeft vele Bosschenaren al dagen voor carnaval bereikt, iets wat ook te voelen is bij P.W. Hoofs, een begrip in Brabant en omstreken en waar het 3000 m2 feestkleding en -attributen shoppen is. De laatste dagen voor carnaval is het er elke dag een polonaise van mensen die allemaal voor hetzelfde komen, met daarbinnen een scala aan mogelijkheden. ,,Ik moet ook nog sterrenoorbellen”, schreeuwt iemand over de carnavalsmuziek naar haar vriendin met gevoel voor humor. ,,En ik zo’n gatenpanty, in die van vorig jaar zit een gat.”

Nerveus

Een moeder loopt ietwat nerveus rond, haar dochtertje aan de arm meezeulend. ,,Vorig jaar was ze zeemeermin, maar dat is ineens niet cool meer”, verzucht ze. ,,Ik wil nu als politieman”, zegt het meisje gedecideerd. Ook andere transformaties gebeuren hier zienderogen voor de verkleedkamers, waar een stel een discussie heeft. Hij paradeert in prinsessenjurk, zij niet. ,,Ik kan je nu echt niet meer serieus nemen!” roept zij, ,,Dat is ook precíes de bedoeling”, roept zij.

Bij de pruiken wordt kort, bruin en pittig ineens lang, blond en wulps en overal is voor iedereen een passend advies. Even de oogschaduw goed aanzetten ‘en dan lekker knallen’ tot doe er een pantykousje onder (de pruik), ,,dan jeukt het niet zo.”

’s Nachts na tweeën, schalt het uit de boxen, maar Astrid Hoofs hoort het niet eens meer, zo vaak heeft ze het al gehoord. De eigenaresse loopt net als haar voltallige personeel al rond in de carnavalsoutfit. Tuurlijk zijn er altijd nog de indiaantjes en zijn ook de dierenpakjes geliefd, die gegarandeerd op menig ‘mag ik je aaien?’ kunnen rekenen. ,,Maar een echte Oetel gaat niet als Robin Hood de stad in.” Want hier is de dresscode simpel: ‘een Oeteldonkse jas met een gekke broek.’ Ze toont de tientallen emblemen op haar eigen jasje, variërend van Blauw Blauw ik houd van jou tot de oetel, oftewel kikker, in allerlei posities, ,,je kunt het zo bont pimpen als je zelf wil.”

Feest van ontmoeten

igenaresse Astrid Hoofs in P.W. Hoofs waar heel Brabant en omstreken naar toe komt voor een outfit. De jassen met daarop de emblemen zijn echte bestsellers, ,,je kunt ze zo bont pimpen als je wil.”

Het is het feest van het jaar voor Hoofs en de ontlading van het harde werken is op de zondag, van de optocht tot ‘het Hart’, een van de populairste spots. En ja, als eigenaresse wordt ze zeker vaak herkend en begroet. Vindt ze alleen maar gezellig, ,,het is het feest van ontmoeten.” Mensen hebben steeds meer de behoefte om het leven te vieren, meent de Brabantse die deze dagen van negen tot negen in haar zaak staat. ,,Ervan profiteren nu het nog kan. Stress is er genoeg, een feestje op zijn tijd is gewoon nodig. Lekker de stad in, een wijntje drinken, een slappe klets. Plezíer hebben, daar gaat het om, zeker met carnaval.”

Het carnaval zit er al vanaf de geboorte in en dat ze op een goede dag het bedrijf dat al 60 jaar in de familie zit, over zou nemen, wist ze al van jongs af aan, toen ze nog in groepsverband verkleed ging als Tarzan en Jane of als zwervers, ,,elk jaar wonnen we wel een verkleedprijs.” Ze moet snel verder, verontschuldigt ze zich, mensen in lichte verkleedpaniek hebben haar advies nodig, maar nog snel even een in-een-notendopje. ,,Carnaval is saamhorigheid en dat vind je nergens zo als hier.”

Afbakken

In de feestwinkel struinen vriendinnen Demi en Kaylee (17) de rekken af voor nog een extra verkleedpakje. Eigenlijk hebben ze nog best veel van de afgelopen jaren en ze sommen op: Indiaan en bokser (Demi), piraat en racer (Kaylee), ,,maar je bent toch van donderdag tot dinsdag bezig en je wilt echt niet hetzelfde aan.”

Ze hebben in de loop der carnavalsjaren de nodige openingszinnen slash versierpogingen gehoord en al heeft Kaylee nu een vriend met wie ze de liefde voor elkaar en die voor carnaval deelt (,,gelukkig wel”), ze herinnert zich nog goed de jongens in kikkerkostuum die er elk jaar weer zijn. ,,Dan komen ze naar je toe en fluisteren in je oor: als je me kust, verander ik in een prins.” Kéi-creatief, vindt ook Demi en met een lieflijke glimlach en ondeugende knipoog: ,,misschien moet ik dit jaar als jager gaan en zeggen dat ik op jacht ben!” De leukste week van het jaar, beaamt het vriendinnenduo waar de stralende carnavalszin van afspat, en na een goede carnavalsdag wordt vaak nog ‘afgebakken’. Een soort van afteren, op zijn Brabants, ,,met zijn allen nog even bij iemand thuis zitten waar de frituur aangaat.”

Geen alcohol

Toch is niet iedereen gek op het feest, blijkt wel in een van de vele bakkers waar de worstenbroodjes in de aanbieding zijn. ,,Carnavalszaterdag is mijn beste dag, maar ik heb er de grootste hekel aan”, verklapt de eigenaar. Daarna is het dan ook de deur op slot en wegwezen, de stad uit. Waarom ze er niets aan vindt, vraagt een pro-carnavalist haar, terwijl hij een hapje van zijn worstenbroodje neemt. Tja. ,,Ik drink geen alcohol, dat zal er vást iets mee te maken hebben!”

,,Bij ons is het hele jaar door carnaval”, roept Ad het bijna uit. Hij is op deze middag samen met Harry en Jan een van de vrijwilligers van het Nationaal Carnavalsmuseum, dat met carnaval dicht is, maar waar het feest de woensdag erna gewoon verder gaat. Een voet over de drempel en je krijgt al meteen een drietal carnavaltrivia cadeau. Het komt uit 1882, Alaaf is hier een scheldwoord, ,,en aan die polonaise doen wij al helemaal niet.”

In het Nationaal Carnavalsmuseum is het elke dag carnaval, behalve tijdens carnaval, want dan zijn ze dicht.

Kippenvel

De beleving en ‘het spelletje van de omgekeerde wereld’ zijn tijdloos, vertellen de heren van een respectabele leeftijd, waarvan twee een horloge met de welbekende Bossche tricolor dragen. Of ‘gewoon de Oetelse driekleur’. ,,Het is een gevoel”, tracht Ad zijn liefde voor het carnaval te omschrijven, ,,je hebt het, of je hebt het niet.” Hij kijkt naar zijn arm, ,,ik krijg er altijd spontaan kippenvel van als ik er aan denk, en dat is vaak.”

Wel is het iets platter geworden. ,,Nu zijn er ook van die liedjes over pijpen enzo...” Jan schudt zijn hoofd, ,,die komen uit het noorden, die zullen hier ook niet worden gedraaid.” De verloedering van carnaval komt sowieso daar vandaan, menen ze. ,,Den Bosch is het eerste station vanuit het noorden en de mensen die hier met carnaval uitstappen, zijn vaak al stomdronken. Ze komen hier om verder te zuipen en konten te knijpen.” En komen ‘in van die bananenpakken’. Nu schudden ze allemaal het hoofd. ,,Ze maken allemaal rotzooi”, zegt Ad stellig, maar dat vindt Harry wel wat zwart wit, of rood-wit-geel. ,,Er zitten ook goeie en gezellige tussen, hoor.”


Twee kinderen om het leven gekomen bij brand in Strijbeek

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

27 MIN

In de nacht van 14 of 15 september heeft zich een drama voltrokken in het Brabantse Strijbeek. Bij een brand in een woning kwamen twee kinderen van nog geen 10 jaar oud om het leven. 

De brand ontstond vlak na middernacht in een houten woning in bosrijk gebied. In het huis waren op dat moment een vrouw en drie kinderen aanwezig. Eén van de kinderen en de vrouw wisten nog op tijd uit de woning te ontsnappen.

Drama


Kinderen straffen met een 'time-out' schaadt hun ontwikkeling niet

Zij vertoont op latere leeftijd niet meer angstig en agressief gedrag /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De discussie over hoe je kinderen moet opvoeden is misschien wel een van de alleroudste die we onderling voeren en het nooit over eens worden.

Toch is er ook duidelijkheid. Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan, waar 1400 gezinnen en hun opvoedmethodes onder de loep werden genomen, blijkt dat een ongehoorzaam kind in de hoek zetten of een time-out-straf geven geen negatieve consequenties heeft voor zijn ontwikkeling.

Ook in de jaren '50 werd de straf al uitgedeeld /Getty Images


App opent boekenwereld ook voor dove kinderen
Likeability of5

Kim Feenstra en Jim Bakkum zetten zich in voor dove kinderen

Vlnr Bettie, Jim Bakkum, Kim Feenstra, vader Peter, Douwe en moeder Judith. / Elisa Smook

In samenwerking met Huawei

10 SEP 2019

Dat kinderen leren lezen is voor de meesten volkomen vanzelfsprekend. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet voor de 32 miljoen dove kinderen in de wereld.

Zij krijgen geen klanken mee en horen hun moeder bijvoorbeeld niet met de buurvrouw kletsen. Leren lezen is voor hen daarom een moeilijk verhaal. StorySign maakt lezen voor dove en zeer slechthorende kids veel gemakkelijker. Deze gratis app verandert een boek op je mobieltje in gebarentaal.

Première korte film


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Minstens 35 betogers opgepakt bij protest gele hesjes in Nantes

De politie zette waterkanonnen en traangas in /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Franse stad Nantes veranderde zaterdag in een toneel van ongeregeldheden waarbij de politie hard moest ingrijpen. 

Bij schermutselingen tussen betogers en de ordetroepen raakten vijf agenten en twee demonstranten gewond. Er zijn zeker 35 mensen aangehouden tijdens het grimmig verlopen 'gillets jaunes'-protest.

Er kwamen zo'n 1800 mensen op de manifestatie af /ANP


BEELD: Nederlandse militairen en helikopters helpen mee op de Bahama’s

Een van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht /ANP, Tim van Dijk

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee helikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben zaterdag op het eiland Abaco in de Bahama's geholpen met het bezorgen van noodgoederen.

Het Nederlandse materieel wordt ingezet om plekken te bevoorraden die moeilijk te bereikbaar zijn met voertuigen. ANP-fotograaf Tim van Dijk was erbij en maakte een fraaie beeldreportage.

550 militairen van defensie doen mee aan de operatie /ANP, Tim van Dijk


Halsema vindt aanwezigheid revolver in ambtswoning geen publieke zaak

De aanhouding van de zoon van Halsema blijft de gemoederen bezighouden /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

„Mijn huis is geen publieke plek," benadrukte burgemeester Femke Halsema zaterdagmiddag tegen een cameraploeg van de Amsterdamse stadszender AT5.

Volgens oppositiepartijen in de Amsterdamse raad zou de aanwezigheid van een onklaar gemaakt revolver in de ambtswoning de zaak van het privé naar het publieke domein hebben verplaatst. Ze ging zaterdag in op de vragen die FvD, VVD, Partij van de Ouderen, Partij voor de Dieren en DENK hadden ingediend de kwestie.

Ambtswoning of privé-woning?


Likeability of5

Werknemer meldt zich 14 dagen ziek wegens zieke hond

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In België is een werknemer veertien dagen afwezig geweest. Niet hijzelf, maar zijn trouwe viervoeter kampte met een griep. De directeur van werknemersorganisatie Voka dacht in eerste instantie dat het om een grap ging, toen een bedrijfsleider het verzuimbriefje onder zijn neus schoof. 

„Dat mijn neefje zegt dat de hond zijn huiswerk heeft opgegeten, tot daar. Maar dat een werknemer 14 dagen thuis blijft omdat zijn hond ziek is? Wat gaan we nog allemaal meemaken?," zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

Ontslag verwachten


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

YouTuber Ties: 'Dit waren de meest hectische dagen ooit'

Govert Sweep (L) en Ties Granzier. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

„Het komt goed", laat de 20-jarige Ties Granzier zaterdag via zijn YouTube-kanaal vanuit een hotelkamer in Las Vegas weten. Ties Granzier reageert op zijn arrestatie afgelopen dinsdag, toen hij samen met YouTuber Govert Sweep werd opgepakt op verboden terrein. De twee wilden daar een filmpje maken over Area 51, waarover al jaren geruchten gaan dat er vliegende schotels en buitenaardse wezens worden bewaard.

Het Nederlandse tweetal bracht twee nachten in een cel door en werd donderdag op borgtocht vrijgelaten. Daarvoor betaalden ze 500 dollar. Sindsdien wachten ze hun proces af in een hotel in Las Vegas.

Hectische dagen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

13 SEP 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Lion King behaalt hoogste filmopbrengst ooit in Nederland

Beyoncé zingt de soundtrack Spirit voor de nieuwe Lion King film. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nog nooit behaalde een film in de Nederlandse bioscopen zo'n hoge opbrengst! De nieuwe versie van de Lion King heeft binnen twee maanden een nieuw record gevestigd. De Disney-film haalde zo'n 28,2 miljoen euro op en is daarmee recordhouder Titanic uit 1997 (25,8 miljoen) ruimschoots gepasseerd.

Dat heeft distributeur Disney zaterdag bekendgemaakt. Op de derde en vierde plek staan Bohemian Rhapsody, de Queen-film uit 2018, en Bond-film Spectre uit 2015 (allebei ruim 20 miljoen euro). Qua bezoekersaantallen staat Lion King inmiddels op de zesde plek van best bezochte films in de Nederlandse bioscopen ooit, met ruim 2,8 miljoen verkochte kaartjes. In dit lijstje moet de Leeuwenkoning nog The Guns of Navarone (2,9 miljoen bezoekers), Gone with the Wind (3,1 miljoen), Turks Fruit (3,3 miljoen), Titanic (3,4 miljoen), Irma la Douce (3,6 miljoen) en The Sound of Music (3,9 miljoen) voor zich dulden.


Gouden wc-pot van ongeveer 1 miljoen euro gestolen in Groot-Britannië

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een van de bekendste achttiende-eeuwse paleizen van Groot-Brittannië, Blenheim Palace, is na een inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege een politieonderzoek voor het publiek gesloten. Volgens Britse media was een gouden toilet uit 2016 een onderdeel van de buit. 

Het gaat om een satirisch kunstwerk van de Italiaan Maurizio Cattelan. De wc-pot van goud heeft een waarde van ongeveer een miljoen euro. De gouden pot stond pas twee dagen tentoongesteld in het paleis, dat 90 kilometer ten noordwesten van Londen staat en waar in 1874 de staatsman Winston Churchill (1874-1965) werd geboren.


Man (36) opgepakt voor bekladden Britse oorlogsgraven

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft zaterdagochtend in Mierlo een man opgepakt die ervan wordt verdacht graven en monumenten op het Britse oorlogskerkhof bij het Brabantse dorp te hebben beklad met onder meer een hakenkruis. 

De 36-jarige inwoner van Mierlo werd om 6.15 uur in zijn woning aangehouden, maakte de politie bekend. De man wordt zaterdag nog verhoord.

Foto: ANP


Raadsel voor Duitse artsen: 3 baby’s geboren met misvormde hand

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Duitsland staan artsen voor een raadsel. In de buurt van het Duitse Gelsenkirchen zijn tussen juni en nu drie baby’s geboren met een hand die niet volgroeid is. De kinderen komen allemaal uit verschillende families zonder erfelijke banden, melden Duitse media. 

In het St. Mary’s Hospital in Gelsenkirchen worden ze nu verder onderzocht.


Asielzoekers tijdelijk opgevangen bij landgoed Duinrell

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op het landgoed Duinrell in Wassenaar worden vanaf eind deze maand tot eind maart volgend jaar asielzoekers opgevangen. Het gaat om maximaal 930 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Tijdelijke opvang

De tijdelijke opvang vindt plaats op een apart gedeelte van het landgoed met een eigen in- en uitgang.


Lamborghini van de Paus verkocht voor bijna een miljoen

Paus Franciscus viert in aanwezigheid van bijna alle Nederlandse bisschoppen, in de Sint Pietersbasiliek in Rome, het Heilig Jaar van de Barmhartigheid./ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Lamborghini Huracan die paus Franciscus in 2017 van het automerk kreeg is geveild voor 900.000 euro. Het is niet de eerste keer dat de auto is verkocht, maar de vorige koper kon het bedrag uiteindelijk toch niet ophoesten.

Nadat de paus de bolide in november 2017 van Lamborghini kreeg, zei hij dat hij hem niet nodig had. Paus Franciscus zette zijn handtekening op de wagen, maar heeft er nooit in gereden. Hij wilde hem laten veilen en dan de opbrengst aan een goed doel schenken.

Volgens de woordvoerder van het Vaticaan gaat 200.000 euro naar de wederopbouw van kerken en scholen in Haïti. 300.000 euro gaat naar een stichting die zich inzet voor slachtoffers van prostitutie en mensenhandel. Nog eens 200.000 euro gaat naar de wederopbouw van de stad Nineve in Irak en de rest van het geld wordt verdeeld over andere goede doelen.


In NRC heeft de man van Femke Halsema, regisseur Robert Oey, gereageerd op alle commotie rondom zijn minderjarige zoon die werd aangehouden met een wapen.

Wapen zoon Halsema blijkt écht, maar onklaar gemaakt

Femke Halsema. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In NRC heeft de man van Femke Halsema, regisseur Robert Oey, gereageerd op alle commotie rondom zijn minderjarige zoon die werd aangehouden met een wapen. Dat wapen blijkt van Oey afkomstig. 

Tegen NRC heeft Oey verklaard, dat het wapen een echte, maar onklaar gemaakte revolver is van een goede vriend. Hij had het wapen gebruikt voor een filmopname. „Ik heb het ding in een juten zak gedaan en in een kastje in de woonkamer gelegd", aldus Oey.

Gewapende inbraak


Vreemde klachten rondom e-sigaret: 'Eén patiënt hoestte bloed op'
Likeability of3

Vreemde klachten rondom e-sigaret: 'Eén patiënt hoestte bloed op'

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er is wat vreemds gaande rondom de e-sigaret. Zowel in het buitenland als in Nederland zijn rare klachten binnengekomen na gebruik van de elektronische sigaret. In één geval werd er bloed opgehoest, meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose in Nieuwsuur. 

Deze week werd er een enquête gehouden onder 1100 leden van de vereniging, die binnen drie dagen drie meldingen binnenkregen. Volgens de voorzitter, Leon van der Toorn, gaat het om drie mensen die voorheen geen klachten aan hun longen hadden.

In alle drie de gevallen acht Toorn de kans dat de klachten met het gebruik van een e-sigaret te maken hebben gehad groot. „Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij aan zijn longen nog nooit iets gemankeerd had. Een andere oorzaak voor de problemen werd niet gevonden.”


dislike
user_6f45f62e3e8f9b2f06a8bfcb5114b575ba8e0223_avatar

Lichaam vermiste zakenman Tob Cohen gevonden

Lichaam vermiste zakenman Tob Cohen gevonden

De plek waar Tob Cohen werd gevonden. /Keniaanse recherche/DCI Kenya

Foto van 'Metro en ANP'

13 SEP 2019

In Kenia is het lichaam gevonden van de vermiste Nederlandse zakenman Tob Cohen. Volgens Keniaanse media lag het in een septic tank bij zijn huis in een buitenwijk van de hoofdstad Nairobi.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het departement door de Keniaanse politie op de hoogte is gesteld van de vondst van het lichaam van Cohen. Het ministerie verleent consulaire bijstand aan de familie.

Vechtscheiding


Oud-politicus Jean-Marie le Pen aangeklaagd om fraude EU-geld

Oud-politicus Jean-Marie le Pen aangeklaagd om fraude EU-geld

De Franse oud-politicus Jean-Marie le Pen is aangeklaagd vanwege het verduisteren van Europees geld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 SEP 2019

De Franse oud-politicus Jean-Marie le Pen is aangeklaagd vanwege het verduisteren van Europees geld. Dat zeggen zijn advocaten tegen persbureau AFP.

De 91-jarige oprichter van de politieke partij Front National zou onterecht geld dat hij van het Europees Parlement kreeg hebben gebruikt om medewerkers in Frankrijk te betalen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 7 miljoen euro tussen 2009 en 2017.

Le Pen laat via zijn advocaat weten moe te worden van de zaak. „Het is een aanval op zijn nalatenschap", aldus de advocaat.