In het nieuws

In Oeteldonk zit de carnavalszin er al in

Kaylee (l) en Demi uit Dongen verheugen zich in feestwinkel P.W. Hoofs al op de mooiste week van het jaar. Overdag feesten en ’s avonds ‘afbakken’. Een soort van afteren, op zijn Brabants: ,,met zijn allen nog even bij iemand thuis zitten waar de frituur aangaat.”

Foto van 'Iris Hermans'

25 FEB 2019

Carnavalszin zit er al goed in, daar in Oeteldonk, waar kikkers op je pad blijven komen, emblemen belangrijk zijn, heel Brabant en omstreken naartoe komt voor een verkleedpak en waar Alaaf! een scheldwoord is, volgens de vrijwilligers van het Nationaal Carnavalsmuseum.

Veel winkels dossen al dagen voor carnaval al helemaal uit

Oeteldonk Centroal

Waar het de rest van het jaar nog keurig op zijn klassiek Hollands wordt geschreven, verandert station ’s-Hertogenbosch de dagen voor en tijdens carnaval in Oeteldonk Centraol. Overal in de stad puilen de etalages uit van het rood-wit-geel, wapperen de vlaggen fier in de wind en hangen de wapens van carnavalsverenigingen met namen als Spuit Elluf en De Vrolijke Druiven verspreid door de stad. In de viskraam prijkt een bos tulpen in de Bossche tricolor en tot aan de rollator en postbezorger aan toe wordt de wollen sjaal met trots gedragen. Bij veel winkeliers een hele kikkercollectie achter de ramen, in elkaar geknutseld door bijvoorbeeld groep 5 – 6 B van Het Bossche Broek en op straat wisselen schoolmeisjes de laatste roddels en emblemen uit, die ze nog even op hun outfit moeten naaien. Of nou ja, moeders dan.

Emblemen zijn belangrijk en gemak dient de mens.

In de etalages prijken kikkers gemaakt door kinderhandjes

Ja, de carnavalslust heeft vele Bosschenaren al dagen voor carnaval bereikt, iets wat ook te voelen is bij P.W. Hoofs, een begrip in Brabant en omstreken en waar het 3000 m2 feestkleding en -attributen shoppen is. De laatste dagen voor carnaval is het er elke dag een polonaise van mensen die allemaal voor hetzelfde komen, met daarbinnen een scala aan mogelijkheden. ,,Ik moet ook nog sterrenoorbellen”, schreeuwt iemand over de carnavalsmuziek naar haar vriendin met gevoel voor humor. ,,En ik zo’n gatenpanty, in die van vorig jaar zit een gat.”

Nerveus

Een moeder loopt ietwat nerveus rond, haar dochtertje aan de arm meezeulend. ,,Vorig jaar was ze zeemeermin, maar dat is ineens niet cool meer”, verzucht ze. ,,Ik wil nu als politieman”, zegt het meisje gedecideerd. Ook andere transformaties gebeuren hier zienderogen voor de verkleedkamers, waar een stel een discussie heeft. Hij paradeert in prinsessenjurk, zij niet. ,,Ik kan je nu echt niet meer serieus nemen!” roept zij, ,,Dat is ook precíes de bedoeling”, roept zij.

Bij de pruiken wordt kort, bruin en pittig ineens lang, blond en wulps en overal is voor iedereen een passend advies. Even de oogschaduw goed aanzetten ‘en dan lekker knallen’ tot doe er een pantykousje onder (de pruik), ,,dan jeukt het niet zo.”

’s Nachts na tweeën, schalt het uit de boxen, maar Astrid Hoofs hoort het niet eens meer, zo vaak heeft ze het al gehoord. De eigenaresse loopt net als haar voltallige personeel al rond in de carnavalsoutfit. Tuurlijk zijn er altijd nog de indiaantjes en zijn ook de dierenpakjes geliefd, die gegarandeerd op menig ‘mag ik je aaien?’ kunnen rekenen. ,,Maar een echte Oetel gaat niet als Robin Hood de stad in.” Want hier is de dresscode simpel: ‘een Oeteldonkse jas met een gekke broek.’ Ze toont de tientallen emblemen op haar eigen jasje, variërend van Blauw Blauw ik houd van jou tot de oetel, oftewel kikker, in allerlei posities, ,,je kunt het zo bont pimpen als je zelf wil.”

Feest van ontmoeten

igenaresse Astrid Hoofs in P.W. Hoofs waar heel Brabant en omstreken naar toe komt voor een outfit. De jassen met daarop de emblemen zijn echte bestsellers, ,,je kunt ze zo bont pimpen als je wil.”

Het is het feest van het jaar voor Hoofs en de ontlading van het harde werken is op de zondag, van de optocht tot ‘het Hart’, een van de populairste spots. En ja, als eigenaresse wordt ze zeker vaak herkend en begroet. Vindt ze alleen maar gezellig, ,,het is het feest van ontmoeten.” Mensen hebben steeds meer de behoefte om het leven te vieren, meent de Brabantse die deze dagen van negen tot negen in haar zaak staat. ,,Ervan profiteren nu het nog kan. Stress is er genoeg, een feestje op zijn tijd is gewoon nodig. Lekker de stad in, een wijntje drinken, een slappe klets. Plezíer hebben, daar gaat het om, zeker met carnaval.”

Het carnaval zit er al vanaf de geboorte in en dat ze op een goede dag het bedrijf dat al 60 jaar in de familie zit, over zou nemen, wist ze al van jongs af aan, toen ze nog in groepsverband verkleed ging als Tarzan en Jane of als zwervers, ,,elk jaar wonnen we wel een verkleedprijs.” Ze moet snel verder, verontschuldigt ze zich, mensen in lichte verkleedpaniek hebben haar advies nodig, maar nog snel even een in-een-notendopje. ,,Carnaval is saamhorigheid en dat vind je nergens zo als hier.”

Afbakken

In de feestwinkel struinen vriendinnen Demi en Kaylee (17) de rekken af voor nog een extra verkleedpakje. Eigenlijk hebben ze nog best veel van de afgelopen jaren en ze sommen op: Indiaan en bokser (Demi), piraat en racer (Kaylee), ,,maar je bent toch van donderdag tot dinsdag bezig en je wilt echt niet hetzelfde aan.”

Ze hebben in de loop der carnavalsjaren de nodige openingszinnen slash versierpogingen gehoord en al heeft Kaylee nu een vriend met wie ze de liefde voor elkaar en die voor carnaval deelt (,,gelukkig wel”), ze herinnert zich nog goed de jongens in kikkerkostuum die er elk jaar weer zijn. ,,Dan komen ze naar je toe en fluisteren in je oor: als je me kust, verander ik in een prins.” Kéi-creatief, vindt ook Demi en met een lieflijke glimlach en ondeugende knipoog: ,,misschien moet ik dit jaar als jager gaan en zeggen dat ik op jacht ben!” De leukste week van het jaar, beaamt het vriendinnenduo waar de stralende carnavalszin van afspat, en na een goede carnavalsdag wordt vaak nog ‘afgebakken’. Een soort van afteren, op zijn Brabants, ,,met zijn allen nog even bij iemand thuis zitten waar de frituur aangaat.”

Geen alcohol

Toch is niet iedereen gek op het feest, blijkt wel in een van de vele bakkers waar de worstenbroodjes in de aanbieding zijn. ,,Carnavalszaterdag is mijn beste dag, maar ik heb er de grootste hekel aan”, verklapt de eigenaar. Daarna is het dan ook de deur op slot en wegwezen, de stad uit. Waarom ze er niets aan vindt, vraagt een pro-carnavalist haar, terwijl hij een hapje van zijn worstenbroodje neemt. Tja. ,,Ik drink geen alcohol, dat zal er vást iets mee te maken hebben!”

,,Bij ons is het hele jaar door carnaval”, roept Ad het bijna uit. Hij is op deze middag samen met Harry en Jan een van de vrijwilligers van het Nationaal Carnavalsmuseum, dat met carnaval dicht is, maar waar het feest de woensdag erna gewoon verder gaat. Een voet over de drempel en je krijgt al meteen een drietal carnavaltrivia cadeau. Het komt uit 1882, Alaaf is hier een scheldwoord, ,,en aan die polonaise doen wij al helemaal niet.”

In het Nationaal Carnavalsmuseum is het elke dag carnaval, behalve tijdens carnaval, want dan zijn ze dicht.

Kippenvel

De beleving en ‘het spelletje van de omgekeerde wereld’ zijn tijdloos, vertellen de heren van een respectabele leeftijd, waarvan twee een horloge met de welbekende Bossche tricolor dragen. Of ‘gewoon de Oetelse driekleur’. ,,Het is een gevoel”, tracht Ad zijn liefde voor het carnaval te omschrijven, ,,je hebt het, of je hebt het niet.” Hij kijkt naar zijn arm, ,,ik krijg er altijd spontaan kippenvel van als ik er aan denk, en dat is vaak.”

Wel is het iets platter geworden. ,,Nu zijn er ook van die liedjes over pijpen enzo...” Jan schudt zijn hoofd, ,,die komen uit het noorden, die zullen hier ook niet worden gedraaid.” De verloedering van carnaval komt sowieso daar vandaan, menen ze. ,,Den Bosch is het eerste station vanuit het noorden en de mensen die hier met carnaval uitstappen, zijn vaak al stomdronken. Ze komen hier om verder te zuipen en konten te knijpen.” En komen ‘in van die bananenpakken’. Nu schudden ze allemaal het hoofd. ,,Ze maken allemaal rotzooi”, zegt Ad stellig, maar dat vindt Harry wel wat zwart wit, of rood-wit-geel. ,,Er zitten ook goeie en gezellige tussen, hoor.”


Lees de Metro van 21 januari nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer over Charlotte Bouwman en haar strijd voor betere gezondheidszorg. Bouwman is al 8 jaar suïcidaal en staat al 804 dagen op een wachtlijst voor de juiste hulp. Haar doel: betere jeugdzorg en GGZ.

Verder staan we stil bij China's strijd tegen plastic, het land doet singe-use plastic in de ban, en hebben we het over de overlevingskans van mensen met kanker. De kans om te overleven met kanker is gestegen. Vijf jaar na diagnose is 65 procent van de mensen nog in leven.


'Ongeluk Boeing 737 in 2009 had waarschuwing kunnen zijn'

'Ongeluk Boeing 737 in 2009 had waarschuwing kunnen zijn'

Brokstukken van het neergestorte toestel van Turkish Airlines. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden.

Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega's niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds opzettelijk 'is begraven'.

Toestellen van het type 737 MAX staan al sinds maart vorig jaar aan de grond, nadat binnen vijf maanden twee dodelijke crashes met zo'n 737 MAX waren geweest. In totaal kwamen 346 mensen om het leven. De twee vliegtuigrampen, in Indonesië en Ethiopië, zijn vermoedelijk het gevolg van een veiligheidssysteem dat de neus naar beneden bleef drukken doordat een sensor niet goed werkte.


Jan Smit volgt Engelse les bij 'de nonnen in Vught'

Jan Smit volgt Engelse les bij 'de nonnen in Vught'

Jan Smit volgt Engelse les bij 'de nonnen in Vught'. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Om tijdens het Songfestival te kunnen imponeren met een vlotte en vooral vloeiende Engelse babbel, volgt Jan Smit momenteel Engelse lessen bij ‘de nonnen in Vught’.

Omdat Jan Smit niet bekend staat om zijn perfecte Engelse accent, is een goede cursus voor de zanger geen overbodige luxe. Op Instagram deelt hij een foto met de tekst: ‘Ik maak me klaar voor het Eurovisiesongfestival 2020’.

Niet alleen Jan


Vlag kan uit bij 62 ‘excellente scholen’ die uitblinken

Vlag kan uit bij 62 ‘Excellente Scholen’

De Leerlingenraad, directeur Adriaan van Toor en Maarten Engelsman van het ministerie van OCW. / OBS De Driemaster

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

„Goed nieuws brengen is ook weleens leuk ja, in plaats van weer zo’n kritisch onderwijsrapport.”

Daan Jansen, woordvoerder Inspectie van het Onderwijs, antwoordt het desgevraagd. ‘Zijn’ Inspectie mocht maandagmorgen 62 scholen voor primair (16), voortgezet (40) en speciaal onderwijs (6) voor drie jaar het predicaat Excellente School geven.

Kwaliteit en onderscheiden


Charlotte protesteert bij ministerie voor betere Jeugdzorg en GGZ

Minister Blokhuis in gesprek met Charlotte Bouwman

Charlotte is suïcidaal maar wacht al 804 dagen op juiste hulp / ANP, Sem van der Wal

Foto van 'Nina Juffermans'

GISTEREN

Heb jij gedachten over zelfmoord en heb je behoefte om met iemand te praten? Bel dan 0900-0113 of chat via 113.nl.

Op een dun matrasje, met een dikke jas aan en met hond Bobbie aan haar zijde zat Charlotte Bouwman (26) maandagochtend vroeg voor de deur van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze heeft één doel: betere Jeugdzorg en GGZ.

Het is maandagmorgen behoorlijk koud buiten voor het ministerie. Charlotte Bouwman heeft zich goed voorbereid op de actie en houdt het daarom wel vol, maar haar hond Bobbie bibbert van de kou. Na een paar uur gaat het duo daarom binnen in de hal zitten. Bouwman heeft een bord bij zich. „Ik ben al 8 jaar suïcidaal en sta al 804 dagen op een wachtlijst voor de juiste hulp. Vanaf nu wacht ik hier!” Want wachten zal ze ook het komende jaar weer moeten doen.


De Treurgids tipt de treurigste plekken van Nederland

De Treurgids tipt de treurigste plekken van Nederland

Een lege winkelstraat in het centrum van Lelystad. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In plaats van een gids vol met de allermooiste straten, dorpen en steden van Nederland, is er nu eentje voor de lelijkste plekken van Nederland.

Het boek Treurtips werd maandag gelanceerd. Maker Mark van Wonderen is naar eigen zeggen een groot liefhebber van ‘aandoenlijke treurnis’. In het boek kun je dan ook lezen over de treurigste plekken die Nederland te bieden heeft.

„Treurnis en verval heeft altijd mijn voorkeur gehad. Het wijkt af van het gangbare, van wat we altijd zien”, vertelt van Wonderen aan EditieNL. „Alles moet altijd maar mooi en perfect zijn, maar imperfectie is stiekem aantrekkelijker. Het leeft, het heeft een rafelrandje. Perfectie is nep.”


Lil’Kleine verkozen tot Dom Bontje

Lil’Kleine verkozen tot Dom Bontje

Lil Kleine treedt op in de Ziggo Dome, met zijn soloshow Het Concert. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Lil’Kleine is uitgeroepen tot Dom Bontje. De rapper kreeg de meeste stemmen tijdens de verkiezing van de Bont voor Dieren en is volgens de stichting 'een terechte winnaar'.

Lil’Kleine heeft zijn ‘winst’ te danken aan een jas met een kraag van coyotebont waarin hij het afgelopen jaar meerdere keren is gespot. Door het dragen van bont zou hij jongeren het idee geven dat het 'acceptabel, stoer en modieus' is.

Twijfelachtige eer


In het VK kun je je laten behandelen voor een bingewatchverslaving

In het VK kun je je laten behandelen voor een bingewatchverslaving

Bingewatchen. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In het Verenigd Koninkrijk kun je je tegenwoordig laten behandelen voor een bingewatchverslaving. Deze behandeling is voor iedereen die Netflix zijn leven laat bepalen.

We doen het allemaal weleens: een heel seizoen van onze favoriete serie er in één dag doorheen jagen. Maar laat je het je leven overnemen, dan is er wellicht iets mis, schrijven Britse media. Het gebeurde de patiënten die bij de Harley Street Clinic aanklopten.

Gevaarlijke gevolgen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Ni hao nieuwe maatregelen, bye bye plastic tasjes en hotelkam

China is klaar met de plastic tasjes / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

China wil single use plastic in de ban. „Je kunt veel van de Chinese regering zeggen, maar daadkrachtig is ze wel.”

De grootste vuilnisbelt van het land, waar zo’n 100 voetbalvelden in passen, is al 25 jaar eerder dan gepland, propvol. Het geeft aan dat het vijf voor twaalf is in China. Dat voelt ook de regering haarfijn aan en wil een verbod op plastic voor eenmalig gebruik. Het water staat het Chinese milieu aan de lippen, vat sinoloog Henk Schulte Nordholt het samen. Een gevoel van blijdschap golfde dus door hem heen, toen hij hoorde over de maatregelen. „Zeker door het explosieve gebruik van plastic in de fastfoodsector, moet er nu wat gebeuren. Heel goed dat ze het serieus nemen, ook door druk van het publiek. De bevolking pikt het niet langer. Vissen gaan dood en de arme boertjes krijgen kanker na het drinken van water uit de Yangtze, de rivier die veel van de plastic ellende richting zee vervoert.”

Wapperende tasjes


Likeability of5

Kans op overleven bij kanker afgelopen jaren gestegen

Op 29 december werden duizenden lampionnen aangestoken voor het gevecht tegen kanker / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

De overlevingskans bij kanker is de afgelopen vijf jaar gestegen. Vijf jaar na de diagnose, is 65 procent van de mensen nog in leven.

Voor de cijfers werd gekeken naar 2013 als diagnosejaar en de overleving in 2018. Een jaar eerder was het percentage nog 64 procent. Daarmee spreekt het Integraal Kankercentum Nederland met een stijging van een procent per jaar.

De stijging heeft verschillende oorzaken, zegt internist-oncoloog Haiko Bloemendal van het Radboudumc. „De kans op ontdekking is groter en de behandeltherapieën zijn verbeterd. Zo kan er gerichter worden geopereerd of bestraald en kan systeemtherapie worden toegepast”, zegt Bloemendal. „Waar mensen vroeger vrij snel uitbehandeld waren, zijn er nu ineens wel mogelijkheden. De ziekte kan nu langer onder controle worden gehouden.”


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen hebben 'het' eindelijk gedaan!

Reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen hebben 'het' eindelijk gedaan!

Xing Ya en Wu Wen tijdens de langverwachte paring / Ouwehands Dierenpark

Foto van 'Nina Juffermans'

GISTEREN

De dierenverzorgers Ouwehands Dierenpark in Rhenen hebben er lang op moeten wachten en er was veel voorbereiding voor nodig, maar het is gebeurd: reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen hebben voor het eerst gepaard. Nu is het hopen op een mini-pandaatje.

De reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen kwamen in 2017 naar Nederland en sindsdien hebben de verzorgers in het dierenpark alles op alles gezet om de dieren goed voor te bereiden op de toekomstige paring. „Voor én achter de schermen zijn diverse maatregelen getroffen om een paring te stimuleren”, aldus Ouwehands Dierenpark. Zo werd het mannetje Xing Ya speciaal getraind om op zijn achterpoten te kunnen staan, mocht het moment ooit daar zijn. Ook kreeg hij geluidsopnames van andere reuzenpanda-mannetjes in paartijd te horen. De dierenverzorgers verspreidden bovendien de plas van de panda’s in elkaars verblijf.

Uitsterven bedreigd


Leerlingen van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum aan het begin van de schoolweek.
Likeability of5

Minister Slob van Onderwijs in hoger beroep in zaak Haga Lyceum

Leerlingen van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum aan het begin van de schoolweek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in een zaak over het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.

De rechtbank bepaalde eerder maandag dat Slob het bestuur van de school niet had mogen opdragen te vertrekken. Slob zegt dat de uitspraak hem een „ongemakkelijk gevoel" geeft.

Geldkraan


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

3-jarige oefent schilderkunsten op pa's auto
Likeability of6

3-jarige oefent schilderkunsten op pa's auto

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Het overkomt bijna iedere ouder. Je 3-jarige staat op een onbewaakt moment met stiften of verf in de hand en voor je het weet heb je een nieuw behangetje. Het blijkt erger te kunnen.

Want waar je huiskamer gefikst is met een likje verf - je had toch al een beetje afscheid genomen van al je mooie spullen toen de koter begon te knoeien - is een auto minder makkelijk schoon te krijgen. De Amerikaanse vader Aaron Clark rijdt tegenwoordig dan ook rond met een abstract kunstwerk van zijn 3-jarige zoon op de zijkanten én voorkant.

Spoor verf


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'The Bridge'-brug krijgt 13 jaar durende verfbeurt

De schilders van de Sontbrug komen met iets zwaarder geschut / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De befaamde brug uit de serie The Bridge krijgt een verfbeurt. De 8 kilometer lange brug die Zweden en Denemarken met elkaar verbindt, wordt de komende dertien jaar in de verf gezet.

Het is de eerste verfbeurt in twintig jaar. Schilders moeten 300.000 vierkante meter brug onder handen nemen.

Honderdduizenden liters verf


Besparen op het onderhoud van je auto: 4 tips

Besparen op het onderhoud van je auto: 4 tips

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Autorijden is niet goedkoop… Zo kost de aanschaf van een auto natuurlijk veel geld, maar je betaalt ook nog eens veel geld aan vaste lasten. En wat dacht je van het onderhoud?

Denk aan de autoverzekering, de wegenbelasting, de benzinekosten en het onderhoud van de auto. Op de eerste drie punten kun je moeilijk besparen, je auto dient namelijk verzekerd te zijn in Nederland en wegenbelasting is ook een verplichting. Het onderhoud van de auto kan echter vaak een stuk goedkoper. Hoe kun je daar nu op besparen?

Besparen op het onderhoud van je auto


Zelfportret van Van Gogh is toch echt

Zelfportret van Van Gogh / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er bestond nog twijfel over, of het wereldberoemde zelportret van Vincent van Gogh wel écht een zelfportret was. Na onderzoek blijkt het inderdaad om een authentiek werk van de Nederlandse schilder te gaan.

Onderzoek heeft de twijfel over de echtheid van een zelfportret van Vincent van Gogh weggenomen. Volgens het Van Gogh Museum in Amsterdam is het schilderij met daarop de beroemde kunstschilder uit het Nasjonalmuseet in het Noorse Oslo "onmiskenbaar" van de hand van Van Gogh. Het is een bijzonder werk, want hij maakte dit toen hij een zware psychose had.


'Medewerkers universiteit werken 12 uur onbetaald over'

Vroeg naar huis zit er voor veel medewerkers niet in / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Medewerkers van universiteiten werken heel wat uren onbetaald over. Per week gaat het volgens de Algemene Onderwijsbond om 12 tot 15 uur per week.

De onderwijsbond wil daarom dat de Arbeidsinspectie onafhankelijk onderzoek instelt naar het overwerk op universiteiten.

Stress en slaapgebrek


Likeability of5

Harry en Meghan 'hadden geen andere keuze'

Prins Harry / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de Britse prins Harry en zijn vrouw was er „geen andere keuze dan een stap terugdoen binnen de koninklijke familie". In een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen, laat de hertog van Sussex weten dat het stel het gevoel kreeg dat dit de enige oplossing is.

Harry reageert daarmee voor het eerst op zijn breuk met het koningshuis. De media kreeg in de toespraak een beschuldigende vinger.

Geen lichtvaardig besluit


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar