In het nieuws

In Oeteldonk zit de carnavalszin er al in

Kaylee (l) en Demi uit Dongen verheugen zich in feestwinkel P.W. Hoofs al op de mooiste week van het jaar. Overdag feesten en ’s avonds ‘afbakken’. Een soort van afteren, op zijn Brabants: ,,met zijn allen nog even bij iemand thuis zitten waar de frituur aangaat.”

Foto van 'Iris Hermans'

25 FEB 2019

Carnavalszin zit er al goed in, daar in Oeteldonk, waar kikkers op je pad blijven komen, emblemen belangrijk zijn, heel Brabant en omstreken naartoe komt voor een verkleedpak en waar Alaaf! een scheldwoord is, volgens de vrijwilligers van het Nationaal Carnavalsmuseum.

Veel winkels dossen al dagen voor carnaval al helemaal uit

Oeteldonk Centroal

Waar het de rest van het jaar nog keurig op zijn klassiek Hollands wordt geschreven, verandert station ’s-Hertogenbosch de dagen voor en tijdens carnaval in Oeteldonk Centraol. Overal in de stad puilen de etalages uit van het rood-wit-geel, wapperen de vlaggen fier in de wind en hangen de wapens van carnavalsverenigingen met namen als Spuit Elluf en De Vrolijke Druiven verspreid door de stad. In de viskraam prijkt een bos tulpen in de Bossche tricolor en tot aan de rollator en postbezorger aan toe wordt de wollen sjaal met trots gedragen. Bij veel winkeliers een hele kikkercollectie achter de ramen, in elkaar geknutseld door bijvoorbeeld groep 5 – 6 B van Het Bossche Broek en op straat wisselen schoolmeisjes de laatste roddels en emblemen uit, die ze nog even op hun outfit moeten naaien. Of nou ja, moeders dan.

Emblemen zijn belangrijk en gemak dient de mens.

In de etalages prijken kikkers gemaakt door kinderhandjes

Ja, de carnavalslust heeft vele Bosschenaren al dagen voor carnaval bereikt, iets wat ook te voelen is bij P.W. Hoofs, een begrip in Brabant en omstreken en waar het 3000 m2 feestkleding en -attributen shoppen is. De laatste dagen voor carnaval is het er elke dag een polonaise van mensen die allemaal voor hetzelfde komen, met daarbinnen een scala aan mogelijkheden. ,,Ik moet ook nog sterrenoorbellen”, schreeuwt iemand over de carnavalsmuziek naar haar vriendin met gevoel voor humor. ,,En ik zo’n gatenpanty, in die van vorig jaar zit een gat.”

Nerveus

Een moeder loopt ietwat nerveus rond, haar dochtertje aan de arm meezeulend. ,,Vorig jaar was ze zeemeermin, maar dat is ineens niet cool meer”, verzucht ze. ,,Ik wil nu als politieman”, zegt het meisje gedecideerd. Ook andere transformaties gebeuren hier zienderogen voor de verkleedkamers, waar een stel een discussie heeft. Hij paradeert in prinsessenjurk, zij niet. ,,Ik kan je nu echt niet meer serieus nemen!” roept zij, ,,Dat is ook precíes de bedoeling”, roept zij.

Bij de pruiken wordt kort, bruin en pittig ineens lang, blond en wulps en overal is voor iedereen een passend advies. Even de oogschaduw goed aanzetten ‘en dan lekker knallen’ tot doe er een pantykousje onder (de pruik), ,,dan jeukt het niet zo.”

’s Nachts na tweeën, schalt het uit de boxen, maar Astrid Hoofs hoort het niet eens meer, zo vaak heeft ze het al gehoord. De eigenaresse loopt net als haar voltallige personeel al rond in de carnavalsoutfit. Tuurlijk zijn er altijd nog de indiaantjes en zijn ook de dierenpakjes geliefd, die gegarandeerd op menig ‘mag ik je aaien?’ kunnen rekenen. ,,Maar een echte Oetel gaat niet als Robin Hood de stad in.” Want hier is de dresscode simpel: ‘een Oeteldonkse jas met een gekke broek.’ Ze toont de tientallen emblemen op haar eigen jasje, variërend van Blauw Blauw ik houd van jou tot de oetel, oftewel kikker, in allerlei posities, ,,je kunt het zo bont pimpen als je zelf wil.”

Feest van ontmoeten

igenaresse Astrid Hoofs in P.W. Hoofs waar heel Brabant en omstreken naar toe komt voor een outfit. De jassen met daarop de emblemen zijn echte bestsellers, ,,je kunt ze zo bont pimpen als je wil.”

Het is het feest van het jaar voor Hoofs en de ontlading van het harde werken is op de zondag, van de optocht tot ‘het Hart’, een van de populairste spots. En ja, als eigenaresse wordt ze zeker vaak herkend en begroet. Vindt ze alleen maar gezellig, ,,het is het feest van ontmoeten.” Mensen hebben steeds meer de behoefte om het leven te vieren, meent de Brabantse die deze dagen van negen tot negen in haar zaak staat. ,,Ervan profiteren nu het nog kan. Stress is er genoeg, een feestje op zijn tijd is gewoon nodig. Lekker de stad in, een wijntje drinken, een slappe klets. Plezíer hebben, daar gaat het om, zeker met carnaval.”

Het carnaval zit er al vanaf de geboorte in en dat ze op een goede dag het bedrijf dat al 60 jaar in de familie zit, over zou nemen, wist ze al van jongs af aan, toen ze nog in groepsverband verkleed ging als Tarzan en Jane of als zwervers, ,,elk jaar wonnen we wel een verkleedprijs.” Ze moet snel verder, verontschuldigt ze zich, mensen in lichte verkleedpaniek hebben haar advies nodig, maar nog snel even een in-een-notendopje. ,,Carnaval is saamhorigheid en dat vind je nergens zo als hier.”

Afbakken

In de feestwinkel struinen vriendinnen Demi en Kaylee (17) de rekken af voor nog een extra verkleedpakje. Eigenlijk hebben ze nog best veel van de afgelopen jaren en ze sommen op: Indiaan en bokser (Demi), piraat en racer (Kaylee), ,,maar je bent toch van donderdag tot dinsdag bezig en je wilt echt niet hetzelfde aan.”

Ze hebben in de loop der carnavalsjaren de nodige openingszinnen slash versierpogingen gehoord en al heeft Kaylee nu een vriend met wie ze de liefde voor elkaar en die voor carnaval deelt (,,gelukkig wel”), ze herinnert zich nog goed de jongens in kikkerkostuum die er elk jaar weer zijn. ,,Dan komen ze naar je toe en fluisteren in je oor: als je me kust, verander ik in een prins.” Kéi-creatief, vindt ook Demi en met een lieflijke glimlach en ondeugende knipoog: ,,misschien moet ik dit jaar als jager gaan en zeggen dat ik op jacht ben!” De leukste week van het jaar, beaamt het vriendinnenduo waar de stralende carnavalszin van afspat, en na een goede carnavalsdag wordt vaak nog ‘afgebakken’. Een soort van afteren, op zijn Brabants, ,,met zijn allen nog even bij iemand thuis zitten waar de frituur aangaat.”

Geen alcohol

Toch is niet iedereen gek op het feest, blijkt wel in een van de vele bakkers waar de worstenbroodjes in de aanbieding zijn. ,,Carnavalszaterdag is mijn beste dag, maar ik heb er de grootste hekel aan”, verklapt de eigenaar. Daarna is het dan ook de deur op slot en wegwezen, de stad uit. Waarom ze er niets aan vindt, vraagt een pro-carnavalist haar, terwijl hij een hapje van zijn worstenbroodje neemt. Tja. ,,Ik drink geen alcohol, dat zal er vást iets mee te maken hebben!”

,,Bij ons is het hele jaar door carnaval”, roept Ad het bijna uit. Hij is op deze middag samen met Harry en Jan een van de vrijwilligers van het Nationaal Carnavalsmuseum, dat met carnaval dicht is, maar waar het feest de woensdag erna gewoon verder gaat. Een voet over de drempel en je krijgt al meteen een drietal carnavaltrivia cadeau. Het komt uit 1882, Alaaf is hier een scheldwoord, ,,en aan die polonaise doen wij al helemaal niet.”

In het Nationaal Carnavalsmuseum is het elke dag carnaval, behalve tijdens carnaval, want dan zijn ze dicht.

Kippenvel

De beleving en ‘het spelletje van de omgekeerde wereld’ zijn tijdloos, vertellen de heren van een respectabele leeftijd, waarvan twee een horloge met de welbekende Bossche tricolor dragen. Of ‘gewoon de Oetelse driekleur’. ,,Het is een gevoel”, tracht Ad zijn liefde voor het carnaval te omschrijven, ,,je hebt het, of je hebt het niet.” Hij kijkt naar zijn arm, ,,ik krijg er altijd spontaan kippenvel van als ik er aan denk, en dat is vaak.”

Wel is het iets platter geworden. ,,Nu zijn er ook van die liedjes over pijpen enzo...” Jan schudt zijn hoofd, ,,die komen uit het noorden, die zullen hier ook niet worden gedraaid.” De verloedering van carnaval komt sowieso daar vandaan, menen ze. ,,Den Bosch is het eerste station vanuit het noorden en de mensen die hier met carnaval uitstappen, zijn vaak al stomdronken. Ze komen hier om verder te zuipen en konten te knijpen.” En komen ‘in van die bananenpakken’. Nu schudden ze allemaal het hoofd. ,,Ze maken allemaal rotzooi”, zegt Ad stellig, maar dat vindt Harry wel wat zwart wit, of rood-wit-geel. ,,Er zitten ook goeie en gezellige tussen, hoor.”


NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en nabestaanden en weduwen 7500 of 5000 euro. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

59 MIN

Bijna 75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, en de Nederlandse Spoorwegen heeft net besloten om overlevenden en nabestaanden financieel tegemoet te komen. Het gaat om overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. Dat maakte president-directeur Roger van Boxtel bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Vijfhonderd overlevenden en nabestaanden

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dit advies in zijn geheel over. De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en 5500 nabestaanden 7500 euro of 5000 euro als de kinderen zijn geboren na 7 mei 1945. De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen.


Poetin spreekt met May en Trump op G20

Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Er wordt hard gewerkt aan een topontmoeting vrijdag tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in de marge van de economische topconferentie van de G20 in Japan. Een medewerker van het Kremlin zei dat de twee elkaar ongeveer een uur lang spreken over onder meer kwesties zoals Syrië, Iran en Venezuela. De top is vrijdag en zaterdag in Osaka.

Geen gezamenlijke verklaring

Eerder liet het Kremlin weten dat er geen officiële gezamenlijke verklaring na het gesprek tussen de Russische en Amerikaans president komt. Trump zei afgelopen week al dat hij van plan was met Poetin te spreken in Osaka. Poetin had volgens persbureau Interfax laten weten dat hij met Trump wil praten over de betrekkingen tussen de twee landen, stabiliteit in de wereld en regionale conflicten.


Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Maan tijdens Vrienden van Amstel Live. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

De hand schudden, misschien wel een knuffel krijgen, een gesprekje voeren en een selfie maken met Maan? Dat kan! Metro en festival Parkpop hebben met de zangeres een winactie opgezet en wie weet ontmoet jij haar komende zondag al.

Maan treedt zondag van 17.50 tot 18.35 uur op tijdens het gratis festival in het Zuiderpark in Den Haag. Kort voor of kort na het optreden is de meet & greet waaraan je kunt meedoen. Op Parkpop zie je die dag onder meer ook Waylon, Kovacs, Ronnie Flex, Jett Rebel en Ilse DeLange.

The Voice of Holland


Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

De man had een wolfsmasker op en sleurde het meisje de bosjes in, waar hij haar verkrachtte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een erg schokkend incident vond dinsdagmiddag plaats in het Duitse München: een man met een wolfsmasker op verkrachtte daar een 11-jarig meisje. De politie in de Duitse stad is op zoek naar de man. De verkrachting gebeurde op klaarlichte dag.

Gevlucht

De man greep het kind beet en sleurde haar de bosjes is. Daar rukte hij de kleren van haar lijf en misbruikte haar. Na de verkrachting is de man gevlucht. Het meisje vertelde haar moeder wat er was gebeurd en die alarmeerde de politie.


Vier jaar cel voor doodrijden 8-jarig jongetje

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De rechtbank in Utrecht heeft de 56-jarige Cornelis B. veroordeeld tot vier jaar cel, wegens het veroorzaken van een auto-ongeluk waarbij een 8-jarig jongetje om het leven kwam. Twee andere gezinsleden, onder wie een jongen van tien, raakten zwaargewond. B. was dronken en reed met veel te hoge snelheid door rood toen hij op een kruising in Nieuwegein op de auto van de slachtoffers botste.

Het ongeval deed zich voor op 10 maart. B. was naar eigen zeggen auto gaan rijden om te ontspannen. Hij had stress door het dreigend verlies van zijn baan. „Ik wist niet wat ik deed", zei hij tijdens de behandeling van zijn zaak bij de rechtbank. De man had tijdens de rit een fles wodka bij zich. Ook gebruikte hij anti-depressiva. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij tot 134 km/uur reed op een weg waar 70 km/uur is toegestaan.

Onherstelbaar leed


Muizen vallen massaal dood op Fries fietspad

Muis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

In Friesland staat men voor een raadsel. Een fietspad in de buurt van het plaatsje Heeg ligt namelijk bezaaid met tientallen - als het er niet meer zijn - dooie muizen. Het lijkt erop dat ze zich van de paar meter hoge muur hebben laten vallen.

Metershoog

Het fietspad gaat een tunnel in en dus loopt de weg naar beneden, onder de grond, waardoor er een metershoge muur langs de zijkant ontstaat. Voor een mens is het al gevaarlijk om er vanaf te springen, maar de muizen lijken op die manier massaal een zeker dood tegemoet te gaan.


Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees.

Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees

Universiteit Utrecht is één van de vier Nederlandse universiteiten die zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Goed nieuws voor de studenten in spe met internationale ambities! Vier Nederlandse universiteiten zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. Het gaat om de universiteiten van Utrecht, Amsterdam, Twente en Maastricht.

In totaal doen 114 hogeronderwijsinstellingen uit 24 EU-landen mee. De komende drie jaar is 85 miljoen euro uitgetrokken, 5 miljoen per alliantie om samenwerkingsvormen te testen.

Bewegen tussen campussen


Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

PostNL. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:09

Heb je een pakketje besteld en is het nog stééds niet binnen? Dat kan goed kloppen! Niet alleen wij, maar ook PostNL heeft een beetje last van de hittegolf gehad.

Door de hitte, het grote aantal bestellingen én de grote pakketten duurt het proces bij de bezorgdienst wat langer.

Verminderde productiviteit


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

NVWA bestrijdt tijgermug. Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:04

Voor het eerst in Nederland is de exotische mug Aedes flavopictus aangetroffen, meldt inspectiedienst NVWA. De mug, die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug, werd gevangen in een muggenval in Lelystad.

Internationale transporten

„Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen. Het is niet bekend hoe de Aedes flavopictus in Nederland terecht gekomen is", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer (Nice, 2011) /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Terwijl het een snikhete zomerweek is, hebben vakbonden voor brandweerpersoneel in Frankrijk een staking aangekondigd. Deze staking gaat woensdag (26 juni) in en duurt de hele zomer, tot aan 31 augustus.

Waarom? De Franse brandweer stelt overbelast en onderbetaald te zijn. Daarnaast is het materieel ontoereikend en is er te weinig personeel. Bovendien zijn brandweerlieden tijdens hun werk vaak het slachtoffer van agressie en geweld.

Wel een minimale dienstverlening


Vervalste verpakkingen kankermedicijn ontdekt

Vervalste verpakkingen kankermedicijn ontdekt

Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin aangetroffen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:05

Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin aangetroffen en dit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Avastin is een geneesmiddel tegen darmkanker, borstkanker, longkanker, nierkanker, baarmoederkanker en baarmoederhalskanker.

De geneesmiddelen zijn onderschept nog voordat ze bij de apotheek in de schappen terechtkwamen. Ze zijn niet toegediend aan patiënten. De IGJ is nagegaan of ook andere groothandels vervalste flacons hadden. Dat bleek niet zo te zijn.

Flacons of geneesmiddelen vervalst


Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS

Foto van verdronken vader en dochtertje schokt de VS

Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Een verdrietige foto van een verdronken vader en zijn dochtertje die met hun gezicht naar beneden in het lage water bij de oever van de rivier Rio Grande liggen, schokt veel mensen in de Verenigde Staten. Het debat over de migrantenstroom bij de Mexicaanse grens is door de foto weer opgelaaid.

Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS

Foto verdronken vader en dochtertje schokt de VS. /ANP

Via de rivier naar Amerika


Lekker gezweet? Maandagnacht officieel recordwarmte

Lekker gezweet? Maandagnacht officieel recordwarmte

Lekker gezweet? Maandagnacht officieel recordwarmte. /Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Heb je in de nacht van maandag op dinsdag lekker geplakt en gezweet? Dat is zo gek nog niet. De temperatuur is tijdens deze nacht niet onder de 19,5 graden in De Bilt uitgekomen. Dat betekent een nieuw nachtelijk warmterecord voor juni, meldt Weeronline. Het oude record dateert uit 1947, destijds werd het in De Bilt niet koeler dan 19,4 graden.

Dat het record nu pas bevestigd kan worden, komt doordat de minimumtemperatuur in de zomer tussen 02.00 uur ‘s nachts en de daaropvolgende nacht om 02.00 uur wordt gemeten. Die meetmethode zorgt er ook voor dat een bijzonder warme nacht die wordt gevolgd door een koelere avond toch niet de boeken in gaat.

Warme plekken


Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld

Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld

Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:05

Het is oppassen geblazen: het aantal eikenprocessierupsen is op veel plaatsen verdriedubbeld in vergelijking met vorig jaar. Overal in Nederland is sprake van een sterke toename.

Opvallend is dat de rupsen nu ook op grote schaal in bossen met eikenbomen voorkomen, terwijl dat eerder nog niet het geval was. Dat blijkt uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat naar rupsen heeft gezocht in 20.000 bomen in Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Amsterdam. De telling is representatief voor heel Nederland, zegt bioloog Arnold van Vliet van het centrum.

Het aantal eikenprocessierupsen is verdriedubbeld

Eikenprocessierupsen. / ANP


Iran: Sancties VS betekenen einde diplomatie

Donald Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:49

Het Iranese ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de nieuwe financiële sancties vanuit de Verenigde Staten de diplomatieke banden tussen de twee landen voorgoed onmogelijk zullen maken.

„Het opleggen van nutteloze sancties aan de Iraanse hoogste leider is de permanente sluiting van de weg van de diplomatie", aldus de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Abbas Mousavi in een tweet. „De wanhopige regering van Trump vernietigt de gevestigde internationale mechanismen voor de handhaving van de wereldvrede en -veiligheid."

De hoogste geestelijk leider


Voor recordbedrag methamfetamine aangetroffen

Voor recordbedrag methamfetamine aangetroffen

Voor recordbedrag methamfetamine aangetroffen. Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:43

In een verborgen ruimte van een bedrijfspand in Rotterdam heeft de politie 2500 kilo methamfetamine aangetroffen, met een straatwaarde van honderden miljoenen euro's.

Nooit eerder is er in Europa zo'n grote hoeveelheid methamfetamine aangetroffen.

Verborgen ruimte


Jetzt geht los! 'Drama. Gekkenhuis. Vreemdgaan.'

De verleidsters

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:10

Vanaf donderdag kun je zien of de verleiders (m/v) hun missie hebben behaald: de VIPS uit elkaar drijven. Van opblaasflamingo, -lip tot spierballen en goede slechte teksten, van álles werd in de strijd gegooid.

Roze koek

Zijn ze nog bij elkaar? Actrice Yasmin Karssing en YouTuber en zanger Thomas Cox, ex-verleiders en tattoo-artiesten Fabrizio Tzinaridis en Pommeline Tilere, Damian Diepeveen en Shirley Christina Cramer (Oh Oh daar gaan we weer) en Channah Koerten en Quentin Steenwinkel van Ex on the Beach.


Nederlanders eensgezind over Nederlandse identiteit

Koningsdag vinden we iets typisch Nederlands. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

VANDAAG, 06:00

Ondanks veelgehoorde scherpe tegenstellingen in publieke debatten, is een groot deel van de Nederlanders het met elkaar eens over wat typisch Nederlands is. Vooral de Nederlandse taal en Koningsdag zijn volgens Nederlanders belangrijk voor de Nederlandse identiteit.

Koningsdag en pakjesavond

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP onderzocht de Nederlandse identiteit vanuit het perspectief van de Nederlandse burger. 41 procent van de Nederlanders vindt dat er inderdaad een Nederlandse identiteit bestaat, 42 procent vindt dat daar in sommige opzichten sprake van is en 6 procent vindt dat er geen Nederlandse identiteit is.