Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 25 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Mazelen maakt ongewenste comeback in Costa Rica

In Costa Rica is voor het eerst in vijf jaar weer een geval van mazelen geconstateerd. Een ongevaccineerd Frans jongetje van vijf, die op vakantie was met zijn ouders, wordt gezien als de oorzaak hiervan. Het laatste niet-geïmporteerde geval van mazelen was in 2006. Hiervoor bracht een andere toerist in 2014 de ziekte naar Costa Rica, zo schrijven buitenlandse media.

Quarantaine

Mazelen is een extreem besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door een virus in de lucht. Het jongetje was vorige week met zijn ouders op vakantie in het land. De ouders gingen in Costa Rica zelf met het kind naar een arts, omdat ze zich zorgen maakten over zijn huiduitslag. Hier bekenden ze ook dat meerdere klasgenoten van het jongetje mazelen hebben.

Nadat uit onderzoek bleek dat het jongetje inderdaad mazelen had, is de familie in quarantaine geplaatst. Autoriteiten zijn nu op zoek naar iedereen die met hen in contact is geweest, inclusief mensen die in hetzelfde vliegtuig zaten en in hetzelfde hotel verbleven.

Lagere vaccinatiegraad

Door heel Europa, ook in Nederland, daalt de vaccinatiegraad van kinderen tegen ziektes als polio, mazelen en kinkhoest. In Nederland daalde het met één procent, dat zijn 1.720 kinderen. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM.

In Frankrijk ligt de vaccinatiegraad het laagst. Slechts 79 procent van de kinderen wordt daar ingeënt. In Nederland is dat 90,2 procent. Redenen om je kind niet te vaccineren zijn onder andere geloofsovertuiging of van mening zijn dat het kind op ‘natuurlijke wijze’ weerstand tegen de ziektes moet opbouwen.

Symptomen van mazelen zijn onder andere huiduitslag, een loopneus, koorts, een pijnlijk lichaam en gezwollen ogen. Iemand met de ziekte kan het gedurende acht dagen verspreiden: vier dagen vóór de uitslag opkomt en vier dagen daarna.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.