Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 19 feb 2019

‘Fashion = Lagerfeld. Hij was een legende’

De modewereld is in shock. Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. „Ik ben er even stil van”, zegt mode-ondernemer Danie Bles, eigenaar van de Amsterdam Fashion Week.

Bles is op dit moment op ski-vakantie, maar toen ze het nieuws op haar telefoon binnen zag komen had ze even nodig om het te verwerken. „Deze man, hij was zo bijzonder. Hij was een legende, een meester. One of a kind.” Metro’s fashion-expert Annemieke Homan is het daarmee eens. „Die man was legendarisch. Als je fashion zegt, zeg je Lagerfeld. Wie kende hem niet?”

Chanel

„Karl Lagerfeld was een groots designer.", legt Bles uit. „Hij is in 1955 in het vak begonnen bij Pierre Balmain. In zijn leven heeft hij zoveel gedaan, voor zoveel verschillende modehuizen. Bij Fendi heeft hij bijvoorbeeld vijftig (!) jaar gezeten. En hij was natuurlijk járen hoofdontwerper bij Chanel.” Door hem heeft Chanel bijvoorbeeld nu het kenmerkende C’s logo.

Wat hem tevens tot groots designer maakt, is hem als persoon, zegt Homan. „Hij was een imposant figuur van zichzelf. Hij had altijd dat kenmerkende pak aan mét zonnebril, ik denk niet dat ik hem ooit zonder heb gezien. Hij heeft voor de grootste modehuizen ontworpen, overal gewerkt en werkelijk álles gedaan.” Hij had eigen parfums, kleding- schoenen- en tassenlijnen. „Zo weinig mensen hebben dat gedaan.”

Icoon

Bles is het ermee eens dat Lagerfeld echt een icoon was. „Maar hij was ook zo trouw aan zijn vak. Zo professioneel en gepassioneerd. Ik geloof er heilig in dat hij tot het einde fully in control was, tot de laatste seconde. Alles wat hij deed was uit pure passie. Hij leefde voor zijn werk en zijn werk was zijn leven.” Ze blikt terug op de ‘oude garde’ van modeontwerpers. „Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld… Die mensen konden zoveel, zoveel origineel talent. Zij staan echt op eenzame hoogte.”

Toch is het niet zo dat de modewereld dit niet meer te boven gaat komen. „We hebben nog zoveel moois dat we met liefde kunnen blijven bewonderen”, vervolgt Bles. „Hij laat ons zoveel na, waar we met zijn allen tot in de lengte van dagen van kunnen blijven genieten. Ik moet wel zeggen dat ik mijn Chanel-spullen nu nog meer ga koesteren.”

‘Fashion = Lagerfeld. Hij was een legende.’
Bij de Chanelwinkel in Parijs worden bloemen neergelegd / ANP

Op persoonlijk vlak is Lagerfeld altijd een grote inspiratiebron voor haar geweest. „De manier waarop hij ontwerpt, de tijdloosheid die dat heeft; daar houd ik van. Ik vind het ook zo knap hoe hij al zijn collecties uit elkaar weet te houden. Iets dat hij heeft gemaakt voor Lagerfeld verschilt zó erg van een collectie voor Chanel.”

Rembrandt

„Hij was een kunstenaar”, vindt Homan. „En alles wat hij aanraakte werd gelijk een ding. Ook als het niet mooi was. Hij was zo iconisch, echt bizar.” Een alleskunner, noemt ze hem. Naast het ontwerpen, maakte hij bijvoorbeeld ook de foto’s van de reclamecampagnes zelf. Ze wil hem eigenlijk het liefste vergelijken met Rembrandt. „Deze man was zo groot voor de modewereld, net als Rembrandt was voor de kunstwereld. Er gaat geen nieuwe Lagerfeld opstaan, net zoals er geen nieuwe Rembrandt geboren wordt. Lagerfeld was een groots kunstenaar, de Rembrandt van de mode.”

„Ik vind echt dat deze man wereldwijd goed geëerd moet worden”, vindt Bles. „En ik hoop ook echt dat heel veel van zijn werk weer naar boven gaat komen. Of dat ze naar zijn huis gaan en daar allemaal oude schetsen vinden. Stiekem hoop ik dat ze van zijn huis een museum gaan maken. Ik weet in ieder geval dat ik de kist ik op kantoor heb staan eens even goed ga uitmesten. Daar heb ik nog allemaal oude foto’s in liggen, mét Lagerfeld.”

Of er een nieuwe Lagerfeld gaat komen? Bles ziet het – net als Homan – somber in. „Er is geen ander. En die gaat er ook niet komen. Er zijn vast anderen die nu een kans gaan krijgen, maar om hem te evenaren… Hij is nooit te evenaren geweest.”

Nadat ze het nieuws heeft laten bezinken, heeft Bles besloten te kijken wat haar Amsterdam Fashion Week met het overlijden van de meester kan doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Fashion = Lagerfeld. Hij was een legende’
Sluiten