Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Facebook-checkers kampen met drugsverslaving en PTSS

Controleren of posts wel of niet voldoen aan de huisregels van Facebook. Het klinkt als een lekker makkelijk baantje, maar in werkelijkheid nemen veel medewerkers de gevolgen van hun werk mee naar huis. Naar verluidt kampen ze met posttraumatische-stressstoornis of drugsverslaving.

Geweld en seksueel misbruik

De content die via algoritmes van Facebook of dankzij meldingen van gebruikers bij de checkers terechtkomt is vaak immers niet voor de poes. Het gaat hierbij vaak om foto’s of video’s met daarin grof geweld, seksueel misbruik en racisme.

Tegenover The Verge klagen medewerkers van het door Facebook ingehuurde moderatiebedrijf Cognizant anoniem over het gebrek aan begeleiding vanuit het miljardenbedrijf. Hun werk zou enorm zwaar zijn, met veel toezicht en vooral een hoge emotionele druk.

Holocaust-ontkenner

Het gevolg hiervan is dat sommige te maken hebben met posttraumatische-stressstoornis of aan de drugs zijn geraakt. Zo zouden er werknemers zijn die door alles wat ze hebben gezien vrezen voor hun leven en daardoor gewapend naar het werk komen, bang dat oud-collega’s die ontslagen zijn wraak komen nemen. Ook is er iemand die de complotvideo’s die hij moest beoordelen, is gaan geloven. Hij ontkent de Holocaust en denkt dat de aarde plat is. Een ander is er door zijn werk nu van overtuigd dat 9/11 geen terroristische aanval was.

De vergoeding die ze krijgen is relatief laag. Waar een gemiddelde medewerker van Facebook op zo’n 240.000 dollar per jaar kan rekenen, moeten de moderators van Cognizant het met ongeveer een achtste van dat bedrag doen.

Moderatiepraktijken

Facebook heeft inmiddels een verklaring gegeven. „We weten dat er veel vragen, misverstanden en aantijgingen zijn rond Facebooks moderatiepraktijken, inclusief hoe wij als bedrijf de mensen achter dit belangrijke werk verzorgen en betalen", zo schrijft operationeel directeur Justin Osofsky. „We willen blijven horen van onze moderatoren, onze partners en zelfs de media, die onze aansprakelijk houden en de kans geven om ons te verbeteren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.