Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

De Mol België gaat van start zonder mol

„Mmmm we missen nog iets. Kandidaten? Check. Locatie? Check. Mol? …." Op 10 maart gaat het nieuwe seizoen van De Mol, de Belgische variant van Wie is de Mol? van start, maar er staat kijkers een grote verrassing te wachten. Er is namelijk helemaal geen mol.

On the fly

De kick-off van het Belgische programma staat goed gepland: op 9 maart wordt namelijk duidelijk wie het Nederlandse widm heeft gewonnen, en dan kan je met al je complottheorieën mooi gelijk doorstromen naar de Belgische variant. Maar dat wordt wel even wennen, want in de eerste aflevering zitten alleen maar kandidaten.

https://www.youtube.com/watch?v=nzWBF5Hngo4

Pas tijdens de eerste aflevering wordt de mol gekozen, schrijft het Belgische HLNDat wordt dus een lastige taak voor de toekomstige mol, hij moet dus on the fly aan de slag gaan met saboteren en kan zich niet voorbereiden.

De mol weet niks

Presentator Gilles De Coster laat weten dat ze met het programma willen verrassen en de kijker „op het verkeerde been willen zetten". Dit idee vonden ze „echt straf". Tof dus. „Ik kan je zeggen dat de keuze om zonder mol te vertrekken verregaande gevolgen heeft gehad, vooral voor de speler die plots werd gebombardeerd tot mol. Vandaar de slogan van onze campagne: de mol weet niks, Jij weet niks, de ex-mollen weten niks."

„Het gevolg was dat we onze mol tijdens de opnames elke avond ter plaatse hebben moeten briefen. Voorgaande seizoenen kozen we de mol weken voor de opnames en zagen we hem of haar voor de start tientallen keren, bekeken we samen elke proef, gingen we na waar er eventueel kon gesaboteerd worden… Dat is nu dus allemaal niet gebeurd. Precies daarom hebben we een aantal speciale technische middelen ingezet om de Mol te informeren, maar daar kan ik verder niets over kwijt.”

Een gaaf concept, nu maar zien hoe het in de praktijk uitpakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.