Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 jan 2019 / 07:34 uur

Subsidie elektrische auto: vooral rijken profiteren

Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu en dus konden kopers ervan een leuke subsidie krijgen. Deze voordeeltjes zijn afgelopen jaar voor het grootste deel bij de rijken terechtgekomen, dat blijkt uit door staatssecretaris Snel.

Tesla’s en Jaguars

In totaal zijn er afgelopen jaar ruim 25.000 elektrische auto’s verkocht. In bijna de helft van de gevallen ging het om Tesla’s en Jaguars met een waarde van 80.000 tot 120.000 euro. Zelfs met subsidies betekent dat dat het vooral rijkere Nederlanders waren die profiteerden van deze subsidie.

Bovendien werd het aantal aanschaffen van elektrische auto’s in Nederland door het kabinet zwaar onderschat. Vooraf was er uitgegaan van zo’n 11.000 auto’s, maar dat werd dus ruim het tweevoudige.

Daar komt nog eens bij dat het kabinet ook de gemiddelde verkoopprijs van zo’n auto verkeerd inschatte. Er werd uitgegaan van een prijs van 43.000 euro, maar het gemiddelde lag 20.000 euro hoger.

Begrotingstegenvaller

De subsidie moest gefinancierd worden door hogere belastingen voor bezitters van benzine- en dieselauto’s, maar het lijkt er op dat dit niet helemaal gelukt is. Er zou rekening gehouden moeten worden met een begrotingstegenvaller van een paar honderd miljoen euro. Volgens De Volkskrant is dat nog niet formeel aan de Tweede Kamer meegedeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Subsidie elektrische auto: vooral rijken profiteren
Sluiten