Julia Onclin
Julia Onclin | LinkedIn Nieuws 9 jan 2019 / 06:30 uur

Stress en paniek: wat te doen bij een natuurramp?

De extremen in het klimaat worden steeds groter. Een overstroming in Frankrijk, een bosbrand in Spanje of een orkaan op Sint-Maarten. De 21-jarige Solange van Oosten was vorig jaar op Lombok tijdens de zware aardbevingen die aan ruim 500 mensen het leven kostten. Hoewel uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat we niet weten wat we moeten doen tijdens een natuurramp, wist zij het wel. „Mijn instinct zorgde ervoor dat ik op de grond ben gaan zitten met mijn handen boven mijn hoofd. Ik heb me zo klein mogelijk gemaakt.”

Van Oosten was op reis met een vriend. Op 5 augustus besloot het tweetal de ferry van Bali naar Lombok te nemen. „We kwamen vlak na de eerste aardbeving op Lombok aan. De aardbeving hadden we op Bali wel gevoeld, maar we hadden geen idee hoe heftig die was geweest”, vertelt ze. Samen met haar vriend stapte ze op een scooter en reed ze naar het epicentrum van de aardbeving. Daar aangekomen merkte de Nederlandse pas hoe zwaar de beving was geweest.

Stress en paniek: wat te doen bij een natuurramp.
Solange:'Mijn vriend raakte in paniek en begon weg te rennen. Ik dacht nog ‘jij rent jezelf hartstikke dood’. Foto: Privébeeld

Het bleef niet bij deze aardbeving. Toen de twee vrienden bij het epicentrum waren aangekomen, was er namelijk een tweede aardbeving. „Het lawaai was oorverdovend. De grond begon enorm te schudden. Mijn vriend raakte in paniek en begon weg te rennen. Ik dacht nog ‘jij rent jezelf hartstikke dood’.” Van Oosten rende achter haar vriend aan en zorgde ervoor dat hij op de grond ging liggen. Ze ging over hem heen liggen en begon hem gerust te stellen alsof ze niet anders gewend was. Om haar heen hoorde ze mensen gillen. Gegil dat door merg en been ging.

Overlevingsdrang

„Op dat moment was het pure overlevingsdrang. Ik weet nog dat ik in filmpjes wel eens had gezien dat je je bij een aardbeving zo klein mogelijk moest maken en onder de tafel moest gaan zitten.”

Toen de aardbeving voorbij was, zag Van Oosten dat er een gebouw vlakbij was ingestort. Ze twijfelde geen moment en pakte de anti-bacteriële spray die ze altijd bij zich had. „Er werden kinderen uit het ingestorte gebouw gehaald. Sommige leefden nog en sommige waren overleden. De kinderen hadden overal diepe sneeën, die hebben we schoon gedept met de spray.”

Stress en paniek: wat te doen bij een natuurramp.
Solange:'Je verwacht nooit in een situatie terecht te komen waarin je bijna doodgaat.' Foto: Privébeeld.

Voor Van Oosten en haar vriend was de aardbeving op Lombok een van de meest angstaanjagende dingen die ze ooit hebben meegemaakt. „Als er een bosbrand of een tornado is kun je weg, maar bij een aardbeving kun je nergens heen. Je kunt niet vluchten.” Ook zij dachten dat iets als een natuurramp hen niet zou overkomen. „Je verwacht nooit in een situatie terecht te komen waarin je bijna doodgaat.”

Haar avontuur op Lombok mag dan erg heftig zijn geweest, Van Oosten wil zeker nog een keer terug naar het eiland. „Het is een enorm mooi eiland. De mensen zijn er ook superlief. Tijdens de aardbeving zijn ze alles kwijtgeraakt en toch zorgden ze voor ons.”

Bewustzijn

Volgens de Nederlandse moet er meer aandacht komen voor de mensen die in Indonesië leven. „Wij toeristen maken een aardbeving één keer mee en gaan daarna weer naar huis. De mensen die daar wonen maken dit zo vaak mee. Elk jaar moeten ze alles weer opnieuw opbouwen.”

Stress en paniek: wat te doen bij een natuurramp.
Solange:'Je bent niet onverwoestbaar.' Foto: Privébeeld.

Sinds haar avontuur op Lombok is Van Oosten zich bewuster van de risico’s die ze loopt. Zo houdt ze meer rekening met het seizoen waarin ze reist en naar welk land ze gaat. Volgens haar is het alleen maar goed als meer mensen zich bewust worden van de gevaren van natuurrampen. „Je moet niet in angst gaan leven, maar je moet je er wel bewust van zijn dat je niet onverwoestbaar bent.”

Tips

Wat moet je doen bij een natuurramp? Het Rode Kruis geeft je een aantal tips.

Voor je reis:

  • Lees het reisadvies, zodat je weet wie je kunt bellen op het moment dat je in een noodsituatie terecht komt.

Bij een bosbrand:

  • Luister naar de lokale radio. Zij geven vaak extra informatie over veilige vluchtroutes.

Bij een orkaan of tyfoon:

  • Zet een tas met spullen klaar voor het geval je geëvacueerd wordt en zorg dat je de vluchtroutes van de plek waar je bent kent.

Bij een aardbeving:

  • Als je buiten bent: zoek een open plek en maak jezelf klein. Wacht dan tot het schudden gestopt is.
  • Als je binnen bent: schuil onder een stevige tafel of bureau of ga in een stevige deurpost staan.

Meer tips vind je op de website van het Rode Kruis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stress en paniek: wat te doen bij een natuurramp?
Sluiten