Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Rutte: geen excuses voor uitspraak

Premier Mark Rutte zegt geen spijt te hebben van zijn uitspraak over raddraaiers die met oud en nieuw hulpverleners belagen. In zijn wekelijkse persconferentie zei hij vrijdag dat hij deze mensen „het liefst allemaal persoonlijk in elkaar zou slaan."

Puur emotie

In de eerste paar minuten van het tv-programma Buitenhof werd Rutte door presentatrice Diana Matroos direct geconfronteerd met zijn uitspraak, die nogal wat ophef veroorzaakte. De premier zei dat hij ondanks alle ophef zich niet voor zijn uitspraak „verexcuseert".

Volgens Rutte was het puur emotie waardoor hij deze uitspraak deed. „Ik heb een uitroepteken willen zetten, zonder dat voorbereid te hebben", zei hij in het programma. De premier verzekerde dat het geen campagnetaal was en totaal niet voorbereid was. „Ik ga de rest van het jaar weer netjes praten", beloofde hij. Maar hij gaat wel door met de „norm stellen".

Kritiek

De uitspraak over de raddraaiers kwam Rutte op veel kritiek te staan van onder meer de politie. Zij willen dat Rutte een landelijk verbod op vuurwerk invoert, in plaats van „zulk stoere taal" te uiten.

Ook coalitiegenoot Sybrand Buma (CDA) las de premier de les. „Als premier van Nederland moet Rutte ervoor zorgen dat politie en hulpverleners worden beschermd", vindt hij. „En niet de suggestie wekken dat je er zelf op los kunt slaan."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.